Boerenfox: Alles wat je moet weten over dit hondenras

Wie een leuke hond zoekt die gezelschap kan bieden, maar ook waakzaam is, komt uit bij de Boerenfox als optie. Het is een hond die wel een eigenwijs karakter heeft. Daar moet je dus wel mee om kunnen gaan. Dit is niet altijd het geval. Ben je echter in staat de hond goed op te voeden? Dan kan je er veel aan hebben. In dit artikel leer je alles wat je moet weten hierover. Alles wat je moet weten over dit ras. is hier gemakkelijk op een rij gezet.
boerenfox

De geschiedenis van de Boerenfox

Het Boerenfox-ras is een hoogebenige terriër. Als je naar zowel het karakter als het uiterlijk kijkt, dan zie je er trekjes van de Jack Russell en de gladharige Foxterriër in. In de praktijk wordt de naam Boerenfox gebruikt voor veel soorten terriërs die een kruising zijn van verschillende rassen. Dit is echter dus niet juist. De boerenfox is weliswaar geen erkend ras, maar alleen wanneer een hond één of twee boerenfoxen als ouders heeft, kan je er echt van spreken. Is het er één, dan moet de andere ouder ook nog eens een hoogbenige terriërsoort zijn.

De Boerenfox is een boerderijhond die goed is in het bewaken van het erf. Dit is ook de reden waarom de naam van dit ras op deze manier is gekozen. Het is een hond die goed is in het jaren op klein wild. De Boerenfox is van nature vrij atletisch en kan dus veel verzorgen. In de moderne tijd is dit ras vooral geschikt voor de gezinnen die een hond willen. Ze zijn loyaal, maar ze hebben wel de goede opvoeding nodig. Dit is dan ook direct het kritieke punt, want de hond is geboren met een sterke eigen wil. Heb je de zaken echter goed op orde, dan blijft deze je trouw.

Het karakter van de Boerenfox

karakter boerenfox
De boerenfox heeft een lief karakter als aangeboren eigenschap. Wel is het belangrijk dat je goed oplet, want ook opvoeding en training spelen wel een grote rol hierin. De honden hebben wel veel tijd en aandacht nodig. Dat is wel belangrijk om te bedenken voor je er één koopt. De honden zijn wel heel goed op te voeden, mits je daar ook genoeg tijd en aandacht aan wil schenken. Als je dat lukt, dan heb je een fijn huisdier. In dit artikel leer je ook hoe je dit aan moet pakken. Wel is het goed om eerst verder in te gaan op de eigenschappen van het ras.

De bekende karaktereigenschappen van de hond

Het is bekend dat de Boerenfox erg intelligent is en een goed eigen instinct heeft. Het maakt het dier wel wat nieuwsgierig en eigenwijs, maar dat kan je trainen. Een andere bekende eigenschap is de waakzaamheid. Dat is een overblijfsel van de tijd dat dit een boerderijhond was die het erf moest bewaren. De hond wordt nog altijd vaak gebruikt als waakhond. Waakzaamheid en loyaliteit zijn sterke karaktertrekken. Bovendien blaffen ze luid, wat afschrikkend werkt.

De Boerenfoxen staan er ook om bekend erg eigenwijs te zijn. De hond doet het liefst de eigen zin. Het is dus wel zaak om de baas te blijven. Dat doe je door de eigenwijsheid goed te trainen. Dit is wel snel te leren. Aan de andere kant is de Boerenfox juist ook heel loyaal. Ze zijn graag onderdeel van een gezin. Dat betekent dat ze het fijn vinden om bij het baasje te zijn of lekker samen te wandelen. Het is de perfecte gezel voor het gezin, maar houdt niet van vreemden.

De Boerenfox vraagt ook wel iets van je. Het is zaak dat de hond voldoende beweging krijgt. Het is een actief ras en het vraagt veel aandacht zodat de hond de energie kwijt kan. Ook als ze ouder worden, blijven ze nog lange tijd speels. Daar moet je dus wel ook goed tegenkunnen. Ben je zelf actief, of heb je kinderen, dan kan dit goed passen. De hond is ook altijd heel waakzaam geweest en maakt het nodige lawaai indien nodig. Bij voorkeur blijven ze de hele dag door blaffen. Dit is wel iets om op te letten.

Het atletische type

De Boerenfox is dus eigenlijk geen ras en wordt dus eigenlijk ook niet gefokt op basis van de bekende gestandaardiseerde raskenmerken. Dat betekent dus ook wel dat er enkele verschillen tussen de honden zitten. Al zijn ze wel te herkennen als het om het uiterlijk gaat. De schofthoogte is rond 45 centimeter. De hond is dus ook lekker atletisch en heeft veel handigheid. De kop is aan de smalle kant en de oren staan omhoog terwijl de puntjes wat omklappen.

De rug is recht en breed en de staart is naar verhouding vaak kort en staat rechtop De Boerenfoxen hebben vaak een korte witte vacht en hebben bruine en zwarte vlekken. De poten zijn gespierd en flink krachtig. Daardoor zijn ze altijd lekker snel. Dat is natuurlijk ook een sterk voordeel voor deze hond.

Gemakkelijk te verzorgen

De hond is gelukkig wel ook gemakkelijk te verzorgen. Dat komt bijvoorbeeld door de korte vacht. Dit maakt het onderhoud lekker simpel. De Boerenfox komt tweemaal per jaar in de rui. Dan is het zaak om de vacht flink te borstelen. Daarbuiten is af en toe borstelen meer dan genoeg. Als je veel op stap gaat met de hond heb je er weinig omkijken naar, maar anders is het wel zaak de nagels ook in de gaten te houden. Wanneer die onvoldoende slijten, is het zaak ze ook even te knippen zo nu en dan.

Een sterke en gezonde hond

De boerenfox als ras is over het algemeen gezond en sterk. Al zijn er wel wat zaken die belangrijk zijn om goed mee te wegen. Denk aan de Patella Luxatie. De knieschijf zit dan los. Dit komt bij meer kleine hondenrassen veel voor. Kies je voor de Boerenfox, ga dan na of de ouders van jouw hond geen Patella Luxatie hebben ondergaan. Wanneer dit niet zo is, dan is de kans voor jouw hond ook bijna nihil. Het is ook goed om naar andere erfelijke kenmerken te kijken. Denk aan oogafwijkingen zoals cataract en lensluxatie. Wanneer je de stamboom van je hond niet kent, is het zeker zaak hier goed onderzoek naar te laten doen.

Het opvoeden van de Boerenfox

Zoals al eerder werd aangegeven is het belangrijk om de Boerenfox goed te trainen. De training voor jouw hond die het best past, is afhankelijk van de leeftijd. Volwassen honden vergen andere trainingen. Het is vaak wel slim om de trainingen bij een erkende trainer te doen. Die zijn goed opgeleid en weten hoe de honden aan te pakken zijn waar het om het gedrag gaat. Het is goed om te ontdekken wat een goede aanpak op maat is voor een bepaalde hond. Je kunt natuurlijk ook zelf trainingen toevoegen in het dagelijks leven.

Punten van aandacht zijn er dan ook. Je kunt niet zomaar een Boerenfox trainen. Je mag de hond bijvoorbeeld absoluut niet straffen. Een positieve trainingsmethode werkt bij deze honden veel beter. De boerenfox zal anders alleen maar meer koppig en dominant willen worden. Dit betekent dat leren wat wel kan beter werkt dan straffen bij wat niet kan. Je kunt bijvoorbeeld veel hebben aan beloningen. Denk aan een aai, compliment of zelfs een snoepje. Dit helpt altijd bij het aanleren van het goede gedrag voor de hond.

De vorm waarin je het best kan trainen is natuurlijk de clickertraining. Dit is een effectieve manier die je heel gemakkelijk kan toepassen op je hond. Wanneer de opdracht goed wordt uitgevoerd door de hond, klik je met het apparaat. Daarna geef je de hond een beloning. Zo leert de hond het verband tussen het geluid en iets positiefs leggen. Dat helpt om de opdrachten goed te leren uitvoeren. De Boerenfox is vaak snel verveeld. Daarom is het belangrijk om variatie te houden in de training. Zo blijft de hond scherp en geïnteresseerd. Dat is dus ook een goede manier om je hond aan de slag te houden.

Het is tot slot ook belangrijk om consequent te zijn. De Boerenfox heeft veel belang als je duidelijke regels hebt. Die moet je ook consequent volhouden. Dit helpt het best wanneer je dit ras goed wilt trainen. Alleen op die manier kan je iets doen aan het eigenwijze karakter. Dit betekent dat je duidelijke regels moet stellen en die ook vast moet houden. Je bent de baas, de hond niet.

Zelf een Boerenfox kopen

Wanneer je denkt dat een Boerenfox een leuke gezinsuitbreiding is, dan kan je die het best kopen of adopteren van een echte fokker. Door het karakter van de hond komen er helaas nog altijd veel in het asiel terecht. Veel mensen kunnen de hond niet goed trainen en bieden onvoldoende beweging. Waardoor zij de hond niet aankunnen. Het is dus ook een optie om in het asiel te kijken. Het is dan wel ook zo dat er dus dieren tussen zitten die wat moeilijk gedrag vertonen. Dat is dus wel iets om scherp op te zijn.

Je kunt ook kijken bij fokkers die nieuwe baasjes voor volwassen honden zoeken. Bijvoorbeeld omdat de honden te oud worden om ermee te fokken. Dit is niet altijd even gemakkelijk te vinden, maar ze zijn er wel. Het is ook dan van belang om goed op het gedrag van de hond te letten. Als het kan is het slim om naar de stamboom te vragen. Een andere optie is het gaan voor een puppy. In de huidige tijd kosten puppy’s van dit ras tussen de 500 en 800 euro per stuk.

Extra punten om op te letten

Het is goed om op te letten waar de hond geboren is. Veel van de Boerenfoxen worden geboren in schuren en stallen van boerderijen. Die zijn dus niet gewend aan het leven in huis. Het is ook goed om deze hond te kiezen wanneer je zelf op een boerderij zit. Wil je toch een gezinshond, neem die dan bij een fokker die de pup vanaf het eerste moment traint. Het is ook goed om dan direct te kijken naar het gedrag en na te vragen hoe het met de ouders gesteld is. Hoe is hun karakter, wat voor ras zijn de honden en hebben ze erfelijke aandoeningen? Al deze punten kan je goed controleren. Zo weet je direct hoe het gesteld is met jouw pup. Je weet dan zeker dat je te maken hebt met een hele echte Boerenfox.