Waarom snurkt mijn hond – problemen met snurkende honden

Snurken is niet alleen vervelend voor mensen en dieren in de buurt die proberen te slapen, het kan ook een symptoom zijn van een medisch probleem. Er is een groot verschil tussen schattig knorren van een hondje en een chronisch snurkende hond. Het geluid komt door trillingen van weefsel dat zich in de bovenste luchtwegen bevindt. Die trillingen worden hoorbaar in de doorgangen zoals keel, mond en neus. Wanneer het weefsel in ontspannen staat is zoals tijdens het slapen zullen de ronkende klanken hoorbaar zijn. Op deze pagina geven we zeven redenen waarom honden snurken en vier tips om dit te voorkomen.
hond snurkt

7 redenen waarom honden snurken

Als een hond snurkt hoeft dit niet direct te duiden op een medisch probleem. Hier zijn de zeven meest voorkomende redenen dat honden snurken tijdens het slapen:

1. Het betreft een brachycefalish ras

Het woord ‘brachycefalish’ bestaat uit de woorden ‘brachy’ (korter) en ‘cephalisch’ (hoofd). Dit zijn onder andere de markante ‘platte’ koppen van de Boston Terriër, Boxer, Bulldog, Pug en Pekingese rassen. De botten in de schedel zijn in verhouding korter, daardoor is de snuit minder spits en ligt de neus dichter op de schedel. Die korte neusbijholten kunnen bij deze hondenrassen voor problemen zorgen met de ademhaling en ook snurken tot gevolg hebben.

2. De hond lijdt aan overgewicht

Een hond die relatief dik is zal niet alleen rond het middel dikker zijn, vet zal zich ook in het weefsel rond de bovenste luchtwegen ontwikkelen. Daarmee kan snurken bij honden een indicatie zijn van overgewicht. Uiteraard zijn er in dit geval ook andere uiterlijke kenmerken waar overgewicht uit blijkt.

3. De slaaphouding zorgt voor snurken

Honden houden van slapen en nemen daarbij soms ‘creatieve’ poses aan. Sommige houdingen tijdens het slapen kunnen het resoneren bij luchtverplaatsing stimuleren. Wanneer de hond in een andere positie gaat liggen zou het gesnurk moeten stoppen. Wanneer de hond in alle posities snurkt kan dit een indicatie zijn van een ander probleem.

4. Er zijn problemen met de ademhaling

Wanneer een hond aan astma lijdt kan dit een aanleiding zijn voor snurken. Ook infecties door bacteriën of schimmels kunnen dit effect tot stand brengen. Daarmee kan het een indicatie zijn van ademhalingsproblemen die van tijdelijke of meer permanente aard kunnen zijn. Let ook op symptomen als afscheiding uit de neus en ogen, hoesten, niezen of minder eetlust en/of activiteit.

5. Er bevindt zich een obstructie in het luchtkanaal

Het is ook mogelijk dat er op een gegeven moment een vreemd voorwerp in de luchtwegen is gekomen, wellicht door te snuffelen of op te zuigen met de bek. Dit kan voor verstopping zorgen die door een dierenarts te verwijderen is. Wanneer de obstructie voor een langere tijd blijft zitten kan dit voor infecties en ontstekingen zorgen.

6. Er zijn problemen met het gebit

Problemen met het gebit zoals tanden die niet gezond zijn of de groei van elementen in de neus- of mondholte kan snurken veroorzaken. Zorg er dus voor dat het gebit gezond blijft en goed onderhouden wordt.

7. De eigenaar rookt

Op een schilderij na van honden die poker spelen zul je niet vaak een hond zien roken, en dat is maar goed ook. Dit geldt ook voor de eigenaar, toch zijn er nog behoorlijk wat rokers in de wereld. Net zoals voor mensen geldt kunnen ook huisdieren ziek worden door meeroken. Denk aan klachten als infecties aan de slijmvliezen en ogen, meer kans op allergieën, moeite met ademen en ook kanker. Snurken kan hier dus een symptoom zijn van een ernstig probleem.

Er kunnen nog een aantal andere oorzaken zijn die minder goed te constateren zijn zonder professionele expertise. Denk aan verwondingen, poliepen, tumoren of ontstekingen in het lichaam.

Zo kun je het snurken van je hond voorkomen

snurkende hond
Naast het verstoren van je eigen nachtrust kunnen dit soort onregelmatigheden in de ademhaling op de lange duur schadelijke effecten berokkenen. Hier zijn vier tips om snurken van honden te voorkomen:

  • Zorg voor een gezond en gebalanceerd dieet voor de hond dat is afgestemd op de behoefte van het dier. Raadpleeg de dierenarts of een gespecialiseerde diëtist voor meer informatie.
  • Kinderen wordt regelmatig gezegd dat ze niet mogen spelen met hun eten, honden mogen dit juist wel. Er zijn volop eetbare speeltjes die overmatig eten voorkomen en beweging stimuleren.
  • Honden bezitten een zeer gevoelige neus en slijmvliezen. Het is mogelijk dat de hond allergieën heeft. Dit kan met een luchtreiniger worden verminderd.
  • Vanuit preventief standpunt is het aan te bevelen om de hond jaarlijks te laten controleren door de dierenarts. Wanneer je veranderingen opmerkt in het doen en laten van je huisdier geef dit aan bij de controle.

Let op met een snurkende hond

Het ronkende geluid hoeft geen indicatie te zijn van een groot probleem, toch is het zeker niet altijd onschuldig. Bij honden die normaal gesproken niet snurken kan het duiden op een nieuwe conditie waar naar gekeken moet worden. Bij hondenrassen die van zichzelf al snurken kan het lastiger zijn om symptomen te ontdekken. Een toenemende frequentie of volume zijn altijd redenen om voorzichtig te zijn en bij twijfel contact op te nemen met de dierenarts.