Vieze of ontstoken ogen van je hond schoonmaken

Honden zijn de hele dag bezig, binnen en buiten. Zeker als jouw hond lang haar heeft zul je vaak in weer zijn met borstels, kammen en water om jouw huisdier weer goed voor de dag te laten komen. Maar hoe verzorg je de ogen van een hond? Is het eigenlijk wel de bedoeling dat je de ogen zelf schoonmaakt? Je leest er alles over op deze pagina!
ogen hond schoonmaken

Moet je de ogen van je hond schoonmaken?

Leven met een visuele beperking is een enorme uitdaging in een maatschappij waar er zoveel informatie visueel is. Teksten, afbeeldingen, kleuren en vormen helpen ons te navigeren in de wereld. Dit geldt ook voor honden, die vertrouwen niet alleen op hun neus maar hebben ook hun zicht nodig.

Jouw hond diep in de ogen kijken is niet alleen een manier om de band te versterken, je kunt ook zien of jouw huisdier gezond is. De oogbol moet egaal wit zijn, met roze slijmvliezen rondom. Er is een duidelijke glans zichtbaar zonder overmatig vocht of tranen. De oogleden moeten soepel over de oogbol sluiten met wimpers die naar buiten steken.

Hoe herken je oogproblemen?

Let op onderstaande symptomen om te bepalen of er wellicht iets aan de hand is:

  • Slijmvliezen zijn gezwollen.
  • Slijmvliezen staan open.
  • Slijmvliezen zijn rood.
  • Oogwit is roze van tint.
  • Geen heldere blik in de ogen.
  • Ogen die overmatig tranen.
  • Vochtig rond de ogen.
  • Pus of vuil in de ooghoeken,.
  • Witte waas over het oog heen.
  • Pupilgrootte blijft gelijk.

Als de vieze ogen rood, gezwollen of bovenmatig vochtig zijn, dan kan jouw hond een oogontsteking hebben. Als er een witte waas zichtbaar is kan dit een teken zijn van staarvorming. Als het slijmvlies duidelijk zichtbaar is dan kan dit duiden op ectropion. Pupillen reageren normaal gesproken op invallend licht, als je merkt dat de pupilgrootte niet verandert maar klein of groot blijft kan er sprake zijn van interne problemen. Neem in dit geval direct contact op met de dierenarts.

vieze ogen hond

Oogonderzoek uitvoeren

Als je voor het eerst contactlenzen gaat dragen zul je regelmatig de lens uit je ooghoek moeten vissen. Jouw oog zal uit reflex wegdraaien, dit is om het oog te beschermen. Ogen zijn zeer gevoelig, dit geldt uiteraard ook voor honden. Het is voor mensen al eng om iemand anders aan je ogen te laten zitten, je kunt jouw huisdier niet uitleggen wat de bedoeling is. De ogen goed controleren kan dus een uitdaging vormen. Blijf rustig en bouw oogcontroles langzaam op. Als je het dier rustig kunt onderzoeken beloon je dit gedrag direct, laat zien dat er geen angst hoeft te zijn.

Het biedt voordeel om het onderzoek met twee personen uit te voeren, zeker als het een grotere hond betreft. Niet alleen om het dier in bedwang te houden maar ook om beloningen te geven. Door één hand op de billen of onderrug te plaatsen en nog een hand op de borst voorkom je dat de hond wegloopt of omvalt. Een grotere hond kan op de grond blijven, een kleinere hond kun je op een tafel zetten voor beter zicht. Ga naast de hond zitten, niet recht van voren. Dan kan de hond automatisch naar achteren proberen te kruipen. Blijft de hond rustig? Geef dan een beloning.

Nu ga je met de hand op de borst naar boven om de kin te ondersteunen. Zo voorkom je dat de kop tussen de voorpoten wordt gestoken. Nu heb je goed zicht en kun je de ogen schoonmaken of druppelen zonder er een gevecht van te maken.

Zo maak je de ogen van honden schoon

Schone ogen zijn gezonde ogen. Als je regelmatig controles uitvoert en de ogen indien nodig schoonmaakt kun je het risico op infecties of andere problemen aanzienlijk verminderen. Hier is een stappenplan om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Controleren

Korter controleren is minder stressvol. Dus liever wat vaker en sneller controleren dan langzaam. Jouw hond zal er nooit echt aan wennen, als het routine wordt zal het ook voor het baasje beter verlopen. Het wordt gewoon een standaard terugkerend ritueel. Daarnaast zul je bij preventieve controles de behandelingen ook een stuk eenvoudiger kunnen maken.

2. Water voorbereiden

In de thuissituatie is er geen beter reinigingsmiddel dan water. Door water uit de kraan eerst te koken kun je de meeste bacteriën doden. Helemaal steriel kun je het thuis niet maken, maar afgekoeld water dat gekookt is zal schoner zijn én minder kalk bevatten als je in een gebied met hard water woont. Uiteraard moet je het water na het koken laten afkoelen tot kamertemperatuur.

3. Vuil verwijderen

Neem een wattenschijfje en bevochtig deze met het gezuiverde water. Begin bij de ooghoek en veeg schuin naar achteren in de richting van de wand. Door deze richting aan te houden zal het vuil uit het oog wrijven in plaats van juist in het oog. Na iedere beweging neem je een nieuw wattenschijfje, zo voorkom je dat vuil op het schijfje weer terug in het oog wordt gewreven.

Als er sprake is van aangekoekt vuil dan zijn er oplosmiddelen verkrijgbaar. Ook zijn er producten die verkleuring van de vacht helpen te voorkomen. Dit zijn geen producten die je zomaar in de winkel kunt kopen, neem contact op met de dierenarts. Gebruik geen producten die voor mensen zijn ontwikkeld, die zijn niet geschikt voor dieren.

4. Haar trimmen

Als je een hond bezit met veel haren rond de ogen dan zul je deze moeten trimmen. Niet alleen om onderzoek uit te voeren, zorg ervoor dat losse haren nooit in de ogen terecht komen. Je kunt de vacht laten knippen in een hondentrimsalon, het is ook mogelijk om dit zelf te doen.

Is het oog ontstoken?

ontstoken oog hond
Als jouw hond toch een ontsteking heeft opgelopen dan hoeft dit nog geen groot probleem te zijn. Zorg in ieder geval dat je vuil verwijdert en vraag de dierenarts om advies. De meest voorkomende oogontstekingen komen voor in het weefsel dat zich rond het oog bevindt. Een ontsteking van het bindvlies wordt conjunctivitis genoemd. Dit is te zien aan gezwollen slijmvliezen, rode ogen en pus in de ooghoeken. Als na vier dagen en iedere vier uur de ogen schoonmaken met lauw water niet helpt, neem dan contact op met de dierenarts.

Is de traanbuis verstopt?

Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor verstopte traanbuizen. Dit kan weer leiden tot een ontsteking. Niet alleen verzorging van de ogen is hier van belang maar ook het gebied rond de ogen. Houd alles schoon om bacteriën te reduceren en de kans op infectie te minimaliseren. Voorkom nattigheid, vuil en klitten, raadpleeg bij twijfel altijd eerst de dierenarts.