Zo leer je jouw Labrador Retriever pup de basis commando’s

Als je al een Labrador Retriever hebt, of ooit hebt gehad, dan weet je hoe belangrijk een goede opvoeding is. Niks is vervelender dan je uit te laten in een losloop gebied en te moeten merken dat die lieve viervoeter van geen meter luistert. Afgezien van de vele verontwaardigde blikken van andere hondenbezitters, is het niet luisteren van je hond een teken aan de wand. Een Labrador is van nature namelijk loyaal en een hond die niet luistert of wil luisteren, toont weinig tot geen respect voor je. Dat geeft dus al te denken. Het goede nieuws is dat je heel eenvoudig je hond goed kan leren om te luisteren. Met een beetje geduld heb je dat zo voor elkaar.

Zitten en liggen

Vanzelfsprekend is het leren zitten een van de eerste commando’s die je de Labrador pup wilt aanleren. Zo kun je het gebruiken om de pup te leren dar hij of zij moet wachten voor het eten wordt geserveerd of als je wilt voorkomen dat hij in zijn enthousiasme elke gast uitbundig begroet. Om dat goed te doen zijn er verschillende manieren.

Een effectieve manier is het beloningsspelletje. Honden zijn dol op gezonde snacks en de Labrador is geen uitzondering. Houd iets lekkers voor zijn neus en beweeg het naar boven. De pup zal geneigd zijn om de geur te volgen en te gaan zitten.

Gebruik de juiste woorden

Een andere effectieve methode is de volgende. Kies een specifiek woord dat je voor deze oefening wilt gebruiken en geef dat aan je pup. Herhaal dit enkele keren waarbij je het steeds moeilijker maakt. Op deze manier leer je de hond geduldig te zijn en zal hij of zij snel het commando begrijpen.

Heeft de pup door wat je bedoeld met ‘zitten’, dan is de stap naar het liggen vrij simpel. Door nu met het snoepje of snack niet naar boven te gaan, maar juist naar beneden is het voor de pup makkelijk om de lighouding aan te nemen. Ligt de pup, zeg dan het commando ‘liggen’ en geef pas dan de beloning.

Hier komen, maar dan anders

Als je vaak naar buiten gaat met je pup, zul je ongetwijfeld hebben gemerkt dat het commando ‘kom’ geen ingebakken begrip is. Ook dit zul je de pup aan moeten leren. Begin met dit commando zo vroeg mogelijk, dan pakt de pup het ook lekker vlot op. Ga de pup in ieder geval niet dwingen, maar kies voor een positieve benadering waarbij het de pup spelenderwijs aanleert.

Het enthousiasme van de pup is ideaal om te gebruiken bij deze training. Moedig de Labrador aan om bij je te zijn en als het moment daar is dat hij of zij naar je toerent, roep je zijn of haar naam (of geef het commando ‘hier’) en geef je een hondensnack als beloning.

Vermijden van de naam

Als je de pup wilt corrigeren, vermijd dan het gebruik van de naam van de hond. Doe je dat namelijk wel, dan zal de pup zijn naam gaan associëren met verkeerd gedrag. Dat zou het laatste moeten zijn wat je wilt. Gebruik een eenvoudige, korte term om aan te geven dat iets ongewenst is. De woorden ‘stout / foei’ zijn in principe voldoende.

De Labrador Retriever pup trainen: met of zonder voer

Er zijn verschillende manieren om je pup te trainen en logischerwijs is het niet strikt noodzakelijk om hier voer of een hondensnack voor te gebruiken. Het gaat erom dat de hond een bepaalde beloning koppelt aan goed gedrag. Dat principe motiveert een hond om zijn best te doen. Gebruik echter niet altijd dezelfde beloning.

LabradorBasiscommandos1

Een Labrador hond in training voor de Basiscommando’s; foei, zitten, liggen, af, in de mand, blijf etc..

Krijgt een pup of een gegeven moment geen beloning in de vorm van een snack, dan zal hij of zij op de duur minder snel te motiveren zijn om zijn best te doen.

Nog een tip: De Clicker

Goede tip: maak gebruik van de combinatie van een beloning met een snack en een clicker. Op die manier zal hij de clicker herkennen en koppelen aan goed gedrag. Je kan dan de beloning is de vorm van een snack op gezette tijden achterwege laten. Andere manieren van belonen zijn bijvoorbeeld speelgoed (een bal bijvoorbeeld) of gewoon door het geven van wat extra aandacht.