Waarom heeft een Chow Chow een Blauwe Tong?

Als je ooit een hond met een blauwe tong hebt gezien, hoe is zoiets dan mogelijk? Een paar hondenrassen hebben een donkere of blauwe tong, waarvan één het ras Chow Chow is. Veel mensen geloven dat als verschillende rassen een vlekje op hun tong of donkere tong hebben, dan zouden ze een aantal Chow Chow’s kenmerken in zich moeten hebben, wat niet waar is. De reden dat Chow Chow een blauwe tong heeft is de aanwezigheid van de gepigmenteerde cellen. Dit kenmerk is een van de verschillende en herkenbare hoogtepunten die in dit hondenras voorkomen. De Chow is een hondenras dat al 2000 jaar oud is.
blauwe tong chow chow
Wanneer een Chow voor het eerst wordt verwekt, is hun tong roze en als ze beginnen te groeien, begint hun tong te veranderen in een blauwe kleur. Het is wanneer ze twee maanden oud zijn dat de tong van de Chow Chow begint te veranderen van roze naar blauw. Sommige Chow Chows hebben ook de neiging om het blauwe pigment van hun tong te verliezen en terug te keren naar een roze kleur als ze ouder worden, net als de kleur die het was toen ze puppies waren.

De reden achter een blauwe tong

Chow Chow
De kleur van de tong van de Chow kan blauw, paars of zwart zijn, afhankelijk van de individuele hond. De reden voor deze donkere tinten is de aanwezigheid van gepigmenteerde cellen. Dit zijn dezelfde cellen die verantwoordelijk zijn voor het geven van kleur aan de menselijke huid. Dit kenmerk van het hebben van een donkere tong is een fascinerend kenmerk dat ook bij andere rassen en sommige wilde dieren wordt aangetroffen – bijvoorbeeld giraffen en ijsberen. Volgens de theorieën wordt ook aangenomen dat Chow Chows afkomstig is van een mix van een hond en een beer (Hemicyon) om precies te zijn. Dit is echter slechts een theorie, en het is moeilijk om dit verhaal experimenteel te onderbouwen als de waarheid. Een vreemde ondersteunende realiteit is dat de Hemicyon fossielen heeft die erop wijzen dat hij 44 tanden heeft. De Chow heeft ook 44 tanden; dat is anders dan andere honden, omdat ze maar 42 tanden hebben.

Er zijn ook kansen voor een Chow Chow om een roze tong te hebben in plaats van een blauwe tong. Als u een Chow Chow heeft die een roze tong heeft, is de kans groot dat uw hond niet van een zuiver ras is. Hetzelfde kan worden gezegd als u wat roze vlekken op uw Chow vindt. Dit hondenras maakt deel uit van de Spitz-familie, waartoe ook andere honden behoren, die er in veel opzichten hetzelfde uitzien. Sommige van hen zijn Malamute, Pomeranian, Shiba Inu, Siberian Husky, Samoyed, Noorse Elkhound, Akita en Keeshond. Meestal zijn al deze hondenrassen op een of andere manier vergelijkbaar met de Chow Chow. Ze hebben hun staart gekruld op hun rug; ze hebben een vergelijkbare lichaamsstructuur, een dikke en dichte vacht en driehoekige oren die naar boven gericht zijn. Om het samen te vatten, als uw Chow Chow een roze tong heeft, is er een goede kans dat uw hond een mix van Spitzhonden is en geen zuiver ras is.

Andere rassen met een Blauwe Tong

hond met blauwe tong
Zoals in de bovenstaande tekst wordt vermeld, zijn er veel hondenrassen die donkere tongen hebben. De tinten variëren van donkerblauw, paars tot zwart. Sommige honden zijn echter vatbaarder voor deze eigenschap dan andere honden. Er zijn ook enkele gevallen waarin de extra afzetting van pigmenten op het lichaam van deze dieren wordt aangetroffen. Enkele andere rassen die blauw gekleurde tongen hebben zijn Belgische Mechelaars, Dalmatiërs, Fila Brasileiro, Mountain Cur, Shiloh Shepherd, Soft Coated Wheaten Terrier, Kai Ken, Eurasier, Black Russian Terrier, Koreaanse Jindo, Tibetaanse Mastiff, etc. Deze lijst bevat slechts een paar van de honden die donker gepigmenteerde tongen hebben; ook al zijn er zo’n dertig rassen die dit soort interessante kenmerken hebben.

Conclusie

Chow Chow is een oud hondenras, dat op veel plaatsen erg beroemd is geworden als familiedier. Het zijn geweldig uitziende honden die veel prachtige identiteiten hebben, ondanks het feit dat ze in het algemeen defensief kunnen zijn. Hun prachtige leeuwenachtige kragen en hun ietwat blauwe, donkere tongen scheiden hen wat betreft uiterlijk van verschillende rassen, ook al zijn ze niet het enige ras dat donkerder gepigmenteerde tongen heeft. De Chow pronkt in ieder geval met een prachtig lang erfgoed.