Hondenhotel of hondenpension: wat mag je verwachten ?

Ben je voor enige tijd van huis? Dan is het belangrijk dat je goed voor je hond zorgt. Dat kan je op verschillende manieren doen. Je kunt jouw dier laten logeren bij familie, of je kunt een kennis vragen om de hond uit te laten en te voeden bij jou thuis. Je kunt echter ook op zoek gaan naar een goed hondenhotel. Daar kan je honden namelijk voor langere tijd onderdak bieden en zorgen dat ze de juiste zorg krijgen.

Het is lastig om te bepalen of een pension nu echt goed geschikt is voor jouw hond. Daarom is het handig om enkele punten te kennen waar je goed op moet letten. Aan de hand daarvan weet je precies wat je van een hondenhotel moet verwachten wanneer je jouw hond daar onderbrengt.
hondenhotel

De functie van een hondenhotel

Eigenlijk geeft de naam alles al weg. Een hondenhotel is letterlijk een hotel voor honden. Zoals mensen naar een hotel gaan, zo kunnen honden er ook enkele nachten of zelfs langer verblijven. Natuurlijk is de andere overeenkomst ook dat er voor het verblijf betaald moet worden. Zoals dat ook in een mensenhotel dat moet. Aan de andere kant weet je dus ook wat er verwacht mag worden. Een vakantie zonder hond is al moeilijk genoeg. Dus wanneer het dir in een goed hondenhotel kan verblijven, heb je alvast een zorg minder.

Wanneer je al weet dat je een tijdje van huis zal zijn, is het belangrijk dat de hond ook plezier heeft. Daarom is het goed om te weten dat er in het hondenhotel meer gebeurt dan slapen alleen. Er zijn veel mogelijkheden om lekker plezier te hebben voor de honden. Vaak kunnen ze in groepjes op een veld of binnenplaats lekker met elkaar spelen. Dat kunnen ze ook doen met de vele speeltjes die er zijn. Dat is natuurlijk altijd fijn voor een hond. De groepjes worden vaak gevormd op basis van de honden die goed bij elkaar passen. Het zijn immers ook sociale dieren, dus het is belangrijk om ze samen te laten zijn in de groepjes. Zo hebben ze het naar hun zin.

Een belangrijk voordeel is dat de honden die wat minder goed passen bij de groep ook speciale aandacht krijgen. Er wordt dan bekeken waar de hond wel goed past. Zo kan elk dier er plezier hebben. Er zijn bovendien niet alleen maar leuke activiteiten. Er is ook ruimte voor goede verzorging en voeding. Dit is ook een belangrijk voordeel. Het gaat bijvoorbeeld om verzorging van de vacht, maar zeker ook van de tanden. Het kan daardoor zo zijn dat de hond zelfs in positieve zin verandert door het verblijf in het hotel. Ze worden er bijvoorbeeld veel socialer door, vanwege het spelen met de vele andere dieren. De tijd die ze er doorbrengen heeft zo dus een grote impact op ze.

De honden worden eigenlijk ook een beetje gedwongen om sociaal te zijn. Dat leren ze dan aan en houden ze wanneer ze weer mee naar huis gaan met jou. Het zal dus ook helpen om ze thuis beter met andere honden in de omgeving te laten opschieten. Voor de hond zelf is het hondenhotel vaak ook een echte vakantie die in het teken staat van lekker spelen en samenzijn met andere honden. Dit helpt ook om de aandacht van het gemis van de baasjes af te leiden. Dit helpt vaak beter dan kiezen voor een andere oppas.

De kosten van een hondenhotel

Het kan per hondenhotel wel verschillen wat de kosten zijn. Wanneer je dus een prijs ziet staan, is dat niet direct de vergelijkbare prijs voor elk hondenhotel dat er op de markt actief is. Het is een geschatte, gemiddelde prijs op basis van meerdere hotels. De prijs kan bijvoorbeeld afhangen van de diensten die je afneemt. Dat kan bijvoorbeeld gaan om regelmatig contact over je hond terwijl je weg bent. Sommige baasjes vinden dit nu eenmaal een fijn idee. Het kan zelfs zo zijn dat het pension je regelmatig foto-updates opstuurt als je dat vraagt.

Zaken die voor de hond van waarde kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld extra verzorging zoals wassen en trimmen. Ook de langere wandelingen in de omgeving zijn soms mogelijk bij bepaalde hondenhotels. Wanneer het regent kan je hond vies worden van het buitenspelen. Je kunt dan een extra wasbeurt met alles erop en eraan krijgen tegen een kleine meerprijs. Dit kan wel heel fijn zijn voor jouw hond natuurlijk. Zaken zoals loops zijn, of verse maaltijden maken zijn ook punten die tot extra kosten kunnen leiden. Dit moet je allemaal meenemen in de berekeningen die je maakt voor de kosten.

Een berekening van de kosten

De berekening begint natuurlijk bij het inschatten van de kosten voor normale opvang van de hond. Dat wordt bij sommige hondenhotels gedaan aan de hand van de omvang van de hond. Andere hondenhotels hanteren vaste prijzen. Die vaste prijs ligt ongeveer op 13 euro per nacht. Wanneer je alleen een dagje weg bent, dan kost je dat dus ook gewoon 13 euro, zelfs wanneer jouw hond niet blijft slapen. De speciale contactmomenten komen vaak neer op 5 tot 10 euro extra per dag. Daarom moet je uitgaan van een gemiddelde van 7,50.

Een pakket waarin ook het wassen van je hond is opgenomen moet je vaak apart betalen. Daar is de gemiddelde prijs zo’n 30 euro voor. Wanneer je dit dus doet en je hebt daarnaast een week geboekt voor je hond, dan kom je in het totaal uit op een bedrag van ongeveer 128,50 voor een week verblijf van je hond.
hondenpension

Wat is het juiste hotel

De hond moet natuurlijk wel op een plek worden achtergelaten waar jij je goed bij voelt. Er zijn dus meerder punten waarop je een keuze kunt maken. Het kan wel per baasje en per hond verschillen wat je zoekt. Zo kan de mate waarin de honden worden uitgelaten in het hotel een grote rol spelen in je keuze. Sommige hotels maken hier meer werk van dan de concurrentie. Er zijn plekken waar de honden ook mee het bos in kunnen, terwijl andere hotels alleen een binnenplaats te bieden hebben. Het ligt dus ook aan wat jij als baasje voor je hond wilt.

Het is natuurlijk ook geen geheim dat sommige rassen wat meer aandacht nodig hebben. Zoals de mate waarin ze de ruimte krijgen soms ook belangrijk is. Dat moet je dus wel goed kortsluiten. Dat geldt ook voor de omvang van het verblijf of de kennel in het hondenhotel. Er zijn pensions die zorgen dat er ruimte is voor een beperkt aantal honden, mits daarvoor betaald wordt. Andere hondenhotels houden de kennel of het verblijf daarentegen juist bewust wat kleiner.

Je kan ook veel hebben aan de kennis van anderen op dit gebied. Zo kan je bijvoorbeeld eens kijken wat anderen zeggen in recensies op internet. Of je vraagt het aan mensen in je omgeving. Die hebben vaak ook honden en die kennen de diensten van de hondenhotels misschien wel heel goed. Dat is een geschikte manier om een goed hotel bij jou in de omgeving te vinden. Veel kennis opdoen is dus een goed idee. Het is belangrijk om aan de behoeftes van jouw hond te voldoen.

Een eerste afspraak maken

Heb je een idee over het hondenhotel waar jij jouw hond wel graag wil onderbrengen? Dan kan je natuurlijk altijd een afspraak maken om eens te gaan kijken hoe het er is. Op die manier kan je ook je laatste twijfels over een bepaalde plek laten wegnemen. Daardoor zal je met een gerust gevoel je hond achterlaten in het hondenhotel. De afspraak maak je zonder je hond. Je komt er puur om zelf een rondleiding te krijgen. Je kunt dan ook mooi de vragen stellen die je mogelijk nog hebt. Denk aan zaken zoals het uitlaten, de extra diensten en de mogelijkheden voor extra aandacht die gewenst is.

Stel dat dit allemaal heel positief verloopt, dan kan je daar mooi je vertrouwen op bouwen. Zo heb je dus de plek voor jouw hond gevonden. Heb je er een minder goed gevoel bij? Dan kan je ook gewoon een ander hondenhotel bezoeken om daar eens te kijken. Daarnaast is het ook belangrijk dat de hond zich goed voelt bij de plek. Daarom is het gevoel wat jij er als baasje krijgt ook een goede indicatie. Met een bezoekje kan je veel voordeel behalen. Dit is alleen wel lastiger wanneer het hotel wat verder weg is. In dat geval zou je bijvoorbeeld je hond een nachtje kunnen laten proefslapen.

Een plek voor een pup

Het is slim om jouw pup al vroeg kennis te laten maken met het hondenhotel. Daardoor kan de hond er later ook beter mee omgaan. Dat is veel moeilijker aan te leren aan oudere honden. Dat is ook de reden waarom proefslapen vaak verplicht wordt gesteld door de hotels. De hondenhotels zijn niet alleen maar geschikt wanneer je er vakantie gaat vieren. Als je de hond er al jong heen brengt, leer je ook sociaal gedrag aan. Dit helpt je pup socialer te maken. Dit kan bijvoorbeeld ook bij een dagopvang wanneer je veel lange dagen maakt.

Wat is geen goed idee?

Er zijn meerdere redenen waarom je jouw hond niet in een bepaald pension kan laten overnachten. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan het type ras dat je hebt. Wanneer een bepaalde hond bekendstaat als een vechtersbaas, dan kan dat lastig zijn voor het pension. Er zijn rassen die het niet goed doen in gezelschap en dus alleen in kennels moeten. In het geval dit bekend is, dan kan het soms zijn dat een hondenhotel jouw hond liever niet toelaat. Ze laten de honden die meer tijd en aandacht nodig hebben er dan niet in, simpelweg omdat ze dit dan niet kunnen bieden. Dit gebeurt vaak in het hoogseizoen.

Een ander voorbeeld is de hond die niet geënt is. Alle honden moeten jaarlijks geënt worden tegen verschillende ziektes. Anders zijn ze hier niet tegen beschermd. Sommige pensions nemen dit ook op in de regels. Daar zijn ze immers vrij in. Het kan dus best zo zijn dat het pension je eerst om een vaccinatieboekje van de hond vraagt. Daarin is te zien welke spuiten jouw hond wel en niet heeft gehad. Zo bepalen ze of dit voldoende is. Sommige hondenhotels willen alle vaccinaties, andere willen slechts specifieke. Is jouw hond dan tegen die ziekten beschermd, dan is dat al genoeg.

Daarnaast is er soms een titerbepaling uit te voeren. Dat betekent dat gekeken wordt of de hond op dat moment nog wel voldoend beschermd is, of dat er een nieuwe inenting nodig is tegen de betreffende ziekte. Het is voor het hondenhotel op die manier te garanderen aan de klanten dat de honden geen ziektes kunnen krijgen van de andere honden die er logeren. Dat kan echter wel per pension sterk verschillen.

Andere tips om mee te nemen

Hoewel het voor jezelf en de hond een goede optie is en je alles goed hebt geregeld, kan er toch altijd onverwachts iets misgaan. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er iets met jouw hond gebeurt in het pension. In dat geval is het natuurlijk zo dat de medewerkers van het hondenhotel je hond naar de dierenarts brengen om te zorgen dat alles snel duidelijk wordt. Wanneer jouw hond niet direct geholpen hoeft te worden, dan zal dit ook worden meegewogen. In dat geval wachten ze met de ingreep tot jij als baasje terug bent. Bedenk je wel dat de medewerkers goed weten wat honden mankeren of niet. Ze weten wat ze doen.

Er is dus ook geen reden om zorgen te hebben over je hond. Het is altijd zo dat er goed wordt gekeken of er iets gebeurt en of er iets gedaan moet worden. Wel is het natuurlijk zo dat de kosten voor de dierenarts voor jou als baasje zijn. Het hotel rekent erop dat je hond geen wormen of vlooien heeft wanneer deze komt logeren. Die mogen immers niet overgedragen worden op andere honden. Mocht dat toch het geval zijn, Dan is het zo dat de kosten voor het verwijderen ook voor jou zijn. Let er dus wel ook even goed op of de hond vrij is van de mankementen. Zoals je ook mee moet nemen of alle vaccinaties nog op orde zijn. Dit werd eerder al besproken.

Is alles goed op orde? Dan hoeft niks je nog in de weg te staan om de hond op vakantie te sturen. Het hondenhotel is daar dan heel geschikt voor. Zo heeft de hond een fijne tijd en heb ook jij de ruimte om gewoon eens lekker op vakantie te gaan en lekker bij te komen van alles.