Kunnen honden de hik krijgen?

De hik is normaal voor mensen, maar hoe zit het voor honden? Wees gerust, ook voor honden is de hik normaal.

hond heeft de hik

Wat veroorzaakt de hik bij honden?

Net als bij mensen veroorzaakt een spasme in het middenrif, de spier onder de longen, de hik bij honden. De spasme zorgt ervoor dat de glottis, de opening tussen de stembanden, abrupt sluit. Dit resulteert in een “hik” geluid. Puppy’s krijgen soms de hik na te snel eten of drinken, als ze moe zijn, als ze erg opgewonden zijn, of als ze het te koud hebben.

Wetenschappers weten eigenlijk niet waarom mensen, honden en andere zoogdieren de hik hebben. Eén theorie is dat de hik een overblijfsel is van toen we nog in de baarmoeder zaten. De foetale hik is gedocumenteerd bij veel zoogdiersoorten. Het zou kunnen dat de hik in de baarmoeder een manier is om de ademhalingsspieren te testen.

Deze theorie zou kunnen verklaren waarom de hik veel vaker voorkomt bij puppies dan bij volwassen honden. Als uw puppy ouder wordt, zal hij waarschijnlijk minder vaak of helemaal niet de hik hebben.

Een andere theorie is dat de hik een manier van je puppy is om winderigheid of een van streek zijn buikje te stillen.

Gerelateerd: Hoesten bij honden: oorzaken en behandelingen

Hoe kom je van de hik af?

De hik gaat meestal vanzelf over. Er bestaan natuurlijk veel fabeltjes over hoe je van mensenhik afkomt, zoals je adem inhouden, aan je tong trekken, of bang zijn. Maar niemand weet of deze echt werken.

Het heeft geen zin om te proberen je hond bang te maken of aan zijn tong te trekken om zijn hik weg te krijgen. Van schrikken of aan zijn tong trekken (of welke andere remedie u ook gebruikt) krijgt hij waarschijnlijk meer last dan van de hik.

Gerelateerd: Hoe weet u of uw hond een voedselallergie heeft?

Maar er zijn drie dingen die u kunt doen die uw hikkende pup kunnen helpen.

  1. Kalmeer de onregelmatige ademhaling. Help uw hond zijn ademhalingspatroon regelmatiger en ritmischer te maken. Als u hem op zijn rug laat liggen en hem een lekkere buikmassage geeft, kan dat meestal helpen om de hik te laten verdwijnen.
  2. Drink water. Net als bij mensen kan water drinken helpen bij de hik. Zorg er wel voor dat uw hond het rustig en langzaam drinkt.
  3. Rustig aan tijdens het eten. De hik kan optreden als uw hond te snel eet. Probeer hem kleinere porties per keer te geven om de hik te voorkomen.

Wat als de hik niet overgaat?

Als uw hond langer dan een paar uur de hik heeft, of als de hik van uw hond overgaat in een piepend geluid, een onregelmatige of moeilijke ademhaling veroorzaakt, moet u met hem naar de dierenarts om hem na te laten kijken. Hardnekkige hik kan een symptoom zijn van een ernstiger probleem.