Signalen waaruit blijkt dat je hond pijn heeft

Het lijkt soms alsof honden geen pijn kennen. Ze staan altijd voor je klaar om te spelen, te werken of je te troosten. Toch kan jouw hond wel degelijk pijnklachten ervaren, dit is helaas vaak niet goed van ze af te lezen. Er zijn diverse indicatoren van pijn bij honden, per klacht en individueel huisdier kunnen er meerdere kenmerken zichtbaar zijn. Omdat honden bij pijnklachten juist fysiek en emotioneel afstand zullen nemen is het beter om eerst op afstand een mogelijk probleem te bepalen en vervolgens de juiste vervolgstappen te nemen. Hier zijn vijftien kenmerken die pijn bij honden kunnen aantonen.
hond heeft pijn

1. Steeds dezelfde plek likken

Het is eigenlijk heel natuurlijk voor een hond om wonden te verzorgen door deze te likken. Het probleem is dat likken, bijten en krabben het probleem erger zullen maken en voor nieuwe infecties kunnen zorgen. Let op of jouw hond een specifieke plek overdreven veel verzorgd.
hond likt ineens veel

2. Smakken of likken bij aanraking

Wanneer je een hond aanraakt op een pijnlijke plek dan merk je dit vaak aan smakken of likken van zijn bek, dus niet altijd op de plek zelf. Dit kan een teken zijn van onrust door pijnprikkels door het lichaam.
hond smakt veel

3. Angst om over gladde oppervlakken te lopen

Een hond met pijn of verminderde mobiliteit zal er alles aan doen om gevaarlijke of uitdagende oppervlakken te vermijden. De meeste honden houden toch al niet van gladde vloeren en ijs, als ze ziek zijn zal deze aversie alleen maar toenemen.

4. Gedragsproblemen

Met problemen bedoelen we eigenlijk kenmerken die niet bij het natuurlijke karakter van de hond passen. Dit kan agressief gedrag zijn of juist heel passief. Ze trekken zich vaak terug terwijl ze anders heel sociaal zijn. Pijn is niet iets wat honden graag delen met hun omgeving, wees er daarom alert op.

5. Ademhalingsproblemen

Met name bij longklachten en pijn op de borst kunnen honden moeite hebben met ademen. Ze gaan dan meer en oppervlakkiger ademhalen waar ze voorheen juist dieper konden inademen. Dit kan veel oorzaken hebben waarvan een aantal aandoeningen directe zorg behoeven.
hond onrustig hijgen

6. Terugnemende mobiliteit

Wanneer een poot gevoelig is zal de hond de betreffende ledemaat zoveel mogelijk ontzien. Wanneer de volledige mobiliteit van de hond vermindert en jouw normaal gesproken enthousiaste viervoeter plotseling geen zin meer heeft in apporteren, dan kan dit duiden op pijnklachten.

7. Opstaan met de voorpoten

Gezonde honden staan op vanuit hun achterpoten, daar zit de voornaamste kracht. Als je merkt dat jouw huisdier opstaat vanuit de voorpoten dan is dit vaak een teken van verzwakking of pijn.

8. Liggen gaat moeizaam

Als een hond even lekker wilt rusten zal deze doorgaans neerploffen. Wanneer dit verandert en iedere beweging heel langzaam en gecontroleerd gebeurt, dan kan dit betekenen dat er ergens pijnklachten zijn. De hond wil de pijnlijke plek of de gewrichten ontzien.

9. Gebrek aan speelsheid en enthousiasme

Zieke honden houden niet van spelen of aangehaald te worden. Ze trekken zich liever terug en reageren niet of nauwelijks meer op commando’s. De meeste hondenrassen zijn van nature zeer sociaal en speels, wanneer dit verandert kan dit een teken zijn van ziekte of pijnklachten.

10. Toenemende agressie naar dieren

Honden zullen bij pijnklachten zich eerder agressief gedragen tegenover andere dieren dan mensen. Dit komt omdat dieren doorgaans beter aanvoelen dat een ander dier verzwakt is, en dat betekent een dreigende situatie voor jouw hond. Met name bij rustige honden die plotseling een kort lontje hebben is agressief gedrag een goede indicator van pijn.

11. Vermijden van spring beweging

Een hond die springt om een speeltje of een hapje te bemachtigen is voor veel huishoudens een vast ritueel. Wanneer dit stopt betekent dit niet automatisch vermoeidheid of een gebrek aan eetlust. Het kan zijn dat het dier de spieren of gewrichten wil ontzien, of elders pijnlijke plekken op het lichaam heeft.

12. Verminderde eetlust

Minder bewegen betekent ook minder verbranden. Daarnaast vergaat de eetlust snel bij pijn. Merk je dat de bak met voer niet of nauwelijks leeg raakt, dan kan dit een teken zijn dat er iets aan de hand is. Voldoende bouwstoffen zijn juist van belang bij herstel, wacht dus niet te lang af maar neem contact op met de huisarts wanneer de eetlust plotseling vermindert.

13. Ander slaapritme

Honden zijn in de regel geen nachtdieren en zullen in de nacht slapen. Ze kunnen ook overdag één of meerdere dutjes doen. Als het slaapritme verandert naar veel meer of juist veel minder slapen, vaak in combinatie met een suffe uitstraling, dan kan er iets mis zijn met de gezondheid van je hond.

14. Stoppen met trappen op- en aflopen

Traptreden zijn ontworpen voor mensen, niet voor dieren. Zeker bij pijn of problemen aan de gewrichten kan die klim naar boven een lijdensweg worden. Als jouw hond niet meer de trap op kan of wil klimmen, dan is dit zeker een indicatie dat dit huisdier hulp nodig heeft.

15. Gevoeligheid bij aaien of kammen

Bij oppervlakkige ontstekingen, krassen of andere verwondingen zal een hond het niet fijn vinden om geaaid of gekamd te worden. Bij interne pijnklachten kan het gehele lichaam pijnlijk aanvoelen. Als jouw viervoeter direct fel wordt bij aanraking dan lijkt het op een lokaal probleem, wanneer de hond zich juist terugtrekt duidt het doorgaans op een probleem dat het volledige lichaam betreft.

Heeft jouw hond pijn?

Iedere hond zal ooit last hebben van pijnklachten, dat is normaal. Helaas zijn honden van nature geen aanstellers maar zullen de pijn juist proberen te verbergen voor de omgeving. Wees dus alert op plotselinge veranderingen in het gedrag of de mobiliteit van jouw huisdier. Wanneer er andere huisdieren zijn kan de onderlinge omgang ook een indicatie geven van een mogelijk probleem. Wanneer jouw trouwe viervoeter aangeeft geen behoefte te hebben aan aanraking of andere vormen van sociaal contact, wees dan als eigenaar ook terughoudend met contact opzoeken. Probeer te bepalen waar de pijn zich ongeveer bevindt, of het inwendig of uitwendig is en of het lokaal of door het hele lichaam aanwezig is. Neem contact op met de dierenarts en laat jouw huisdier nakijken. Daarbij kan het een uitdaging zijn om een hond met pijn te vervoeren, wees daarom extra voorzichtig met verplaatsingen.