Mogen honden komkommer eten en is de schil giftig?

Je loopt rond in de supermarkt op zoek naar eten voor de hond. Harde brokken in een zak, natvoer in een blik, een kauwstaaf, verantwoorde snoepjes voor de training en een komkommer… Wat, geef jij komkommers aan jouw hond? Die zie je niet bij een dierenspeciaalzaak, in de natuur zie je wolven ook geen salade maken met cherry tomaatjes en stukjes komkommer. Mag een hond komkommer eten en waarom zou je eigenlijk groente geven aan een carnivoor? Het antwoord op deze én meer vragen vind je op deze pagina.
mogen honden komkommer eten

Mag jouw hond komkommer eten?

Honden worden in ons land meer behandeld als gezinslid dan als huisdier. Een soort ‘kindje’ met extra haar die rondloopt op vier poten dus. Dat kan heel leuk zijn voor zowel mens als dier, toch moet je een grens trekken bij de voeding. Een hond heeft niet dezelfde behoeften als mensen, wat gezond is voor een mens is niet altijd geschikt voor honden. Zo zijn pitten van vruchten vaak gevaarlijk, chocolade is zelfs levensgevaarlijk! Maar hoe zit het met komkommers?

Hoewel de natuur complex in elkaar zit onderscheiden we voor het gemak vaak drie categorieën:

  1. Herbivoren die voornamelijk plantaardige producten eten, denk aan koeien en schapen.
  2. Carnivoren die voornamelijk vlees en vis eten, denk aan honden en katten.
  3. Omnivoren die alles door elkaar eten, denk aan mensen en varkens.

De grenzen zijn niet zo zwart-wit te trekken, zo zijn er veganisten die hun huisdieren exclusief plantaardige voeding geven. Hier zijn nog relatief weinig onafhankelijke studies naar uitgevoerd dus behandelen we op deze pagina honden als carnivoren, vleeseters dus.

Voeding voor honden

Honden halen het grootste deel van de benodigde voedingsstoffen uit vlees. In de natuur zullen wolven vrijwel exclusief eten van de prooien die ze vangen. Bij gedomesticeerde honden zoals we die thuis houden is het verteringgestel al wat beter bestand tegen koolhydraatrijke voeding, toch blijft vlees een belangrijke behoefte. Groente is vezelrijk, de celwanden zijn lastig te verteren. Daarom heeft een koe bijvoorbeeld vier magen om gras om te zetten naar bouwstoffen. De darmen van een hond zijn aanzienlijk korter en ingesteld op snelle verbranding, Er zijn onvoldoende enzymen en bacteriën om plantaardige celwanden af te breken.

Je ziet daarnaast aan het gebit dat honden beter overweg kunnen met vlees. In plaats van herbivoren, die met hun kiezen planten goed kunnen bewerken alvorens ze door te slikken, moeten honden het vooral doen met scherpe snijtanden waarmee ze grotere brokken vlees naar binnen werken. Mede daardoor kan groente niet verteerd worden, in het meest gunstige geval komen deze producten er bijna ongewijzigd weer uit in de ontlasting. Dit hoeft dus niet direct schadelijk te zijn, het is wel zonde van al die bouwstoffen die jouw hond misloopt.

Plantaardige producten in diervoeding

Toch zijn er veel soorten diervoeding die verrijkt zijn met groente. Voor een deel is dit om kosten te besparen, vlees is een relatief duur ingrediënt. Daarnaast zitten er wel degelijk stoffen in plantaardige producten die goed zijn voor carnivoren. In dit geval worden de plantaardige producten eerst gekookt of gestoomd en vervolgens gepureerd. Zo worden de celwanden afgebroken waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen in het lichaam.

Maar hoe zit het dan met komkommer?

Zijn komkommers gevaarlijk voor honden?

Een komkommer is verfrissend en dorstlessend. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat deze groente voor bijna 95 procent uit water bestaat. Het is haast een drankje waar je op kunt kauwen. Eigenlijk zit er vrij weinig aan voedingswaarde in een komkommer, water is wel heel belangrijk voor zoogdieren waartoe honden ook behoren. Je mag een hond daarom gerust wat komkommer geven, bijvoorbeeld in de zomer als verfrissende snack.

Goed voor honden met overgewicht

Als jouw hond aanleg heeft om te dik te worden, dan kun je met komkommer een caloriearm tussendoortje geven. De hond heeft het idee iets te eten zonder een grammetje aan te komen. Dit betekent overigens ook dat je een hond met ondergewicht niet teveel water moet geven. Dit vult de maag terwijl ze juist calorieën nodig hebben. Ook bij honden met overgewicht zul je de inname van plantaardige producten moeten beperken.

En de schil?

Je weet waarschijnlijk al dat er verantwoorde soorten fruit zijn voor de hond, maar dat je pitten eigenlijk altijd moet vermijden. Naast verstikkingsgevaar kunnen er stoffen in pitten aanwezig zijn die zeer gevaarlijk zijn voor honden. Bij een komkommer zijn de zaadjes geheel onschadelijk evenals de schil. Ze kunnen alleen de schil niet goed doorbijten waardoor ze in de keel dwars kunnen zitten. Maar het is in principe niet nodig om een komkommer eerst te schillen.

Het is wel mogelijk dat de buitenzijde van groente meer bestrijdingsmiddelen bevat. Tenzij je altijd groente koopt van biologische herkomst kunnen er hogere concentraties gevaarlijke stoffen in de schil aanwezig zijn. Dus de komkommer vooraf schillen zou in dat opzicht voordelig zijn. Daar staat tegenover dat je de hond niet een complete komkommer voorzet, het blijft een frisse snack.

Mentaal welzijn

Naast gezonde voeding zal een komkommer vooral als een traktatie worden aangeboden. Net zoals wij verwend worden met een chocolaatje of koekje, is een stuk komkommer bijzonder voor de hond. Geef dus niet een grote portie maar geef af en toe een paar plakjes komkommer als verrassing. Honden zijn uitermate gevoelig voor aandacht en positieve prikkels, door ze een onschuldige traktatie aan te bieden versterk je de band met jouw hond.

Dus; je mag een hond komkommer geven. Het liefst geschild en altijd in kleine porties.