Border Collie Vachtverzorging – Tips bij het trimmen en borstelen !

Zo kun je de vacht van jouw Border Collie verzorgen

Heb je een Border Collie als huisdier? Dat is een uitstekende keuze, want deze energieke honden zijn een genot om in huis te hebben … en nog leuker om buiten mee te spelen! Met die dikke vacht is verzorging uiteraard wel van belang. Naast het uiterlijk en geur is vachtverzorging ook een goede manier om jouw hond gezond en vitaal te houden. Je kunt aan de vacht direct aflezen hoe de staat is van een hond. Een glanzende, schone pels staat voor gezondheid, bij een doffe vacht is er iets aan de hand. Wat jij moet weten over de vacht van jouw Border Collie en hoe je deze pels het beste kunt verzorgen lees je op deze pagina.

Voordelen van vachtverzorging

Een frisse geur en zachte haren om te aaien, dit zijn zeker voordelen van een Border Collie met een gezonde vacht. Daarnaast kun je die hoeveelheid losse haren in de woning tijdens de rui temperen door regelmatig te borstelen. Let met name bij de huidplooien op het ontstaan van klitten, die komen vooral voor op de plekken waar de haren langer zijn. Deze klitten ontstaan door het loslaten van de ondervacht die vervolgens in het dekhaar achterblijven. Deze klitten gaan plakken en trekken aan de huis wat pijnlijk kan zijn voor jouw Border Collie. Als je hier niet op tijd bij bent kunnen er scheurtjes en wondjes ontstaan op de huid die weer kunnen leiden tot infecties. Dit is een regelmatig voorkomend probleem bij Border Collies die een halflange of lange vacht hebben.

Als je de vacht regelmatig onder handen neemt dan kom je andere mogelijke problemen wellicht al in een vroeg stadium tegen. Denk aan de aanwezigheid van teken, vlooien of mijten. Ook bultjes, gezwellen of gevoelige plekken op de huid ontdek je voor het te laat is. Moet je de haren van jouw Border Collie trimmen en hoe vaak moet je de vacht borstelen? Lees snel verder voor alle informatie over vachtverzorging van jouw huisdier.

bordercolliegeheimen-1

Is het nodig om de vacht te trimmen?

Normaal gesproken is het niet nodig om de vacht van een Border Collie te trimmen, door haaruitval zullen oude haren vanzelf verdwijnen. Een uitzondering kan zijn wanneer de ondervacht snel loslaat tijdens het ruien. Dan is er kans op klitten wat je met normale verzorging niet kunt stoppen. Door je hond te laten trimmen kun je deze klitten voorkomen.

Een andere reden kan zijn wanneer jouw Border Collie participeert in competities en er piekfijn uit moet zien. In dat geval zal de ondervacht uitgekamd worden, daarnaast worden de kleine haren tussen de zolen getrimd. Wanneer jouw hond moet voldoen aan specifieke regels voor wedstrijden of shows kun je terecht bij een gespecialiseerde hondentrimsalon. Vraag dan om jouw dier te laten verzorgen volgens de regels. Als de hond niet in competitieverband of tijdens shows optreedt dan kun je in de meeste gevallen zelf de vacht verzorgen en heb je geen professionele ondersteuning nodig.

Dit moet je weten over de vacht van een Border Collie

Er zijn twee soorten Border Collies die een afwijkend type vacht bezitten. Dit kan een ruwharig of een gladharig exemplaar zijn. Verder heeft dit hondenras een dubbele vacht. Een beschermende ondervacht met zacht en wollig haar, daaroverheen is er een vacht met meer ruwe dekharen.

Verharing vindt bij de meeste hondenrassen plaats, bij een Border Collie is dit niet anders. Verharen zal normaal gesproken tweemaal per jaar plaatsvinden, eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar. In het voorjaar zal de ondervacht geheel loslaten zodat er een dunnere vacht ontstaat voor de warme seizoenen, in het najaar zal een dikkere vacht groeien om de hond bescherming te bieden in de kou. Dit hondenras is daarmee zeker niet hypoallergeen zoals bij Poedels wel het geval kan zijn. Alle Border Collies zullen verharen, daarom zul je de vacht goed moeten verzorgen. Als je tijdens de rui het onderhoud te lang uitstelt dan kan de vacht gaan klitten, wanneer verzorging echt verwaarloosd wordt kan er zelfs vervilting optreden.

Bij het borstelen tijdens de rui is het vooral van belang om de haren van de ondervacht te verwijderen. Hiervoor kun je het beste een herderhark gebruiken, dit product wordt ook wel een ‘pooch brush’ of borstel genoemd. Daarmee kun je heel effectief de losse ondervacht verwijderen voordat de haren zich kunnen hechten aan de toplaag. Hoewel deze honden ruien of verharen is er onder normale condities geen sprake van haaruitval zoals dit bij medische oorzaken het geval kan zijn. Er behoren geen kale plekken te ontstaan. Wanneer dit wel het geval is kan dit duiden op stress. Wanneer je dus duidelijk kale plekken constateert, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts voor een controle.

Hoe vaak moet je Border Collies borstelen?

Overdaad schaadt, onder normale omstandigheden is eenmaal per week jouw viervoeter borstelen voldoende. Wanneer de hond in de rui is kun je de frequentie opvoeren naar behoefte. Als je teveel borstelt dan kan de vacht hier onder lijden. Wanneer de ondervacht beschadigd raakt is het mogelijk dat het dier het hele jaar rond haren zal verliezen. De haren rond de broek, vlag en liezen zijn wat langer als de rest, door dit deel van de vacht kun je iedere dag even de borstel halen. Dit kan geen kwaad, je voorkomt er klitten mee en als er vuil of takjes in de vacht zijn gekomen kun je die meteen verwijderen.

Deze borstels kun je gebruiken voor de verzorging

Je kunt met één middelzachte borstel met een grove structuur de vacht van jouw Border Collie verzorgen. Eventueel kun je een klittenkam gebruiken om de loszittende haren en klitten uit de oksels of liezen te verwijderen. Je kunt zo de pels vrijhouden van opgehoopt vuil, bladeren, takjes en zand. Dit kan namelijk gaan schuren op de huid wat niet fijn aanvoelt voor het dier. Speciale kammen zijn vaak voorzien van een kop die beweegt om de contouren van het lijf te volgen, zo zal de hond het borstelen als aangenaam ervaren. Je kunt ook kiezen voor borstels van rubber die voorzien zijn van korte, rubberen noppen. Dit zijn met name uitstekende borstels voor Collies met een kortharige vacht. Je kunt hiermee zowel de ondervacht als bovenvacht verzorgen, je masseert er ook de huid mee wat de bloeddoorstroming stimuleert. Een gezonde huid zorgt weer voor glanzend gezonde haren. Dit zijn de borstels die je kunt gebruiken om de vacht van jouw Border Collie in optimale conditie te houden:

 • Een middelzachte borstel om de vacht mee te verzorgen.
 • Een kam met flexibele kop en pinnen waarmee je de ondervacht los kunt maken.
 • De haren en huid kun je verzorgen met een rubberen borstel.
 • Tijdens de rui gebruik je een klittenkam.

Zo kun je een Border Collie wassen

Met deze energieke honden kun je niet verwachten dat ze het hele jaar rond perfect schoon blijven. Als ze een ‘off-road’ avontuur hebben beleefd dan is het verstandig om ze een lekker bad te geven. Dit is goed voor de huid en de vacht van de hond en lekker fris voor het hele huishouden. Om ervoor te zorgen dat de huid in optimale conditie blijft moet je ook weer niet té vaak de hond een bad geven. Twee- tot driemaal per maand is het maximum. Je wilt daarbij de natuurlijke vetlaag van de huid niet aantasten. Deze laag biedt namelijk de nodige bescherming aan het dier. Kies daarom voor een shampoo die specifiek ontwikkeld is voor honden. Hier zijn enkele praktische tips voor het wassen van een Border Collie:
border collie verharen

 • De shampoo moet geschikt zijn voor honden en Ph-neutraal zijn.
 • Laat de hond pas naar buiten gaan wanneer de ondervacht volledig droog is.
 • Het is niet verstandig om jouw huisdier vaker als twee- tot driemaal per maand een bad te geven.

6 tips bij de vacht van een Border Collie verzorgen

Als je tot hier bent gekomen weet je alles wat nodig is om de vacht van jouw Border Collie piekfijn te verzorgen. Omdat we veel onderwerpen hebben behandeld zullen de zes voornaamste tips nog even op een rijtje zetten:

 • De vacht trimmen is in principe niet nodig, alleen wanneer jouw Collie onderdeel uitmaakt van competities.
 • De haartjes tussen de voetzolen kun je pakweg driemaal per jaar trimmen.
 • Borstel de volledige vacht eenmaal per week voor optimaal resultaat.
 • Delen met lange haren mag je iedere dag voorzichtig borstelen om schoon te houden.
 • Wassen mag tot driemaal per maand, gebruik hiervoor honden shampoo.
 • Laat de hond niet buiten spelen voordat de ondervacht geheel droog is.

De Border Collies is een hondenras dat van nature verhaart in het voor- en najaar. Besteed in deze periode extra aandacht aan jouw trouwe viervoeter.