Bolognezer Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Een echte gezelschapshond, het Bolognezer ras houdt ervan om aan de zijde van hun familie te staan. Ze krijgen echter ook graag hun zin en kunnen daar behoorlijk listig in zijn, dus wees voorzichtig – je zou jezelf gemanipuleerd kunnen zien worden door een tien pond wegende haarbal.
Bolognezer
Gevoelig en liefdevol, Bolognezers zijn echte gezelschapshonden. Ze verpakken veel persoonlijkheid in een klein lichaam, en ze zullen het leven op een appartement gemakkelijk accepteren. Deze pups houden er niet van om lange uren per dag alleen gelaten te worden. In plaats daarvan gaan ze het liefst met je mee, waar je ook heen gaat. Maar ook al zijn deze pups dol op hun mensen, ze hebben ook een koppige kant als het op training aankomt. Leer deze honden met veel positieve versterking en vermijd harde berispingen. Als u dat doet, zult u een liefhebbend, goed opgevoed gezinslid hebben dat niet van uw zijde wijkt.

Zie hieronder voor een volledige lijst van Bolognezer kenmerken!

Meer over dit ras

Deze intelligente en aanhankelijke hond is grappig en nieuwsgierig en brengt graag tijd door met zijn mensen, of dat nu is tijdens wandelingen, boodschappen doen of spelen met de kinderen. Als lid van de Bichon-familie van witte, pluizige honden – hij staat ook bekend als de Bichon Bolognese – komt hij oorspronkelijk uit de Italiaanse stad Bologna, waar hij zijn naam aan ontleent. Hij blinkt uit in het manipuleren van mensen om zijn zin te krijgen, en kan moeilijk zindelijk te krijgen zijn, dus wees geduldig en consequent.

Grootte

Reuen hebben een schouderhoogte van 10 tot 12,5 cm, teven hebben een schouderhoogte van 9 tot 12 cm. Het typische gewichtsbereik is 8 tot 14 pond. De ideale Bolognezer valt in het midden van de grootte- en gewichtsklasse.

Gezondheid

De meerderheid van de Bolognezers zijn gezonde honden, en een verantwoordelijke fokker zal de fokdieren screenen op gezondheidsproblemen zoals luxerende patella’s (te vergelijken met een “kunstknie” bij mensen) en oogafwijkingen. Goede fokkers gebruiken gezondheidsonderzoek en genetische testen om de kans op ziektes bij hun pups te verkleinen.

Verzorging

De Bolognezer heeft een volledig witte vacht die zacht en pluizig is als de textuur van katoen. Hij is ook ‘niet verharend’, dus mensen met een lichte tot geringe allergie zouden er niet veel last van moeten hebben. Bolognezers zijn ongetrimd en ongetrimd, behalve rond de ogen om hygiënische redenen. Regelmatige vachtverzorging is nodig als de Bolognezer in zijn volle vacht wordt gehouden. Voor een gemakkelijker onderhoud, zijn veel mensen tevreden met het houden van hun Bolo in een kortere vacht van ongeveer een centimeter, waarbij de ongetrimde ‘dweilkop’ rond het gezicht blijft. Naast een regelmatige vachtverzorging zorgt af en toe een bad ervoor dat uw Bolognezer er schoon en op zijn best uitziet. De nagels moeten af en toe worden bijgeknipt met een nagelknipper of -slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. De oren moeten regelmatig worden nagekeken om ophoping van was en vuil te voorkomen, wat kan leiden tot infecties. De tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Uitoefening

Bolos zouden prima honden zijn voor een appartement, mits ze een gematigd bewegingsschema hebben. Als een rustige, gemoedelijke hond, zouden ze het goed doen als metgezel voor gepensioneerden en senioren. Mogelijkheden voor beweging zijn speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of wandelen. Vermaak binnenshuis, zoals verstoppertje, achter een bal aan die over de vloer wordt gerold, of ze nieuwe trucjes leren zijn uitstekende rustige activiteiten voor de energiearme, maar speelse Bolognezer.

Training

Kleine hondenrassen, zoals de Bolognezer, kunnen vatbaar zijn voor het “kleine honden syndroom”. Dit is een door mensen veroorzaakt gedrag waarbij de hond denkt dat hij de “roedelleider” is voor mensen en kan leiden tot verlatingsangst en schuchterheid. Degenen die een Bolognezer willen bezitten kunnen de kennis opdoen die ze nodig hebben om dit gedrag te voorkomen of te corrigeren.

Voeding

De Bolognezer zou het goed moeten doen met hondenvoer van hoge kwaliteit, hetzij in de handel verkrijgbaar, hetzij zelf bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet aangepast zijn aan de leeftijd van de hond (puppy, volwassen hond of senior). Sommige honden hebben de neiging tot overgewicht, dus let op het calorieverbruik en het gewicht van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij de training, maar te veel traktaties kunnen overgewicht veroorzaken. Leer welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden, en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of het dieet van uw hond. Er moet altijd schoon en vers water beschikbaar zijn.

Geschiedenis

De Bolognezer werd eeuwen geleden ontwikkeld in Bologna, Italië, en er wordt geschreven dat hij in Italië al in de elfde en twaalfde eeuw op waarde werd geschat. Vanwege zijn schoonheid, gratie en charme werd het een favoriet van de adel tijdens de Renaissance. Koning Umberto van Italië schonk een mooie kleine Bolognezer aan Prinses Jose van België op haar verjaardag. Ook Cosimo de Medici stuurde in 1668 acht Bolognezers per koninklijke koerier en vroeg zijn vriend kolonel Alamanni in België deze als geschenk te geven aan verschillende van de rijke en invloedrijke families van Brussel.

Naarmate de tijd verstreek en de adel met hem meeging, stierven de Bolognezers bijna uit. Enkele fokkers in Europa echter, en vooral één man in Italië, Gian Franco Giannelli, die van het ras hield, herstelden het in zijn huidige populariteit. Het ras werd in 1990 door Liz Stannard naar Engeland gebracht en dat jaar voor het eerst tentoongesteld in de klassen van het Imported Register. In 2001 kon het ras worden geshowd op alle shows met hun eigen klassen en in 2002 waren ze voor het eerst te zien op de Crufts hondenshow.