Beste hondenloopband kopen, aanbiedingen en reviews

Het klinkt misschien een beetje vreemd om een loopband voor je hond te kopen. Als je het idee van binnen lopen interessant vindt, dan zul je wellicht denken dat een loopband voor jezelf èn je hond een veel betere oplossing is. Waarom zou je een apparaat kopen dat specifiek voor jouw huisdier is gemaakt? Kortom, het onderwerp “hondenloopband” roept veel vragen op. Op deze pagina zullen we alle vragen beantwoorden, ook geven we tips en adviezen over juist gebruik van deze loopbanden. En natuurlijk kun je onze favoriete hondenloopbanden op deze pagina vinden.

hondenloopband

Heb ik een loopband nodig voor mijn hond?

Voordat we dieper ingaan op dit onderwerp is het misschien wel verstandig om even de voornaamste redenen te noemen waarom iemand kiest om een hondenloopband te kopen. Er zijn hondenbezitters die weinig tijd hebben maar wel een zeer energieke hond bezitten. Ook zijn er mensen die een beperking hebben en daardoor niet zomaar een paar uur met de hond kunnen gaan wandelen. Misschien kies je voor een loopband omdat jouw hond snel ziek wordt als het koud of nat is buiten, of je wilt je huisdier trainen om mee te lopen als je gaat fietsen. Je ziet dat de redenen om een hondenloopband te kopen flink uiteenlopen, wellicht heb jij nog een andere goede reden om een dergelijk product in huis te halen. Dit neemt overigens niet weg dat er ook zeker nadelen en gevaren te benoemen zijn. Ook die zullen de revue passeren op deze pagina.

Bekijk onze favoriete hondenloopbanden die je momenteel kunt kopen voor meer informatie over deze producten.

1. Topmast Loopband Honden Elektrisch – Looptraining / Fietstraining C200 – Beste klantervaringen

Topmast Loopband Honden - Elektrisch - Looptraining - Fietstraining C200

Bekijk de dagprijs

Deze Topmast Loopband voor honden is geschikt voor kleinere tot middelgrote honden. Het is een degelijk model waarmee je naast lopen en rennen ook jouw hond kunt trainen om mee te rennen als je gaat fietsen.

Kenmerken

 • Maximum gewicht: 100 Kg
 • Snelheid: 0-12 Km/u
 • Oppervlak loopband: 105 x 34 cm
 • Vermogen: 1,75 Pk
 • Gewicht: 36 Kg
 • Materiaal: Metaal

2. Topmast Loopband Honden Elektrisch – Looptraining / Fietstraining C300 – Beste keuze

Topmast Loopband Honden - Elektrisch - Fietstraining - Looptraining - C300

Bekijk de dagprijs

Dit is de grotere uitvoering van het C200 model, deze Topmast Loopband voor honden heeft een groter loopoppervlak en totaalgewicht. De belastbaarheid is hetzelfde gebleven evenals de maximale snelheid.

Kenmerken

 • Maximum gewicht: 110 Kg
 • Snelheid: 0-12 Km/u
 • Oppervlak loopband: 145 x 40 cm
 • Vermogen: 1,75 Pk
 • Gewicht: 42 Kg
 • Materiaal: Metaal

3. Dog Runner L hondenloopband – Onze keuze

DogRunner large hondenloopband

Bekijk de dagprijs

Deze machine heeft niet de hoogste snelheid met 10 km/u maar er is wel een hellingshoek mogelijk tot 5% wat voor extra uitdaging zorgt. De Dog Runner L hondenloopband heeft afsluitbare zijwanden zodat de hond niet afgeleid wordt tijdens de training.

Kenmerken

 • Maximum gewicht: 110 Kg
 • Snelheid: Maximaal 10 Km/u
 • Vermogen: 1,75 Pk (2 Pk piekvermogen)
 • Gewicht: 50 Kg

4. Dog Runner XL hondenloopband

Dog Runner XL hondenloopband

Bekijk de dagprijs

De grote uitvoering van de L versie wordt alom geprezen als een hoogstaande kwaliteit hondenloopband. Met 15% instelbare helling is er een flinke uitdaging voor de hond, dit geldt ook voor de 14 km/u topsnelheid. Met 15 niveaus is er volop te variëren met dit model. Het is wel een flinke machine geworden die zeker voor grote honden heel geschikt is.

Kenmerken

 • Maximum gewicht: 150 Kg
 • Snelheid: 14 Km/u
 • Vermogen: 5,5 Pk
 • Gewicht: 70 Kg

Wat je moet weten bij een hondenloopband kopen

Om te beginnen is het goed om enkele belangrijke overwegingen op te sommen voordat je besluit om een hondenloopband te bestellen. Hier zijn drie aandachtspunten waar je zeker rekening mee dient te houden.

1. Wat is het gewicht van jouw hond?

Net zoals er verschillende maten loopbanden zijn voor mensen geldt dit ook voor honden. Naast langere poten waardoor je extra oppervlak en vooral ook lengte nodig hebt moet je ook de belastbaarheid controleren. Er zal een indicatie zijn van maximale belastbaarheid, dat is van belang als je een grote en vooral ook zware hond bezit. Met name de goedkope modellen zijn niet altijd gebouwd voor zware hondenrassen.

2. Welke mogelijkheden biedt de loopband?

Het zal voor de meeste mensen niet echt aantrekkelijk zijn om een hondenloopband aan te schaffen met een complex computersysteem en tientallen programma’s. Zelfs als je graag wilt variëren mogen de geavanceerde opties de eenvoudige handelingen niet in de weg zitten. Een variabele snelheid is zeker een belangrijke optie. Als je een rustige hond bezit die niet zo snel kan rennen hoeft de maximale snelheid ook niet zo hoog te liggen. Toch kan een wat grotere, actieve hond een behoorlijke snelheid behalen. Let dus op de mogelijkheden en de snelheidslimiet.

3. Wat zijn de installatie en transport opties?

Als je ooit een loopband in huis hebt gehad weet je hoe groot deze machines kunnen zijn. Voor je hond zal het gevaarte wat kleiner kunnen uitvallen, toch blijven het flinke apparaten waar je de ruimte voor moet maken. Kijk dus voordat je een keuze maakt wat de afmetingen zijn van de hondenloopband, hoeveel ruimte je hebt en waar je het apparaat wilt plaatsen. Er zijn ook modellen die compleet geassembleerd geleverd worden. Dit is op zich heel handig tenzij je een smalle deuropening hebt of de band vijf hoog via de trap naar een appartementje moet dragen.

Is een hondenloopband nodig voor jouw hond?

Je bent een goed baasje en je hebt bewust gekozen voor een hond met alle verantwoordelijkheden die ermee gepaard gaan. Je gaat driemaal per dag op pad om jouw trouwe viervoeter een boodschap te laten doen en even lekker te bewegen. Dan lijkt een hondenloopband kopen toch een overbodige luxe te zijn. Sterker nog, je vindt het misschien zielig dat een hond thuis in huis moet lopen terwijl er een wereld buiten is om te ontdekken.

Er zijn behoorlijk wat honden die meer beweging nodig hebben dan je zult vermoeden. Dat jouw huisdier rustig in de mand ligt betekent niet dat je hond niet liever buiten zou rennen. Voldoende beweging is belangrijk voor mens en dier, de meeste honden zijn niet gefokt om het grootste deel van de dag stil te zitten. Dierenartsen zijn over het algemeen ook enthousiast over hondenloopbanden. Niet zozeer als vervanging maar als aanvulling op uitlaten en buiten spelen. Hier zijn de vijf voornaamste redenen om een loopband voor je hond in huis te halen.

Daarom koop je een loopband voor honden:

loopband voor honden

1. Fysiotherapie voor honden

Als jouw hond een intensieve ingreep heeft ondergaan waarbij het dier moet rehabiliteren kan een hondenloopband uitkomst bieden. Honden kunnen door hun enthousiasme zichzelf als het ware voorbij lopen, een dier dat onlangs geopereerd is geweest mag niet zomaar los rennen door het bos als voorheen. Met behulp van een loopband bepaal jij het tempo en kun je het enthousiasme wat temperen. Je hebt ook goed zicht op de beweging, je kunt de houding en het gedrag van de hond goed analyseren zodat je mogelijke pijn of andere klachten direct kunt constateren. Met andere woorden; je hebt volledige controle over de situatie. Ook als je een wat oudere hond hebt kan wat extra beweging de spieren en gewrichten soepel houden.

2. Bovenmatig energieke honden

Je kent het misschien wel uit persoonlijke ervaring. Na buiten joggen kom je thuis met enorm veel energie en adrenaline die door je lichaam stroomt. Je wilt eigenlijk rusten maar je lichaam bruist van de energie. Dit hebben honden ook en vaak nog meer dan het baasje. Terwijl jij niets liever doet dan lekker achterover leunen op de bank, springt jouw hond tegen de muren omhoog. Gun jouw hondje even tijd om tot rust te komen en laat hem nog even lopen op de band. Zo kan dat laatste beetje energie ook nog opgebrand worden wat je veel ergernis kan besparen. Je zult snel merken dat jouw hond minder moeite heeft om weer huiswaarts te keren en met plezier op de loopband stapt. Het gaat deel uitmaken van de routine.

3. Tijdgebrek voor het baasje

In een groot huishouden is er meestal wel iemand te vinden om even de hond uit te laten, binnen een klein gezin kan dit lastig zijn. Zeker als je driemaal per dag de hond moet uitlaten en deze tijd ook nog eens netjes over de dag moet verdelen kan het erg lastig zijn om voldoende tijd aan beweging te besteden. Een loopband is altijd dichtbij, op ieder moment van de dag. Je kunt beter plannen en hoeft je niet zo schuldig te voelen dat je niet altijd naar buiten kunt gaan als jouw huisdier zijn energie kwijt moet zien te raken. Zoals we eerder hebben aangegeven is een hondenloopband niet zozeer bedoeld als een vervanging van uitlaten maar meer als aanvulling bedoeld. Voor mensen met weinig tijd die toch voldoende aandacht willen besteden aan de hond kan een loopband thuis uitkomst bieden.

4. Eigenaar met een beperking

Niet alleen honden worden ouder, het is ook mogelijk dat de eigenaar zijn of haar hond niet meer kan bijbenen. Als het een oudere eigenaar betreft, iemand die een operatie heeft ondergaan of bijvoorbeeld iemand die gebonden is aan een rolstoel met onvoldoende voorzieningen in de nabije omgeving. Wat de aandoening of beperking ook mag zijn, dit hoeft hondenbezit niet in de weg te staan. Zo zijn er getrainde honden die ondersteuning bieden aan mensen met een beperking. Als het niet mogelijk is om jouw huisdier en metgezel voldoende beweging te geven kun je met een hondenloopband toch zorgen voor de nodige ontspanning of juist inspanning.

5. Angstige honden

Dan zijn er nog de honden die bang zijn om buiten te lopen, zeker op langere afstanden. Dit kan een gevolg zijn van een traumatische ervaring zoals in het verleden gebeten zijn door een andere hond, of een drukke omgeving met teveel prikkels of gevaren. Druk verkeer kan uiteraard gewoon gevaarlijk zijn, zelfs met een aangelijnde hond. Omdat ook honden met angststoornissen beweging nodig hebben kun je ze dit bieden met een hondenloopband. Er zijn diverse manieren om deze ervaring toch leuk en uitdagend te maken, daar geven we verder op deze pagina meer informatie over.

Nadelen van hondenloopbanden

Tot zover de voordelen, er zijn ook enkele kritische punten te benoemen waar je rekening mee moet houden voordat je een hondenloopband bestelt. Dit zijn de drie voornaamste nadelen:

1. Minder stimulatie van de hersenen

Buiten wandelen biedt altijd verrassingen voor de hond. Het is de combinatie van een vertrouwde omgeving met onvoorspelbare elementen die een hond naast fysieke inspanning ook mentale stimulatie biedt. Binnen in huis op de loopband zijn er minder prikkels dus ook minder stimulatie. Dit kun je oplossen door speeltjes op te hangen, daar zul je wel in moeten variëren. Een beeldscherm met filmpjes kunnen voor sommige honden goed werken maar dit werkt niet altijd.

2. Geen socialisatie mogelijkheden

Het is van belang dat een hond socialisatie training krijgt, anders is het risico op bijten of agressief gedrag groter. Buiten kun je een hond laten wennen aan kinderen, volwassenen en andere dieren, uiteraard op een verantwoorde afstand. Met alleen fysieke training binnen kan een hond eenkennig worden en onvoorspelbaar reageren op vreemden. Met bezoek aan huis kan het dier ook sociale vaardigheden leren, toch gaat er niets boven ongeplande interacties in de wijde wereld.

3. Gebrek aan diversiteit

In de eerste plaats kan lopen op een band snel saai worden, dit geldt net zo goed voor mensen. Daarnaast is er slechts een beperkte bewegingsruimte. De hond kan lopen of rennen op de plaats, er is geen mogelijkheid tot draaien, rollen of van richting veranderen. Daarmee is het een rigide training die zeker bij actieve honden een onrustig gevoel kan oproepen.

Loopbanden voor honden zijn niet voor alle honden geschikt. Naast hondenras hangt dit ook af van het karakter van het individuele dier.

Voordelen van hondenloopbanden

We hopen dat je nu een goed beeld hebt van de voordelen en nadelen die loopbanden voor honden kunnen bieden. Als je denkt dat het een goede oplossing kan zijn voor jouw huisdier lees dan zeker verder. Laten we beginnen met enkele pluspunten waar je misschien nog eerder niet aan hebt gedacht.
treadmill hond

+ Veilig voor iedereen

Gevaren kunnen groot maar ook heel klein zijn. Zo zijn er mensen en honden die jouw hond pijn kunnen doen. Ook ligt de kans op infecties, schimmels en bacteriën hoger als je samen buiten gaat wandelen. Er zijn dieren met allergieën of je hebt een hond die zelf problemen heeft met agressief gedrag. In situaties waar je de veiligheid van jouw huisdier, jezelf en de omgeving niet kunt garanderen kan een loopband in huis uitkomst bieden.

+ Ook training bij slecht weer

In een land met vier ‘echte’ seizoenen kun je niet altijd even goed buiten wandelen. Soms is het te koud, dan weer te warm, nat of vies. Als het even niet verantwoord is om naar buiten te gaan kun je thuis een wandeling maken. Zo heb je altijd een backup en ben je niet langer afhankelijk van het weer.

+ Altijd een moment om te lopen

Als je merkt dat wandelingen eigenlijk te kort zijn om jouw hond te laten bewegen, of je kunt geen goede momenten inplannen in je agenda, dan is het erg praktisch om een apparaat in huis te halen dat je op ieder moment aan kunt zetten. Dit is praktisch voor de eigenaar maar ook fijn voor de hond. In plaats van urenlang wachten tot het baasje de riem uit de kast haalt kan een wandeling op ieder vrij moment even plaatsvinden.

+ Energie in balans

In het weekend urenlang ravotten in het bos maar door de weekend snel een poep en een plas doen, dat is niet echt een fijn ritme voor de hond. Zorg ervoor dat jouw huisdier kan trainen als het nodig is, zeker voor honden met lichamelijke klachten is het van groot belang om voldoende beweging te krijgen. Met een instelbare snelheid heb je optimale controle over de training zonder afleiding van buitenaf.

+ Schoon en hygiënisch

Een hond met wonden die aan het genezen zijn, of huisdieren die vatbaar zijn voor ziekten zijn situaties waarin je moet opletten met infecties en dergelijke gevaren. Een loopband is dan een hygiënisch alternatief. Als jouw hond sterk ruikt, veel zweet of verhaart moet je daar wel rekening mee houden bij de plaatsing. Buiten merk je dit niet zo, binnenshuis kan de omgeving snel vervuilen.

Tips voor veilig gebruik van een hondenloopband

Lopen op een loopband voelt in het begin niet natuurlijk aan. In plaats van jezelf voort te bewegen op een stabiele ondergrond, beweegt de vloer en moet je lopen om er niet vanaf te vallen. Dit vereist enige oefening. Daarom zijn hier vijf tips voor veilig gebruik:

 • Geef de hond tijd om te wennen: Voor de eerste kennismaking hoeft de machine niet eens aan te staan. Laat jouw hond eerst even snuffelen, rondlopen en opstappen.
 • Begin op een lage snelheid: Je leert eerst lopen, dan ga je pas rennen. Laat je hond ook wennen aan lopen op de band voordat je de snelheid verhoogt. De hond moet eraan wennen dat de ondergrond het tempo bepaalt, niet de poten.
 • Deel beloningen uit: Voor iedere actie die goed uitgevoerd wordt geef je een snoepje of andere traktatie. Zo wordt er een positieve associatie gewekt wat bij verder gebruik zeker van pas zal komen.
 • Blijf alert en dichtbij: Zeker in het begin moet je in de buurt blijven voor het geval er iets mis gaat. Na verloop van tijd kun je wat meer vrijheid bieden. Maak jouw hond niet vast met een riem, het dier moet altijd in gelegenheid zijn om veilig af te stappen.
 • Voorkom verveling: Lopen op de plaats kan saai worden. Met instelbare programma’s kun je variëren in snelheid en zelfs hoogte, daarnaast kun je de omgeving interessant maken. Speeltjes aan de wand, een televisiescherm of buiten in de tuin. Er moet ook weer niet teveel afleiding zijn, dan stapt je hond snel van de band af.

Verschillen tussen loopband voor mensen en honden

Je bent wellicht al bekend met loopbanden voor mensen, dit zijn de voornaamste verschillen met modellen die voor honden geschikt zijn.

 • Lengte: Een hondenloopband moet lang genoeg zijn, honden lopen immers op vier poten. Anders bestaat de kans dat het dier een verkeerde houding aanneemt wat gewrichten en spieren onnodig belast.
 • Breedte: Een beperkte breedte betekent minder ruimte om vrij te bewegen, dit is voor een hond wel van belang dus kies een model met een brede band.
 • Snelheid: Met name kleine honden halen zelfs de minimale snelheid van sommige modellen voor volwassenen niet. Kijk bij aanschaf niet alleen naar de maximumsnelheid maar ook naar het minimum.
 • Ventilatie: Een open koelsysteem kan gevaar opleveren omdat dieren er met hun pootjes tussen kunnen raken. Ook wil je geen loopband vol met hondenhaar in het mechanisme krijgen, dit wordt niet gedekt in de garantievoorwaarden.
 • Hoogte: Voor eenvoudig op- en afstappen is het prettig als de band niet te hoog ligt, zeker voor kleinere hondenrassen.
 • Demping: hondenloopbanden hebben doorgaans een betere geluidsdemping omdat ze gevoelig zijn voor de geluiden die een dergelijke machine kan maken.

Hoe laat je een hond kennismaken met een loopband?

Elke hond is uniek. Sommige honden wennen sneller aan een loopband, terwijl anderen er veel weerstand tegen hebben. Het belangrijkste is om te oefenen en geduld te hebben.

Hier zijn enkele snelle stappen die nuttig kunnen zijn:

Begin uw hond te leren om op de loopband te lopen terwijl u hem aan de lijn houdt.

 • Begin in een langzaam tempo totdat uw hond gewend is aan de loopband. Dit zal ervoor zorgen dat uw hond niet bang wordt wanneer u met de training begint.
 • Wanneer de loopband is uitgezet, laat uw hond dan in en uit de baan stappen. Herhaal dit meerdere keren tot ze eraan gewend zijn. U kunt gedurende deze tijd een riem gebruiken.
 • Wanneer de hond comfortabel genoeg is rond de loopband, start u de baan terwijl u uw hond aanmoedigt om naar u toe te kijken en langzaam naar u toe te lopen.
 • Uw hond trakteren kan nuttig zijn bij de start. Beloon hem als hij het goed doet en moedig hem aan om beter zijn best te doen.
 • Maak van een loopband workout sessie een positieve ervaring voor uw hond.

Denk eraan, begin langzaam en bouw hun loopband, wandeltijd geleidelijk op. Overdrijf het niet in één keer. U kunt een hondentuigje voor de loopband gebruiken om problemen te voorkomen als hij van de loopband glijdt.

Veelgestelde vragen over loopbanden

Wat is de maximale tijdsduur per training?

Dit is afhankelijk van de conditie en leeftijd van de hond. Standaard kun je tussen vijf en twintig minuten rekenen. Als je merkt dat de hond onrustig wordt of vermoeid raakt, schakel de snelheid dan terug of stop de oefening.

Hoe kun je een hondenloopband reinigen?

Dit staat uitgelegd in de handeling, meestal kom je met een vochtige doek al heel ver. Regelmatig stofzuigen of met de kruimeldief haar- en stofvrij maken is geen overbodige luxe.

Hoe kun je verveling tegengaan?

Door te variëren met snelheid en hoogte zorg je dat het lopen interessant blijft. Een interessante omgeving kan ook helpen of praat tegen je hond als je daar tijd voor hebt. Er zijn ook honden die van muziek of achtergrondgeluid houden.

Welke hondenloopband kopen voor jouw hond?

We hopen dat je met deze informatie een weloverwogen keuze kunt maken. Het zal niet voor alle situaties de ideale oplossing zijn, toch is het minder bijzonder dan je wellicht op voorhand dacht. Bekijk de artikelen op deze pagina en klik verder voor meer informatie.