Australian shepherd

Ondanks hun naam is het australian shepherd shondenras ontstaan in het westen van de Verenigde Staten, niet in Australië, rond de tijd van de Gold Rush in de jaren 1840. Oorspronkelijk gefokt om vee te hoeden, blijven ze een werkhond in hart en nieren.
australian shepherd
U kunt deze honden vinden in asielen en reddingen, dus kies ervoor om te adopteren als u dat kunt!

De Aussie, zoals ze genoemd worden, zijn het gelukkigst als ze een baan hebben. Ze kunnen geweldige familiegenoten zijn als hun intelligentie en energie wordt gekanaliseerd in hondensporten of activiteiten.

Uitgelatenhond beveelt dit hondenbed aan om een goede nachtrust te geven aan uw middelgrote australian shepherd . U moet ook deze hond halen halen speelgoed om te helpen verbranden van uw pup hoge energie!

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenrassen en feiten over Australian Shepherds!

australian shepherd shond Ras Foto’s

liggende Australian shepherd

lopende australische herdershond

australische herdershond met frisbee

volwassen Australian shepherd

Australian shepherd puppy

meerdere australische herdershonden

Meer over dit ras

Het is een prachtig gezicht om een australian shepherd een kudde schapen rond te zien lopen. Met een zekere en atletische beweging stuurt hij de kudde met behulp van knipogen, blaffen en “oog”, een doordringende blik die duidelijk zegt: “Ik heb de leiding”.

Intelligent, hard werkend en veelzijdig, is de Aussie een no-nonsense hond die gedijt in een huis waar zijn hersenen en energie goed worden gebruikt. Je hoeft geen kudde schapen te houden als je met een Aussie leeft – al doet het geen pijn – maar je moet hem wel bezig houden. Hij is een energierijke hond die de betekenis van couch potato niet kent en het niet zou goedkeuren als hij dat wel deed.

Omdat hij energie heeft om te branden, heeft hij veel lichaamsbeweging nodig – een wandeling door de buurt is niet genoeg – en in ieder geval een kleine tuin om hem te helpen zijn ya-ja’s uit te werken. Omdat hij geen werk te doen heeft, wordt hij verveeld, destructief en luidruchtig. Of hij vindt zijn eigen werk uit: het hoeden van de kinderen, van jou of van de buren; het achtervolgen van auto’s of andere dieren; of het uit elkaar halen van je huis. Als je geen tijd of energie hebt om de Aussie dagelijks te trainen en te trainen, is hij niet het ras voor jou.

Maar als je geïnteresseerd bent in competitieve hondensporten, dan is de Aussie het wel. Deze behendige, middelgrote hond met de gecoupeerde of natuurlijk gebobbelde staart is een topkandidaat in alle niveaus van gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, en kudde testen. Hij is ook succesvol in zulke hondencarrières als geleidehond, gehoorhond, hulphond, politiehond en zoek- en reddingswerk.

U kunt zelfs een Aussie leren om u te helpen met klusjes in huis, zoals het oppakken van vuile was van de vloer en het naar u toe brengen. Je zult waarschijnlijk wel zelf de was moeten vouwen.

De Aussie is een echte looker die zich onderscheidt van de massa dankzij zijn aantrekkelijke halflange vacht en donkerbruine, gele, blauwe, groene of amberkleurige ogen.

Zijn erfenis als werkhond maakt hem tot een trouwe metgezel die kan zijn beschermend van huis en familie en afstandelijk tegenover vreemden. Hij schiet goed op met kinderen, hoewel hij waarschijnlijk zal proberen om ze te “hoeden”, tenzij je hem leert om dat niet te doen.

De Aussie maakt van het leven een avontuur. Hij werkt en speelt van zonsopgang tot zonsondergang en wint je hart met zijn trouwe en liefdevolle persoonlijkheid. Dit veelzijdige ras is een geweldige werkhond en een geweldige familiegenoot – maar alleen als die familie actief is.

Hoogtepunten

 • australian shepherd s hebben ongeveer 30 tot 60 minuten beweging per dag nodig, bij voorkeur met energierijke activiteiten zoals het spelen van frisbee. Ze hebben ook een baan nodig, zoals dagelijkse gehoorzaamheidstrainingen of wedstrijden in kudde- en behendigheidsproeven.
 • australian shepherd s kunnen zeer destructief zijn en langdurig blaffen als ze niet de oefening en mentale stimulatie krijgen die ze nodig hebben.
 • Aussies zal schors waarschuwen als ze iets verdachts zien of horen, en zal hun familie en huis beschermen met een verrassende felheid.
 • Hoewel de australian shepherd s de reputatie hebben dat ze een grote ruimte nodig hebben, doen ze het prima in steden als ze genoeg stimulatie en lichaamsbeweging krijgen. Het zijn echter geen goede huishonden. Je zult op zijn minst een kleine tuin willen hebben om ze te helpen wat van hun hoge energie kwijt te raken.
 • De opdringerigheid van deze kuddehond met het vee kan het huis binnendringen en met een schuchtere of onervaren eigenaar kan hij de dominante rol in het gezin op zich nemen. Het ras heeft een stevige en zelfverzekerde eigenaar nodig – Aussies zijn waarschijnlijk geen goede keuze als je nog nooit een hond hebt gehad.
 • australian shepherd s zijn gemiddelde herders, en hun vacht heeft regelmatig onderhoud nodig, inclusief het wekelijks borstelen om hem schoon te houden en te voorkomen dat hij gaat matteren, en mogelijk ook trimmen om hem er netjes uit te laten zien.
 • Aussies genieten van het gezelschap van hun familie en geven er de voorkeur aan om dicht bij hun menselijke roedel te blijven. Ze doen het niet goed vast te houden in de achtertuin door zelf voor lange periodes.
 • Aussies zijn van nature afstandelijk tegenover mensen die ze niet kennen, en tenzij ze regelmatig blootgesteld worden aan veel verschillende mensen – idealiter beginnend in de puppyjaren – kunnen ze bang worden voor vreemden. Dit kan leiden tot bijten uit angst en agressie. Geef je Aussie veel contact met vrienden, familie, buren en zelfs vreemden om hem te helpen zijn sociale vaardigheden op te poetsen.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppymolen of dierenwinkel. Zoek een gerenommeerde fokker die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze zouden kunnen doorgeven aan de puppy’s, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Ondanks zijn naam is dit een in Amerika geboren ras. De australian shepherd werd oorspronkelijk ontwikkeld om vee te hoeden voor veeboeren en boeren in het westen van de VS, en sommige hedendaagse Aussies hebben die baan nog steeds.

Er zijn veel theorieën over welke rassen werden gebruikt om de Australian Shepherd te creëren. Het is waarschijnlijk dat de Aussie’s voorouders onder andere collie- en herdershonden zijn die werden geïmporteerd met zendingen van schapen uit Australië in de jaren 1840 – vandaar de naam. Fokkers streefden ernaar om hun herderskwaliteiten te verbeteren en een hond te creëren die veelzijdig, hard werkend en intelligent was.

Het ras genoot een populariteitsgolf in de jaren na de Tweede Wereldoorlog die hand in hand ging met een hernieuwde interesse in het paardrijden in Westerse stijl. Menigte op rodeo’s of paardenshows, en het publiek van westerse films of tv-shows, werden overweldigd door de atletische honden die ze zagen werken naast de cowboys. Ondanks de populaire belangstelling werd het ras pas in 1993 door de Amerikaanse Kennel Club erkend.

Vandaag de dag is de australian shepherd nog steeds dezelfde opvallende, energieke, slimme hond die zo nuttig bleek te zijn voor veeboeren en boeren in het oude Westen. Hij is geliefd bij velen en geniet van zijn leven als familiegenoot, beschermer en herdershond.

Grootte

Iets langer dan hij lang is, staat de Australian Shepherd 20 tot 23 centimeter hoog aan de schouder voor reuen, 18 tot 21 centimeter voor teven. Gemiddeld wegen reuen tussen de 50 en 65 pond, teven 40 tot 55 pond.

U kunt advertenties zien voor honden genaamd theekopje, speelgoed, of miniatuur Australian Shepherds. Australian Shepherd fokkers herkennen deze honden niet als echte Australian Shepherds. Het ras is bedoeld als een functionele werkhond die in staat is om taai vee te hoeden voor kilometers in ruig land of sneeuwjacht, en het heeft geen kleinere afmetingen.

Persoonlijkheid

Gefokt om opdringerig te zijn met vee, kunnen en zullen de australian shepherd s de dominante rol in het huis nemen als je ze geen stevig en zelfverzekerd leiderschap geeft. Dit maakt hen een slechte keuze voor de eerste keer of schuchtere eigenaren.

Zoals veel herdershonden zijn Australian Shepherds van nature trouw aan hun familie, maar afstandelijk tegenover vreemden. Ze hebben een vroege socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn.

Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Aussie puppy opgroeit tot een goed gevormde hond. Het is een goed begin om hem in te schrijven in een puppy-kleuterklas. Door regelmatig bezoekers uit te nodigen en hem mee te nemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten en op een ontspannen manier de buren te ontmoeten, kan hij ook zijn sociale vaardigheden oppoetsen.

Gezondheid

Aussies zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze gevoelig voor bepaalde gezondheidsomstandigheden. Niet alle Aussies zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ziekten als je dit ras overweegt.

 • Hip Dysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in de bekkenbodem van het heupgewricht past. Heupdysplasie kan bestaan met of zonder klinische verschijnselen. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid op één of beide achterpoten. Naarmate de hond ouder wordt, kan er artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedische Stichting voor Dieren of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program. Honden met heupdysplasie moeten niet worden gefokt. Vraag de fokker om bewijs dat de ouders zijn getest op heupdysplasie en vrij van problemen zijn bevonden.
 • Elleboogdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening die veel voorkomt bij honden van grote rassen. Er wordt gedacht dat het wordt veroorzaakt door verschillende groeisnelheden van de drie botten waaruit de elleboog van de hond bestaat, waardoor de gewrichten slap worden. Dit kan leiden tot pijnlijke kreupelheid. Uw dierenarts kan een chirurgische ingreep aanbevelen om het probleem te corrigeren, of medicatie om de pijn onder controle te houden.
 • Epilepsie: De australian shepherd kan last hebben van epilepsie, een aandoening die epileptische aanvallen veroorzaakt. Epilepsie kan worden behandeld met medicijnen, maar kan niet worden genezen. Een hond kan een volwaardig en gezond leven leiden met de juiste behandeling van deze erfelijke aandoening.
 • Doofheid: Doofheid komt vrij vaak voor bij dit ras en kan veel uitdagingen opleveren. Sommige vormen van doofheid en gehoorverlies kunnen worden behandeld met medicijnen en chirurgie, maar meestal kan doofheid niet worden genezen. Het leven met en trainen van een dove hond vereist geduld en tijd, maar er zijn veel hulpmiddelen op de markt, zoals vibrerende halsbanden, om het leven gemakkelijker te maken. Als bij je Aussie de diagnose gehoorverlies of totale doofheid wordt gesteld, neem dan de tijd om te evalueren of je het geduld, de tijd en het vermogen hebt om voor het dier te zorgen. Ongeacht je beslissing, is het het beste om de fokker op de hoogte te stellen.
 • Osteochondrose Dissecans (OCD): Deze orthopedische aandoening, veroorzaakt door onjuiste groei van het kraakbeen in de gewrichten, komt meestal voor in de ellebogen, maar het is ook gezien in de schouders. Het veroorzaakt een pijnlijke verstijving van het gewricht, zodanig dat de hond zijn elleboog niet meer kan buigen. Het kan bij honden al vanaf de leeftijd van vier tot negen maanden worden waargenomen. Overvoedering van “groeiformule” puppyvoeding of eiwitrijke voeding kan bijdragen aan de ontwikkeling ervan.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt door het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA is aantoonbaar jaren voordat de hond enige tekenen van blindheid vertoont. Gelukkig kunnen honden hun andere zintuigen gebruiken om blindheid te compenseren en kan een blinde hond een volwaardig en gelukkig leven leiden. Maak er alleen geen gewoonte van om de meubels te verplaatsen. Gerenommeerde Aussie-fokkers laten de ogen van hun honden jaarlijks certificeren door een veterinaire oogarts en fokken geen honden met deze ziekte.
 • Cataracten: Een cataract is een opaciteit op de ooglens die moeilijk te zien is. Het oog (de ogen) van de hond zal er troebel uitzien. Cataract komt meestal voor op oudere leeftijd en kan soms operatief worden verwijderd om het zicht van de hond te verbeteren.
 • Distichiasis: Deze aandoening treedt op wanneer er een extra rij wimpers (distichia) groeit op de olieklier in het oog van de hond en langs de rand van het ooglid uitsteekt. Dit irriteert het oog, en u kunt merken dat uw Aussie loensen of over zijn oog(en) wrijven. Distichiasis wordt chirurgisch behandeld door de overtollige wimpers te bevriezen met vloeibare stikstof en vervolgens te verwijderen. Deze vorm van chirurgie wordt cryoepilatie genoemd en gebeurt onder algemene verdoving.
 • Collie Oogafwijking (CEA): Collie Oogafwijking is een erfelijke aandoening die bij sommige honden tot blindheid kan leiden. Het komt meestal voor tegen de tijd dat de hond 2 jaar oud is en wordt gediagnosticeerd door een veterinaire oogarts. Er is geen behandeling voor CEA, maar zoals hierboven vermeld, kunnen blinde honden zich heel goed verplaatsen met hun andere zintuigen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze aandoening een genetische afwijking is, en uw fokker moet op de hoogte worden gesteld als uw puppy de aandoening heeft. Het is ook belangrijk om uw hond te steriliseren of te castreren om te voorkomen dat het gen wordt doorgegeven aan een nieuwe generatie puppy’s.
 • Hardnekkige Pupillary Membranen (PPM): Persistente Pupillary Membranen zijn strengen weefsel in het oog, resten van het foetale membraan dat de lenzen van de ogen voedt voor de geboorte. Ze verdwijnen normaal gesproken tegen de tijd dat een puppy 4 of 5 weken oud is, maar soms blijven ze bestaan. De strengen kunnen zich uitstrekken van iris tot iris, van iris tot lens, of van hoornvlies tot iris, en soms zijn ze te vinden in de voorste (voorste) kamer van het oog. Voor veel honden veroorzaken de strengen geen problemen en over het algemeen gaan ze kapot bij een leeftijd van 8 weken. Als de strengen niet afbreken, kunnen ze leiden tot staar of tot hoornvliesopaciteit. Oogdruppels die door uw dierenarts zijn voorgeschreven, kunnen helpen om ze af te breken.
 • Hypothyreoïdie: Hypothyreoïdie is een abnormaal laag niveau van het hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd. Een licht teken van de ziekte kan onvruchtbaarheid zijn. Meer voor de hand liggende tekenen zijn obesitas, mentale dofheid, lethargie, verslapping van de oogleden, een laag energieniveau en onregelmatige warmtecycli. De vacht van de hond wordt grof en broos en begint uit te vallen, terwijl de huid taai en donker wordt. Hypothyreo¿die kan worden behandeld met dagelijkse medicatie, die moet blijven gedurende het hele leven van de hond. Een hond die dagelijks een schildklierbehandeling krijgt, kan een volwaardig en gelukkig leven leiden.
 • Allergieën: Allergieën zijn een veel voorkomende kwaal bij honden. Allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen worden geïdentificeerd en behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit de voeding van de hond te verwijderen totdat de boosdoener wordt ontdekt. Contactallergieën worden veroorzaakt door een reactie op iets dat de hond raakt, zoals beddengoed, vlooienpoeders, hondenshampoos of andere chemicaliën. Ze worden behandeld door de oorzaak van de allergie vast te stellen en te verwijderen. Inademallergieën worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stof en schimmel. De juiste medicatie voor inhalatieallergieën hangt af van de ernst van de allergie. Oorinfecties zijn een veel voorkomende bijwerking van inhalatieallergieën.
 • Geneesmiddelengevoeligheid: Gevoeligheid voor bepaalde medicijnen wordt vaak gezien in kudde rassen, waaronder australian shepherd s en Collies. Het wordt veroorzaakt door een mutatie van het Multidrugsresistentiegen (MDR1), dat een eiwit produceert dat P-glycoproteïne wordt genoemd. Dit eiwit werkt als een pomp om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen om de schadelijke effecten van de giftige stoffen te voorkomen. Bij honden met een druggevoeligheid werkt dat gen niet, wat resulteert in toxiciteit. Honden met dit gemuteerde gen kunnen gevoelig zijn voor Ivermectine, een medicijn dat vaak wordt gebruikt in antiparasitaire producten zoals hartwormpreventiemiddelen, maar ook in andere geneesmiddelen, waaronder chemotherapiemedicijnen. Tekenen van deze gevoeligheid variëren van trillingen, depressie, aanvallen, incoordinatie, hypersalivatie, coma en zelfs de dood. Er is geen bekende behandeling, maar er is een nieuwe genetische test die honden met dit niet-functionerende gen kan identificeren. Alle australian shepherd s moeten worden gescreend.
 • Kanker: Honden kunnen, net als mensen, kanker ontwikkelen. Er zijn veel verschillende soorten kanker en het succes van de behandeling verschilt per geval. Voor sommige vormen van kanker worden de tumoren chirurgisch verwijderd, andere worden behandeld met chemotherapie en nog andere worden zowel chirurgisch als medisch behandeld.
 • Neuszonne-dermatitis: Deze aandoening, die ook bekend staat als Collie-neus, komt over het algemeen voor bij honden die weinig of geen pigment in hun neus hebben en is niet beperkt tot Collies. Honden die supergevoelig zijn voor zonlicht ontwikkelen laesies op de neus en af en toe ook rond de oogleden, variërend van lichtroze laesies tot zwerende laesies. De aandoening kan in het begin moeilijk te diagnosticeren zijn omdat verschillende andere ziekten dezelfde laesies kunnen veroorzaken. Als uw Aussie wordt gediagnosticeerd met Collie neus, houd hem uit direct zonlicht, en breng doggie zonnebrandcrème aan als hij naar buiten gaat. De meest effectieve manier om de aandoening te beheren is om de neus van de hond zwart te tatoeëren, zodat de inkt dient als een schild tegen het zonlicht.
 • Vrijgemaakt netvlies: Een verwonding van het gezicht kan ervoor zorgen dat het netvlies loskomt van de onderliggende steunweefsels. Een losgemaakt netvlies kan leiden tot een visuele beperking of zelfs blindheid. Er is geen behandeling voor een losgemaakt netvlies, maar veel honden leven een vol leven met een visuele beperking.

Verzorging

Als je een tuin hebt, zorg er dan voor dat je ook een veilig hek hebt waar je Aussie niet onder kan graven of overheen kan springen. Ondergrondse elektronische hekken zullen niet werken voor dit ras: Uw Aussie’s verlangen om uit te gaan en kudde iets zal overwinnen elke zorg die hij zou kunnen hebben over het krijgen van een milde schok. Om dezelfde reden, loop hem aan de lijn, tenzij je bereid bent om hem te trainen om zijn drang te weerstaan.

Je Aussie heeft elke dag een half uur tot een uurtje stimulerende activiteit nodig, zoals een rennen, een frisbeespel, of gehoorzaamheids- of behendigheidsoefeningen. Als je niet met je hond speelt, zijn puzzelspelletjes zoals Buster Cubes een geweldige manier om die actieve geest bezig te houden.

Puppy’s hoeven niet zo hard te trainen als volwassenen, en in feite moet u ze niet laten rennen op harde oppervlakken zoals beton of veel laten springen tot ze minstens een jaar oud zijn. Het zou hun nog in ontwikkeling zijnde skeletsysteem kunnen belasten en in de toekomst gewrichtsproblemen kunnen veroorzaken.

De Aussie gewoonte van nippen en jagen is uitstekend voor het hoeden van schapen, maar slechte manieren als het wordt toegepast op mensen en andere huisdieren. Gehoorzaamheidsles kan je helpen om je Aussie’s kuddegedrag te beteugelen, en ze helpen ook om zijn behoefte aan mentale stimulatie en werk te bevredigen.

Aussies reageren goed op trainingsmethoden die gebruik maken van positieve versterking – beloningen zoals lof, spelen, en voedsel – en zijn meestal blij om commando’s te nemen van hun trainer. Ze willen gewoon weten wie de leiding heeft, zodat ze goed werk voor hen kunnen doen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1,5 tot 2,5 kopjes hoogwaardig droogvoer per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een couch potato dog.

De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in de richting van het voeden van uw hond en hoe minder u in de bak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Aussie in goede conditie door zijn eten te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer steeds weg te laten. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je zou een taille moeten kunnen zien. Plaats dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers gespreid naar beneden. Je zou in staat moeten zijn om te voelen, maar niet zijn ribben te zien zonder hard te moeten drukken. Als je dat niet kunt, heeft hij minder voedsel en meer beweging nodig.

Voor meer informatie over het voeren van uw Aussie, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en verzorging

De Australian Shepherd heeft een medium lengte waterbestendige jas om hem comfortabel te houden in regen en sneeuw. Aussies in koude klimaten hebben een zwaardere ondervacht dan diegenen die in zonniger gebieden wonen.

Recht of golvend haar bedekt het lichaam, met kort, glad haar op het hoofd en de oren, de voorkant van de voorbenen, en onder de hakken (bekend als de hakken in hondentermen). Matig gevederd, of een langere franje haar, bedekt de achterkant van de voorbenen en de broekspijpen – de pantalonachtige vacht op het bovenste deel van de achterpoten. Er is lang, overvloedig haar – dat vooral bij reuen dik en vol is – in de nek en op de borst.

australian shepherd s zijn er in verschillende kleuren: blue merle, red merle, rood, driekleurig (wit, zwart en bruin) en zwart. Een merle vacht heeft een patchwork van donkere vlekken tegen een lichtere achtergrond, dus een blue merle hond heeft zwarte vlekken op grijs en een red merle hond heeft rode vlekken op beige. Merles hebben de neiging om donkerder te worden met de leeftijd.

Als u zich afvraagt of de Australische Shepherd schuurt, is het antwoord ja. Het ras verhuist het hele jaar door, maar in het voorjaar verliest hij zijn wintervacht.

Borstel de Aussie’s vacht wekelijks, misschien wel vaker tijdens het verharingsseizoen, om te voorkomen dat hij gaat matteren. Voordat u begint met borstelen, sprits de vacht met een hondenhaarconditioner verdund met water om te ontwarren. Vervolgens, met behulp van een slicker borstel, streel je het haar in de richting van de groei, waarbij je er zeker van moet zijn dat het tot op de huid komt – niet alleen over de bovenkant van de vacht strijken. Een ondervachthark is ook handig voor het verwijderen van overtollig haar. Matten zijn gebruikelijk achter de oren, en het kan zijn dat u er doorheen moet werken met een stripkam. U kunt een van deze verzorgingshulpmiddelen vinden in een goede dierenspeciaalzaak.

Als je hem geborsteld houdt, moet je Aussie alleen een bad nemen als hij vies is, wat waarschijnlijk niet meer dan een paar keer per jaar zal zijn. Gebruik een shampoo gemaakt voor honden om te voorkomen dat zijn huid en vacht uitdrogen.

Verzorgingssessies zijn een goed moment om de algehele conditie van uw hond te controleren. Voordat u begint met borstelen, controleer uw hond op zweren, huiduitslag, droge huid of tekenen van infectie zoals ontsteking of tederheid. Controleer de ogen op afscheiding en de oren op vreemde voorwerpen zoals bramen of vossenstaarten. De vacht moet er glanzend uitzien, niet dof. Een doffe vacht kan duiden op een behoefte aan een beter dieet of een frequentere verzorging.

Trim de nagels regelmatig om pijnlijke versplinteringen te voorkomen. Als je de nagels op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang.

Je kunt je Aussie ook netjes houden door het haar op en rond de oren, op de voeten en tussen de tenen en rond de staart te trimmen. Als je je ongemakkelijk voelt bij het hanteren van iets anders dan de basis van de verzorging, probeer dan een professionele trimmer.

Kinderen en andere huisdieren

australian shepherd s zijn herdershonden en velen beschouwen kinderen als een deel van hun “kudde”, dus je moet je Aussie leren dat het achtervolgen van kinderen om ze te hoeden niet is toegestaan. Zodra ze deze les leren, Aussies maken prachtige metgezellen voor gezinnen met kinderen.

Altijd leren kinderen hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht houden op eventuele interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat bijten of oor of staart trekken aan de kant van een van beide partijen. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt of om te proberen het eten van de hond mee te nemen. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag ooit zonder toezicht worden achtergelaten bij een kind.

Ze kunnen ook met andere huisdieren opschieten, hoewel ze kunnen proberen ze te hoeden. Dit gaat misschien niet zo goed, vooral niet met katten. Houd uw Aussie in de gaten als er andere huisdieren in de buurt zijn, totdat hij erachter komt dat ze geen lid zijn van zijn kudde.