Puppy benodigdheden: Top 10 producten en spullen voor een puppy

Het kan veel tijd kosten om een geschikte puppy te kiezen. Dit betekent urenlang zoeken naar raseigenschappen zoals de vacht of hoe groot ze eigenlijk worden. Sommige honden kunnen goed leven in een klein appartement terwijl voor andere hondenrassen een boerderij nog te klein is. Als je personen in huis hebt met een allergie dan zijn er hypoallergene rassen die niet of nauwelijks verharen.
Puppy benodigdheden
Naast een puppy kiezen zul je ook een aantal producten moeten aanschaffen om jouw hondje te verzorgen. Ook wil je uiteraard de woning een beetje aan kant houden. De kosten voor deze zaken kunnen flink oplopen, als jouw pup uitgroeit tot een monster van 50 kilo of meer dan bereid je maar voor op een flink budget aan hondenvoer. Gelukkig hoef je nog niet alles te kopen voor de volledige levensloop van jouw hond, laten we beginnen met tien artikelen die je écht nodig hebt voor een puppy.

1. Halsband

Een halsband, een tuigje of riem is niet natuurlijk voor een hond. Tenzij je op een erf woont waar de hond nooit vanaf zal gaan zal de hond moeten leren aan een lijn te lopen. Begin vroeg met een betrouwbare halsband die niet in de weg zit, met een lijn waar je als eigenaar goed mee kunt manoeuvreren.

In het begin zul je merken dat de puppy zich met alle kracht verzet tegen sturing van het baasje. Dit uit zich door heftig met de kop te schudden en achteruit te lopen. Door in korte sessies te oefenen zal de hond na verloop van tijd wennen aan de lijn, zorg voor voldoende afleiding met speeltjes en eindig de sessie altijd op een positieve wijze. Deze training legt het fundament voor alle toekomstige training, een goed begin is het halve werk.

In de eerste anderhalf jaar zal een kleine puppy transformeren tot een volwassen maat hond, dit betekent dat de halsband of tuigje snel te klein wordt. Kies daarom voor verstelbare producten waar ze niet uit los kunnen raken maar die zeker ook niet afknijpen. Bij het uitlaten moet de honden in openbare ruimte aangelijnd blijven tenzij anders wordt aangegeven, en puppy’s kunnen in het begin zeer onvoorspelbaar zijn. Met een lange lijn kun je de hond wat ruimte te geven om de omgeving te ontdekken, je zult wel moet oppassen want de lijn gaat zeker verstrikt raken.

2. Identificatie

Iedere hond is uniek, dit betekent ook een officiële registratie. In Nederland is het verplicht om een hond te laten chippen en registreren, zwerfhonden kennen we officieel dus niet. Bij een hond uit een dierenasiel is chippen standaard, bij aanschaf van een pup bij een fokker ben je hier zelf voor verantwoordelijk.

Deze chip wordt door een dierenarts onder de huid geplaatst. Vervolgens dien je de registratie aan te melden bij een geautoriseerde organisatie die deze informatie beheert. Het betreft een ‘passieve’ chip met informatie over het dier, er zit geen geavanceerde technologie in verwerkt om jouw hond te volgen of iets dergelijks. Ook weet niemand wanneer jij de hond aan het uitlaten bent op basis van deze chip.

Als eigenaar ben je verantwoordelijk om de informatie in de registratie correct te houden. Wanneer er bijvoorbeeld een wisseling van eigenaar plaatsvindt dient dit gemeld te worden. Wanneer een hond ontsnapt of zonder jouw kennis gewond raakt en meegenomen wordt dan kunnen hulpverleners direct contact opnemen met de eigenaar.

3. Mand

Een puppy is gebonden aan de moeder, broers en zussen. Om de overstap wat eenvoudiger te maken zul je vaak bij de fokker een dekentje mee naar huis krijgen dat je zeker niet moet uitwassen. Deze geur biedt vertrouwen en zekerheid in een periode waarin er plotseling veel gebeurt met het dier.

Honden zoeken van nature een hol op, een plek die rustig, niet al te licht en veilig is. Bied ze ook bij jou thuis een thuishonk waar ze niet gestoord worden en kunnen slapen. Een bench is hier ideaal voor, die bieden meer privacy en veiligheid dan een mand. Deze bench kun je tussen de muur en een bank plaatsen, met één zijde blootgesteld zodat jouw puppy altijd zicht houdt op de bench. Je kunt overigens ook de bench bedekken met een deken voor wat meer beschutting.

Voor zowel een bench als een mand moet je de juiste maat kiezen. De hond moet rechtop kunnen zitten en languit kunnen liggen. Met dekens en handdoeken kun je een nestje maken, leg ook wat speelgoed in de bench of mand. Je kunt gerust enkele manden door het huis verspreiden zodat ze overal even kunnen rusten, je kunt zo de hond ook beter conditioneren om niet op de bank, in bed of in je favoriete stoel te slapen.

4. Voeding

Uiteraard moet je zorgen voor goede hondenvoeding. Dit kan nog best een uitdaging zijn, bespreek dit onderwerp zeker met de fokker en de dierenarts zodat je de pup een goede start biedt. Wanneer het geen puppy betreft dan is het aan te bevelen om te beginnen met voer waar ze bekend mee zijn om op een later tijdstip over te stappen op hondenvoer dat wellicht beter past bij de hond. De fokker zal wellicht een specifiek merk of type voer gebruiken. Als je voor andere producten kiest begin dan eerst om de oude en nieuwe voeding te mengen zodat de hond de nieuwe voeding beter accepteert. Deze methode kun je ook toepassen bij het ouder worden van de hond.

Naast hondenvoer om jouw hond de nodige bouwstoffen te geven, zul je ook geschikte traktaties moeten kopen om jouw hond te belonen tijdens de training. Je kunt hiervoor gewoon hondenbrokken gebruiken maar speciale ‘snoepjes’ werken doorgaans beter. Deze beloningen hoeven zeker niet ongezond te zijn en ook niet groot. Je zult namelijk tijdens de oefensessies veel traktaties moeten uitdelen.

Naast brokken of hondensnoepjes zijn er ook natuurlijke traktaties zoals gedroogde visjes en fruitsoorten die geschikt zijn voor honden. Denk aan appels, kiwi en banaan. Let op want er zijn ook soorten fruit die gevaarlijk zijn voor honden! Daarnaast zullen (gedroogde) vruchten ook veel koolhydraten bevatten. Bij puppy’s is het extra van belang om kleine stukjes aan te bieden. In de eerste plaats om ervoor te zorgen dat jouw hondje zich niet verslikt, daarnaast ook omdat ze een kleine maag hebben die snel vol zit.

5. Voerbak

Er zijn voer- en waterbakken in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Kies de juiste maat voor zowel de snuit van de hond als voor de rommel die het oplevert als de maat niet goed is. Als je een hond hebt die eten naar binnen schrokt dan zijn hiervoor bakken die het eten vertragen omdat ze de brokken uit de voederbak moeten ‘vissen’.

De bakken moeten op een rustige plek in huis staan, als jouw hondje onstuimig is houd dan wat afstand tussen de bakken zodat het water niet direct vies wordt na het eten. Als je meer honden in huis hebt dan is het van belang dat ze zich niet opgejaagd voelen. Geef ze hun eigen tijdstip om te eten zodat ze in alle rust het voer naar binnen kunnen werken. Iedere hond heeft zijn eigen bakken en voer, laat dit ook duidelijk weten bij het trainen en socialisering van de honden.

En vergeet niet; de voerbakken zijn voor de honden, de eettafel voor de mensen. Bedelen mag niet, dit is niet in het belang van zowel de hond als het baasje. Leer jouw hond dus direct uit zijn eigen bakken te eten en drinken. Snacks kun je het beste bewaren in een heuptasje dat je speciaal hiervoor gebruikt. Dit helpt je enorm bij uitlaten en trainen omdat je zo niet met onhandige zakjes hoeft rond te lopen.

6. Speelgoed

Wanneer je een nieuwe pup in huis krijgt is afleiding van groot belang. Het is immers een nieuwe situatie wat spanning met zich meebrengt. Spullen die van de hond zijn geven dan houvast en afleiding. Geef daarom direct wat speelgoed, anders zullen veel honden zelf op zoek gaan en een deel van de huisraad voor zich claimen.

Het is wel van belang dat de hond niet té gehecht raakt aan de speeltjes, het is namelijk van belang om te trainen dat de puppy moet loslaten en afgeven wanneer hierom gevraagd wordt. Dit kan heel spelenderwijs door met balletjes en andere speeltjes te leren apporteren. Spelen door te bijten en te sleuren kan heel leuk zijn zolang je maar leert dat ‘stop’ ook echt stoppen betekent. Kies liever niet voor speelgoed met geluidjes, die ‘triggers’ kunnen lijken op een persoon die ‘auw’ roept. Dit zou de hond alleen maar aansporen door te bijten.

Als je wilt voorkomen dat jouw hondje alle pantoffels in huis sloopt dan werkt straffen niet goed, je kunt beter direct het artikel wegnemen, de hond laten ‘afkoelen’ om vervolgens een speeltje te introduceren waar wél op gekauwd mag worden. Vermijd speelgoed dat sprekend lijkt op echte voorwerpen. Dat ziet er grappig uit maar je leert zo de hond verkeerde gewoonten aan. Speelgoed zonder herkenbare vorm oogt minder spectaculair maar je scheidt zo wel speeltjes van andere zaken.

7. Borstel

Het spreekt voor zich dat je de vacht moet verzorgen. De methode verschilt erg per hondenras. Sommige honden verharen niet, andere juist enorm. Je krijgt te maken met klitten, zand, vuil en ongedierte dat zich nestelt op de huid onder de vacht. Er zijn ook honden met een dubbele vacht, deze hondenrassen kunnen vaak goed overweg met koude temperaturen en water. Let dus goed op de kenmerken van jouw hond.

Niet alle honden houden direct van geborsteld worden, begin daarom met korte sessies en houd het leuk. Met een grove, zachte borstel kun je rustig ‘aaien’ zodat je niet aan klitten trekt. Daarna kun je gaan kammen. Als er hardnekkige klitten zijn dan kun je deze soms beter wegknippen.

Vergeet niet om ook de tenen en nagels te verzorgen, koop een nagelknipper en laat de hond hier aan wennen. Maak er geen strijd van als dit niet nodig is, probeer de hond in een rustige omgeving te verzorgen. Toch is het wel van groot belang om de hond schoon te houden, niet alleen voor vuil in huis maar ook de gezondheid van jouw hond.

8. Onderlegger

Jonge hondjes die nog niet zindelijk zijn kun je met een onderlegger wat hulp geven. Je kunt ook kranten op de grond leggen maar dit wordt al snel een knoeiboel. Een ongelukje is niet zo erg bij zindelijkheidstraining, probeer jouw hond wel zo snel mogelijk zindelijk te maken.

Volwassen honden kunnen op momenten van stress of bijvoorbeeld een verhuizing in huis gaan plassen. Ook in dit geval kan een onderlegger uitkomst bieden. Als een hond plotseling niet meer zindelijk lijkt te zijn moet je zeker de oorzaak opsporen. Dit kan door zowel fysieke als mentale ontstaan, neem indien nodig contact op met de dierenarts.

9. Reinigingsmiddelen

Je zult regelmatig wat viezigheid van een puppy moeten opruimen. Kies bij voorkeur voor reinigingsmiddelen die zo neutraal mogelijk zijn van geur en aanwezige geurtjes neutraliseren. De neus van een hond is zeer gevoelig, je wilt stank niet maskeren maar wegnemen. Daarnaast zijn honden geneigd een reeds bevuild plekje opnieuw te gebruiken voor ongewenste handelingen.

10. Gaas

Als laatste willen we ook zeker gaas noemen. Hier kun je een omheining mee maken als je de ruimte waar een hond zich mag begeven wilt afbakenen. Dit kan vanuit de veiligheid van de hond zijn of om een rozenperk veilig te stellen. Ook als je gaat klussen in huis kun je gaas inzetten. Begin op jonge leeftijd al te trainen met minder cruciale zaken zodat de hond dit op latere leeftijd direct begrijpt. Er zijn diverse soorten gaas en hekwerken leverbaar die speciaal voor huisdieren zijn gemaakt.

En dat is nog maar het begin!

Met bovenstaande tien producten geef je de pup een hartelijk welkom binnen een liefdevol huishouden. Blijf jouw hond ook na die schattige puppy periode goed verzorgen en houd daarbij rekening met de leeftijd en eigenschappen van het ras. Eigenlijk hebben alle honden voldoende beweging nodig, sommige rassen moet je ook echt mentaal uitputten om ze in toom te houden. Goede voeding is van groot belang en zoek een dierenarts in de omgeving waar je op kunt rekenen. Je zult zeker een lange termijn visie moeten hebben, gelukkig zal dit zich lonen in een huisdier dat echt deel uitmaakt van jouw gezin!