Mijn hond heeft diarree: moet ik hem echt rijst geven?

Het probleem met diarree bij honden is dat het ofwel mild kan zijn, ofwel een teken van een ernstigere aandoening. Als uw hond echter geen andere ongewone symptomen vertoont (gebrek aan eetlust, vermoeidheid, braken, overmatige dorst, bloed in de ontlasting, enz. Anders is een consult bij de dierenarts noodzakelijk.

Goed om te weten: als de diarree van uw hond langer dan 36 uur aanhoudt, of als zijn toestand verergert, is een bezoek aan de dierenarts absoluut noodzakelijk.
diarree hond rijst

Rijst: het wondermiddel

Misschien hebt u vaak gehoord dat bij diarree van uw hond een dieet van gekookte rijst gedurende een of twee dagen de ideale oplossing is. Nou, het is waar! Rijst is een gemakkelijk te verteren voedingsmiddel, arm aan vezels, natrium en vet, en rijk aan koolhydraten.

Maar de grootste eigenschap ervan is dat het de ontlasting bindt en dus steviger maakt. Dit betekent dat het kan worden gebruikt om diarree te bestrijden, zowel bij honden als bij mensen. In feite is het raadzaam om het gedurende 1 tot 3 dagen aan uw hond te geven, totdat zijn ontlasting weer een normale consistentie heeft.

Als de diarree echter een symptoom is van een ernstigere ziekte, zal de rijst slechts een tijdelijk effect hebben, als er al een effect is.

Te nemen voorzorgsmaatregelen

Als u van plan bent uw hond rijst te geven om diarree te verlichten, zijn er een paar regels die u in acht moet nemen. In de eerste plaats moet rijst altijd wit zijn, nooit volkoren of zelfs halfvol. Deze laatste bevatten te veel vezels en zijn daarom moeilijk te verteren voor onze hondenvrienden. Ook, “snelle rijst” werkt niet.
rijst voor hond tegen diarree
Ten tweede moet rijst altijd worden gekookt, d.w.z. in water worden gekookt, voordat hij aan uw hond wordt geserveerd. Tenslotte moet u er nooit kruiden of specerijen aan toevoegen. Het zou duidelijk moeten zijn!

Als uw hond naast diarree ook een of twee keer heeft gebraakt, kunt u het beste alle vormen van voedsel gedurende 8 tot 12 uur verwijderen. Na 8 tot 12 uur, en als hij niet heeft overgegeven, kunt u beginnen hem rijst te geven in kleine hoeveelheden.

In elk geval, wees voorzichtig: uw hond moet absoluut drinken tijdens zijn diarree aanval. Waarom? Diarree kan snel leiden tot uitdroging. Zorg er dus voor dat uw hond altijd schoon en vers water tot zijn beschikking heeft. Voeg indien nodig kippenbouillon toe aan zijn waterbakje om hem aan te moedigen te drinken.

Hoe maak ik rijst klaar voor mijn hond?

Om de juiste hoeveelheid rijst voor uw hond te bepalen, geeft u hem dezelfde hoeveelheid als zijn gebruikelijke voer. Als u uw hond bijvoorbeeld gewoonlijk twee kopjes brokken per maaltijd geeft, geef hem dan twee kopjes rijst per maaltijd.

Kook dan de rijst in water. Als uw hond een kieskeurige eter is, kunt u gerust kippenbouillon aan het water toevoegen. Het doel? Om de rijst meer smaak te geven en smakelijker te maken. Giet in ieder geval altijd wat van het water dat met de rijst gekookt is in de kom.

U kunt uw hond ook gekookte kip geven (zonder botjes of vel!) om bij de rijst te eten. Zodra uw hond van de diarree begint te herstellen, voegt u geleidelijk zijn gebruikelijke voeding toe aan het rijst- en vleesmengsel tot u het na een paar dagen volledig kunt vervangen.