Hoeveel honden zijn er in Nederland, Europa en de wereld?

Honden behoren tot de meest populaire huisdieren ter wereld. Ze worden gezien als trouw, liefdevol, intelligent en zijn vaak meer gezinsleden dan huisdieren. De liefde is wederzijds; mensen houden van honden, en honden houden van mensen. Dit heeft ook een keerzijde. Hondenbezitters nemen een hond in huis vanwege het schattige uiterlijk of door films zoals Benji, Air Bud of 101 Dalmatiërs, zonder voldoende rekening te houden met de verantwoordelijkheden die erbij komen kijken.
hoeveel hondenrassen zijn er
Een hond betekent verantwoordelijkheid nemen voor het dier en voor de omgeving. Denk aan gezonde voeding, goede training, socialisatie, uitlaten, beweging en bescherming. Een puppy heb je slechts voor even, een hond voor jaren. Een gelukkige hond staat voor je klaar en is je beste vriendje, geen wonder dus dat honden zo populair zijn. Niet alleen als kameraadje maar ook als herder, waker en redder in nood. Laten we eens kijken hoeveel honden er wereldwijd zijn, en welke gevolgen dit heeft.

Koop niet zomaar een hond

Je kunt pups kopen bij een fokker, volwassen honden halen uit het asiel of een verwaarloosde hond adopteren. Waar je ook voor kiest, je zult weloverwogen te werk moeten gaan. Een rashond kopen bij een fokker lijkt betrouwbaar. Een puppy is een onbeschreven blad die je kunt opvoeden, er zijn duidelijke kenmerken van het ras gedefinieerd. Let op met broodfokkers, bedrijven die alleen letten op het geld maar geen rekening houden met het dierenwelzijn. Een hond die geboren wordt met afwijkingen is niet alleen kostbaar voor de eigenaar maar ook zielig voor je huisdier.

Een hond uit het asiel halen betekent een nieuwe kans geven aan een prachtig dier. Let er wel op dat deze honden een achtergrond hebben die niet altijd prettig is geweest. Je zult wellicht de hond moeten hertrainen wat veel uitdagender is dan een jonge pup opvoeden. Het zijn vaak geen rashonden waardoor het karakter en gedrag minder voorspelbaar is. Dit hoeft geen probleem te zijn zolang je dit kunt accepteren. Bij adoptie van een verwaarloosde hond geldt dit nog sterker, die kunnen allerlei problemen met zich meebrengen. Honden uit het buitenland kunnen ook ziektes hebben die hier niet voorkomen, er zijn geen zekerheden.

We willen je niet ontmoedigen maar wel op de feiten drukken. Honden zijn de beste vrienden die je als mens kunt wensen, zolang je bereid bent om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw vriend.

Hoeveel honden in Nederland

Laten we kleinschalig beginnen met het aantal honden in Nederland. Op dit moment zijn er ongeveer 1,5 miljoen honden, daarmee zijn ze in de minderheid in vergelijking met katten. Dit komt voor een deel omdat honden meer aandacht en tijd opeisen, katten zijn meer zelfstandig van aard. Bijna 20 procent van de huishoudens in Nederland bezit een hond, waarbij de gemiddelde leeftijd ruim 8 jaar is. Het betreft vaak huishoudens met kinderen, waarbij sommige hondenrassen beter om kunnen gaan met onstuimige kids dan andere rassen. Er zijn zeker trends te zien in de keuze. Zo leidt een film als 101 Dalmatiërs tot een grote vraag naar deze honden, die in werkelijkheid niet zo eenvoudig te trainen zijn. De Labradoodle is populair bij mensen die een allergie hebben, hoewel ook deze honden een behoorlijk pittig karakter hebben. Let dus niet alleen op de vacht en de maat, houd ook zeker rekening met de karaktereigenschappen.

Aantal honden in Europa

Volgens statistieken zouden er in Europa 80 miljoen huishoudens zijn met een huisdier. Het aantal honden ligt rond 66,5 miljoen, daarbij zullen er uiteraard ook mensen zijn die meerdere honden bezitten. Al deze huisdieren geven een flinke boost aan de economie. Zo werken er meer als 100.000 mensen in dierenvoeding en nog eens 90.000 mensen die op een andere wijze producten voor huisdieren maken. De totale omzet in Europa bedraagt ongeveer 36 miljard euro.

Aantal honden in de de wereld

Het is lastig om te bepalen hoeveel honden er precies in de wereld zijn omdat de meeste niet geregistreerd worden. Met naar schatting 900 miljoen honden wereldwijd komt dit neer op 1 hond per 8 wereldbewoners. Een groot aantal hiervan betreft zwerfhonden zonder vaste woon- of verblijfplaats. Honden worden wereldwijd al duizenden jaren ingezet om mensen te helpen met bijvoorbeeld schapen hoeden, het erf bewaken, voor reddingswerkzaamheden of gewoon als gezelschapsdieren. Naast de rasstandaard honden en ‘bastaarden’ zijn er ook een aantal bewuste kruisingen die eigenschappen van twee specifieke hondenrassen combineren. Per cultuur wordt er anders omgegaan met honden. Zo worden in Europa honden vaak gezien als volwaardige gezinsleden, deze status hebben ze niet in veel andere werelddelen. Het fokken van honden voor consumptie is minder wijdverbreid dan soms gesuggereerd wordt, toch worden er jaarlijks miljoenen honden opgegeten. Ter vergelijking; kippen eten we als wereldbevolking 47 miljard per jaar!
hoeveel soorten honden zijn er

Zwerfhonden en wilde honden

Er is een groot verschil tussen zwerfhonden en wilde honden. Wilde honden leven op afstand van mensen en zijn meer vergelijkbaar met wolven. Ze zijn niet of nauwelijks te socialiseren en moeten zeker niet aangehaald worden. Toeristen maken nog weleens de fout om wilde honden te verwarren met zwerfhonden. Deze dieren zijn doorgaans wel gesocialiseerd en leven tussen de bevolking in. Ze hebben geen vaste eigenaar maar worden door de gemeenschap gevoed en onderhouden. Deze honden variëren van kerngezond tot doodziek, van gelukkig tot zielig. Naar schatting zou tot driekwart van de honden in de wereld geen vaste eigenaar hebben.

Interessante cijfers over hondenbezit

Hoe is de spreiding in de wereld? Hier zijn enkele interessante cijfers over hondenbezit:

  • In Argentinië zijn naar schatting ruim 6,5 miljoen honden.
  • In Australië zijn geen officiële cijfers bekend omdat honden hier doorgaans niet geregistreerd worden, waarschijnlijk zijn het er ongeveer 4 miljoen.
  • Ook in Aziatische landen betreft het schattingen omdat registratie niet vaak voorkomt. In Beijing lopen er rond 1 miljoen honden rond.
  • In Brazilië zijn naar schatting 30 miljoen honden.
  • In Colombia zijn naar schatting 6 miljoen honden.
  • In Canada zijn naar schatting 6 miljoen honden.
  • In India overtreft het aantal zwerfhonden het aantal huisdieren met een ruime marge; 32 miljoen zwerfhonden waarvan pakweg 12 miljoen honden met eigenaar.
  • In Japan zijn naar schatting 9,5 miljoen honden.
  • In de Verenigde Staten hebben ruim 42 miljoen huishoudens minimaal één hond in hun bezit, in totaal lopen er 75 miljoen honden rond.
  • Er zijn geen duidelijke cijfers bekend voor de meeste Afrikaanse landen met uitzondering van Zuid-Afrika waar naar schatting 9 miljoen honden zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een schatting gemaakt van 78 miljoen honden in bezit en 70 miljoen zwerfhonden. Ze houden deze cijfers bij om hondsdolheid te bestrijden.

hoeveel hondenrassen zijn er ?

Wereldwijd staan er 360 officieel erkende rassen op de lijst van de FCI. Deze omvatten niet de experimentele rassen die nog geen officiële status hebben. Officiële lijsten bevatten ook geen gemengde honden, zelfs geen “designer” kruisingen zoals de goldendoodle (een kruising tussen een golden retriever en een poedel) of de puggle (een mix van een beagle en een mopshond).

Waarom heb / wil jij een hond?

Met zoveel honden in de wereld is wel duidelijk dat deze dieren mateloos populair zijn als huisdier. Helaas is het ook een feit dat bijna de helft van deze dieren rondzwerven zonder eigenaar. Lang niet alle dieren wonen van puppy tot hun overlijden bij dezelfde eigenaar. Met hondenrassen die wel vijftien jaar of ouder kunnen worden is het van belang dat je als eigenaar vooraf goed moet bedenken of jij die lange termijn verantwoordelijkheid aan kunt gaan. Ook in Nederland en België zitten asiels vol met dieren die wegens uiteenlopende omstandigheden geen thuis meer hebben.

Het is van groot belang dat jouw huisdier goed wordt getraind en gesocialiseerd. Als je een rashond wilt kopen let dan goed op de karaktereigenschappen en je eigen leefomgeving of bijvoorbeeld gezinsleden met allergieën. Als jij energie steekt in jouw trouwe viervoeter dan zul je die in veelvoud retour krijgen!