Waarom loopt mijn hond mank?

Net als wij, lopen honden mank om verschillende redenen. In tegenstelling tot ons kunnen honden ons niet met woorden vertellen wat er is gebeurd of waar het pijn doet, zodat wij het zelf maar moeten uitzoeken.
hond loopt mank
Uw meest waardevolle bron om de oorzaak van het mank lopen van uw hond vast te stellen, is uw dierenarts. Maar voordat we bellen voor een afspraak, willen de meesten van ons eerst iets weten over de meest voorkomende oorzaken van mank lopen bij honden, wat u kunt verwachten van een bezoek aan de dierenarts, en wanneer mank lopen een veterinair noodgeval is.

Geleidelijk begin vs. plotselinge hinken

Er zijn twee soorten mankheid: geleidelijk begin en plotseling begin. Geleidelijk begin van manken gebeurt langzaam na verloop van tijd. Plotselinge mankheid treedt snel op, zoals de naam al aangeeft, meestal na een verwonding of trauma. Als u weet of uw hond plotseling of geleidelijk mank loopt, kan uw dierenarts de mogelijke oorzaken van het mank lopen van uw hond bepalen en u helpen bepalen of het mank lopen van uw hond een veterinair noodgeval is.

In het algemeen wordt geleidelijk manken veroorzaakt door een onderliggende, chronische of degeneratieve aandoening, zoals osteoartritis of dysplasie. Plotselinge kreupelheid daarentegen wordt meestal veroorzaakt door een verwonding of trauma.

Het feit dat uw hond geleidelijk mank loopt, betekent niet dat u het maken van een afspraak moet uitstellen. Sommige oorzaken van geleidelijk mank lopen, zoals botkanker of heupdysplasie, kunnen doeltreffender worden behandeld als ze eerder vroeger dan later worden ontdekt.

Wanneer de dierenarts bellen?

Over het algemeen is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en een afspraak met de dierenarts te maken voor mankheid die langer dan een paar minuten duurt, maar net als bij mensen hebben honden de gewoonte om zich buiten de normale kantooruren te bezeren. Dus hoe weet je wanneer je kunt wachten tot de volgende ochtend en wanneer je met spoed naar de eerste hulp moet?

Mankementen die geleidelijk of plotseling optreden en waar uw hond niet al te veel last van lijkt te hebben, kunnen meestal een paar uur wachten, en in sommige gevallen gaan ze tijdens de wachttijd zelfs vanzelf over. In andere gevallen kan uw hond echter niet wachten.

Gebroken botten of ontwrichte gewrichten vereisen onmiddellijke zorg, en zenuwschade kan een teken zijn van een ernstigere neurologische aandoening of letsel aan de ruggengraat. U moet uw hond naar de dierenarts of de spoedeisende hulp brengen als uw hond een van de volgende tekenen van een noodsituatie vertoont:

  • Bengelende ledemaat (dislocatie)
  • Zwelling
  • Heet ledemaat
  • Duidelijke breuk of onnatuurlijke hoek

hond voorpoot verzwikt

Veel voorkomende oorzaken van kreupelheid bij honden

Kreupelheid bij honden is een veel voorkomende veterinaire klacht, en er is een enorm scala aan mogelijke oorzaken, van chronische aandoeningen tot trauma. Dit kan overweldigend lijken, maar deze oorzaken kunnen worden onderverdeeld in een paar categorieën.

Letsel aan de poot

Als je ooit op een stuk glas hebt getrapt, dan weet je hoe het voelt om iets scherps in je voet te hebben. Vreemde voorwerpen, zoals glas, spijkers, stokken, doornen, plantenresten of iets anders dat niet in de poot van uw hond hoort te zitten, doen pijn. Ze maken het ongemakkelijk om te lopen en kunnen leiden tot infectie. Insecten- en dierensteken of -beten kunnen ook leiden tot pijn en mank lopen, net als rijtwonden, gebroken teennagels, brandwonden, bevriezing en kneuzingen. Een teken dat uw hond misschien iets in zijn poot heeft zitten, is dat hij onophoudelijk aan zijn poot likt.

Gewrichtsaandoening

Sommige aandoeningen veroorzaken een geleidelijke slijtage van de gewrichten en het bewegingsapparaat. Dit leidt tot manken. Artrose, heupdysplasie, elleboogdysplasie, patella luxatie, gewrichtsaandoeningen, tussenwervelschijfaandoeningen en osteochondritis dissecans (OCD) kunnen allemaal leiden tot manken aan een van de aangetaste ledematen. Infecties zoals de ziekte van Lyme kunnen ook gewrichtspijn en manken veroorzaken, wat een reden te meer is waarom het belangrijk is om uw hond een effectief tekenpreventief middel te geven.

Als bij uw hond artritis of dysplasie is vastgesteld, zal uw dierenarts waarschijnlijk een gewrichtssupplement van veterinair niveau met glucosamine en chondroïtine aanbevelen. Gewrichtssupplementen zoals Glyde Mobility Chews worden vaak gebruikt als een vroege interventie en tijdens de progressie van artrose omdat ze veilig zijn voor langdurig gebruik bij de meeste patiënten. Hoewel het onderzoek nog beperkt is, kunnen gewrichtssupplementen zoals Glyde helpen om de symptomen van osteoartritis en heupdysplasie te verminderen.

Botaandoening

Sommige ziekten tasten de botten in de poten van uw hond aan. Jongere honden, vooral puppy’s van grote rassen, kunnen aandoeningen ontwikkelen zoals hypertrofische osteodystrofie en panosteitis, die het lopen pijnlijk maken. Bepaalde vormen van kanker, zoals osteosarcoom, tasten ook de botten aan en vereisen een snelle diagnose voor de beste prognose.

Verwondingen of trauma

Verwondingen en trauma’s zijn de meest voor de hand liggende oorzaken van mank lopen bij honden. Van auto-ongelukken tot sportblessures, onze honden worden aan bijna net zoveel soorten verwondingen blootgesteld als wij. Gebroken botten, breuken, verstuikingen, ontwrichtingen, scheuren van gewrichtsbanden, gewrichtstrauma’s en letsels aan de ruggengraat kunnen allemaal matig tot ernstig manken veroorzaken, en in sommige gevallen kan de hond helemaal geen gewicht meer op de aangetaste poot zetten. Een goede conditie kan het risico op sommige sportblessures helpen verminderen, maar een manke hond moet voldoende rust krijgen totdat de oorzaak van het mank lopen is vastgesteld en behandeld.

Als uw hond acuut kreupel wordt (vooral als het een puppy is), wacht dan ongeveer 15 minuten en probeer uw pup rustig en stil te houden. Ze zijn net kinderen en zullen waarschijnlijk een minuut of vijf gillen en huilen. Misschien gedraagt hij zich daarna volkomen normaal en bespaart u zich een bezoek aan de eerste hulp.

Als ze echter na 15 minuten nog steeds kreupel zijn of geen gewicht dragen, moet u ze door hun dierenarts laten onderzoeken.

Diagnose van een manke hond

Soms is de oorzaak van het mank lopen van uw hond duidelijk, zoals een botbreuk of een stuk glas in een voetzool. Andere keren is de oorzaak wat onduidelijker.
hond loopt ineens mank voorpoot
Het kan zijn dat uw dierenarts een aantal tests moet doen om de oorzaak van het mank lopen van uw hond vast te stellen. Röntgenfoto’s kunnen helpen bij het identificeren van een gebroken bot, gewrichtsaandoeningen en andere afwijkingen aan het skelet. Biopsies en gewrichtsvloeistof kunnen helpen bij het opsporen van kanker en andere mogelijke oorzaken, en bloedonderzoek naar infectieziekten zoals Lyme of immuun-gerelateerde ziekten kan ook nodig zijn.

Voorafgaand aan het onderzoek zal uw dierenarts uw hond lichamelijk onderzoeken op gevoeligheid, pijn en bewegingsmogelijkheden in zijn ledematen. U kunt ook zelf thuis een onderzoek doen voordat u de dierenarts belt. Zonder de juiste training is het echter een slecht idee om het bewegingsbereik te testen en de poot van uw hond te manipuleren, waardoor uw hond nog meer letsel kan oplopen. U kunt voorzichtig met uw hand over de poot van uw hond gaan om te controleren op zwelling, warmte en om te bepalen waar uw hond gevoelig is. Met deze informatie kan uw dierenarts bepalen of uw hond kan wachten op een opening of dat hij met spoed moet komen.

Behandeling van een manke hond

De behandeling van de kreupelheid van uw hond is afhankelijk van de oorzaak. Het behandelplan voor uw hond kan zo simpel zijn als een paar dagen rust, of het kan een operatie, verdere tests en een langdurig herstel inhouden. Hoewel dit misschien intimiderend klinkt, geldt in de meeste gevallen: hoe eerder u uw hond naar de dierenarts brengt, hoe beter de prognose.

Probeer uw hond tijdens het wachten op uw afspraak zo rustig mogelijk te houden en vermijd beweging of spel om te voorkomen dat het mank lopen erger wordt, en zet uw hond indien nodig in een bench in de auto om verder letsel te voorkomen.

Voor verdere vragen over het mank lopen van uw hond kunt u contact opnemen met uw dierenarts en een afspraak maken.

Let op: Geef nooit vrij verkrijgbare of voorgeschreven pijnstillers voor mensen – inclusief ibuprofen of acetaminofen – aan honden, want deze kunnen giftig of dodelijk zijn. Raadpleeg altijd uw dierenarts.