Mogen honden tomaat eten?

Er zijn veel huishoudens waarin honden hetzelfde eten krijgen als de bewoners. Soms betreft het restjes, sommige gezinnen vinden het leuk en gezellig om samen te eten. Toch is het spijsverteringsstelsel van een hond heel anders dan bij mensen het geval is. Sommige voedingswaren die voor ons heel gezond zijn, kunnen juist levensgevaarlijk zijn voor honden. Hoe zit het eigenlijk met tomaten? Mag jouw hond tomaat eten? Dit en meer lees je op deze pagina.
mag een hond tomaat eten

Mag je een hond tomaat voeren?

Tomaten zijn gezond, toch? In Duitsland worden Hollandse tomaten soms “Wasserbombe” genoemd ofwel “waterbommen”. Het is eigenlijk water met een rood schilletje, dat kan toch niet gevaarlijk zijn? Toch ligt het niet zo eenvoudig, en dit heeft niet eens betrekking op de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de landbouw. De tomaat behoort namelijk tot de familie van de ‘nachtschade’, net als aardappelen. In deze categorie zijn er veel planten en vruchten die wel degelijk giftig kunnen zijn. De twee voornaamste stoffen die van belang zijn als we het over giftige tomaten hebben zijn solanine en tomatine.

De concentratie solanine en tomatine is op zijn hoogst in groene tomaten die nog niet gerijpt zijn. Wanneer de vrucht rijpt en de bekende rode kleur aanneemt zullen deze stoffen verdwijnen. In de groene delen blijft solanine wel degelijk zitten, dit geldt voor de kroon en het groene blad van de tomatenplant. Deze stof is giftig voor mens en dier. Als we dit binnen krijgen dan kan dit leiden tot maag- en darmklachten. Ook kun je er een lusteloos en moe gevoel door krijgen.

De rode schil en het vruchtvlees van rijpe tomaten zijn wel geschikt voor menselijke consumptie. De vruchten zijn zelfs heel populair en worden zowel vers gebruikt in salades, gepureerd in soepen en er zijn enorm veel variëteiten met unieke kenmerken. Denk aan de trostomaat, de Cherry tomaatjes, vleestomaten en Pomodoro. Laten we ketchup ook zeker niet vergeten! Met name in Italië en andere Mediterrane landen maken tomaten een belangrijk deel uit van de lokale cuisine. Niet mis mee dus, maar tomaten voor je hond?

Zijn tomaten giftig voor honden?

Laten we direct het goede nieuws melden; tomaten zijn niet gevaarlijk of giftig voor honden. Maar juich niet te vroeg, er zijn wel degelijk zaken om rekening mee te houden. Wacht dus voordat je een kom tomatensoep met balletjes voorschotelt! Zo hebben we al aangegeven dat de groene delen van de tomatenplant solanine bevatten. Deze delen zijn niet alleen voor mensen giftig maar ook zeker voor honden. Bij consumptie kan dit tot ernstige klachten leiden. Bij een hond tomaat voeren moet je voorkomen dat er groene delen aanwezig zijn. Dit geldt dus ook voor geheel gerijpte vruchten. Zie je groene plekken op de vrucht of het vruchtvlees? Dan moet je ook deze tomaten niet geven omdat ze nog niet geheel gerijpt zijn. Ze bevatten dus solanine en tomatine.

Contact opnemen met de dierenarts

Als je weet dat jouw hond een onrijpe tomaat of groene delen van de tomatenplant heeft gegeten is het van belang om direct contact op te nemen met de dierenarts. Een solanine vergiftiging is een ernstige zaak, zeker als je een kleine hond met beperkt gewicht hebt. Dit zijn symptomen waar je op moet letten:

  • Kortademig of benauwd.
  • Braken of diarree.
  • Geen emoties meer laten zien.
  • Verhoging of hoofdpijn.
  • Lusteloos en slaperig gedrag.
  • Verstoppingen

Als de vergiftiging ernstig is, dan is het mogelijk dat de hond in coma raakt. Dit kan tot onomkeerbare hersenbeschadiging leiden. Ook hartkwalen zijn mogelijk. Als je dus niet zeker bent of een tomaat rijp is, of ontdaan van groene delen, voer deze dan niet. Als de hond per ongeluk tomaten heeft gegeten let dan goed op mogelijke reacties en verwittig de dierenarts.

Porties tomaat voor een hond

Hoewel honden tomaten mogen eten, betekent dit niet dat je de voederbak voortaan moet vullen met Pomodori. Het zijn en blijven carnivoren, dieren die voornamelijk andere dieren eten om hun bouwstoffen binnen te krijgen. Je kunt dit direct zien aan het gebit, met tanden die vooral geschikt zijn om te bijten en scheuren. Plantaardige vezels vermalen, zoals bijvoorbeeld een koe dit doet, is niet mogelijk met een hondengebit. Ook het spijsverteringsstelsel zit anders in elkaar. De darmen zijn relatief kort, de darmflora is niet in staat om complexe plantencellen geheel af te breken. Dit betekent dat voeding nauwelijks verteert wordt. Belangrijke voedingsstoffen komen er gewoon weer met de ontlasting uit. Groenten en fruit kunnen gestoomd en gepureerd beter worden verteerd, toch moet je de porties beperken.

Plantaardig eten is wel natuurlijk

Ook carnivoren eten groenten en fruit, zij het in kleine hoeveelheden. Sommige soorten zijn zeker niet goed voor honden, met name bij fruit met pitten moet je opletten. De verkeerde producten kunnen een hond ziek maken. Tomaten mogen dus wel, maar beperk het tot een tussendoortje of wat tomatenpuree door het vlees als de hond dit lekker vindt. Cherry tomaatjes geven als dorstlesser of zoete traktatie is mogelijk, bij voorkeur zonder schil en in ieder geval zonder groen.