Soorten grote hondenrassen – Alle grote honden – Grootste hondenras

Er zijn honden in alle maten; van de kleinste, zoals de Lhasa Apso, tot de grootste. In de laatste categorie zijn er veel grote hondenrassen, zoals de Berner Sennenhond. Hier is een selectie van honden die zich onderscheiden door hun grootte, maar niet alleen…

Grote honden zijn altijd indrukwekkend… maar reuzenhonden zijn heel anders.

Er zijn wel heel verschillende hondenrassen te onderscheiden. Sommige rassen zijn heel klein van stuk. Dat zijn bijvoorbeeld de mopshondjes en chihuahua’s. Er zijn echter ook hele grote honden. Die kunnen bijvoorbeeld tot meer dan 40 kilo zwaar worden. Daarom is het goed om in dit artikel eens te gaan bekijken wat de grootste en zwaarste hondenrassen zijn. Per hond kunnen we de belangrijkste kenmerken onderscheiden. We hebben in het totaal vijftien grote rassen op deze plek beschreven. Het grootste ras staat als eerst beschreven.
grote hondenrassen

Newfoundlander

Newfoundlander
Zoals gezegd is de Newfoundlander het grootste hondenras dat er op de wereld te vinden is. Dit type hond kan tot wel meer dan 70 kilogram zwaar worden. Je hebt dus wel ook genoeg ruimte in huis nodig. Bovendien moet je wel budget hebben. De hond heeft namelijk wel het nodige voer nodig. Daar krijg je dan weer wel een hele fijn gezinshond voor terug. Deze hond komt van origine uit Canada. Dat komt omdat het zeer geschikt was als sledehond en als waterhond. De hond staat erom bekend om spullen en mensen uit het water te kunnen redden. De Newfoundlander heeft veel haar en zal dus de nodige verzorging vragen.

Leonberger

Leonberger
Een andere hele grote hond is de Leonberger. Dat is het type hond wat uit Duitsland komt. Het is een kruising tussen drie hondenrassen. Het gaat om de Sint-Bernard, Pyrnese Berghond en de eerder al genoemde Newfoundlander. De Leonberger lijkt van de drie rassen evenveel eigenschappen te hebben overgenomen. De belangrijkste eigenschap die de rassen delen is natuurlijk het formaat. De Leonberger kan daardoor ook wel 70 tot 80 kilo wegen als deze volgroeid is.

Deense of Duitse Dog

Deense of Duitse Dog
De Duitse Dog is weliswaar een grote hond, maar deze weegt niet heel veel. Het gewicht zit ergens tussen 50 en 80 kilogram. Toch is dit vooral een bekend groot hondenras. De Duitse Dog kan een hoogte van meer dan 1.10 bereiken. Er is eigenlijk geen ander ras dat zo hoog kan komen. De Duitse Dog kent zijn oorsprong als jager en heeft ook veel zelfstandigheid. Dat is tegenwoordig overigens wel anders, want nu is het een echte familiehond. Al moet je daar dan dus wel de ruimte voor hebben.

Deense dog of Duitse Dog hebben de reputatie het hondenras ter wereld te zijn dat het hoogste is. Hun hoogte kan oplopen tot 87cm en hun gewicht tot 90 kg.

Tibetaanse Mastiff

Tibetaanse Mastiff
Het is niet alleen zo dat de Tibetaanse Mastiff één van de grootste rassen is. Het is ook nog eens zo dat het één van de oudste hondenrassen ter wereld betreft. Daarnaast zijn deze honden ook relatief duur. De hond kan 50 tot 90 kilogram zwaar worden. Sommige volken beschouwen deze hond als heilig. De hond kan verschillende kleuren hebben, al is vooral de rode hond heel populair. Vooral in Azië. Er was er eens één die in China meer dan een miljoen euro opbracht.

Bullmastiff

Bullmastiff
De Mastiff is er in meerdere soorten. De Bullmastiff is dus ook verwant aan de Tibetaanse. Toch zijn er ook wel verschillen. De Bullmastiff is namelijk de Tibetaanse Mastiff, gekruist met een Engelse Bulldog. Dat betekent dat dit ras iets kleiner en iets minder zwaar is dan de Tibetaanse familie. Het gewicht ligt tussen 50 en 60 kilogram. De neus van de bulldog is bewaard gebleven in de kruising, dus de Bullmastiff kan perfect jagen. Daar werd deze hond dan ook vaak voor gebruikt in het verleden.

Kaukasische Owcharka

Kaukasische Owcharka
De Kaukasische Owcharka heeft niet de gemakkelijkste naam. Tenzij je het naar het Nederlands vertaalt. Dan is het gewoon de Kaukasische Herder. Er zijn meerdere soorten Owcharka-rassen. De Kaukasische is met afstand de grootste in dit geheel. De hond is echter geen jager. Daarin verschilt dit ras dan ook sterk met de andere grote rassen die je in dit artikel tegenkomt. Het is juist een hond die gebruikt wordt om de kudde bijeen te houden. Vandaar ook dat het een herder is genoemd. Het gewicht van de hond ligt rond de 50 kilogram, dus in dat opzicht past het wel perfect in deze categorie.

Cane Corso

cane corso
Gaat het over de Cane Corso, dan gaat het over één van de meest zelfstandige hondenrassen. De hond is ook rond de 50 kilogram zwaar. Het grote voordeel van dit ras is dat het goed voor zichzelf kan zorgen. Al is het ook het soort hond dat goed met een baasje overweg kan. Dat kan ook een voordeel zijn. De basis van dit hondenras is in Italië te vinden. Daarom ook de Italiaans klinkende naam. Dit ras is wat meer atletisch en moet dus ook de energie kwijt kunnen. Daarom zal je misschien wat meer aandacht moeten geven dan bij andere rassen het geval is.

Berner Sennenhond

Berner Sennenhond
Misschien wel de bekendste grote hond is de Berner SennenhondBoerboel

Boerboel
Hoewel het zo is dat dit hondenras een groot hart heeft, is het geen zware hond. De
Boerboel is eigenlijk een waakhond. Die heeft een grote omvang en is dus ook heel geschikt om te waken. Vergis je niet, want deze hond kan tot wel 100 kilogram zwaar worden. Dat betekent dus ook dat het goed de strijd aan kan gaan met bijvoorbeeld inbrekers. De hond heeft roots in Zuid-Afrika, maar is tegenwoordig overal op de wereld als waakhond en huisdier terug te vinden.

Sint-Bernard

Sint-Bernard
De Sint-Bernard en de Berner Sennenhond worden vaak met elkaar verward. Toch zie je wel flink wat verschillen wanneer je ze allebei naast elkaar ziet. De Sint-Bernard is bijvoorbeeld nog veel zwaarder, die kan tot wel 120 kilogram worden. Hoewel dit een ras is dat van nature heel groot is, is het ook een lief dier en is het heel goedaardig. De hond wordt vaak ingezet als hulphond in de bergen van Zwitserland. Dat zie je ook vaak terug in films. Dit is natuurlijk wel een beetje aangedikt, maar het is wel zo dat de Sint-Bernard goed is in hulp bieden.

Rottweiler

rottweiler
Ook de Rottweiler doet het als huisdier goed in Nederland. Het is een ras dat je ook heel veel tegenkomt. Dat komt deels ook door de reputatie die het ras heeft. De hond ziet er gevaarlijk uit. In werkelijkheid is het echter een lief en slim dier. De hond is van Duitse oorsprong, weegt rond 50 kilogram en is vaak in gebruik als werkhond. Het is een dier dat graag werkt en veel met je speelt. Het past ook goed als huisdier in een familie. Let wel op dat de Rottweiler zich niet gaat vervelen, geef de hond voldoende aandacht.

Doberman Pinscher

Doberman Pinscher
Ook de Doberman Pinscher kan je als een intelligente hond zien. Het is het soort dier dat vaak als waakhond wordt gebruikt. Daar is het ook voor gemaakt. De hond is krachtig en intelligent. Daarnaast is de hond ook heel lief. Dat betekent dus dat het niet alleen een geschikte waakhond is, maar juist ook een goed huisdier voor in families. Wanneer een hond wat intelligenter is, betekent dat ook dat je ervoor moet blijven zorgen dat de hond zich vermaakt. De Doberman weegt tussen 40 en 50 kilogram. Ook valt deze op door de hoogte.

Alaska-Malamute

Alaska-Malamute
Niet alle grote hondenrassen zijn geschikt om als huisdier in te zetten. De Alaska-Malamute is daar een voorbeeld van. Het is het soort hond dat is gefokt om zelf te kunnen overleven. Het is een ras met een sterk ontwikkeld instinct en dat zal je ook merken als je de hond in huis zou nemen. Zoals de naam al doet vermoeden is de oorsprong in Alaska te vinden. Malamute is de naam van de stam die het dier gebruikte als sledehond. Het gewicht ligt tussen 40 en 50 kilogram. Het dier heeft ook een dikke vacht. Dit is ook voordelig in de kou.

Ierse Wolfshond

Ierse Wolfshond
De Ierse Wolfshond is één van de oudste hondenrassen op de wereld. Het uiterlijk van de hond jaagt soms wat angst aan. Wat vreemd is omdat de Wolfshond juist veel van knuffelen houdt. Het is het soort hond dat goed als jager kan werken, al komt dat tegenwoordig niet veel meer voor. Tegenwoordig is dit juist de soort die het goed doet als huisdier. Dat past ook goed bij dit ras. Hoewel de hond zo’n 80 centimeter hoog wordt, ligt het gewicht vaak ongeveer op 70 kilogram. Het schrikeffect van deze hond is een sterk pluspunt. Alleen is het dan al snel weer rustig, juist omdat de Ierse Wolfshond van mensen houdt.

Akbash

Akbash
Tot slot is er nog de Akbash. Dit is een hond die een gewicht van 50 tot 60 kilogram kan bereiken. Dit ras komt eigenlijk uit Turkije en is daar nog altijd populair. Het is het soort hond dat heel geschikt is als herder, maar ook als waakhond het nodige kan bieden. Het is niet direct een knuffelaar, juist omdat het gewend is dieren en inbrekers aan te pakken. Dat betekent niet dat de hond helemaal geen lieve trekjes hebt. Wanneer je er lang mee samenwoont, past hij zich zeker aan.

De voordelen

Er is een reden waarom grote honden zo populair zijn: ze hebben een aantal onmiskenbare voordelen ten opzichte van hun kleinere tegenhangers.
grootste hondenrassen

Goede waakhonden

Grote honden hebben het voordeel dat ze een sterk afschrikmiddel zijn, wat een interessante eigenschap is als u op zoek bent naar een goede bewaker. In feite werden veel van deze wapens in het verleden voor dit doel gebruikt, hetzij om kudden te verdedigen, hetzij om huizen en dorpen te beschermen.

Het is geen toeval dat zij over het algemeen een sterk beschermend instinct hebben en een natuurlijk wantrouwen tegenover vreemden. Dit belet hen echter niet om zeer aanhankelijk en trouw te zijn aan hun familie.

Meer uithoudingsvermogen

grote honden
Grote honden zijn vaak zeer gehard, zodat ze kunnen worden gebruikt voor werk (jacht, redding, verdediging, enz.). Over het algemeen zijn zij immers in staat te sporten, lange afstanden af te leggen en vinden zij de inspanning niet erg.

Dit is niet noodzakelijk het geval met veel van hun kleinere tegenhangers, die vaak te snel moe worden om dergelijke missies uit te voeren. Dit verklaart waarom er bijvoorbeeld maar weinig kleine honden onder de snuffelaars zijn, ook al hebben sommigen van hen een zeer goede neus.

Vaak kalm

Grote honden zijn minstens even geschikt voor het gezinsleven als andere honden, omdat ze over het algemeen kalm, vredelievend en aanhankelijk zijn en er soms zelfs uitzien als reusachtige knuffeldieren, vooral als ze ook nog lang haar hebben.

Bovendien lopen zij niet het risico gekwetst te worden door kinderen die iets te onstuimig zijn. In feite is het tegendeel waar, gezien hun imposante gestalte…

grootste hondenras

De nadelen

Voordat u een reuzenhond adopteert, moet u zich ervan bewust zijn dat zo’n groot dier niet altijd praktisch is in het dagelijks leven.

Nemen ruimte in

grote hond
Grote honden nemen natuurlijk veel ruimte in beslag. Dus, zelfs als sommigen van hen in een flat kunnen wonen, moet de woning ruim genoeg zijn zodat iedereen zich er comfortabel kan voelen. Het is uitgesloten dat een zeer grote hond in een flat van 30 m² kan leven, zelfs als zijn baasje hem verscheidene keren per dag uitlaat.

Bovendien, of hij het nu vrijwillig doet of niet, hij richt al snel schade aan in het huis. Hij kan ook iemand op zijn weg duwen of zelfs omver duwen: in het geval van een kind of een bejaarde en/of tengere persoon kan dit problematisch zijn en ongelukken veroorzaken.

Ten slotte is het moeilijker om uw hond mee te nemen op transport, op reis of naar het huis van een vriend wanneer hij een schofthoogte van een meter heeft, dan wanneer hij amper 30 cm hoog is.

Broze gezondheid

grootste herdershond
Grote honden hebben over het algemeen een slechtere gezondheid. Zij zijn in het algemeen vatbaar voor maagvergroting en allerlei aandoeningen van het bewegingsapparaat (zoals gewrichtsvervormingen of zwakte, waardoor het moeilijk kan zijn smalle trappen op te lopen), hartproblemen, huidziekten, enz. Hun groei is ook zeer snel en moet nauwlettend in het oog worden gehouden, met het risico op ernstige bot- en gewrichtsproblemen die levenslange gevolgen kunnen hebben.

Deze broze gezondheid verklaart waarom ze tot de kortstlevende honden behoren: hun levensverwachting ligt over het algemeen rond de 8 jaar, en sommige rassen leven zelfs gemiddeld amper 6 jaar, minder dan twee keer zo lang als hun kleinere soortgenoten.

Zijn duur

Het budget voor een grote hond weerspiegelt zijn grootte: aanzienlijk. U kunt verwachten dat u veel geld uitgeeft, vooral aan :

  • voedsel, want hij eet duidelijk veel meer;
  • veterinaire uitgaven, omdat hij niet alleen vaker ziek is, maar ook bepaalde ingrepen zoals anesthesie duurder zijn;
  • uitwendige antiparasitaire middelen, ontwormingsmiddelen, shampoos, tandpasta’s en andere reinigingsmiddelen, die voor hetzelfde product sneller klaar zijn;
  • accessoires zoals halsbanden, kommen, manden en dragers, die groter moeten zijn;
  • bepaalde diensten zoals pension of verzorging, die over het algemeen duurder zijn;
  • enz.

Moeten vroeg getraind worden

hondenrassen groot
Het is uiteraard van essentieel belang, wanneer u zo’n kolos bezit, dat uw hond u vanaf het begin respecteert en dat u al in een vroeg stadium de leiding neemt over zijn opvoeding.

Als het relatief gemakkelijk is om een koppige chihuahua onder controle te houden, is het veel minder gemakkelijk om een volwassen Sint Bernard onder controle te houden die slecht getraind is. Voor een beginnende en/of aarzelende handler, kan dit problematisch zijn.

Grote honden zijn echter niet noodzakelijk het moeilijkst te trainen. Zij zijn gewend om lange tijd te werken en zijn daarom gewend om bevelen te begrijpen en op te volgen. In vergelijking met kleine honden, die vaak een sterk karakter hebben, zijn grote honden gemakkelijker te hanteren.

Wat is de grootste hond ter wereld

De Duitse Dog is een reus, die beschouwd wordt als de grootste hond ter wereld, met een hoogte tussen 71 en 86 cm. Hun gewicht kan oplopen tot 90 kg voor de meest imposante mannetjes.
grootste hondenras ter wereld

Conclusie

grote honden
De grote honden op deze lijst worden soms als gevaarlijk gezien, maar zijn vaak juist heel lief. Het waren vaak jagers, maar hebben die rol een beetje verloren. Daardoor fungeren ze tegenwoordig beter als de beste vriend van de mens. Wanneer deze honden toch te groot voor je zijn, dan kan je natuurlijk altijd naar kleinere rassen kijken. Er zijn misschien nog wel veel meer kleinere rassen dan deze vijftien grote. Daardoor is er altijd wel een soort hond te vinden dat bij jou past. Alle reden om hier dus naar op zoek te gaan voor jouw gezin.

Lees ook: Puppyvoeding voor grote hondenrassen