Oogontsteking bij honden: hoe uit zich dat?

Bindvliesontsteking bij de hond, of beter gezegd ontsteking van het bindvlies, wordt gekenmerkt door roodheid en algemene irritatie van het oog, vaak gepaard gaande met etterende afscheiding. Conjunctivitis kan goedaardig zijn of een teken van een ernstigere ziekte, zoals distemper of kanker. Regelmatig schoonmaken van de ogen van uw hond helpt bindvliesontsteking voorkomen.
Oogontsteking bij honden hoe uit zich dat

De oorzaken van bindvliesontsteking bij honden

Er zijn verschillende vormen van bindvliesontsteking bij honden, sommige komen vaker voor dan andere. In de meeste gevallen blijft het echter een veel voorkomende hondenziekte. Zo zijn er infectieuze bindvliesontstekingen veroorzaakt door bacteriën of virussen. Het kan ook van traumatische oorsprong zijn, allergisch of te wijten aan een misvorming. Ten slotte kan ook een vreemd voorwerp dat in het oog terechtkomt of een droge traan bindvliesontsteking bij uw hond veroorzaken.

Waarom heeft de hond last van oogontsteking?

Er zijn vele redenen waarom een hond last kan hebben van ontstoken ogen:

  • Irritatie door stof, rook of shampoo, bijvoorbeeld
  • Vreemde voorwerpen in het oog, bijv. een grasspriet
  • Verminderde traanvochtproductie
  • Anatomische afwijkingen zoals scheefstaande haartjes op de ooglidrand die irriteren
  • Beschadigd hoornvlies

De verschillende soorten bindvliesontsteking bij honden

Infectieuze bindvliesontsteking bij de hond, een aandoening met verschillende oorsprongen

Of het nu gaat om een virale, bacteriële of mycotische aandoening, infectieuze bindvliesontsteking bij de hond leidt altijd tot dezelfde symptomen bij uw huisdier: roodheid van de oogleden en onregelmatige afscheiding van pus. Pas op, deze eerste symptomen kunnen een teken zijn van een ernstiger ziekte, zoals hondenziekte, kanker, of een teken van een algemene infectie bij uw huisdier. Het is daarom belangrijk uw huisdier door een dierenarts te laten onderzoeken om de juiste zorg te kunnen bieden.
verzorging van oogontsteking bij honden

Allergische bindvliesontsteking bij honden, een veel voorkomende aandoening bij honden

Allergische bindvliesontsteking bij honden komt vaak voor en is gemakkelijk te diagnosticeren, omdat het meestal beide ogen van uw huisdier aantast. Allergische bindvliesontsteking kan seizoensgebonden zijn als uw hond gevoelig is voor pollen. Dan verdwijnt hij na de lente. Maar het kan ook veroorzaakt worden door stof, als uw huisdier gevoelig is voor huisstofmijt. In het algemeen kan allergische bindvliesontsteking bij honden worden verlicht met een diergeneeskundige behandeling. Het heeft de neiging te verdwijnen als uw hond niet langer in contact komt met het allergeen.

Lees ook: Vieze of ontstoken ogen van je hond schoonmaken

Andere oorzaken van bindvliesontsteking bij de hond: vreemd voorwerp in het oog, droog oog

Een vreemd voorwerp, zoals een takje in het oog van uw hond tijdens het wandelen, of zelfs een enkele zandkorrel, kan irritatie van het oog veroorzaken en uiteindelijk leiden tot bindvliesontsteking. Als de ogen van uw huisdier te droog zijn, kan het ook zijn dat ze niet genoeg tranen produceren om het stof weg te spoelen. Ook hier kan irritatie door droge tranen de oorzaak zijn van de bindvliesontsteking van uw hond. Als uw hond regelmatig last heeft van droge ogen die leiden tot bindvliesontsteking, is het belangrijk hem door een dierenarts te laten onderzoeken, omdat dit een vroeg teken kan zijn van een ernstiger aandoening, zoals suikerziekte.

Bindvliesontsteking bij de hond als gevolg van trauma of misvorming

Als uw hond een verwonding aan het oog heeft opgelopen, zoals een kras of een klap, is het mogelijk dat zich een hoornvlieszweer vormt en dat uw huisdier daaronder lijdt. Alleen een dierenarts kan dit vaststellen en u vertellen of dit de oorzaak is van de bindvliesontsteking van uw huisdier. Ten slotte kunnen sommige zeldzame oogafwijkingen, zoals eversie van de oogleden of slecht ingeplante wimpers, ertoe leiden dat uw hond last krijgt van terugkerende bindvliesontsteking. Een chirurgische ingreep kan dit probleem oplossen.

De juiste behandeling voor bindvliesontsteking bij uw hond

Als uw hond aan bindvliesontsteking lijdt, moet hij eerst en vooral naar een dierenarts worden gebracht die hem de nodige verzorging voor zijn aandoening zal geven.

Als preventieve maatregel zal het regelmatig schoonmaken van de ogen van uw hond het risico op bindvliesontsteking beperken.