Mogen honden yoghurt eten?

Yoghurt is een gezonde snack voor mensen, zolang er geen zoete smaakjes aan toegevoegd zijn. We lezen steeds over probiotica, darmflora en andere zaken over ons verteringsgestel. Is het ook goed om jouw hond yoghurt te geven, of is dit juist heel gevaarlijk? En als het mag, hoeveel mag je dan geven? Voordat je een schaaltje yoghurt neerzet is het verstandig om eerst even deze pagina te lezen!
hond yoghurt eten

Mag jouw hond yoghurt eten?

Calcium is goed voor de botten, in yoghurt bevinden zich ‘vriendelijke’ bacteriën die jouw darmen weer helemaal gezond maken. In de eerste plaats zijn er behoorlijk wat claims die door fabrikanten worden gemaakt die op z’n minst aangedikt zijn, andere beweringen zijn volstrekt onzinnig. En dan hebben we het alleen nog maar over producten die voor mensen gemaakt zijn. Bij een hond wordt het een heel ander verhaal. Honden hebben namelijk een heel ander spijsverteringsgestel en kunnen absoluut niet zomaar producten eten die voor mensen bestemd zijn.

Honden stammen af van wolven, dit zijn carnivoren. Je ziet dit al direct aan het gebit. De tanden zijn geschikt om vlees aan stukken te rijten en deze in kleinere brokken door te slikken. De tanden kunnen snijden en scheuren, ze zijn niet geschikt om mee te kauwen. Dit staat in sterk contrast met omnivoren die juist heel platte kiezen hebben zoals koeien. Die malen gras tot een pulp voordat ze deze doorslikken, daarna wordt dit gras nog eens verteerd in vier magen.

Honden zijn door de eeuwen heen gefokt om bij mensen te leven. Dit betekent in veel gevallen dat ze samen met mensen eten. Vaak het afval, restjes die de baas zelf niet meer eet. Dus honden hebben zich moeten aanpassen op een dieet voor omnivoren. Met name zwerfhonden kunnen voeding voor mensen redelijk goed verdragen, je ziet wel dat de gemiddelde leeftijd van deze dieren veel lager ligt dan honden met een meer traditioneel dieet. Hoe je het ook wendt of keert, honden zijn in basis carnivoren die voornamelijk vlees nodig hebben om gezond te blijven en alle noodzakelijke bouwstoffen binnen te krijgen.

De maag van een hond is niet geschikt om cellulose af te breken, dit betekent dat vezelrijke voeding niet verteerd kan worden. Bij omnivoren zoals mensen is dit voor een deel ook het geval, vezels helpen bij de juiste consistentie van onze ontlasting. Bij yoghurt gaat het om een zuivelproduct, waarbij het vooral om de eiwitten gaat.

Lees ook: Mag een hond ei eten?

Zuivel en honden

Hoewel de darmen en de maag van honden niet ingesteld zijn op het verteren van plantaardige voeding, betekent dit niet automatisch dat het schadelijk hoeft te zijn. Zwerfhonden eten veel restjes uit het afval dat eigenlijk helemaal niet past bij hun natuurlijke eetpatroon, toch worden ze er niet ziek van. Je kunt het wel zien aan de ontlasting, die te dun of te dik is, aan de vacht en aandoeningen die zijdelings verband houden met de voeding. Honden die likken aan een ijsje zie je vaak in de zomer, dit is net als yoghurt een zuivelproduct. Melk is een product van koeien of geiten. Dit zijn herbivoren die gras en andere planten eten, deze verteren en melk produceren.

Gerelateerd: Mag een hond melk drinken?

Om zuivel goed te kunnen verteren is het enzym lactase nodig. Dit is een enzym dat wel bij puppies voorkomt maar in veel mindere mate bij volwassen honden. Een pup haalt de voeding namelijk van moedermelk, waar een hoog gehalte aan lactose in zit. Na de eerste drie maanden gezoogd te worden zal de hond minder lactase aanmaken waardoor de vertering van zuivelproducten steeds slechter verloopt. En yoghurt is een zuivelproduct.

Honden kunnen granen niet goed verteren, dit zijn koolhydraatrijke producten. Brokken met veel zetmeel worden enigszins verteerd in het darmkanaal maar niet voldoende. Dit resulteert in stinkende ontlasting met de verkeerde consistentie. Daarnaast kan de hond winderig worden of diarree krijgen wat voor niemand een pretje is natuurlijk.

Hoe zit het met lactose allergie?

Bij mensen wordt er steeds vaker gesproken over lactose allergieën. Sommige bevolkingsgroepen hebben er van nature meer last van dan andere, toch is niemand echt gemaakt om grote hoeveelheden lactose te verwerken. Door de eeuwen heen zijn er veel zuivelproducten ontwikkeld die we heerlijk vinden, daarom is het voor velen lastig om kaas, pudding, melk en yoghurt te laten staan. Zelfs als dit leidt tot een langdurig bezoek aan het toilet.

Honden gaan niet naar het toilet maar doen als het goed is buiten hun behoefte. Bij inname van zuivelproducten kan een hond gaan braken of diarree krijgen. In het meest gunstige geval moet je een nat hoopje poep scheppen uit het gras, het is ook mogelijk dat jouw woning van de kelder tot aan de zolder stinkt door braaksel en natte poep. Dit is duidelijk een teken dat lactose niet geschikt is voor jouw hond. Bij langdurig en overmatig gebruik van yoghurt of andere zuivelproducten kan het zelfs tot blijvende schade aan de darmen of ontstekingen leiden.

Symptomen van een allergische reacties kunnen zijn:

  • Darmontsteking
  • Diarree
  • Huidproblemen
  • Overgeven
  • Vette vacht

Naast yoghurt zijn andere producten waar honden overgevoelig voor kunnen zijn waaronder eieren, maïs, soja, tarwe, melk en vlees van kippen of runderen. Als je merkt dat jouw hond regelmatig last heeft van bovenstaande klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts. Die kan aan de hand van gerichte vragen en onderzoek bepalen wat de herkomst is van deze reacties.

In conclusie adviseren we om een volwassen hond geen yoghurt of andere zuivelproducten te geven. Deze producten passen niet binnen een gebalanceerd dieet voor honden.