De boerboel als waakhond nemen

Boerboel
Ben je op zoek naar een waakhond die jou kan bijstaan in het bewaken van jouw terrein? Dan is de boerboel het soort hondenras dat je zoekt. Het ras is niet alleen geschikt als waker, maar heeft ook veel zachte kanten. Daardoor past het dier dus ook goed in gezinnen. Het karakter is het best te omschrijven als eigenzinnig, maar het past toch ook goed in gezinnen. Door de volgende zaken eens door te nemen, kan je er zeker van zijn dat je alles over de boerboel te weten komt. Zo kan je bepalen of het ook het soort hond voor jouw situatie is.

De geschiedenis van de boerboel

boerboel hond
Doordat hondenrassen zoals de boerboel er al heel lang zijn, is het soms lastig om de gehele rassen in kaart te brengen. Dit is jammer, want de levensloop heeft ook veel invloed op de ontwikkeling gehad. Zo hebben er natuurlijk kruisingen met andere rassen plaatsgevonden. Ook is het leefklimaat meerdere keren veranderd. Waardoor de hond nu zo is, zoals wij het kennen. Wel weten we dat de roots liggen in Zuid-Afrika. Daarom kan je het ras ook tegenkomen onder de naam Zuid-Afrikaanse boerboel.

In 1652 kwamen de eerste Europese kolonisten in Zuid-Afrika aan. Al snel werden Europese hondenrassen meegenomen om deze te kruisen met de Afrikaanse rassen. Deze bastaardhonden werden door de Afrikaners vaak kafferbrakke genoemd. De kolonisten namen de kruisingen echter weer mee terug naar Europa omdat het wel hele goede beschermers en waakhonden bleken te zijn. De kenners zijn van mening dat de Engelse buldog, de mastiff en ook de bull terriër uit Europa werden meegenomen om te kruisen. Dit waren immers de sterke maar loyale rassen.

Tot op de dag van vandaag is geen duidelijkheid te geven welke combinatie uiteindelijk gezorgd heeft voor de boerboel zoals we die tegenwoordig in Nederland en andere landen kennen. Door de vele kruisingen werd de naam boerboel gevonden. Boer stond voor de Afrikaanse boeren van Nederlandse origine. Boel komt waarschijnlijk van het Engelse woord bull. In de jaren negentig van de twintigste eeuw is de boerboel definitief als ras in Europa doorgebroken, vooral vanwege de kwaliteiten als waakhond.

Het karakter van de boerboel

boerboel karakter
Dit hondenras is dus vooral bekend als een echte waakhond. Het bewaken van het territorium en de mate van alertheid zijn daarin de belangrijke eigenschappen. Vooral in de oudheid was dit van grote waarde om de akkers en landen te beschermen. Ze werden ook gefokt om optimaal alert te zijn en vreemdelingen van de erven te houden. Aan de andere kant was de hond ook goed kalm en werd de loyaliteit naar het baasje meer en meer een sterke karaktereigenschap. Die loyaliteit is ook mogelijk naar een heel gezin.

De boerboel is van nature gezegend met goede karaktereigenschappen. De agressieve kant komt alleen naar voren wanneer de hond of de eigenaar in gevaar komt. Dan zal het laten zien wat het waard is. Het dier zal echter nooit grommen of bijten zonde reden. Wie de hond goed traint, kan er zeker van zijn dat het beestje gehoorzaam is. Bovendien is de boerboel ook gewoon goed te trainen. Ze kunnen daarnaast goed met kinderen en andere huisdieren overweg. Let er wel even op dat de boerboel al op jonge leeftijd vaak in contact met andere honden en kinderen komt. Dit komt het gedrag alleen maar ten goede.

Zorg je ervoor dat jouw boerboel regelmatig sociale contacten heeft? Dan zal je merken dat het dier zich wat sneller op zijn gemak voelt bij anderen. Daardoor past het dier ook veel beter in een gezin. De boerboel blijft altijd loyaal en alert. Dat betekent dus bijvoorbeeld de boerboel goed angst en dreiging kan aanvoelen. Al deze eigenschappen maken het een waakhond, hulphond en politiehond. Wel is het belangrijk om aan te leren wanneer alert gedrag goed is en wanneer kalmte belangrijk is. Wanneer de hond veel last van de angst of dreiging heeft, dan zal de hond agressief worden omdat het zelf ook stress ervaart.

Hoe ziet de boerboel eruit?

boerenbull
De boerboel ziet er imposant uit. Tegelijkertijd zou je dit ook als sportief kunnen zien. Het is een dier met een stevige bouw en veel spiermassa. Dat zie je vooral in de nek, maar ook op andere plekken. Let ook op de rechte rug. De lendenwervel is licht gebogen. Een boerboel is slank en gespierd met een zachte vacht van kort haar. De kleur van de vacht kan wel variëren. Sommige honden zijn lichtgeel, andere zijn meer donkerrood. In het verleden werd de staart van het dier nog weleens gecoupeerd. Dat mag in de moderne tijden echter niet meer.

De staart van het dier is daardoor tegenwoordig lang en gekruld. Het leuke is dat de staart verraadt hoe de boerboel zich voelt. Het is vaak zo dat dit hondenras hangende wangen heeft en dat de kop wat gerimpeld is en veel huidplooien heeft. Deze uiterlijke kenmerken laten de hond er sympathiek en vriendelijk uitzien. Aan de andere kant kan het dier zelf wel last krijgen van ontstekingen of van vervelende problemen met de huid. De donker oren hebben de vorm van een driehoek. Ze hangen slap langs de kop. De ogen zijn lichtbruin, donkerbruin of grijs.

Het verzorgen van de boerboel

Het is belangrijk dat je een boerboel goed leert verzorgen wanneer je deze in huis neemt. Daar is namelijk wel wat aandacht voor nodig. Zo is het belangrijk om de vacht met regelmaat goed te borstelen. Daarnaast gebruik je ook speciale hondenshampoo om alles te verzorgen. Doe dit wel maar af en toe. De vacht verzorgen is niet zo intensief als bij een langharige hond. Zaken zoals controleren op teken en vlooien is immers net zo belangrijk als bij elk ander ras. Zorg ook voor dagelijkse controle van de ogen en oren. Zo ontstaan daar ook geen problemen mee. Overtollig oogvocht en oorsmeer wegnemen is een voorbeeld.

Ook is het belangrijk om te letten op het gebit van de boerboel. Dit kan je op wekelijkse basis poetsen met hondentandpasta. Daarmee zorg je voor het boorkomen van problemen met tand en tandvlees. Daarnaast is het slim om te zorgen voor voldoende kauwspeeltjes. Het is slim om met enige regelmaat de nagels te knippen zodat deze niet te lang worden. Door veel beweging te bieden op een harde ondergrond hoeft het knippen niet nodig te zijn. Let er wel zelf goed op. Goede verzorging, met gezonde voeding en veel lichaamsbeweging is wat je de hond moet kunnen bieden. Dat komt neer op 700 gram hondenvoer per dag en flink wandelen en spelen.

De boerboel meenemen naar buiten voor een wandeling of lekker met de bal te spelen is altijd een goed idee. De hond houdt van rennen. Dat kan het beestje ook uren volhouden. Wanneer je dit niet voldoende verzorgt, kan dit tot problemen met de gewrichten en gedragsproblemen opleveren. Let daar dus wel goed op als baasje.

De rasziektes van de boerboel

burbull
Zoals je waarschijnlijk wel weet van hondenrassen, komen er erfelijke ziekten in voor. Dat geldt ook voor de boerboel. Een bekend voorbeeld is de verhoogde kans op gewrichtsdysplasie. Dit is een stevige pijn in de gewrichten die de hond kreupel kan maken. Andere erfelijke aandoeningen die kunnen voorkomen zijn ligamenttranen, dysbacteriosis en otitis. Ook huidplooidermatitis is een probleem waar veel boerboelhonden mee te maken kunnen krijgen. Deze aandoening tast de huid aan onder de rimpels en huidplooien.

Je kunt klachten herkennen wanneer de hond met haarverlies, irritaties en ontstekingen te maken krijgt. De erfelijke ziekten zijn wel ook goed te voorkomen. Bijvoorbeeld door je hond bij een erkende fokker te halen. Dit is een specialist die veel kennis heeft van de honden en de stambomen van de families kent. Daardoor zijn veel van de aandoeningen al in hoge mate te voorkomen.

Andere feiten over de boerboel

Er is door de jaren heen veel kennis opgedaan over de boerboel. Het is een hond die past in een gezin. Aandacht is een vereiste. Ook spelen met andere honden vindt de boerboel plezierig. De hond heeft een sterk temperament en is krachtig. Daarom is goed opvoeden wel van het nodige belang. Let hierop als je voor deze hond kiest. Hoewel dit ras al heel lang populair is, is het niet officieel erkend door de FCI. Dat is ook in veel andere landen een probleem. Het is nog geen algemeen geaccepteerd ras. Tegenstanders van het ras wijzen op incidenten door het instinct van deze hond.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat agressie en slecht gedrag juist vaak de resultaten zijn van menselijk handelen en slechte opvoeding en training van het dier. Hierover zijn de meningen echter nog altijd verdeeld, waardoor de boerboel niet overal even populair is te noemen. In Frankrijk noemt men dit ras bijvoorbeeld een aanval- en verdedigingshond. Daardoor is het dus voor de baasjes niet zomaar mogelijk om de hond mee te nemen naar Frankrijk. Ook niet als je op doorreis bent.

De juiste training voor de boerboel

Zoals gezegd is de boerboel het soort hond waar een goede opvoeding bij nodig is. Dat betekent dus dat je veel kennis en ervaring nodig hebt voor het opvoeden. In veel gevallen betekent dit dus dat je beter af bent bij een officiële hondentraining of een cursus die je met je hond kan doen. Wanneer je de training goed doorloopt, kan je een betrouwbare hond krijgen die je altijd zal helpen in elke situatie. De juiste training maakt van jouw boerboel een vriend voor de familie die ook flink waakzaam is.

De intelligentie in het karakter zorgt ervoor dat de hond trucs en commando’s gemakkelijk kan aanleren. Wat het ook mag zijn. De hond met commando’s en clicktraining van alles leren kan wel, maar alleen met voldoende geduld en aandacht. Daarom is het belangrijk dat je de hond de ruimte geeft om fouten te maken. Zoals je er ook goed aan doet om goed gedrag te belonen.

Kosten voor een boerboelpup

boerboel puppy
De boerboel is geen officieel erkend ras, maar de kosten voor aanschaf kunnen toch nog wel flink oplopen. Koop je een pup, dan kan dit al snel oplopen van €1.000,- tot €1.500,-. Bovendien is het ook belangrijk om met andere kosten rekening te houden. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen voor een grote ligplek. Een zacht kleed of een mand is belangrijk. Daarnaast heb je speeltjes, een riem met halsband en verzorgingsitems zoals een kam en een nagelschaar nodig.

Kosten die regelmatig terugkeren zijn bijvoorbeeld de aanschaf van shampoo en middelen tegen vlooien en teken. Ook inentingen en voeding moeten regelmatig gekocht worden. Soms geldt dit voor ontwormingskuren. De voeding is vaak de grootste kostenpost, want de boerboel kan flink wat op. Daardoor kost het tussen €50,- en €150,- per maand. Denk tot slot ook aan eventueel de dierenarts en een verblijf in het hondenhotel tijdens je vakantie. Ook die kosten kunnen oplopen. Weeg dit dus wel eerst af voor je de hond koopt.