Waarom heeft mijn hond gele diarree of slijmerige ontlasting


Het is bij veel mensen niet het meest favoriete onderwerp, toch kan ontlasting veel inzicht geven in het welzijn van mens en dier. Diarree bij honden is een teken dat er iets niet in orde is. Gelukkig hoeft dit lang niet altijd ingrijpend of gevaarlijk van aard te zijn, het is wel goed als je de oorzaak kunt achterhalen. Dan kun je bepalen of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Naast fysieke oorzaken zoals vergiftiging of een bacterie kan diarree ook psychisch van aard zijn. Denk aan stress of angst. Op deze pagina beschrijven we een aantal oorzaken van diarree die bij een hond kunnen voorkomen en wat je eraan kunt doen.
gele slijmerige ontlasting hond

Wat betekent bloed in de diarree van een hond?

Als je bloed in de diarree van je hond ziet zal dit doorgaans te maken hebben met een ontsteking in de dikke darm. Jouw hond moet vaker een grote boodschap doen, de consistentie van de ontlasting is aanzienlijk zachter dan normaal gesproken het geval is. Naast bloed zal er ook slijm in de poep zichtbaar zijn, de kleur van het bloed is felrood wat duidt op vers bloed met veel zuurstof. Plan direct een afspraak in bij de dierenarts, die zal naast een ontwormkuur in de meeste gevallen ook een ontstekingsremmer voorschrijven. Een pijnstillend middel kan de buikkrampen verminderen wat de ontsteking wat meer draaglijk maakt. Binnen één etmaal zul je al verlichting kunnen zien. Bloed in de ontlasting ziet er eng uit, gelukkig is deze aandoening goed behandelbaar. Wacht niet te lang omdat ontstekingen en infecties zich snel kunnen uitbreiden.

Wat betekent gele ontlasting bij honden?

Hondenbezitters zien heel wat hondenpoep voorbij komen, van hun eigen hond en ook regelmatig van andere honden uit de buurt. Net zoals een schilder feilloos eierschaal wit van roomwit kan onderscheiden, leert het baasje ook alle kleurschakeringen bruin van zijn of haar hond kennen. Wanneer de poep geel van kleur is in plaats van diep bruin kan dit voor onrust zorgen. Gele diarree is gelukkig in de meeste gevallen een onschuldige indicatie dat er iets niet goed is met het voedingspatroon. Het kan er bijvoorbeeld op wijzen dat er teveel rijst in de voeding aanwezig is. Daar zitten namelijk veel koolhydraten in. Toch is het verstandig om even navraag te doen bij de dierenarts of er wellicht meer aan de hand is, bijvoorbeeld wanneer de hond een reeds bekende aandoening heeft.
hond gele diarree

Wormen in de darmen

Een meer serieuze aandoening waarbij gele hondepoep een symptoom is heeft te maken met wormen of parasieten in de darmen. Daarbij is met name de ziekte Giardia Lamblia berucht. Het betreft een parasiet die zich nestelt in de dunne darm. Dit is een parasiet die ook voorkomt bij mensen, je zult in dit geval het gehele huishouden moeten beschermen met preventieve maatregelen. Deze besmetting gaat normaal gesproken binnen enkele dagen weer over. Houd de mand, hondendekens en andere zaken goed schoon. Reinig kussens en de rest dagelijks zolang de diarree aanhoudt. Wanneer de klachten na enkele dagen niet overgaan, dan dien je contact op te nemen met de huisarts. Die zal dan bepalen om welke parasiet het gaat en hiervoor een passende antibiotica kuur voorschrijven.

Kun je een middeltje kopen voor de stoelgang?

Er zijn diverse middeltjes verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak om diarree bij honden tegen te gaan. Het probleem bij deze producten is dat ze niet alleen de diarree remmen maar ook de genezing kunnen vertragen. Wanneer er sprake is van een infectie hebben deze middeltjes juist een negatief effect op de genezing. Bij eenmaal iets verkeerd eten zal de ontlasting snel weer normaal worden. Voorkom dan in het vervolg die producten en let uiteraard altijd op met voedingsmiddelen die bijvoorbeeld over de datum zijn. Let in het algemeen op met geneesmiddelen en supplementen die vrij verkrijgbaar zijn. Niet alleen vanwege de samenstelling of werking maar ook omdat je als eigenaar niet zomaar een diagnose kunt stellen. Overeenkomstige symptomen kunnen een compleet andere oplossing vereisen.

Conclusie

De gezondheid van een hond kun je voor een deel terugzien in de ontlasting. Let daarom tijdens het uitlaten op de kleur, consistentie en de hoeveelheid hondenpoep. Leuk zal het nooit worden, je kunt mogelijke problemen wel in een vroeg stadium ontdekken en daarop handelen.

Recent Content