Heeft jouw hond verstopping? Zo ga je om met obstipatie als je hond niet kan poepen

Niet alleen jij zult af en toe last hebben van je darmen, ook honden kunnen allerlei klachten vertonen. Als jouw hond iets verkeerd heeft gegeten kan dit een dagje voor maagproblemen zorgen, als je huisdier na een dag niet vanzelf herstelt dan moet je een handje helpen. Zo is het mogelijk dat jouw hond verstopping heeft. Hoe kun je dit herkennen, wat kun je hier aan doen en ook belangrijk; kun je obstipatie voorkomen? Dat en meer lees je op deze pagina.
obstipatie hond

Heeft jouw hond last van verstopping?

Als eerste zullen we een diagnose moeten stellen. Obstipatie of verstopping betekent dat er een blokkade aanwezig is in het darmkanaal waardoor de hond geen ontlasting meer kan produceren. Dit is een regelmatig voorkomend probleem bij honden die wat ouder worden, toch zijn er zeker ook honden die hier al sinds de geboorte problemen van ondervinden. Hoe langer de hond hier last van heeft hoe groter de impact zal zijn. Niet kunnen poepen voelt erg vervelend. Je kunt het soms zien aan ontlasting rond de anus die samenklontert, honden die ‘de houding’ aannemen zonder resultaat en onrustig gedrag. Het is ook mogelijk dat de hond als gevolg van verstopping gaat braken.

Hoe ontstaat obstipatie bij honden?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken te benoemen waarvan er enkele duidelijk herkenbaar zijn, terwijl andere niet met het blote oog zijn waar te nemen. Hier zijn de vijf voornaamste oorzaken van obstipatie:

1. Problemen rond de anus

Bij kleine ontstekingen rond de anus kunnen er pijnlijke wondjes ontstaan. De sluitspier wil zich niet ontspannen waardoor poepen niet mogelijk is. Dit is een veelvoorkomend probleem bij Duitse Herders, het kan ook bij andere hondenrassen voorkomen. Je zult voor een oplossing echt naar de dierenarts moeten gaan.

2. Hernia

Wanneer honden ouder worden kunnen ze last krijgen van de laatste ruggenwervels en spierkracht verliezen bij het bekken. Dit zorgt ervoor dat ze niet meer voldoende kunnen persen of zich kunnen ontspannen. De ontlasting blijft in het darmkanaal steken en zal daar uitdrogen.

3. Littekens

Het is mogelijk dat er vernauwingen zijn ontstaan in de darm. Als jouw hond poliepen of ontstekingen aan het darmkanaal heeft gehad, dan kan het darmweefsel aangetast worden. Littekenweefsel maar ook darmen die in elkaar gedrukt zijn kunnen zorgen voor verstoppingen.

4. Prostaatvergroting

Prostaatproblemen komen vaak voor bij reutjes die niet gecastreerd zijn. Dit kan gepaard gaan met problemen zoals blaasontsteking, ontstekingen aan de darmen of zelfs tumoren. Dit soort zwellingen kunnen een hond obstipatie geven.

5. Spijsvertering

Oudere honden en een aantal hondenrassen hebben een minder efficiënte darmwerking. Drollen die te lang in het darmkanaal blijven zitten zullen uitdrogen en steeds harder worden. Het wordt steeds moeilijker om ze uit te scheiden, kleine stukjes hopen zich op.

Verband tussen voeding en verstopping

Niet alleen het lichaam is een factor bij het ontstaan van verstopping. Wat jouw hond binnenkrijgt kan ook zeker leiden tot maag- en darmklachten. Hier zijn vier manieren waarop voeding tot obstipatie kan leiden:

1. Vuil

Als eerste zijn er de elementen die een hond haast onvermijdelijk binnen zal krijgen, toch moet je proberen om inname zoveel mogelijk te voorkomen. Gras, haar en zand kan niet verteerd worden en kan op den duur het darmkanaal blokkeren.

2. Onverteerbare elementen

Vuil is niet te verteren, gelukkig zijn deze elementen niet zo groot van omvang. Dit is een ander verhaal met speeltjes of andere objecten die wél door de slokdarm gaan maar niet meer naar buiten kunnen komen. De combinatie van materiaal en volume zorgt ervoor dat deze objecten niet kunnen verteren. Ze kunnen het maag- darmkanaal geheel blokkeren.

3. Calcium

Calcium is goed voor de botten, maar overmatige inname van calcium kan juist weer voor problemen zorgen omdat verteerd voedsel kan uitdrogen in het darmstelsel. Het resultaat kan zijn dat ontlasting in het darmkanaal blijft zitten.

4. Vezels

Mensen kennen ondertussen het belang van vezelrijke voeding, daar hebben we al voldoende advertenties over gezien. Hoewel het spijtverteringsstelsel van honden niet op dezelfde wijze werkt zijn vezels wel degelijk van belang voor een gebalanceerd dieet. Zonder vezels wordt voeding te snel verteert wat het darmkanaal lui zal maken. Een minder volledige verbranding van voeding kan voor blokkades zorgen.

Moet je naar de dierenarts gaan?

Een hond die een keertje geen grote boodschap kan doen lijkt geen probleem en honden zijn van nature geen aanstellers. Als je merkt dat jouw huisdier 24 uur lang geen ontlasting heeft of grote moeite heeft met persen, dat kan er sprake zijn van een probleem. Controleer of je iets kunt zien bij de anus, neem in ieder geval contact op met de dierenarts als de hond een dag niet gepoept heeft. Ga niet experimenteren met ‘huismiddeltjes’ omdat er verschillende oorzaken kunnen zijn die weer heel andere oplossingen kunnen hebben.

Als er ontlasting blijft zitten in het darmkanaal kunnen de nieren niet goed functioneren waardoor het lichaam niet voldoende gezuiverd wordt. Een dierenarts kan bloedonderzoek uitvoeren en röntgenfoto’s maken om uit te zoeken waar de verstoring zich precies bevindt. Ook zal de arts luisteren of het verteringsgestel nog werkt. Op basis van de diagnose zal de arts aangeven of de hond met medicatie of een dieet geholpen kan worden. Het is mogelijk dat er een operatie nodig is.

Preventieve maatregelen tegen verstopping

Er zijn honden die de dans ontspringen, er zijn ook honden die altijd gevoelig zullen zijn voor obstipatie. Hier zijn vijf preventieve maatregelen die de kans op verstopping kunnen reduceren:

  1. Castreren: Castratie bij reutjes verlaagt het risico op problemen aan de prostaat en daarmee ook de kans op verstopping.
  2. Voedingspatroon: Het verteringsgestel zal moeten wennen aan de verwerking van botten. Begin hier op tijd mee door bijvoorbeeld zachtere nekken van kippen als voer te geven. Zo kan de hond calcium beter verwerken wat uitdroging van ontlasting helpt te voorkomen.
  3. Olie: Een beetje olie kan veel verschil maken. Niet alleen in het darmkanaal maar ook om de huid en vacht te verbeteren. De poep wordt er wat zachter van. Denk aan visolie en soortgelijke producten voor honden, let goed op de juiste dosering per hond (gewicht).
  4. Vezelrijke voeding: In ieder gezond voedingspatroon horen vezels. Mocht jouw hond niet voldoende vezels binnenkrijgen dan kan de dierenarts hier poeder voor geven die je door de voeding kunt mengen. Hierbij zal er doorgaans meer vocht ingenomen moeten worden om de juiste balans te bereiken.
  5. Water: In alle gevallen is voldoende water drinken van groot belang. Meer vocht betekent minder uitdroging, wat ook voordelig is voor de kwaliteit van de ontlasting.

Neem verstopping bij jouw hond serieus en onderneem snel actie om grotere problemen te voorkomen.