Bedlington Terrier Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Bedlington Terrier hond ras is ontstaan als een doder van ongedierte en jager’s sidekick. Vandaag de dag blinken Bedlingtons uit als metgezellen en in de showring. Hoewel ze nog steeds uitstekende jachtinstincten hebben, een scherpe reukzin, en de wil om tot de grond te gaan, worden ze zelden gebruikt in het veld.

Aanhankelijk en speels, staat de Bedlington graag in het middelpunt van de belangstelling. Het kan zelfs zo zijn dat ze liever het enige huisdier in het huishouden zijn. Hoewel deze honden vriendelijk zijn voor zowat alle mensen, hebben ze een sterk gevoel voor intuïtie en zijn ze uitstekende waakhonden voor hun mensen. Ze zijn een goede keuze voor bewoners van appartementen en grote huiseigenaren, zolang ze maar voldoende beweging en liefde krijgen.
Bedlington Terrier

Meer over dit ras

De Bedlington Terrier trekt uw aandacht met zijn unieke lamachtige uiterlijk en houdt die vast met zijn onderhoudende, eigenzinnige persoonlijkheid. Laat u echter niet misleiden door zijn uiterlijk. De Bedlington is een en al terrier: leergierig, intelligent, alert, en agressief naar kleine dieren buitenshuis.

Bedlingtons storten zich met enthousiasme in de activiteiten van hun gezin. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling en spelen graag de clown om die aandacht te krijgen. Bedlingtons verwelkomen gasten en vermaken hen met hun capriolen, maar ze zullen het je laten weten als ze denken dat iemand onbetrouwbaar is. Bedlington mensen zeggen dat hun honden een scherp oordeel hebben en uitstekende waakhonden zijn.

Beweging is belangrijk om een Bedlington gelukkig en gezond te houden, maar hij heeft een gematigd energieniveau en een gematigde behoefte aan activiteit. Hij zal zijn activiteitsniveau aanpassen aan dat van u en kan tevreden zijn met een mooie wandeling of een stevig spelletje apporteren. Hij kan met u joggen of een wandeling maken. Hoewel hij zelden in het veld wordt gebruikt, zijn zijn jachtcapaciteiten onder andere wijzen, apporteren, speuren en, natuurlijk, naar de grond gaan om dieren te vangen. Wat je ook met hem doet, hij is daarna graag een bankzitter.

Als hij met kinderen wordt grootgebracht, kan de Bedlington een energieke speelkameraad zijn. Zorg ervoor dat zeer jonge kinderen onder toezicht van een volwassene staan wanneer ze met een hond omgaan, om letsel bij beiden te voorkomen. Hoewel een Bedlington een zekere mate van ruwe behandeling tolereert, zal hij grenzen stellen wanneer het te ruw wordt, en hij begrijpt niet dat de huid van een kind niet zo hard is als die van een andere hond.

Bedlingtons kunnen goed opschieten met andere honden, vooral als ze met hen zijn grootgebracht. Zoals de meeste terriers beginnen ze misschien geen gevecht, maar ze deinzen er niet voor terug. De Bedlington mag er dan pluizig en lief uitzien, hij is geen doetje en zal een poging van een andere hond om hem te domineren niet zomaar accepteren. Bedlingtons kunnen felle vechtersbazen zijn als ze opgewonden raken, dus wees voorzichtig als u ze aan nieuwe hondenmaatjes voorstelt, vooral aan andere volwassenen van hetzelfde geslacht. Vooral mannelijke Bedlingtons zullen in een gevecht volharden tot er grote schade is aangericht.

De Bedlington is intelligent, en die intelligentie maakt hem maar matig te trainen. Hij doet het het best als u hem ervan kunt overtuigen dat doen wat u wilt echt zijn idee is of hem op de een of andere manier ten goede komt. Gebruik positieve bekrachtigingstechnieken zoals lof, spel en voedselbeloningen. Harde woorden en fysiek geweld zullen bij dit ras niet werken, omdat ze alleen maar zijn koppige karakter naar boven halen en een wilsstrijd beginnen die u waarschijnlijk zult verliezen. Niettemin hebben Bedlingtons met succes meegedaan aan wedstrijden in de gehoorzaamheidsring. Ze beschouwen de behendigheidsring als een uitstekende gelegenheid om hun snelheid, gratie en enthousiasme te tonen. En natuurlijk zal uw Bedlington dol zijn op Earth Dog wedstrijden waarin hij zijn terrier vasthoudendheid en bereidheid om prooi onder de grond te vinden kan tonen.

Met de juiste training en socialisatie, is de Bedlington een uitstekende metgezel en enthousiaste partner in alle gezinsactiviteiten. U zult zijn gevoel voor humor en zijn gretigheid om alles uit het leven te halen op prijs stellen.

Hoogtepunten

 • Bedlingtons kunnen soms koppig zijn.
 • Vroege socialisatie met andere huisdieren is een must om problemen te voorkomen.
 • Bedlington Terriers hebben beweging en mentale stimulatie nodig, anders gaan ze zich vervelen, wat tot problemen leidt.
 • Reuen kunnen felle vechtersbazen zijn als ze door een andere hond worden uitgedaagd.
 • Bedlingtons zijn zeer intelligent en matig gemakkelijk te trainen. Ze reageren niet op harde trainingsmethoden.
 • Bedlingtons moeten een- tot tweemaal per week worden geborsteld om de vacht te onderhouden en vervilting te voorkomen.
 • Bedlingtons kunnen éénpersoonshonden zijn.
 • Bedlingtons zijn terriers en graven graag.
 • Bedlingtons hebben een omheinde tuin nodig. Ze zullen andere dieren achtervolgen en zijn erg snel.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Zoek een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze aan de pups kunnen doorgeven, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De Bedlington Terrier werd ontwikkeld in het noorden van Engeland, maar waar hij vandaan kwam is voor iedereen een raadsel. Een theorie is dat hij reisde met zigeuners, die hem gebruikten om wild te stropen op de landgoederen die ze passeerden. Zijn talent om het land te ontdoen van ratten, dassen en ander ongedierte trok de aandacht van de plaatselijke schildknapen, die enkele van de honden voor zichzelf kochten.

Een van hun edele fans was Lord Rothbury, wiens landgoed was gelegen in Bedlington in het graafschap Northumberland. Een tijd lang stonden ze bekend als Rothbury terriers, maar uiteindelijk bleef de naam Bedlington hangen. De eerste hond die daadwerkelijk een Bedlington Terrier werd genoemd, in 1825, was Ainsley’s Piper, eigendom van Joseph Ainsley uit Bedlington. Piper ging de strijd aan met zijn eerste das toen hij slechts 8 maanden oud was, en hij liet andere honden nog steeds zien hoe het moest toen hij oud, tandeloos en bijna blind was.

Er wordt gespeculeerd dat de Whippet op een bepaald moment aan het ras werd toegevoegd om de snelheid en behendigheid van de hond te verhogen. Hij heeft ook gelijkenissen met de Dandie Dinmont, Soft Coated Wheaten, en Kerry Blue Terriers, dus hij kan gemeenschappelijke voorouders met hen hebben.

De populariteit van de Bedlingtons overschreed alle sociale grenzen. Ze waren favoriet bij fabrieks- en mijnwerkers, die ze gebruikten om het terrein te ontdoen van ratten en dan met ze raceten in hun vrije uren, tegen elkaar en tegen Whippets.

Bedlingtons voegden zich bij andere honden in de show ring in het midden van de jaren 1800, en de Nationale Bedlington Terrier Club werd opgericht in Engeland in 1877. De eerste Bedlington Terrier die werd geregistreerd door de Amerikaanse Kennel Club was Ananias in 1886. Vandaag de dag staat de Bedlington op de 128ste plaats van de 155 rassen en variëteiten die erkend zijn door de AKC.

Grootte

Reuen staan op de schouder 16 inch; teven, 15 inch. Het gewicht varieert van 17 tot 23 pond en moet in verhouding staan tot de hoogte.

Persoonlijkheid

Alert, energiek en intelligent, de Bedlington is een uitstekende metgezel en waakhond. Hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling en vermaakt zijn mensen graag. Hij kan agressief zijn tegen andere honden van hetzelfde geslacht en zal achter kleine harige dieren aanzitten.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond hebben Bedlingtons al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Bedlington puppy opgroeit tot een veelzijdige hond. Hem inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Bedlington Terriers zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Bedlingtons zullen één of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij Bedlingtons kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidscertificaten bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Kopervergiftiging: Deze erfelijke ziekte wordt veroorzaakt doordat de lever er niet in slaagt het koper uit de voeding te verwijderen, wat leidt tot een opeenhoping in het lichaam met ziekte en dood tot gevolg. Het is een autosomaal recessieve eigenschap; aangetaste honden moeten een gen van beide ouders erven om de symptomen te krijgen. Als ze slechts van één ouder een gen erven, zijn ze drager. De recente ontwikkeling van een DNA-test maakt het mogelijk lijders en dragers op te sporen en uit de genenpoel te verwijderen.
 • Patella Luxatie: Dit is een ontwrichting van de knieschijf (patella) en wordt ook wel afgegleden stifles genoemd. Het kan het gevolg zijn van een verwonding of aangeboren (aanwezig bij de geboorte). Patella Luxatie kan mild zijn met weinig of geen symptomen of ernstig met hevige pijn en mank lopen. Ernstige vormen van patellar luxatie kunnen operatief behandeld moeten worden.
 • Distichiasis: Deze aandoening treedt op wanneer een extra rij wimpers (distichia genoemd) op de olieklier in het oog van de hond groeit en uitsteekt langs de rand van het ooglid. Dit irriteert het oog, en u kunt merken dat uw Aussie met zijn ogen knijpt of in zijn oog (ogen) wrijft. Distichiasis wordt chirurgisch behandeld door de overtollige wimpers te bevriezen met vloeibare stikstof en ze vervolgens te verwijderen. Deze vorm van chirurgie wordt cryo-epilatie genoemd en wordt uitgevoerd onder algehele verdoving.
 • Renale Corticale Hypoplasie: Deze aandoening treedt op wanneer de cortex van een of beide nieren zich abnormaal ontwikkelt. De hond zal nierfalen ontwikkelen. De eerste tekenen van nierfalen zijn een toegenomen dorst, waardoor het urineren toeneemt. Er is geen genezing; de behandeling bestaat uit het beheersen van de symptomen en het proberen te voorkomen van verdere schade aan de nieren.
 • Retinale dysplasie: Dit is een ontwikkelingsafwijking van het netvlies waarmee de hond wordt geboren. De meeste gevallen zijn mild en er is geen aantoonbaar verlies van gezichtsvermogen. Veterinaire oogartsen kunnen tests doen om vast te stellen of puppies zijn aangetast wanneer ze 7 tot 12 weken oud zijn. Netvliesdysplasie zou het vermogen van een hond om als gezelschapsdier te functioneren niet mogen aantasten, maar met honden met de afwijking mag niet worden gefokt.

Verzorging

Bedlington Terriers zijn een sterk ras met een gematigd activiteitsniveau. Ze kunnen met hoge snelheid rennen, dus een veilig omheind terrein is belangrijk. Ze zijn niet geschikt om buiten te leven. Ze zijn klein genoeg om geschikt te zijn voor een appartement, zolang ze maar een veilige plaats hebben om te bewegen.

Beweging voor de Bedlington kan een stevige wandeling zijn of een stevig spelletje apporteren. Hij kan met u joggen of een wandeling maken. U kunt hem ook trainen voor behendigheid, gehoorzaamheid of speuren. Hij is rustig in huis en ontspant zich graag met u op de bank.

De Bedlington is intelligent, en die intelligentie maakt hem maar matig te trainen. Hij doet het het best als u hem ervan kunt overtuigen dat doen wat u wilt echt zijn idee is of hem op de een of andere manier ten goede komt. Gebruik positieve bekrachtigingstechnieken zoals lof, spel en voedselbeloningen. Harde woorden en fysiek geweld zullen bij dit ras niet werken, omdat ze alleen maar zijn koppige karakter naar boven halen en een wilsstrijd beginnen die u waarschijnlijk zult verliezen.

Zoals alle honden, kunnen Bedlington puppies destructief zijn. Zet ze in een bench om te voorkomen dat ze in de problemen raken als u er niet bent om toezicht te houden.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1 tot 1,5 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De hoeveelheid die uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Bedlington in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Bedlington, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De kenmerkende vacht van de Bedlington is een ongewone combinatie van ruw en zacht haar. Hij voelt knapperig aan, maar niet draderig en heeft de neiging om te krullen, vooral op het hoofd en in het gezicht. Hij verhaart niet veel. De vacht van een voor de showring getrimde Bedlington is niet langer dan een centimeter op het lichaam, met het haar op de poten iets langer.

We hebben de neiging aan hem te denken als wit, maar de Bedlington komt voor in verschillende kleuren en combinaties: blauw, zandkleurig, leverkleurig, blauw en taankleurig, zandkleurig en taankleurig, en leverkleurig en taankleurig. Bij bi-colors zijn de tan aftekeningen te vinden op de poten, borst, onder de staart, aan de binnenkant van de achterhand en boven elk oog. Bedlingtonpups zijn donker als ze geboren worden en worden lichter naarmate ze ouder worden. De topknot (een pluk langer haar bovenop het hoofd) van alle volwassen honden moet lichter zijn dan de lichaamskleur.

In tegenstelling tot veel terrier rassen, hoeft de vacht van de Bedlington niet gestript te worden. U moet hem ten minste eenmaal per week kammen. U kunt hem naar een professionele trimsalon brengen voor het knippen van zijn vacht, of de fokker van uw Bedlington kan u laten zien hoe u hem zelf kunt knippen. Het gezicht moet met de hand worden geschoren om het unieke uiterlijk te krijgen.

Andere verzorgingsbehoeften zijn tandhygiëne en nagelverzorging. Poets de tanden van uw Bedlington ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die zich daarin schuilhouden te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels een- of tweemaal per maand of zo vaak als nodig is. Als u ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes geknipte nagels houden de poten in goede conditie en beschermen uw schenen tegen krassen als uw Bedlington enthousiast opspringt om u te begroeten.

Wen uw Bedlington er al aan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn pootjes regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun pootjes – en kijk in zijn bek en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Kinderen en andere huisdieren

Als hij met kinderen wordt grootgebracht, kan de Bedlington een energieke speelkameraad zijn. Hij is waarschijnlijk het meest geschikt voor huizen met oudere kinderen. Hoewel een Bedlington een zekere mate van ruwe behandeling tolereert, zal hij grenzen stellen wanneer het te ruw wordt, en hij begrijpt niet dat de huid van een kind niet zo hard is als die van een andere hond.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat een van de partijen bijt of aan de oren of staart trekt. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het voedsel van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Bedlingtons kunnen goed opschieten met andere honden, vooral als ze met hen zijn grootgebracht, maar ze kunnen agressief zijn tegen honden van hetzelfde geslacht. En zoals de meeste terriers beginnen ze misschien geen gevecht, maar ze deinzen er niet voor terug. Bedlingtons kunnen felle vechters zijn als ze opgewonden raken, dus wees voorzichtig als je ze aan nieuwe hondenmaatjes voorstelt, vooral aan andere volwassenen van hetzelfde geslacht. Vooral mannelijke Bedlingtons zullen in een gevecht volharden tot er grote schade is aangericht. Een Bedlington kan leren omgaan met uw binnenhuiskat als hij met hem is grootgebracht, maar buitenkatten en andere dieren zijn voor hem vrij spel om achterna te zitten.