Hoe gele diarree of slijmerige ontlasting bij honden te behandelen?

Uw hond heeft losse ontlasting of zelfs gele diarree: is het ernstig? Heel vaak is het een eenvoudige parasitose, die veel voorkomt bij onze metgezellen, Coccidiose genaamd.

Het controleren van de ontlasting van uw hond is een van de beste dingen die u kunt doen om zijn welzijn in de gaten te houden. Veranderingen in de hondenpoep – of het nu gaat om de kleur, de consistentie, de coating of de inhoud – kunnen wijzen op een verandering in de gezondheid van uw hond.

Waarom is de poep van uw hond geel? Wij helpen u begrijpen wat het betekent en wat u moet doen.

In dit artikel leest u hoe u de symptomen van coccidiose kunt opsporen, en vooral, hoe u het goed kunt behandelen

gele slijmerige ontlasting hond

Welke kleur moet hondenpoep hebben?

Eerst en vooral: hondenpoep moet bruin zijn. De exacte kleur hangt af van wat uw hond eet. Zo kunnen kleurstoffen in het voer van uw hond zijn uitwerpselen een variatie van die kleur geven.

Uitwerpselen zijn bruin door de afbraak van een stof genaamd gal, een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Gal wordt gemaakt in de lever, opgeslagen in de galblaas, en uitgescheiden in de darmen net als het voedsel de maag verlaat en zijn weg door de darmen begint. De meeste gal wordt weer opgenomen als het voedsel wordt verteerd, maar een deel wordt vastgehouden. Het ondergaat dan veranderingen als het voedsel verder wordt verteerd tot ontlasting, waardoor het oorspronkelijk groene materiaal geel en vervolgens bruin wordt.

De vertering van voedsel tot ontlasting is een complex proces. Naast de kleur zijn ook de consistentie, de coating en de inhoud belangrijke kenmerken van de poep die in aanmerking moeten worden genomen bij de beoordeling van de gezondheid van uw huisdier. Consistentie betekent of het stevig, gevormd, zacht of vloeibaar is. De coating verwijst naar de aanwezigheid van slijm, bloed of beide op het oppervlak van de ontlasting. De inhoud van de ontlasting moet vrij uniform zijn. Bijvoorbeeld, het vinden van grassprietjes of stukjes speelgoed is abnormaal.

Waarom is de poep van mijn hond geel?

Van alle kleuren die poep naast het normale bruin kan hebben, is geel meestal een van de minst verontrustende.

Rode of zwarte hondenpoep is een noodgeval, terwijl gele poep meer een waarschuwingsteken is. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van gele hondenpoep.

Nieuw voedsel

Wat uw hond eet heeft invloed op de kleur van zijn uitwerpselen. Sommige samenstellingen van hondenvoer hebben ingrediënten die de ontlasting geler of lichter bruin maken. Ook de verwerking van voedsel kan de kleur van de ontlasting veranderen. Ook het wisselen tussen blikvoer en droge brokken kan ervoor zorgen dat de ontlasting er meer of minder geel uitziet.

Onvolledige vertering

Een maagverstoring – door verandering van hondenvoer of doordat een hond iets eet wat hij normaal niet eet – kan irritatie veroorzaken in zowel de maag als de darmen. Eén van de manieren waarop het lichaam hiermee omgaat is om het materiaal sneller naar buiten te duwen. Dierenartsen noemen dit een kortere transittijd, de tijd die verstrijkt tussen het eten van voedsel en het uitscheiden van de ontlasting.

Een kortere transittijd leidt tot zachtere, gele ontlasting. De gal die normaal bruin is in de ontlasting is nog niet zover en is nog geel (mosterdgeel tot geelgroen). Dit is ook de reden waarom losse ontlasting of diarree geler kan zijn dan normaal.

Vreemd materiaal

Als uw hond iets geels eet dat geen voedsel is, komt het in zijn ontlasting terecht (tenzij het een darmverstopping veroorzaakt, wat een grotere reden tot bezorgdheid is). Honden kunnen bijvoorbeeld het gele pluksel van een tennisbal niet verteren en zullen het via de ontlasting uitscheiden in dezelfde kleur als het erin ging.

Geel slijm

Een slijmerig laagje geel slijm op hondenpoep is het gevolg van een darmontsteking. In gezonde darmen zit er een beschermende slijmlaag tussen het voedselmateriaal en het darmslijmvlies. Bij een ontsteking of beschadiging van de darmen kan deze slijmlaag op het voedselmateriaal en uiteindelijk de ontlasting terechtkomen.

In dit geval is de gele kleur afkomstig van de gal die bij de vertering betrokken is. Darmontsteking kan het gevolg zijn van parasieten, een bacteriële infectie, voedselintolerantie of scherpe voorwerpen zoals stokken, stenen en botten die uw hond heeft gegeten. Als de darmschade ernstiger is, kan het slijm strepen van rood bloed hebben of er oranjegeel uitzien.

Gele vlekken of slierten

Gele vlekken of stippen worden meestal veroorzaakt door een van twee dingen: gedeeltelijk verteerd voedsel zoals maïs, of lintwormeieren. Meestal zien deze eitjes eruit als witte rijstkorrels, maar ze kunnen ook een gele kleur hebben. Gele of witte sliertjes kunnen darmwormen zijn. Als u iets abnormaals ziet in de ontlasting van uw hond, maak dan een foto of breng een monster van de ontlasting naar uw dierenarts.

Is zachtgele ontlasting bij honden altijd een teken dat er iets mis is?

Wist je dat de uitdrukking “hoe gaat het?” vroeger betekende “hoe gaat het met je stoelgang? Omdat in de begindagen van de geneeskunde, een goede stoelgang een teken van goede gezondheid was bij mensen.

Vandaag de dag is het bij dieren ongeveer hetzelfde, en de waarneming van zachte ontlasting of diarree bij honden is vaak het begin van een diagnose. Moeten we ons dus zorgen maken over een ongewone kleur in de ontlasting van ons huisdier?

Om te beginnen moet worden opgemerkt dat “normale” hondenuitwerpselen donkerbruin, lichtbruin, soms beige of zelfs een beetje geel kunnen zijn. U hebt echter het recht u zorgen te maken als deze gele ontlasting echt heel zacht is, want deze gele diarree kan een teken zijn dat u zich zorgen moet maken. Maar als de ontlasting goed gevormd is of heel lichtjes zacht, is er niets aan de hand.

Als de ontlasting van uw hond daarentegen zeer geel, zelfs oranje of crèmekleurig is, maar ook zeer zacht of zelfs vloeibaar gedurende meerdere dagen, weken of maanden, dan lijdt uw hond hoogstwaarschijnlijk aan Coccidiose.

Wat is Coccidiose? Is het ernstig voor uw hond? Nee, als het goed wordt begrepen en als het zonder al te veel vertraging correct wordt behandeld, en we zullen later zien hoe dit type gele diarree kan worden behandeld.
gele zachte ontlasting hond

Waarom heeft mijn hond zeer losse ontlasting, of zelfs meer of minder vloeibare en gele diarree?

Aan de hand van een zeer specifieke parasitaire test bij uw dierenarts kunt u te weten komen of uw hond getroffen is door Coccidiose, een parasitaire ziekte die wordt veroorzaakt door een voor het blote oog onzichtbare protozoön.

Dit kan de reden zijn waarom coccidiose helaas nog steeds te weinig wordt onderzocht, hoewel steeds meer honden erdoor worden getroffen.

De parasiet die coccidiose veroorzaakt, ontwikkelt zich snel in het spijsverteringsstelsel van de hond wanneer hij in contact komt met de uitwerpselen van andere besmette honden.

Coccidiose veroorzaakt gele diarree, waarschijnlijk door de slechte vertering van vetten die het gevolg is van de aanwezigheid van deze darmparasieten.

Waarom ontwikkelt Coccidiose zich?

Het is belangrijk te weten dat coccidiose in de meeste gevallen verband houdt met een slechte voeding, die vaak niet is aangepast aan het oorspronkelijke vleesetende dieet van onze honden.

Het is belangrijk te weten dat deze besmetting alleen mogelijk is als het natuurlijke immuunsysteem van de darmen van uw hond niet op zijn best is. Deze verzwakking van het intestinale immuunsysteem is in de overgrote meerderheid van de gevallen het gevolg van een voeding die niet is aangepast aan de biologische en natuurlijke behoeften van de hond.

Deze verzwakking laat de deur open voor de ontwikkeling van elke parasiet. Daarom is dieet zo belangrijk als u uw hond wilt helpen en een herhaling wilt voorkomen, zoals we in het laatste deel van dit artikel zullen zien.

Naar schatting treft coccidiose tegenwoordig ongeveer 11% van de honden12 ; en dit cijfer kan oplopen tot 29% bij sommige fokdieren.

Helaas gebruiken veel kennels geen voeding van voldoende kwaliteit, zodat de hond zich op natuurlijke wijze kan beschermen tegen deze parasitaire aanvallen. Veel landbouwbedrijven zijn zich niet bewust van het aantal problemen dat zij zouden kunnen vermijden als zij hun dieren beter voer zouden geven.

Want het is een feit: een hond die niet goed gevoed wordt met een aangepaste voeding wordt een ideaal doelwit voor protozoa en andere wormen. Hieruit blijkt hoe belangrijk de kwaliteit van het voedsel is bij de ontwikkeling van dit soort parasitaire ziekte!

Aangezien protozoën onzichtbaar zijn voor het blote oog, is het nog moeilijker ze te detecteren. Daarom is het nuttig om naar de dierenarts te gaan.

gele diarree hond

Hoe kan ik de diagnose coccidiose stellen als mijn hond gele diarree heeft?

In alle gevallen, maar vooral wanneer de hond gele diarree heeft, moet de dierenarts worden gevraagd vóór de behandeling een systematische screening uit te voeren, om de algemene tests te beoordelen. Vraag uw dierenarts om een volledig parasietentest en vraag hem met klem ook op coccidiose te testen, en maak van de gelegenheid gebruik om tegelijkertijd op Giardiose te screenen: dat kost u niets meer.

Als Coccidiose op deze manier wordt getest, kan het doeltreffend worden behandeld met het enige geschikte geneesmiddel, dat we in het volgende hoofdstuk zullen zien. Deze screening wordt helaas niet vaak genoeg gedaan. Dit is jammer, want veel honden zouden kunnen worden gespaard voor deze parasitaire ziekte die leidt tot een zeer zachte of zelfs vloeibaar gele diarree.

In werkelijkheid is het alleen met de juiste voeding mogelijk om de meeste darmparasieten waar honden gewoonlijk mee te maken hebben, uit te roeien.

Hoe Coccidiose bij honden effectief te behandelen?

Coccidiose kan doeltreffend worden behandeld, maar er zijn nog steeds bepaalde voorzorgsmaatregelen die in acht moeten worden genomen als het gaat om medicatie tegen deze hondendiarree.

Om te beginnen behandelen niet alle ontwormingsmiddelen het hele spectrum aan parasieten, verre van dat. Maar in het geval van Coccidiose is het nog erger: geen enkel ontwormingsmiddel is doeltreffend tegen deze besmettelijke protozoaire ziekte! U hoeft uw voorraad ontwormingsmiddelen dus niet aan te spreken.

In plaats daarvan moet u, op advies van uw dierenarts, in een hoge versnelling gaan en Coccidiose behandelen zoals het behandeld moet worden, d.w.z. met een combinatie van antibiotica uit de Sulfonamide/Timetoprim-familie, zoals het zeer specifieke geneesmiddel Bactrim3. De 5-daagse behandeling met Bactrim kan de hond effectief helpen om weer op de been te komen. Soms ziet u al 48 uur na het begin van de behandeling een terugkeer van zachte ontlasting.

LET OP: Voordat een antibioticum wordt toegediend, moet altijd het gewicht van de hond worden bepaald om de juiste dosering te kunnen berekenen.

geel diarree hondenvoer

Welk voer moet ik kiezen om een herhaling van Coccidiose bij mijn hond te voorkomen?

Het eerste advies dat we op het gebied van voedsel kunnen geven is dat u heel voorzichtig moet zijn met de kwaliteit van het voedsel dat u kiest. Helaas gaat het maar al te vaak om brokjes die niet voldoen aan de echte biologische en natuurlijke behoeften van onze metgezellen.

Over het algemeen zijn ze te rijk aan arme materialen: te rijk aan granen, met bijproducten of groenten, fruit, knollen of peulvruchten. Een hond verteert echter helemaal geen planten en is ook geen recyclingfabriek! Het is een carnivoor, dat mogen we niet vergeten.

Als gevolg daarvan veroorzaken sommige brokken chronische diarree, sterke irritatie van de darmflora, en zelfs honden die gal gaan braken of veel gras gaan eten om zich te zuiveren. Bovenal verzwakken ze het darmimmuunsysteem van de hond aanzienlijk, waardoor het zich niet langer kan verdedigen tegen parasitaire bedreigingen, zoals Coccidiose.

Wij er al bijna 18 jaar in geslaagd Coccidiose en gele diarree of zeer zachte ontlasting uit te roeien. Dit is geen toeval. Ons harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen. Als we erin slagen om bij onze honden zo’n goede darmgezondheid te bereiken, is dat vooral te danken aan de kwaliteit van de voeding die we ze elke dag geven.

  • Een dieet zonder groenten en fruit
  • Een dieet rijk aan hoogwaardige dierlijke eiwitten: 80% eend
  • Alleen kwaliteitsvlees, Frans en goedgekeurd voor menselijke consumptie.
  • Een voeding met weinig granen en slechts 23% koolhydraten
  • Bij lage temperatuur gekookte brokken: ideaal voor het behoud van de kwaliteit van de ingrediënten en de voedingsstoffen om eventuele gezondheidsproblemen te voorkomen.
  • Alleen Franse eendenvetten van hoge kwaliteit
  • Wij wilden deze voedingsmiddelen ook graag in laboratoria laten testen en wij zijn het eerste en enige Franse merk dat dit tot nu toe in Europa heeft gedaan (certificering van samenstelling, GMO’s, Mycotoxines, zware metalen, enz.)

Een ideaal anti-diarree brokje, dat de hond beschermt tegen de ontwikkeling en de verspreiding van parasieten. Uiteindelijk hebben onze honden geen gele zachte ontlasting of zelfs geelachtige diarree meer. Ze zijn gezond en verbruiken minder chemische medicijnen.

Wat betekent bloed in de diarree van een hond?

Als je bloed in de diarree van je hond ziet zal dit doorgaans te maken hebben met een ontsteking in de dikke darm. Jouw hond moet vaker een grote boodschap doen, de consistentie van de ontlasting is aanzienlijk zachter dan normaal gesproken het geval is. Naast bloed zal er ook slijm in de poep zichtbaar zijn, de kleur van het bloed is felrood wat duidt op vers bloed met veel zuurstof. Plan direct een afspraak in bij de dierenarts, die zal naast een ontwormkuur in de meeste gevallen ook een ontstekingsremmer voorschrijven. Een pijnstillend middel kan de buikkrampen verminderen wat de ontsteking wat meer draaglijk maakt. Binnen één etmaal zul je al verlichting kunnen zien. Bloed in de ontlasting ziet er eng uit, gelukkig is deze aandoening goed behandelbaar. Wacht niet te lang omdat ontstekingen en infecties zich snel kunnen uitbreiden.

Wat betekent gele ontlasting bij honden?

Hondenbezitters zien heel wat hondenpoep voorbij komen, van hun eigen hond en ook regelmatig van andere honden uit de buurt. Net zoals een schilder feilloos eierschaal wit van roomwit kan onderscheiden, leert het baasje ook alle kleurschakeringen bruin van zijn of haar hond kennen. Wanneer de poep geel van kleur is in plaats van diep bruin kan dit voor onrust zorgen. Gele diarree is gelukkig in de meeste gevallen een onschuldige indicatie dat er iets niet goed is met het voedingspatroon. Het kan er bijvoorbeeld op wijzen dat er teveel rijst in de voeding aanwezig is. Daar zitten namelijk veel koolhydraten in. Toch is het verstandig om even navraag te doen bij de dierenarts of er wellicht meer aan de hand is, bijvoorbeeld wanneer de hond een reeds bekende aandoening heeft.
hond gele diarree

Wormen in de darmen

Een meer serieuze aandoening waarbij gele hondepoep een symptoom is heeft te maken met wormen of parasieten in de darmen. Daarbij is met name de ziekte Giardia Lamblia berucht. Het betreft een parasiet die zich nestelt in de dunne darm. Dit is een parasiet die ook voorkomt bij mensen, je zult in dit geval het gehele huishouden moeten beschermen met preventieve maatregelen. Deze besmetting gaat normaal gesproken binnen enkele dagen weer over. Houd de mand, hondendekens en andere zaken goed schoon. Reinig kussens en de rest dagelijks zolang de diarree aanhoudt. Wanneer de klachten na enkele dagen niet overgaan, dan dien je contact op te nemen met de huisarts. Die zal dan bepalen om welke parasiet het gaat en hiervoor een passende antibiotica kuur voorschrijven.

Wat moet u doen als de poep van uw hond geel is?

Als u merkt dat de poep van uw hond enigszins geel is nadat hij onlangs van voer is veranderd, maar verder eet en drinkt hij en gedraagt hij zich als zichzelf, dan kunt u hem thuis in de gaten houden.

Als de gele poep echter gepaard gaat met andere symptomen zoals braken, niet of minder eten, verminderde energie of abnormaal gedrag, dan moet u uw hond laten onderzoeken door een dierenarts. Ook als gele poep overgaat in waterige diarree, is het tijd om uw hond door een deskundige te laten onderzoeken.

Gele hondenpoep die oranje of rood begint te worden is ook een signaal dat uw hond onmiddellijk naar de dierenarts moet.

Honden met een leverziekte of andere ernstige onderliggende ziekten die gele ontlasting hebben, moeten naar de dierenarts, omdat dit kan wijzen op een verergering van de ziekte.

Door de poep van uw hond in de gaten te houden (kleur, consistentie, inhoud en coating), kunt u zijn gezondheid proactief benaderen. Ontlasting is een van de eerste tekenen van ziekte bij veel van de meest voorkomende aandoeningen bij honden.

Dus, de volgende keer dat u denkt dat het opruimen van uw hond een karwei is, zie het dan als een belangrijk onderdeel van een proactieve ouder die zorgt voor de gezondheid van uw hond.

Kun je een middeltje kopen voor de stoelgang?

Er zijn diverse middeltjes verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak om diarree bij honden tegen te gaan. Het probleem bij deze producten is dat ze niet alleen de diarree remmen maar ook de genezing kunnen vertragen. Wanneer er sprake is van een infectie hebben deze middeltjes juist een negatief effect op de genezing. Bij eenmaal iets verkeerd eten zal de ontlasting snel weer normaal worden. Voorkom dan in het vervolg die producten en let uiteraard altijd op met voedingsmiddelen die bijvoorbeeld over de datum zijn. Let in het algemeen op met geneesmiddelen en supplementen die vrij verkrijgbaar zijn. Niet alleen vanwege de samenstelling of werking maar ook omdat je als eigenaar niet zomaar een diagnose kunt stellen. Overeenkomstige symptomen kunnen een compleet andere oplossing vereisen.

Conclusie

De gezondheid van een hond kun je voor een deel terugzien in de ontlasting. Let daarom tijdens het uitlaten op de kleur, consistentie en de hoeveelheid hondenpoep. Leuk zal het nooit worden, je kunt mogelijke problemen wel in een vroeg stadium ontdekken en daarop handelen.