Border Collie Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Het Border Collie hondenras werd ontwikkeld om schapen te verzamelen en onder controle te houden in het heuvelachtige grensgebied tussen Schotland en Engeland. Ze staan bekend om hun intense blik, of “oog”, waarmee ze hun kudde onder controle houden. Het zijn honden met onbeperkte energie, uithoudingsvermogen en werkdrift, wat ze tot een eersteklas herdershond maakt; Border Collies worden vandaag de dag nog steeds gebruikt om schapen te hoeden op boerderijen en ranches over de hele wereld.

De zeer trainbare en intelligente Border Collies blinken ook uit in verschillende hondensporten, waaronder gehoorzaamheid, flyball, behendigheid, speuren en flying disc wedstrijden. Ze kunnen prima met het gezin opschieten, zolang ze maar veel – heel veel! – fysieke en mentale oefening krijgen. Je moet je ook op je gemak voelen met een hond die je af en toe te slim af kan zijn. Als u een liefhebbende, intelligente hond wilt die u actief en alert houdt, is dit misschien het ras voor u!
Border Collie

Meer over dit ras

Als je ooit het genoegen hebt gehad om naar een Border Collie te kijken die schapen hoedt, dan weet je dat je naar een meester vakman aan het kijken bent, met zijn intense blik als hij de schapen nadert, zijn bijna intuïtieve reactie op het commando van de herder, en de vaardige manier waarop hij de schapen precies daarheen manoeuvreert waar de herder ze hebben wil. Het is ontzagwekkend.

bordercolliegeheimen-1

De Border Collie, een middelgrote hond van 30 tot 45 pond, bezit een schijnbaar bovennatuurlijke hoeveelheid energie en uithoudingsvermogen – een hardheid die werd ontwikkeld toen hij de hele dag in de heuvels en valleien van het ruige Schotse grensland moest werken, soms wel 50 mijl of meer per dag lopend. Als het op de ideale werkhond aankomt, wordt het niet veel beter dan de Border Collie.

Als er al een schaduwzijde zit aan de energie en de werklustige houding van de Border Collie, dan komt die naar boven als hij in een gezin wordt geplaatst dat hem niet begrijpt. Hij is geen knuffelige, bankzittende hond. Hij wil niet vertroeteld worden. Hij wil – en heeft – een baan nodig. Het bijhouden van het intense mentale en fysieke uithoudingsvermogen van de Border Collie is uitputtend, zelfs ergerlijk, voor een eigenaar of gezin dat een rustig gezinshuisdier wil.

De Border Collie is een herdershond, wat betekent dat hij een overweldigende drang heeft om een kudde bijeen te drijven. Die kudde kan bestaan uit schapen, kinderen, katten, eekhoorns, of alles wat beweegt, inclusief auto’s. Dit instinct om te knijpen, te porren en te blaffen, samen met zijn energie, kan niet uit hem worden getraind. Integendeel, het moet gestuurd worden. Hij moet een taak hebben, of dat nu schapendrijven is of meedoen aan een hondensport. Een stevige wandeling of elke dag een spelletje apporteren is niet genoeg activiteit voor de Border Collie.

Dat gezegd hebbende, voor de juiste eigenaar is een Border Collie een heerlijke hond om mee samen te leven. Zijn intelligentie en handelbare aard maken hem gemakkelijk te trainen. Hij is gevoelig en, volgens degenen die hem goed kennen, heeft hij een onnatuurlijk vermogen om te weten wat je van hem gaat vragen voordat je het vraagt. Als hij van jongs af aan goed gesocialiseerd en getraind wordt, kan hij zich aan bijna elke leefsituatie aanpassen die hem de mentale en fysieke beweging geeft die hij nodig heeft.

De Border Collie is een goede match voor een eigenaar die net zo actief is als hij, vooral voor iemand die graag aan hondensport doet. Met de juiste training blinkt dit ras uit in elke activiteit die hij probeert, waaronder herdershondenwedstrijden, behendigheid, flyball, flying disc, gevorderde gehoorzaamheid, freestyle gehoorzaamheid, of speuren.

De eigenaar of het gezin dat bereid is om de Border Collie goed te socialiseren en te trainen, zal in dit intelligente, gevoelige ras een zielsverwant vinden.
border collie verharen

Hoogtepunten

 • De Border Collie is zeer gevoelig, reageert vaak op het subtielste commando en lijkt de verlangens van zijn eigenaar van tevoren te kunnen voorspellen.
 • Als workaholic die gedijt op mentale en fysieke stimulatie, moet de Border Collie een positieve manier hebben om zijn energie kwijt te kunnen. Anders verzint hij zijn eigen spelletjes – en kan hij een probleem worden om mee te leven.
 • De Border Collie hoedt alles wat beweegt, inclusief kinderen, auto’s, mensen op fietsen, katten en eekhoorns. Hij kan een echt probleem worden als hij in een buurt mag rondlopen; een veilig omheinde tuin is essentieel.
 • Het lawaaiige spel van jonge kinderen kan het kudde-instinct van de Border Collie aanwakkeren, waardoor hij gaat knagen, porren en blaffen.
 • Om schuwheid te voorkomen, moet de Border Collie goed gesocialiseerd worden.
 • De Border Collie zwerft meestal niet, maar zijn nieuwsgierigheid en intelligentie kunnen ertoe leiden dat hij een ontsnappingsartiest wordt.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, een puppy-molen of een dierenwinkel. Zoek een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de pups, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De voorouders van de Border Collie zijn er al sinds de mensen in wat nu Groot-Brittannië is, honden begonnen te gebruiken om schapen te hoeden en te hoeden. In het grensgebied tussen Schotland en Engeland, werd de herdershond een van de meest waardevolle bezittingen die een herder kon hebben, en de beste werkhonden werden met elkaar gefokt.

Het type varieerde, afhankelijk van het terrein of het werk dat in elke regio vereist was. Deze herdershonden werden geassocieerd met hun specifieke regio en werden uiteindelijk bekend als Welsh Sheepdogs, Northern Sheepdogs, Highland Collies, en Scotch Collies. De naam van de Border Collie weerspiegelt zijn gedeeltelijk Schotse afkomst: het woord collie, dat verwijst naar herdershonden, is afgeleid van het Schotse dialect.

In 1860 werden Schotse herdershonden getoond op de tweede hondenshow die ooit in Engeland werd gehouden. Tijdens een reis naar Balmoral korte tijd later, zag Koningin Victoria een van de honden en werd een liefhebber van het ras.

Ene R.J. Lloyd Price krijgt de eer om te beginnen met herdershonden proeven. In 1876, bracht hij 100 wilde Welsh schapen naar het Alexandra Palace in Londen voor een demonstratie. Een verslag in de Livestock Journal beschreef de verbazing van de toeschouwers over de gretigheid van de honden, die alleen werden geholpen door hun begeleiders in de vorm van handsignalen en fluitjes.

Vandaag wordt de Border Collie erkend als de belangrijkste herdershond. Het superieure schapendrijfvermogen van het ras brengt veel liefhebbers ertoe te pleiten voor het fokken van Border Collies alleen volgens werknormen, niet volgens exterieure normen. De Border Collie werd op 1 oktober 1995 erkend door de Amerikaanse Kennel Club.

Grootte

Reuen zijn tussen de 19 en 22 inch groot en wegen tussen de 35 en 45 pond. Teven zijn 18 tot 21 inch groot en wegen 30 tot 40 pond.

Persoonlijkheid

De Border Collie is eenvoudigweg een dynamo. Zijn persoonlijkheid is karakteristiek alert, energiek, hardwerkend en slim. Hij leert snel – zo snel dat het soms moeilijk is om hem uitgedaagd te houden.

Dit ras houdt ervan om bezig te zijn. Sterker nog, hij moet bezig zijn of hij verveelt zich, wat leidt tot vervelend gedrag, zoals blaffen, graven of achter auto’s aanzitten. Hij is geen hond om rustig op de veranda te liggen terwijl u aan een glas limonade nipt; hij gedijt op activiteit. Vergeet niet dat hij gefokt is om de hele dag te rennen en te werken bij het schapendrijven.

De Border Collie staat er ook om bekend dat hij zeer gevoelig is voor elke aanwijzing van zijn baas, van een fluitje tot een handgebaar tot een opgetrokken wenkbrauw.

Natuurlijk is de Border Collie niet perfect. Hij kan een sterke geest hebben en onafhankelijk zijn, en zijn drang om te hoeden kan verkeerd gericht zijn. Als er geen schapen zijn, of als hij geen werk heeft, is hij geneigd om kinderen, auto’s of huisdieren op te jagen.

Hij kan ook angstig of verlegen worden als hij als puppy niet goed gesocialiseerd wordt. Puppyklasjes en veel blootstelling aan verschillende mensen, plaatsen en dingen helpen de gevoelige Border Collie aan zelfvertrouwen.

Gezondheid

Border Collies zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Border Collies zullen een of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Border Collies kun je gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar andere vertonen geen uiterlijke tekenen van ongemak. (Röntgenonderzoek is de meest zekere manier om het probleem vast te stellen.) Hoe dan ook, artritis kan zich ontwikkelen naarmate de hond ouder wordt. Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt – dus als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouderdieren op heupdysplasie zijn getest en vrij zijn van problemen.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een familie van oogziekten waarbij het netvlies geleidelijk verslechtert. In een vroeg stadium van de ziekte worden zieke honden nachtblind; naarmate de ziekte voortschrijdt, verliezen zij overdag hun gezichtsvermogen. Veel aangetaste honden passen zich goed aan hun beperkte of verloren gezichtsvermogen aan, zolang hun omgeving maar hetzelfde blijft.
 • Epilepsie: Dit is een neurologische aandoening die vaak, maar niet altijd, erfelijk is. Epilepsie kan milde of ernstige aanvallen veroorzaken die zich kunnen uiten in ongewoon gedrag (zoals verwoed lopen alsof hij wordt achtervolgd, wankelen of zich verstoppen) of zelfs in neervallen, verstijfde ledematen en bewustzijnsverlies. Aanvallen zijn beangstigend om te zien, maar de lange-termijn prognose voor honden met idiopathische epilepsie is over het algemeen zeer goed. Het is belangrijk om met uw hond naar de dierenarts te gaan voor een goede diagnose (vooral omdat epileptische aanvallen ook andere oorzaken kunnen hebben) en behandeling.
 • Collie Oogafwijking: Dit is een erfelijke aandoening die veranderingen en afwijkingen in het oog veroorzaakt, wat soms tot blindheid kan leiden. Deze veranderingen kunnen onder meer choroidale hypoplasie (een abnormale ontwikkeling van het vaatvlies), coloboma (een afwijking in de oogschijf), staphyloma (een verdunning van de sclera) en netvliesloslating zijn. De oogafwijking bij de Collie treedt meestal op tegen de tijd dat de hond twee jaar oud is. Er bestaat geen behandeling voor deze aandoening.
 • Allergieën: Er zijn drie hoofdtypen allergieën bij honden: voedselallergieën, die worden behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van de hond te verwijderen; contactallergieën, die worden veroorzaakt door een reactie op een plaatselijke stof zoals strooisel, vlooienpoeder, hondenshampoos en andere chemische stoffen; en inhalatieallergieën, die worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stof en schimmel. De behandeling varieert naargelang de oorzaak en kan bestaan uit dieetbeperkingen, medicatie en veranderingen in de omgeving.
 • Osteochondrosis Dissecans (OCD): Deze orthopedische aandoening, veroorzaakt door onjuiste groei van kraakbeen in de gewrichten, komt meestal voor in de ellebogen, maar het is ook gezien in de schouders. Het veroorzaakt een pijnlijke verstijving van het gewricht, zozeer zelfs dat de hond zijn elleboog niet meer kan buigen. Het kan worden vastgesteld bij honden vanaf de leeftijd van vier tot negen maanden. Overmatig gebruik van “groeivoeding” voor puppy’s of eiwitrijke voeding kan bijdragen tot de ontwikkeling ervan.

Verzorging

Hoewel de Border Collie een hond is met een groot aanpassingsvermogen, is hij het meest geschikt voor een omgeving die hem wat ruimte biedt: een huis in de stad met een veilig omheinde tuin, of een boerderij of ranch op het platteland. Omdat hij de neiging heeft om te hoeden en te jagen, moet hij worden beschermd tegen zijn niet-zo-heldere instinct om achter auto’s aan te gaan.

Ongeacht de omgeving heeft hij elke dag veel mentale en fysieke stimulatie nodig, en hij heeft een eigenaar nodig die bereid en in staat is om dat te bieden. Dit kan een grote belasting zijn voor eigenaars die niet weten waar ze aan beginnen. Als u overweegt een Border Collie aan te schaffen, zorg er dan voor dat u hem een uitlaatklep kunt bieden voor zijn natuurlijke energie en heldere geest. Als je geen boerderij met schapen hebt, zijn hondensporten een goed alternatief.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Vachtkleur en vachtverzorging

Border Collie Vachtverzorging
Het Border Collie ras heeft twee vachtvariëteiten: ruw en glad. Beide zijn dubbele vachten, met een grovere bovenvacht en een zachte ondervacht. De ruige variëteit is van gemiddelde lengte met bevedering op de poten, borst en buik. De gladde variëteit is over de hele lengte kort, meestal grover van structuur dan de ruwe variëteit, en de bevedering is minimaal.

Zijn vacht is meestal zwart met een witte bles op het gezicht, hals, voeten, poten, en staartpunt, met of zonder tan. Hij kan echter elke bicolor, tricolor, merle, of effen kleur zijn behalve wit.

De hardwerkende Border Collie is niet tuttig, en hij heeft geen overdreven verzorging nodig om er goed uit te blijven zien. Zijn weerbestendige dubbele vacht moet wekelijks geborsteld worden om de vachtoliën goed verdeeld te houden, en om klitten in de ruige variant te voorkomen. Vaker borstelen tijdens de verharingsperiode is een goed idee om het aantal haren dat in huis wordt uitgespreid te beperken (hij verhaart seizoensgebonden). Doe hem alleen in bad als dat nodig is – ongeveer elke vier maanden of als hij echt vies is of vreselijk ruikt.

Poets de tanden van uw Border Collie ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die zich daarin nestelen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip indien nodig zijn nagels één keer per maand en controleer zijn oren één keer per week op vuil, roodheid of een vieze geur die op een infectie kan wijzen. Veeg ze dan wekelijks schoon met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om problemen te voorkomen.

Controleer tijdens het verzorgen op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.
Border Collie

Kinderen en andere huisdieren

De Border Collie is een goede gezinshond, mits hij goed wordt opgevoed en getraind als hij jong is. Hij schiet goed op met kinderen en andere huisdieren, hoewel zijn kudde-instinct ertoe kan leiden dat hij kinderen (vooral heel jonge kinderen) en dieren afsnauwt, opjaagt en afblaft als zijn kudde-instincten niet anders worden gestuurd.

Zoals bij elk ras moet u kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet u altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart door een van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.