Wetenschappelijk onderbouwde voordelen van het hebben van een hond

Onvoorwaardelijke liefde. Toegewijd gezelschap. Constant vermaak. De meesten van ons hondenliefhebbers weten dat het leven beter is met een hond. Maar is die kennis gebaseerd op een gevoel of is er iets anders aan het werk? Dat is er: Wetenschap.
voordelen van een hond
Tijd doorbrengen met hondse metgezellen doet wonderen voor je welzijn. Recent onderzoek toont aan dat het hebben van een hond goed voor je is, zowel lichamelijk als emotioneel. Honden maken ons gelukkiger, gezonder, en helpen ons om te gaan met een crisis – en kunnen je zelfs helpen om een date te krijgen. Lees verder voor 10 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van het hebben van een hond.

1. Honden maken dat we ons minder alleen voelen.

Honden kunnen er voor je zijn, zelfs als mensen dat niet kunnen. Ze bieden onvoorwaardelijke liefde, emotionele steun, en constante knuffels die helpen sociale isolatie te voorkomen. Een kleine Australische studie ontdekte dat hondenbezit eenzaamheid vermindert.

Uit een nationaal onderzoek van het Human Animal Bond Research Institute onder bezitters en niet bezitters van huisdieren bleek dat 85 procent van de respondenten van mening is dat interactie met huisdieren eenzaamheid vermindert. De meesten zijn het erover eens dat de interactie tussen mens en dier kan helpen om sociaal isolement aan te pakken.

2. Honden zijn goed voor je hart.

Het bezitten van een hond kan u helpen langer te leven. Een uitgebreide review van studies gepubliceerd tussen 1950 en 2019 vond dat hondenbezitters een lager risico op overlijden hadden. Studies suggereren dat hondenbezitters lagere bloeddrukniveaus hebben en beter reageren op stress.

Zelfs alleen al het leven met een hond maakt een verschil – mensen die eerdere coronaire gebeurtenissen hadden meegemaakt, hadden een nog hoger niveau van risicovermindering voor overlijden. Uit onderzoek is gebleken dat de band tussen mensen en honden stress vermindert, wat een belangrijke oorzaak is van hart- en vaatproblemen.

3. Honden helpen u te stoppen met stressen.

Uw hondachtige metgezel kan troost bieden en uw zorgen verlichten. Meerdere studies tonen aan dat honden en therapiehonden helpen stress en angst te verlichten.

Zelfs alleen al het aaien van een vertrouwde hond verlaagt de bloeddruk, de hartslag, vertraagt de ademhaling en ontspant de spierspanning. Wetenschappers ontdekten dat slechts 10 minuten een hond aaien al een aanzienlijk effect kan hebben. Deelnemers aan de studie hadden een significante verlaging van cortisol, een belangrijk stresshormoon.

4. Honden helpen ons om te gaan met een crisis

Honden helpen ons psychologisch te herstellen van een crisis. Purdue University’s College of Veterinary Medicine ontdekte dat militaire veteranen met PTSS het zowel fysiologisch als psychologisch beter doen als ze een hulphond hebben. Veteranen met een hulphond hadden significant minder symptomen van PTSS en vertoonden verbeterde copingvaardigheden.

5. Honden moedigen je aan om te bewegen.

Die lange trektochten langs trottoirs, paden en paden tellen op. Een Britse studie uit 2019 ontdekte dat hondenbezitters bijna vier keer meer kans hebben dan niet-hondenbezitters om te voldoen aan de dagelijkse richtlijnen voor fysieke activiteit. Hondenbezitters besteden bijna 300 minuten per week aan het wandelen met hun hond. Dat is 200 minuten meer wandelen dan mensen zonder een pup van hun eigen.

6. Honden maken je aantrekkelijker, zelfs virtueel.

Als je op zoek bent naar een date, is het misschien tijd om een hond te nemen. De aanwezigheid van een hond kan mensen sympathieker en aantrekkelijker maken.

In een reeks studies, hadden mannen meer kans om het telefoonnummer van een vrouw te krijgen als ze een hond bij zich hadden. In een andere studie vroegen onderzoekers mensen om mensen op foto’s te beoordelen en ontdekten dat mensen er gelukkiger en meer ontspannen uitzagen als ze met een hond op de foto stonden.

Een studie door Pet Wingman vond dat mannen en vrouwen meer naar rechts swipen wanneer ze een profielfoto van hun pup opnemen. Vrouwen hadden meer baat bij honden in hun profiel dan mannen. (En het vinden van Fido foto’s op je camera roll moet geen probleem zijn-een studie wees uit dat 65 procent van de hondenbezitters toegeven meer foto’s van hun hond te nemen dan van hun significante andere).

7. Honden maken ons socialer.

Wandelen met een hond kan ons meer aanspreekbaar maken en mensen een gespreksstof geven. Denk na over hoe vaak je hebt gepraat met andere mensen, of ze nu je buren of nieuwe vrienden in het hondenpark.

Onderzoekers hebben ontdekt dat ongeveer 40 procent van de hondenbezitters een gemakkelijkere tijd hadden om vrienden te maken. Honden zijn de perfecte manier om vreemden te leren kennen en nieuwe vriendschappen te sluiten.

Een studie aan de Cummings School of Veterinary Medicine van de Tufts University concludeerde dat mensen die een sterke band hebben met een huisdier zich meer verbonden voelen in hun menselijke relaties en hun gemeenschappen.

8. Honden zijn zo schattig dat ze ervoor zorgen dat we van ze houden

Er is een reden waarom puppy’s zo onweerstaanbaar zijn: de gelaatstrekken van een hond bezitten een “infant schema.” Deze “sociale releasers” triggeren een aangeboren verzorgersrespons bij mensen. Dus de volgende keer dat je niet kunt stoppen met kijken naar die hondenvideo, weet dan dat die grote ogen en flaporen wetenschappelijk aantrekkelijk zijn.

9. Honden maken ons gelukkiger

Alleen al het kijken naar een hond kan je geest opvrolijken: een onderzoek uit 2009 in Japan wees uit dat het staren in de ogen van je hond je niveau van oxytocine verhoogt, ook wel bekend als het “liefdeshormoon”. Naast de algemene gezondheidsvoordelen van het bezitten van een hond, zijn het natuurlijke stemmingsboosters. Mensen met aids hebben minder kans op depressie als ze een huisdier bezitten, volgens een studie uit 2017.

10. Honden helpen senioren met cognitieve functie en sociale interactie

Studies die de effecten van honden op senioren onderzochten, vonden positieve resultaten. Eén studie vond dat huisdiertherapie de cognitieve functie van bewoners met psychische aandoeningen in de langdurige zorg verbetert. Een andere studie toonde een significante vermindering van geagiteerd gedrag bij senioren met dementie en verbeterde sociale interacties.

Een viervoetige beste vriend biedt onvoorwaardelijke liefde en steun, wat vooral belangrijk is in moeilijke tijden. Hoewel mensen misschien denken dat we voor onze hondachtige metgezellen zorgen, is het wederzijds: honden zorgen voor ons, en de wetenschap bevestigt dit.