Problemen met de hondenpoot – hond ontsteking poot

De poten van een hond zijn van enorm belang voor deze dieren. Ze dienen niet alleen om mee te lopen, maar zijn ook cruciaal om te kunnen grijpen, aanraken en aaien, om maar enkele handelingen te noemen. Het spreekt dus voor zich dat hondenpoten gezond moeten zijn. Daarbij spelen de pootkussentjes een belangrijke rol. Deze kussentjes bestaan uit vetweefsel die zorgen voor de nodige frictie en demping waarmee ze ook spieren en gewrichten zullen ontlasten. Omdat juist dit deel van de poot kwetsbaar is moet je er voldoende aandacht aan besteden. Op deze pagina behandelen we de meeste voorkomende problemen met hondenpoten en hoe ze op te lossen. Wacht bij problemen niet te lang en neem indien nodig contact op met de huisarts.
hondenpoot
Voetkussentjes bieden isolatie voor de voeten van een hond, bieden tractie, helpen bij het evenwicht, vertragen en stoppen, en fungeren als schokdempers voor de botten en gewrichten die de voeten en benen van de hond vormen.

Hoe herken je problemen bij de poten?

Hier zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op een probleem met de hondenpoten:

 • De hond likt of kauwt overmatig aan één of meerdere poten.
 • De hond loopt mank en ontziet één of meerdere poten.
 • De pootjes zijn ontstoken of rood van kleur.
 • Er zijn laesies en uitslag zichtbaar.
 • Er vertonen zich blaren, zweren en/of korstjes.
 • De hond heeft overmatige haaruitval bij de poten.
 • Er zijn schaafwonden of andere beschadigingen aanwezig.
 • De nagels zijn gebroken of gescheurd.
 • De pootkussens zijn droog of gebarsten.
 • De huidplooien zijn niet strak.
 • Er zijn cysten of andere gezwellen aanwezig.
 • Er is sprake van bloedingen.
 • De poten hebben een duidelijk onaangename geur.

Wanneer de hond opvallend minder actief is en niet graag wil lopen of bewegen, dan kan dit een indicatie zijn van een probleem met de poten. Controleer daarom de honden op bovenstaande punten.

Hoe ontstaan klachten bij hondenpoten?

Een hond draagt geen sokken of schoenen, daarmee zullen de poten veel te verduren hebben. Hier zijn een aantal vaak voorkomende oorzaken van klachten aan de poten:

1. Allergie

Huisdieren kunnen leiden aan diverse allergieën. Dit kan zich uiten op diverse manieren zoals infecties op de huid, in de oren of ogen maar ook bij de poten. Wanneer je ziet dat jouw hond jeuk heeft, veel likt of kauwt, dan kan dit een teken zijn van een allergische reactie. Dit kan weer leiden tot infecties. Neem bij een vermoeden van een allergie contact op met de huisarts en laat het huisdier hier op controleren.

2. Infecties

Bacteriën zijn overal, dit hoeft geen probleem te zijn. Wanneer het schadelijke bacteriën betreft of schimmels kunnen ze op den duur voor problemen zorgen. Met name tussen de tenen kunnen bacteriën zich nestelen en in rap tempo uitbreiden. De hond zal overmatig de poten likken en kauwen door bijvoorbeeld jeuk en ontstekingen. Dit kan zichtbaar worden door nagels die bruin kleuren of een vette afscheiding. De schimmels die het meeste voorkomen bij honden zijn ringworm en gist. Ze kunnen een teken zijn van een allergie maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De dierenarts kan een diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven. Denk aan verzorgingsproducten en antibacteriële middelen maar ook een routine voor reiniging en onderhoud.
ontsteking poot hond

3. Nagels

Honden hebben nagels, deze moeten niet te lang worden want dan kunnen ze problemen veroorzaken. Lopen wordt lastig en pijnlijk door de druk die de nagels uitoefenen op de poten. Ze kunnen blijven haken met als gevolg breuk of splijten. Naast lange nagels kunnen er ook ingegroeide nagels ontstaan die zeer pijnlijk kunnen zijn. Wanneer een nagel inscheurt kan dit niet alleen pijnlijk zijn maar ook zorgen voor bloedingen. En dat betekent een open wond die weer kan leiden tot infecties. Neem in dit geval direct contact op met de dierenarts.

Veel voorkomden nagel problemen zijn:

 • Lange teennagels
 • Ingegroeide nagels
 • Gescheurde nagels

Gerelateerd nagelknippers voor honden

4. Uitdroging

De kussentjes onder de pootjes mogen niet uitdrogen, dan kunnen er kloven, barsten en scheurtjes ontstaan. Die kunnen pijnlijk zijn of een opening bieden voor bacteriën en schimmels met alle gevolgen van dien. De kussens zijn van groot belang voor zowel de frictie als demping, ze worden aan veel elementen blootgesteld zoals kou, warmte, schoonmaakmiddelen op de vloer of ruwe oppervlakken die schurend zijn. Ook overmatig likken kan tot uitdroging van de pootkussentjes leiden.

5. Verbranding

In een hete zomer met blote voeten op een donkere bestrating lopen is niet slim, dat weet iedereen. Dit geldt net zo goed voor honden die hun poten flink kunnen verbranden door over hete oppervlakken te lopen. Als je zelf niet voor langer dan pakweg tien seconden met je hand een oppervlak kunt aanraken, dan is dit oppervlak ook niet geschikt voor de pootjes van de hond. Bij verbranding kunnen de poten opzwellen of blaren krijgen. Net zoals bij mensen zijn dit ernstige wonden en dienen ze direct door een professional behandeld te worden.

6. Beschadiging

Honden moeten de vrijheid hebben om te bewegen en spelen. Daarbij is het heel normaal dat de pootkussens regelmatig beschadigd raken door schaaf- of snijwonden. Wanneer je buiten hebt gewandeld in het bos, over een grindpad of op andere locaties met een losse bedekking op de ondergrond, dan is het verstandig om bij thuiskomst even te controleren of er geen kiezeltjes of splinters achter zijn gebleven.

7. Parasieten

Er zijn diverse parasieten die zich graag nestelen tussen de tenen van hondenpoten. Omdat ze niet altijd direct ontdekt worden kunnen ze veel schade aanrichten waaronder infecties. Als het niet mogelijk is om direct naar de dierenarts te gaan dan is het soms mogelijk om teken te verwijderen met een speciale pincet. Een teek moet volledig verwijderd worden, dus het lichaam en de kop samen. Ook mijten kunnen voor problemen zorgen, die kunnen haaruitval, zwellingen en schilfers veroorzaken. De dierenarts kan een diagnose van mijten stellen en een behandeling voorschrijven.

8. Cysten

Er kunnen verschillende soorten cysten en gezwellen zichtbaar worden tussen de tenen van de hondenpoot. Hier kunnen verschillende oorzaken voor bestaan, de dierenarts kan bepalen wat de oorzaak is. Naast behandelen kan het ook zijn dat ze verwijderd moeten worden.

Pedicure als preventief middel

Liever voorkomen dan genezen, met een pedicure op z’n tijd kun je heel wat problemen voorkomen. Dit is sterk afhankelijk van het hondenras, bij sommige honden moeten de nagels regelmatig verzorgd worden terwijl bij andere rassen de nagels niet of nauwelijks groeien. Lang niet alle honden houden ervan verzorgd te worden, zorg voor een omgeving zonder stress of dwang wanneer dit enigszins mogelijk is. Er zijn speciale borden waar de hond de nagels op kan vijlen, in tegenstelling tot katten zul je ze hier wel op moeten trainen. Zoek naar de meest comfortabele wijze voor de hond (en het baasje) om de nagels bij te houden, een slechte ervaring kan het proces de volgende keer nog uitdagender maken.

Geef het jaar rond verzorging

In een klimaat met afwijkende seizoenen zul je in ieder seizoen met andere zaken rekening moeten houden. In warme maanden met veel zon is het met name een hete ondergrond die voor problemen kan zorgen. Bestrating die in de felle zon ligt, heet asfalt maar ook stranden met heet zand kunnen de pootjes flink verbranden. Als het juist koud is en er bij sneeuw of ijs diverse zouten en andere middelen gestrooid worden kan dit voor irritatie en schade zorgen aan de poten. Daarnaast kunnen ze mogelijk chemicaliën binnen krijgen door de poten te likken. Spoel de poten bij thuiskomst goed af en zorg dat er geen korrels achterblijven tussen de tenen. Met een speciale crème kun je het vochtgehalte op peil houden, zout kan de pootkussentjes uitdrogen. Er zijn speciale crèmes en lotions voor de verzorging van honden verkrijgbaar. In een aantal gevallen kan vaseline ook helpen.

Voer controles uit

De meeste problemen ontstaan na het uitlaten, controleer daarom de poten en mogelijke vervuiling tussen de tenen na een wandeling. Kijk of de poten er schoon en gezond uitzien zonder schade, verwondingen, verkleuring of andere indicaties van een probleem. Binnen in huis komen allergieën regelmatig voor, bijvoorbeeld door de vezels van een tapijt of het gebruik van schoonmaakmiddelen. Naast de poten kunnen deze stoffen door te likken en kauwen ook worden doorgeslikt. Let daarom dus op met het gebruik van chemicaliën in huis.

EHBO voor honden

Net zoals je waarschijnlijk wel een EHBO kit voor jezelf en gezinsleden in huis hebt, doe je er ook goed aan een EHBO setje voor je hond bij de hand te houden. Daar zitten een aantal zaken in zoals antibacteriële crème of verband. Een hondensok om de poot te beschermen kan ook praktisch zijn. Als je vaak samen op pad gaat kun je een extra set in de auto leggen voor eerste hulp op vakantie of een dagtrip.