Leonberger Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Leonberger komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland en staat in de schaduw van zijn naaste verwant, de Sint-Bernardus. Maar dit is volkomen onterecht, want de intelligente, leergierige Leonberger is goedaardig, geduldig en bij uitstek geschikt als gezelschaps- en gezinshond. De hond staat bij de FCI in Groep 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en Andere Rassen, Sectie 2.2 Molossoïden en Sennenhonden, onder het nummer 145.

leonberger

Leonberger in het profiel

Profiel
Grootte: : 65-72 cm Mannen: 72-80 cm
Gewicht: : 41-59 kg Mannen: 47-70 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2 Molossoïden en sennenhonden, onder nummer 145
Land van herkomst: Duitsland
Kleuren: Leeuw geel, rood of roodbruin
Levensverwachting: 8-9 jaar
Geschikt als: Metgezel, gezinshond
Sport:
Karakter: zacht levendig, speels, ruimdenkend
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel klein
Sterkte van het haar Gemiddeld
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: lang en licht golvend, dicht met ondervacht, zacht tot grof
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: ja

Afkomst en raciale geschiedenis

Aan het begin van de 19e eeuw, zo gaat de legende, had Leonberg gemeenteraadslid Heinrich Essig een ambitieus doel: hij wilde een hond fokken die kon Heraldisch dier van Leonberg, lijkt op een leeuw. Of hij deze gedachte echt had, is niet bewezen. Wat zeker is, is dat hij een enthousiaste hondenfokker was en zijn dieren over de hele wereld verkocht. Het fokken van honden stond nog in de kinderschoenen, er waren slechts een paar erkende rassen en voornamelijk jachthonden. Hondenshows waren zeldzaam, maar ze begonnen frequenter te worden.

Leonberger gezicht

Het uiterlijk van de Leonberger lijkt op dat van een leeuw.

Gedurende deze tijd begon Heinrich Essig uit Leonberg, die een vriend was van grote, langharige honden, de toen al zeer bekende en alom populaire honden van de Klosterhospitz St. Bernhard, die nu bekend staan als St. Bernards, over te steken met een zwart-witte Newfoundlander. Volgens de beschrijving gaan sommige tradities ervan uit dat het een Landseer was. Heinrich Essig kruiste ook Pyreneese berghonden, waarvan de St. Bernards afstamden. En of het nu legende is of niet: de hond die hij heeft gefokt heeft echt veel Gelijkenis met een leeuw.

Maar er is ook de theorie dat de honden al enige tijd in Baden-Württemberg rondliepen en dat Heinrich Essig ze alleen vakkundig had gedekt en teruggefokt. Dit kan waarschijnlijk niet meer precies worden opgehelderd. Heinrich Essig had onder de voormalige hondenfokkers velen jaloers en het is heel goed mogelijk dat ze de laatste alleen maar verspreiden om hem een slechte reputatie te geven. Omdat de Opkomst van de Leonberger ging snel. Heinrich Essig schreef in een brief aan een hondenfokker: “Mijn honden, die ik sinds 1846 heb opgevoed …”. Dit is een van de weinige tradities die het jaar 1846 noemt als de geboorte van de Leonbergs. Grote, langharige honden waren in die tijd erg populair en Heinrich Essig maakte zijn Leonberger beroemd met slimme marketing.

De Leonbergers van die tijd waren bijvoorbeeld erg bekende dierenschilders beschilderd. Deze foto’s werden tot ver buiten Duitsland afgedrukt. De Leonberger trokken wereldwijd vooral naar adellijke huizen. Zowel aan het hof van de Russische tsaar als aan de Brits koninklijk hof Leonberger vond een thuis. Keizerin Sissi en koning Umberto van Italië bezaten er een paar. Maar net zo snel als hun opkomst was, spatte het succes weer los, wat niet in de laatste plaats te danken was aan de jaloezie.

In de jaren 70 van de 19e eeuw overtrof de St. Bernard de Leonbergers in populariteit. Tot op de dag van vandaag loopt de Leonberger ver achter op zijn naaste verwant. Aan het einde van de 19e eeuw leek de Leonberger op het punt te staan te verdwijnen. Maar de redding kwam in 1895. Enkele van de weinige overgebleven liefhebbers van het ras verenigden zich om de International Club for Leonberger Dogs te vormen. Zij legden dee rasstandaarden en begonnen te fokken met hun weinige overgebleven honden. Al in 1895 werd het ras erkend in Duitsland. Van de FCI werd echter pas in 1955 erkend., wat zeker ook te wijten is aan het feit dat in de oorlogs- en hongersnoodjaren van de Eerste en Tweede Wereldoorlog de Leonberger op de rand van uitsterven stond, omdat in deze moeilijke tijden slechts weinigen zich zo’n grote hond konden veroorloven.

Essentie & karakter van de Leonberger

De Leonberger is een zachte reus en heeft niet alleen aan de buitenkant een dikke vacht. In de omgang met kinderen heeft hij een engelachtig geduld en zelfs peuters storen hem niet, zelfs als je hem niet alleen met hen moet laten. Maar men moet zijn kalmte niet verkeerd begrijpen. Hij is geen hond die altijd comfortabel op zijn deken ligt. De gezinshond is levendig, dartel, ontvankelijk en Willen druk worden. De Leonberger werd vanaf het begin gefokt als een waakhond, die huis en boerderij bewaakte of de koetsen van de edelen op reizen.

Maar zijn kracht als waakhond ligt in zijn indrukwekkend grote en krachtige figuur, niet in blaffen of zelfs overmatige agressiviteit – zelfs als hij zijn volk en zijn territorium zal verdedigen in een aanval. In principe reageert hij echter vrij kalm op vreemden. De intelligente hond voelt heel goed wie vijand en indringer is en wie gewoon een bezoeker of voorbijganger is zonder kwade bedoelingen. Tegenover soortgenoten is de sociale Leonberger in feite rustig en vriendelijkals hij goed gesocialiseerd is. Hij kan ook omgaan met katten en andere dieren als hij er van jongs af aan went. Zijn jachtinstinct is erg zwak. Er moet echter worden opgemerkt dat de gigantische Leonberger een angstaanjagend effect kan hebben op kleine dieren.

Zijn De viervoeter is loyaal en aanhankelijk tegenover mensen. Hij leert snel en is gehoorzaam, ook al wordt soms gezegd dat hij koppig is. De Leonberger blaft alleen als het absoluut noodzakelijk is. Je kunt de ontspannen hond in principe overal mee naartoe nemen, hij zal nauwelijks de aandacht trekken en geen problemen veroorzaken.

Hoeveel kost een Leonberger?

Het fokken van Leonbergers gaat voor mij gepaard met hoge kosten. Bij een gerenommeerde fokker kan een pup dus 1.500,00 euro tot 2.000 euro kosten.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van leonberger

Bij de Leonberger, of Leo, zoals hij door eigenaren en liefhebbers vaak wordt genoemd, zegt de naam het al. Omdat hij in zijn uiterlijk en grootte eigenlijk op een leeuw lijkt en hij zijn voorouders, de sterke, molossoïde honden uit de oudheid, niet kan ontkennen. Zelfs de hoogte is met een schouderhoogte van 72 tot 80 centimeter bij mannen en 65 tot 75 centimeter in indrukwekkend. 76 centimeter voor mannen en 70 centimeter voor worden als ideaal beschouwd. Dit maakt ze duidelijk een van de grote hondenrassen. bereik een gewicht van 45 tot 55 kilogram, mannetjes wegen 55 tot 70 kilogram.

De vacht van de hond is lang en licht golvend, dicht met ondervacht, zacht tot grof. Vooral bij mannen groeit een manen op de nek en borst. De rug is recht, de staart valt eraf en is bevederd. De benen zijn ook zwaar behaard met lange haren. De lichaamsbouw van de Leonberger is sterk en gespierd. Ook is de kleur van de vacht vergelijkbaar met die van een leeuw. Volgens de rasstandaard moeten Leonbergers zandkleurig, leeuwgeel, rood of roodbruin zijn. Alle tinten ertussen zijn toegestaan, verlichting op de veren van staart en vaten en op de nek kan optreden, maar mag de harmonie niet verstoren. Zwarte haarpunten en witte vlekken op de borst en witte tenen worden ook getolereerd in de fokkerij. Typerend voor Leonberger zijn de zwarte snuit en het zwarte masker. De oren hangen naar beneden en liggen strak, de ogen zijn bruin, idealiter donkerbruin, maar er zijn ook Leonbergers met lichtbruine ogen.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Leonberger – Waar moet je op letten?

Leonbergers zijn intelligent en leergierig. Ze zijn daarom zelfs geschikt voor toegewijde beginners die hun viervoetige cameo willen gebruiken.raden kan en wil opvoeden met liefde, vrede en consistentie. Een puppy- en hondenschool bezoeken is altijd een goed idee, omdat de kleine Leonberger leert omgaan met soortgenoten en zowel beginners als mensen die al ervaring hebben met honden veel leren.

Hoe oud wordt Leonbergers?

Een Leonberger kan acht tot negen jaar oud worden.

Voeding van de Leonberger

In het dieet van de Leonberger moet je voorzichtig zijn, omdat hij houdt van eten en houdt van eten – zelfs buiten zijn behoeften. Vaak is men geneigd te denken dat een beetje meer deze reus niet kan schaden. Maar Leonberger zijn zeer vatbaar voor overgewicht. Het is daarom noodzakelijk om aandacht te besteden aan voedsel van hoge kwaliteit bij het kiezen van voedsel, de porties aan te passen aan de leeftijd en activiteit en consistent te zijn als de hond probeert de indruk te wekken dat hij niet genoeg heeft.

Water moet altijd voldoende voor hem beschikbaar zijn. Voor wandelingen en sportactiviteiten moet je altijd een kom en een waterfles bij je hebben, vooral in de zomer. Bij het kiezen van de drinkplaats moet je weten dat Leonbergers graag slobberen en kwijlen tijdens het drinken.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Leonbergers worden helaas niet gespaard van de ziekten die typisch zijn voor grote hondenrassen. Heupdysplasie staat op de voorgrond. Maar als u het van een gerenommeerde fokker koopt en vanaf jonge leeftijd de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging observeert en onderhoudt, is het risico op ziekte laag. Typische ziekten bij grote hondenrassen zijn ook artrose, hartproblemen en maagtories. Ook hier kunt u dit tegengaan met de aankoop van een gerenommeerde fokker en een uitgebalanceerd dieet.

Over het algemeen zijn Leonbergers echter robuuste honden en onder de grote honden, degenen die het minst vatbaar zijn voor ziekten. Met goede zorg, een uitgebalanceerd dieet en voldoende gebruik kan Leonberger acht tot negen jaar leeftijd.

Hoe groot wordt Leonbergers?

Mannetjes kunnen een schouderhoogte bereiken van 72 tot 80 centimeter, kunnen groeien tot 65 tot 75 centimeter. Dit maakt de viervoeter een van de grote hondenrassen.

Verzorging van de Leonberger

De vacht van de Leonberger reinigt zichzelf meestal met lichte vervuiling, maar men mag de verzorging niet verwaarlozen. Minstens één keer per week je moet de hond uitgebreid borstelen. De Leonberger werpt niet zoveel als andere langharige honden, maar hij moet dagelijks worden geborsteld tijdens het wisselen van vacht. Zelfs als hij echt vies is geworden, moet je de borstel en klittenband gebruiken en soortgelijke “aanhangsels” moeten worden verwijderd. Vooral in de zomermaanden raken teken en andere insecten gemakkelijk verstrikt in de vacht. Het is daarom bijzonder belangrijk dat de Leonberger na een wandeling grondig worden doorzocht.

De Oren moet regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt, omdat vuil zich snel ophoopt onder de hangende oren, wat gemakkelijk tot ontstekingen leidt.

Leonberger – Activiteiten en Training

De Leonbergers lijken misschien traag en gezellig vanwege hun massa en rustige aard, maar de honden zijn dat allesbehalve. U bent Speels, actief en actief. Dagelijkse lange wandelingen zijn het minimum dat je een Leonberger te bieden hebt. Hij begeleidt zijn volk graag op lange wandelingen.

Het is geschikt voor hondensporten, maar het heeft het niet nodig. Hij raast het liefst in de vrije natuur of in zijn tuin. Hij houdt van water, een vijver of meer in de buurt waar honden mogen zwemmen zou ideaal voor hem zijn. Als alternatief kunt u in de zomer ook de waterslang in de tuin aanzetten. De Leonberger zal enthousiast zijn over dit spel. Vanwege zijn Liefde voor water hij zal genieten van hondenduiken. Hij is ook zeer geschikt voor gehoorzaamheid vanwege zijn bereidheid om te leren en zijn intelligentie. Gehoorzaamheid zijn gehoorzaamheidsoefeningen die de perfecte samenwerking tussen de hond en zijn mens vereisen. Gehoorzaamheid wordt vaak vergeleken met dressuur in de paardensport.

Leonberger buiten

De Leonberger brengt graag veel tijd buiten door met zijn gezin.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Leonberger

In Duitsland zijn de Leonbergers niet wijdverspreid en relatief onbekend, in denl USA, hebben ze al Hollywood verovert. In de thriller “The Equalizer” met Denzel Washington speelden twee Leonbergers. De slimme honden verschenen ook in “The Secret of the Moon Princess”, “The Call of the Wild” en “Grumpy Cat’s Worst Christmas Ever”.

Ook op YouTube een Leonberger heeft het al tot de sterren geschopt. Op de Westminster Kennel Club Dog Show in 2016 had Dario, een tweejarige Leonberger, de lach aan zijn kant toen hij meer interesse toonde in de traktatiezak in de zak van zijn meester dan in zijn run en uiterlijk in Madison Square Garden. Hij kon de juryleden niet overtuigen, maar de nog jonge hond werd een internetster.

Kwijlen Leonbergers veel?

Leonbergers kwijlen meestal weinig of helemaal niet.

Nadelen van de Leonberger

Leonberger werpt niet zoveel als andere langharige honden, maar je moet verwachten, vooral tijdens de verandering van vacht, dat hij Haar verdeeld in alle kamers. Ook het bruine haar van de Leonberger valt bijzonder op.

De Groeten kan een nadeel worden omdat de honden vatbaar zijn voor sommige ziekten.

Is de Leonberger geschikt voor mij?

De Leonberger is een geweldige familiehond: Hij heeft een rustig karakter en houdt van kinderen. Bovendien is de opvoeding meestal vrij eenvoudig, omdat de hond zich meestal volgzaam presenteert.

Zelfs als niets de Leonberger stoort en hij tevreden is met weinig ruimte in de woonkamer van zijn mens, is hij vanwege zijn grootte niet gemaakt voor een stadsappartement. Hij heeft zijn Sporten in de vrije natuur. Ideaal is een huis met een tuin, waarin hij onbeheerd kan ravotten. Overigens hoeft deze tuin niet bijzonder beveiligd te zijn, de normale omheining is voldoende. Leonbergers tonen in de regel niet veel interesse in het verlaten van hun territorium. Anders kan hij met iedereen overweg. Of het nu gaat om een gezin met veel kinderen of senioren, die hij kan begeleiden op hun wandelingen: hij zal zich overal op zijn gemak voelen.

Waar je zeker rekening mee moet houden voordat je een Leonberger koopt, zijn ook de Kostendie naar je toe komen. Dit begint met de relatief hoge aanschafprijs, die te wijten is aan het feit dat het houden van de dieren en het fokken van de pups veel geld kost. Een gerenommeerde fokker die zijn honden goed behandelt, zal ondanks de hoge prijs niet veel verdienen aan de puppy’s. Bovendien hebben dergelijke grote hondenrassen van nature een overeenkomstig grote hoeveelheid voedsel nodig. Daarnaast zijn er dierenartskosten en hondenbelasting. Je moet daarom van tevoren goed nadenken of je dit op de lange termijn kunt betalen. De hond zal immers ongeveer tien jaar deel uitmaken van het gezin en zal tijd en zorg nodig hebben.