Boomer hond: karakter, leeftijd en verzorging

Hoewel de Boomer een bekende verschijning is in Nederland bestaat deze hond eigenlijk niet. Het is namelijk een kruising van twee rassen, en dit kunnen behoorlijk wat combinaties zijn. Het is daarmee een ‘bastaard’ hond, niet een erkend hondenras dus. Maar dat maakt toch helemaal niet uit als het zo’n lieve hond betreft?
boomer hond

Waar komt Boomer eigenlijk vandaan?

Lassie, Rin Tin Tin en Benji waren al bekend van de televisie, in 1980 kwam er nog een held bij; “Here’s Boomer” was een Amerikaanse televisieserie die van 1980 tot 1982 werd geproduceerd en hier eveneens zeer populair was. Net zoals de ‘acteur’ in Benji was ook Boomer een bastaard hond uit het asiel. Alleen voor enkele gevaarlijke stunts werd een andere hond ingezet, voor de rest werd Boomer altijd gespeeld door Johnny. Dit zou oorspronkelijk de naam zijn van de serie, maar presentator Johnny Carson stak hier een stokje voor. Zijn bekende slogan was namelijk “Here’s Johnny”. In Canada was enkele jaren eerder een serie die opvallend veel leek op de avonturen van Boomer genaamd “The Littlest Hobo” met een Duitse Herder in de hoofdrol.

Daarnaast worden mensen die geboren zijn tussen 1946 en 1964 vaak ‘Boomers’ genoemd, een afkorting van de ‘Babyboom’ generatie. Omdat de hond Boomer geen erkend ras is, staat het doorgaans voor een kruising van twee kleinere tot middelhoge rassen die sociale eigenschappen bezitten en een vrolijk karakter hebben.

Dit zijn bijvoorbeeld hondenrassen die in verschillende combinaties tot Boomers gekruist worden:
kruising chihuahua boomer

boomer shih tzu maltezer
Een heel divers gezelschap dus. Dit geeft wel aan dat er geen eenduidige uitvoering bestaat.

Hoe ziet een Boomer eruit?

boomer puppy
Met zoveel mogelijkheden kun je niet zomaar een beschrijving geven van uiterlijke kenmerken. Als je weet welke twee hondenrassen gekruist worden dan kun je ongeveer het uiterlijk inschatten, toch kunnen sterke genen van één ouder overheersen in de mix. Alle kleuren vacht zijn mogelijk, evenals de haren die korter langer, steiler of juist krullend kunnen zijn. Wat betreft de hoogte kun je tussen 25 en 35 cm aanhouden met een gewicht tussen 3 en 8 kilo.

Hoe oud wordt een boomer: Gemiddelde leeftijd

boomertje
De gemiddelde leeftijd ligt behoorlijk hoog met 13 tot wel 16 jaar oud.

Karakter van de Boomer

karakter boomer
Wat betreft het karakter is er meer uniformiteit te bespeuren, zo zijn Boomers echte gezelschapshonden die direct deel uitmaken van het huishouden. Ze houden van spelen en kunnen heel goed omgaan met kinderen. Ze leven op bij aandacht en houden van knuffelen, ook andere huisdieren vinden ze helemaal geen probleem. Zelfs katten en knaagdieren ziet Boomer als vriendjes. Naast het energieke karakter kunnen ze ook de rust vinden en zelfstandig wat gaan ondernemen.

Omdat Boomers onverschrokken en soms ook wat onstuimig kunnen zijn kunnen ze kleine kinderen omduwen, het zijn overigens geen bijtgrage honden. Soms moet je ze echt even afremmen omdat ze nauwelijks angst kennen en gevaarlijke situaties niet altijd goed kunnen inschatten.

Verzorging

boomer hondje
Hoewel conditionering vanaf een jonge leeftijd voor iedere hond van belang is, zul je met borstelen en kammen niet snel onenigheid krijgen. Dit vinden ze meestal heel prettig. Ze verharen nauwelijks wat ze onderhoudsvriendelijk maakt. Er zijn kruisingen die specifiek gericht zijn op eigenaars met allergieën. Deze hypoallergene honden verharen vrijwel niet. Reinig zowel de ogen als oren met lauw, niet warm water om ze schoon te houden en infecties te voorkomen. Controleer het gebit met enige regelmaat op de aanwezigheid van tandplak of ontstekingen.

Het is bekend dat kruisingen van rashonden vaak sterker zijn dan de oorspronkelijke rassen, dit geldt zeker voor de Boomer. Ze zijn doorgaans gezond en sterk, dit is wel afhankelijk van de genetische zwakheden die de vader en moeder met zich meedragen. Sommige kruisingen versterken elkaars eigenschappen, wat meestal goed uitpakt maar niet altijd. Als je weet welke rassen de ouders zijn is het verstandig om je in te lezen om zo mogelijke aandoeningen in een vroeg stadium te herkennen.

Helaas zijn er broodfokkers die lukraak hondjes fokken als ‘lopende band’ hondjes en geen rekening houden met het welzijn van het dier, ook zijn er goedbedoelende amateurs die gewoon de kennis niet hebben om gezonde honden te fokken. Dat Boomers niet tot een erkend ras behoren mag natuurlijk niet betekenen dat er zomaar wat op los gefokt wordt.

Opvoeding

mini boomer
Het klinkt oneerbiedig om een Boomer een ‘beginnershond’ te noemen, we bedoelen hiermee dat deze hondjes zo meegaand zijn dat ze met relatief weinig moeite te trainen zijn. Eigenlijk is het voornaamste nadeel dat ze eigenlijk nooit zeuren of aangeven iets niet in orde te vinden. Je zult dus zelf goed moeten opletten dat opvoeding, training en de omgang in het belang is van de hond. Zeurkousen zul je niet snel tegenkomen bij Boomers. Dan hebben we het dus over de honden, niet de Babyboomers…

Beweging

De kruising bepaalt voor een deel het uithoudingsvermogen. Over het algemeen houden ze van spelen en bewegen, maar het hoeft niet de hele dag te duren. Je kunt ze heel goed behendigheid leren, ze zijn ook volgzaam dus uitlaten mag weinig problemen opleveren. Ze kunnen wel nieuwsgierig zijn en zoals eerder genoemd onstuimig dus houd ze in de gaten!

Geen echt ras, maar wel 100% een trouwe viervoeter. Wordt deze allemansvriend ook jouw vriend voor het leven?