Je puppy of volwassen hond bijten af te leren tips

“Een blaffende hond bijt niet” Zo luidt het gezegde. Maar wat gebeurt er wanneer de hond stopt met blaffen en toehapt? Van oudsher zullen de meeste hondenrassen blaffen, dat zit in de natuur en het vervult een belangrijke functie. Ook het vermogen om te bijten zit diep in het DNA van honden en heeft eveneens aan achterliggende reden. Maar onverwacht en ongecontroleerd bijten is nooit goed. Het kan een gevaar vormen voor mensen en dieren in de omgeving, ook de gehele huisraad kan gesloopt worden door een hond die niet kan stoppen met bijten. Er is een groot verschil tussen een speelse beet, vastbijten en doorbijten. Als eigenaar moet je doorzien wanneer jouw hond een beet wil nemen en vooral ook waarom. Op deze pagina lees je meer over dit onderwerp.
hond bijten afleren

Een probleem met bijten herkennen

Honden en volwassen honden bijten uit een reactie op wat er gebeurt. Wanneer het niet direct duidelijk is waarom een hond toeslaat of dreigt met bijten kan er sprake zijn van een probleem. Fouten maken is mogelijk, dit betekent niet dat je een situatie die toevallig goed afloopt aan de kant moet schuiven. Als jouw hond de volgende keer toehapt en een klein kind verminkt dan ben je als eigenaar verantwoordelijk. Het kind is getekend voor het leven, en jouw hond zal vanwege onberekenbaar gedrag gedood worden. Denk niet “mijn hond doet zoiets nooit”, die scherpe tanden zitten niet voor niets in de bek. Vooral bij puppy’s zal je kunnen vaststellen dat ze maar wat graag hun tandjes zetten in alles wat ze tegenkomen. Hier zijn 5 veel voorkomende redenen dat een hond onverwacht bijt:
volwassen hond bijten afleren

  1. De hond is bang voor iets uit de omgeving.
  2. De hond voelt zich machteloos en bedreigt.
  3. De hond denkt dat het deel uitmaakt van een spelletje.
  4. De hond is jaloers en wil iets of iemand voor zichzelf houden.
  5. De hond is ziek of heeft pijn en wordt hierdoor agressief.

Straf uitdelen is per definitie een reactionaire handeling. Er heeft zich een voorval voorgedaan en je reageert hierop. Preventief handelen is uiteraard veel beter. Door te doorzien waarom de hond bijt ben je al een stuk dichter bij een concrete oplossing. Bijten kan een signaal zijn dat de hond zich niet goed voelt, en uit emotie reageert. Een gebrek aan aandacht is een heel andere aanleiding dan ondraaglijke pijn waardoor jouw huisdier de controle verliest. Kijk altijd naar de onderliggende oorzaak, alleen zo kun je het bijtprobleem permanent oplossen.
puppy bijten afleren

Zo leer je bijten af bij je hond

Ook voor honden zijn er psychologen die diep graven in de psyche van deze viervoeters. Daarnaast zijn binnen de kenmerken van ieder ras gedragskenmerken vastgelegd. Zo zal een van oorsprong jachthond die prooi ophaalt anders reageren op situaties dan een waakhond die huis en haard moet bewaken. Hier zijn alvast 4 tips om ongewenst bijtgedrag bij honden te voorkomen:
hoe leer ik mijn pup het bijten af

  • Honden kunnen niet goed tegen onzekerheid. De meeste hondenrassen zijn persoonsgebonden en worden rustig wanneer ze kunnen vertrouwen op hun baasje. Je kunt ze trainen bij het voeden. Plaats de voerbak op je schoot en laat de hond bij je eten. Je raakt de hond niet aan maar je praat wel tegen de hond. Het is de bedoeling dat de hond niet angstig of schichtig is maar accepteert dat er iemand in de buurt is. Eten is een kwetsbare handeling, als de hond in deze situatie rustig blijft is dat een goed signaal. Leer jouw huisdier dat er geen angst hoeft te zijn voor aanraking, dat de persoonlijke afstand gerespecteerd wordt. Geef omstanders ook aan dat ze niet zomaar de hond aanraken.
  • Wanneer je merkt dat jouw hond op spanning staat en bereid is om toe te bijten, dan moet je niet direct boos worden maar juist rustig en kalm tegen de hond praten. Houd oogcontact, buk naast de hond als dit verantwoord is en praat op een vriendelijke wijze om vertrouwen te winnen. Een methode om de hond tot rust te brengen is het ‘kwispelen’ van je vinger. Beweeg je vinger op een kwispelende wijze over je been, honden zullen dit als rustgevend ervaren. Mensen hebben geen staart om mee te communiceren, toch zijn dergelijke bewegingen van belang om een hond met non-verbale communicatie te overtuigen.
  • Angst kan meerdere oorzaken hebben. Wellicht heeft de hond in het verleden een traumatische ervaring meegemaakt, of de hond is opgegroeid in een onrustige omgeving met veel dreiging. Probeer te achterhalen wat de kern is van deze angst, vaak heeft dit te maken met een gebrek aan vertrouwen. Besef dat honden kleiner zijn als mensen, waardoor de machtsverhouding van nature uit balans is. Als een hond in het verleden is geslagen, dan kan een hand uitsteken om te aaien als een agressieve daad worden ervaren. Als de hond angstig en agressief reageert ten opzichte van vreemden, begin dan met contact te leggen met rustige hondenliefhebbers die afstand kunnen bewaren. Laat de hond merken dat mensen over het algemeen de beste intenties hebben. Als de angst voor mensen is overwonnen kan er meer toenadering gezocht worden, en kan het aantal ‘vreemdelingen’ worden uitgebreid.
  • Een muilkorf kan soms onvermijdelijk blijken. Dit is niet zielig, het kan bittere noodzaak zijn om zowel het dier als de omgeving te beschermen. De muilkorf mag uiteraard geen pijn doen of de bewegingsvrijheid belemmeren. Ook moet de hond goed kunnen ademen en drinken. Beginnen met een muilkorf kan vervelend zijn, maar de hond zal het leren te accepteren. Zo wordt de dreiging dat het misloopt aanzienlijk kleiner, wat de hond rust geeft. Nu kun je gaan werken aan conditionering, op een gegeven moment kun je de teugels wat laten vieren en de muilkorf steeds vaker afnemen. Een muilkorf moet overigens geen straf zijn, het dient als een preventieve methode.

hond hapt naar mensen

Conclusie

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Toch is het niet altijd te voorkomen dat een hond bijt. Met name hondenbezitters die hun trouwe viervoeter niet als pup in huis nemen moeten letten op het gedrag van de hond in uiteenlopende situaties. Let altijd op met kinderen en andere (huis)dieren in de omgeving en geef de hond voldoende ruimte om zich veilig en geborgen te voelen. Als je er zelf niet uitkomt neem dan contact op met een gespecialiseerde hondentrainer.