Cane corso

De Cane Corso is een werkhond die absoluut graag zijn werk doet. Dit oude Italiaanse hondenras is ontwikkeld om eigendommen te bewaken en te jagen op groot wild zoals everzwijnen.

Hoewel dit rashonden zijn, kunt u ze vinden in de zorg van reddingsgroepen of asielen. Vergeet niet te adopteren! Winkel niet als u een van deze honden mee naar huis wilt nemen.

Cane Corsos zijn krachtig en atletisch, het meest geschikt voor ervaren huisdier ouders die grote, veilig omheinde terreinen hebben. Ze zullen hun mensen zeker nodig hebben om hen een taak te geven; anders kunnen ze hun eigen manieren vinden om de verveling te verminderen – waarschijnlijk met destructief gedrag. Als u uw hond voldoende ruimte, beweging en training kunt geven, dan kan dit het ras voor u zijn!

Zie hieronder voor alle hondenrassenkenmerken en feiten over Cane Corsos!

Cane Corso Hondenras Foto’s

slapende cane corso

lopende cane corso

liggende cane corso

cane corso snuit

cane corso puppy

volwassen cane corso

Meer over dit ras

De Cane Corso (kortweg Corso) is een serieus hondenras voor iemand die het serieus meent met een hond als gezelschapsdier en die hem de stevige en liefdevolle begeleiding kan bieden die hij nodig heeft om een geweldige hond te worden. Hij is een gezinshond. Verwacht niet van hem dat hij met iedereen die hij ontmoet een maatje kleiner wordt: Hij heeft geen interesse in mensen of andere dieren buiten zijn familie, maar degenen binnen de familie zullen zijn onverdeelde loyaliteit en bescherming hebben.

Geef deze hond een baan. Hij is niet bereid om gewoon de hele dag rond te liggen en zal zijn eigen “werk” vinden om te doen als u er niet voor zorgt: meestal loopt hij over het hek en blaft hij naar voorbijgangers, graaft hij gaten naar China, of kauwt hij uw meubels op. Als u een boerderij of ranch heeft, zal hij u helpen met het vee; anders, betrekt u hem bij een hondensport zoals behendigheid, dokduiken, neuswerk, gehoorzaamheid, of speurwerk.

Highlights

  • De korte vacht van de Corso is verkrijgbaar in zwarte, lichte en donkere grijstinten; lichte en donkere tinten fawn; en rood. Elk van deze kleuren kan een gestroomd patroon hebben: onregelmatige strepen van lichte en donkere kleur.
  • Effen vaalros en rode Corsos kunnen een zwart of grijs masker hebben.
  • De oren van de Corso kunnen afgeknipt of ongeknipt zijn.
  • De Corso is een werkhond die veel mentale en fysieke stimulatie nodig heeft.
  • Corsos zijn niet demonstratief, maar ze genieten van “praten” met hun mensen met “woo woo woo” geluiden, snuiven, en andere verbalisaties.
  • De Corso is geen goede “eerste hond”. Hij heeft veel socialisatie, training en oefening nodig om een goede metgezel te zijn.

Geschiedenis

De Corso is een van de vele Mastiff-type honden. Deze is ontwikkeld in Italië en zou afstammen van Romeinse oorlogshonden. Hij is lichter gebouwd dan zijn neef, de Napolitaanse Mastiff, en werd gefokt om te jagen op wild, om eigendommen te bewaken en om een allround farm hand te zijn. Hun werk omvatte het afronden van varkens of vee en het helpen om ze naar de markt te brengen.

Het woord “Cane” is natuurlijk Latijn voor hond en is afgeleid van het woord “canis”. Het woord “corso” kan afkomstig zijn van “cohors”, wat lijfwacht betekent, of van “corsus”, een oud Italiaans woord dat stevig of robuust betekent.

Het ras nam af naarmate de landbouw meer gemechaniseerd werd en bijna uitgestorven was, maar vanaf de jaren ’70 werkten hondenliefhebbers aan de wederopbouw van de Corso. De Society Amatori Cane Corso werd opgericht in 1983, en de Federation Cynologique Internationale erkende het ras in 1996.

Een man genaamd Michael Sottile importeerde het eerste nest van Corsos naar de Verenigde Staten in 1988, gevolgd door een tweede nest in 1989. De International Cane Corso Association werd opgericht in 1993. Uiteindelijk zocht de rasvereniging erkenning bij de Amerikaanse Kennel Club, die in 2010 werd toegekend. Het ras wordt nu bestuurd door de Cane Corso Association of America.

Grootte

De Corso is een grote, gespierde hond. Reuen staan 25 tot 27,5 inch op de schoft; teven 23,5 tot 26 inch. Het gewicht staat in verhouding tot de hoogte en varieert meestal van 90 tot 120 pond.

Persoonlijkheid

De geschiedenis van de Corso beschrijft hem als een “krachtig temperament, klaar om elke uitdaging aan te gaan.” Dat soort temperament kan een tweesnijdend zwaard zijn. Met een zelfverzekerde, consistente eigenaar die goed leiding geeft en voorkomt dat de hond rondzwerft, kan de Corso een uitstekende gezinshond zijn die nooit ongepast agressief is, maar in de verkeerde handen kan hij agressief worden en een gevaar zijn voor het publiek. In juli waren twee Corsos in het nieuws nadat ze een jogger hadden aangevallen en gedood.

De ideale Corso is volgzaam en aanhankelijk ten opzichte van zijn familie, inclusief kinderen. Om hem zover te krijgen is socialisatie en training van jongs af aan nodig. Deze hond zal het niet goed doen in een huis met iemand die bang is voor of een hekel heeft aan honden of niet in staat is om een grote hond te managen.

De Corso is zeer intelligent. Combineer dat met zijn bazig karakter en het is gemakkelijk te zien hoe hij het huishouden zou kunnen gaan domineren zonder stevig leiderschap en grenzen. Hij zal je testen om te zien hoe ver hij kan gaan. Het is belangrijk om hem vanaf het begin te laten weten wat de regels zijn en ervoor te zorgen dat alle gezinsleden de regels ook begrijpen. Stel een “niets in het leven is gratis” beleid in door hem te verplichten een bevel uit te voeren zoals “Zitten” of “Neer” voordat hij wordt beloond met een maaltijd, traktaties of een stuk speelgoed.

Stevig leiderschap betekent niet dat je de hond moet slaan – nooit. Dat stuurt niet alleen de verkeerde boodschap, maar kan ook gevaarlijk zijn met een grote, krachtige hond. De gevoelige Corso begrijpt de toon van de stem en reageert goed op lof en beloningen als hij iets heeft gedaan wat u leuk vindt, maar ook op stevige, snelle correcties en consequente handhaving van de regels als u het niet leuk vindt wat hij doet. Rustig, rustig en zelfverzekerd zijn zal je veel verder brengen met deze hond dan boze bluf. Consequentheid zal hem in staat stellen om te ontspannen en te weten dat jij de leiding hebt.

Help de jonge Corso zelfvertrouwen te ontwikkelen door hem tijd alleen te laten. Dit kan buiten in een afgesloten ruimte zoals een tuin of kennel of in zijn bench terwijl u druk bezig bent met het huis en geen toezicht kunt houden. Alleen zijn voor verschillende periodes leert hem dat hij in zijn eentje in orde is en dat je altijd terugkomt.

Zoals elke hond heeft de Corso een vroege socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – idealiter voordat hij vier maanden oud is. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Corso-puppy opgroeit tot een goed gevormde hond, die niet bang is voor vreemden, kinderen, andere dieren of alleen gelaten wordt wanneer dat nodig is. Zonder veel ervaring met de wereld kan hij gemakkelijk angstig of agressief worden. Hoe meer je hem socialiseert, hoe beter hij in staat zal zijn om te bepalen wat normaal gedrag is en welke acties hem verplichten om op een beschermende manier te reageren.

Volgens de Italiaanse rasstandaard zou de Corso onverschillig moeten zijn als hij benaderd wordt en alleen moeten reageren als er sprake is van een reële bedreiging. De Corso is een werkend ras en dient te functioneren onder hoge niveaus van stress. Een Corso die zijn gedicteerde temperament niet kan handhaven onder stressvolle situaties is er een met een verkeerd temperament voor het ras.

Gezondheid

Corsos zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsomstandigheden. Niet alle Corsos zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ziekten als je dit ras overweegt.

De Corso kan gevoelig zijn voor heupdysplasie; ooglidafwijkingen zoals entropion, ectropion en kersenoog; demodectische schurft (die erfelijk kan zijn); en maagtorsie, ook wel bloat genoemd.

Verwacht van fokkers dat zij beschikken over actuele gezondheidsgegevens die bevestigen dat de ouders van een puppy vrij zijn van oogaandoeningen en heupdysplasie. De klaringen moeten in de vorm van een oogonderzoek door een door de raad van bestuur gecertificeerde veterinaire oogarts met de resultaten geregistreerd bij de Orthopedische Stichting voor Dieren en een OFA of Pennhip evaluatie van de heupen. U kunt de gezondheidsklachten bevestigen door de website van het Canine Health Information Center te raadplegen. U moet ook vragen of een van de honden van de fokker ooit last heeft gehad van een opgeblazen gevoel of schurft.

Verzorging

Dit werkende ras heeft veel lichaamsbeweging nodig om in vorm te blijven. Plan om hem mee te nemen voor een stevige wandeling of jogging van minstens een mijl, ’s morgens en ’s avonds, elke dag. Als u graag fietst, zorg dan voor een bevestiging die hem in staat stelt om naast u te rennen.

Doe het rustig aan met puppies. Hun bewegingsapparaat is pas volledig ontwikkeld als ze ongeveer 18 maanden oud zijn, dus terwijl ze meer wandelingen nodig hebben om hun puppy energie te verbranden, moeten die wandelingen korter en langzamer zijn.

Voor mentale stimulatie moet u deze hond een baan geven. Een goede baan voor een Corso omvat het hoeden van vee (uw eigen of een trainer), het aanleren van trucjes, het beoefenen van gehoorzaamheidsvaardigheden, of het beoefenen van een hondensport. Besteed minstens 20 minuten per dag aan dit soort activiteiten. Het is oké om het te onderbreken: bijvoorbeeld 10 minuten in de ochtend en 10 minuten in de avond.

Laat een Corso nooit loslopen. Een stevige, veilige omheining is een must. Een elektronisch hek zal hem niet verhinderen uw eigendom te verlaten als hij daarvoor kiest, en het zal de hond of kat van uw buurman niet beschermen als hij in uw tuin dwaalt.

Wees ten slotte voorbereid op de hoeveelheid zorg en grote rekeningen die gepaard kunnen gaan met het bezit van een grote hond. Er is meer poep te scheppen, en essentià “le zaken zoals sterilisatie/neuterchirurgie zijn duurder voor grote honden dan voor kleine. Als uw Corso om een andere reden geopereerd moet worden, zullen de kosten van de anesthesie hoog zijn omdat hij er meer van nodig heeft dan een kleine hond, evenals grotere hoeveelheden pijnmedicatie na de operatie. Tot slot zijn er de kosten van de trainingsklas, de entreegelden voor hondensporten, en de kosten voor het zitten of instappen van een huisdier als u niet thuis bent. Neem al deze kosten in overweging voordat u een Corso aanschaft, omdat u er 10 tot 12 jaar mee te maken krijgt.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: Als u droogvoer van hoge kwaliteit geeft, zal uw Corso waarschijnlijk 4 tot 5 kopjes per dag eten.

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een couch potato dog. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in de richting van het voeden van uw hond en hoe minder u in de bak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Corso in goede conditie door zijn eten te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer steeds weg te laten. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je zou een taille moeten kunnen zien. Plaats dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers gespreid naar beneden. Je zou in staat moeten zijn om te voelen, maar niet zijn ribben te zien zonder hard te moeten drukken. Als je dat niet kunt, heeft hij minder voedsel en meer beweging nodig.

Voor meer informatie over het voeden van uw Corso, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste hondenvoeding, het puppyvoer en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en verzorging

De Corso heeft een korte, stijve vacht met een lichte ondervacht. Hij kan zwart, grijs, rood of fawn zijn en al dan niet gestroomd. De vacht is twee keer per jaar zwaar beladen, dus heb een goede stofzuiger bij de hand om de stofkonijntjes op te zuigen.

Als u van plan bent om uw Corso regelmatig in bad te doen, wendt u zich dan al op jonge leeftijd aan de ervaring. Baad hem als jonge pup wekelijks en leer hem het commando “Bad”, zodat hij het leert te verwachten en te accepteren. Geef hem veel lof en beloningen om de deal te zoeten.

Poets de tanden van uw Cane Corso minstens twee of drie keer per week om de tandsteenophopingen en de bacteriën die zich daarbinnen bevinden te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Om pijnlijke tranen en andere problemen te voorkomen, trimt u zijn nagels één of twee keer per maand als uw hond ze niet op natuurlijke wijze verslijt. Als u ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten in zich, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet mee als hij de volgende keer de nagelknipper ziet komen. Dus, als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Controleer de oren wekelijks op roodheid of een slechte geur, wat kan duiden op een infectie. Als u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een wattenstaafje dat is bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; maak alleen het buitenoor schoon.

Begin uw Corso te wennen aan het feit dat hij wordt geborsteld en onderzocht als hij een puppy is. Ga regelmatig met zijn poten om – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige veterinaire onderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer tijdens het borstelen op zweren, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, tederheid of ontstekingen op de huid, in de neus, mond en ogen en op de voeten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Uw zorgvuldig wekelijks onderzoek zal u helpen om potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig te herkennen.

Kinderen en andere huisdieren

Als hij goed is opgevoed, getraind en gesocialiseerd, kan de Corso liefdevol en beschermend zijn voor kinderen. Het is echter belangrijk dat puppy’s en volwassen honden geen kans krijgen om kinderen te achtervolgen en dat kinderen vermijden om hoge tonen te maken in zijn aanwezigheid. Rennen en piepen kan ertoe leiden dat de Corso kinderen met prooien associeert. Houd hem opgesloten als kinderen buiten rondrennen en veel lawaai maken, vooral als uw kinderen vriendjes en vriendinnetjes hebben. De Corso kan denken dat het nodig is om in te grijpen en “zijn” kinderen te beschermen, en dat zal waarschijnlijk niet goed aflopen. Haalspelletjes of – voor jonge kinderen – helpen de riem vast te houden zijn goede manieren voor kinderen om met een Cane Corso-puppy of volwassene om te gaan.

Zoals bij elk ras, moet u kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht houden op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat ze bijten of oor- of staarttrekken van een van beide partijen. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt of om te proberen het eten van de hond mee te nemen. Geen enkele hond, hoe liefdevol ook, mag ooit zonder toezicht worden achtergelaten bij een kind.

De Corso kan met andere honden of katten opschieten als hij met hen wordt opgevoed, maar hij zal waarschijnlijk vreemde dieren als prooi zien en zijn best doen om ze te doden. Het is essentieel om de huisdieren van de buren tegen hem te kunnen beschermen. Ook in dit geval is socialisatie een must. Uw Cane Corso moet van jongs af aan leren om kalm te blijven in de aanwezigheid van andere honden. Als u een tweede hond krijgt, een andere Cane Corso of een ander ras, kunt u het beste een van de andere geslachten kiezen.