Hond is sloom en lusteloos: Wat doen als jouw hond geen energie heeft

Je kent vast wel het gevoel dat je een dagje totaal geen energie hebt. Dat je sloom bent, lusteloos en liever de hele dag geen poot uitsteekt. Nou, dit kan honden ook overkomen. Als jouw hond een dagje niet vooruit te branden is dat hoeft dit geen probleem te zijn, als dit gedrag langer aanhoudt kan er wel degelijk iets aan de hand zijn. Op deze pagina bekijken we de symptomen, de mogelijke oorzaken en geven we advies over de stappen die je kunt nemen om jouw hond weer energiek en fit te maken.
slome hond

Mogelijke oorzaken van sloomheid

mijn hond is ineens futloos
Het is normaal dat sommige honden wat trager zijn na een zware inspanning. Zo kan het zijn dat uw hond de dag erna of zelfs de dag na een lange dag in het hondenpark of een inspannende wandeling meer wil slapen dan normaal. Langdurige vermoeidheid mag echter niet worden genegeerd. Inspanningsintolerantie is slechts één van de waarschuwingssignalen voor grote problemen zoals hartaandoeningen, maar het kan ook wijzen op een hele reeks andere problemen, gaande van milde zoals spierpijn tot ernstige aandoeningen zoals congestief hartfalen.

 • Infectie of ziekte
 • Hartproblemen
 • Leverproblemen
 • Diabetes of hypoglykemie
 • Hypothyreoïdie
 • Parasieten
 • Bijwerkingen van medicatie
 • Vergiftiging of trauma

Waarom is mijn hond zo langzaam?

Dat een hond zich traag en lusteloos gedraagt is voor geen enkel hondenras normaal. Er zijn onvermoeibare honden en rustige honden, maar totaal geen energie of interesse komt niet snel voor. Als je een plotselinge ommezwaai constateert let dan goed op. Kijk op welke manieren de veranderingen zich uiten, denk hierbij aan minder interesse om te spelen of verminderde eetlust. Kruipen ze sipjes bij je, of nemen ze juist afstand?

Een rustige hond is wat anders dan lusteloos of traag gedrag. Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan een futloze hond, hier zijn drie mogelijkheden:

1. Infectie

Je kent het zelf wel van een besmetting met een bacterie of virus. Jouw lichaam gaat in sluimerstand om de infectie te bestrijden. Terwijl jij als een zombie door het huis strompelt doet jouw afweersysteem het werk. Bij een hond kan hetzelfde gebeuren. Je merkt dan dat de hond veel meer slaapt dan normaal en een gebrek heeft aan energie of enthousiasme. Als dit een dagje aanhoudt hoeft dat niet tot zorgen te leiden, als het een gevaarlijk virus is moet je wel maatregelen nemen. Denk aan hartworm, Leptospirose of het Parvovirus. Informeer bij de dierenarts naar de juiste behandeling, wellicht is er medicatie nodig om het afweersysteem een handje te helpen.

2. Inwendige aandoeningen

Als er iets in het lichaam van de hond mis is, kun je dit niet zomaar aan de buitenzijde zien. Je kunt het wel merken aan het gedrag. Door bijvoorbeeld bloedarmoede, problemen met vitale organen of diabetes kan het dier moe en lusteloos worden. Het is ook mogelijk dat er een ander interne aandoening is zoals kanker of inwendige wonden. Als je merkt dat de hond gevoelig is voor aanraking op specifieke plekken zonder zichtbare indicatie van een probleem, dan kan de oorzaak letterlijk dieper liggen.

3. Medicijngebruik

Als jouw hond medicatie krijgt dan dien je goed de instructies te lezen. Vergeet ook niet de bijwerkingen goed te bestuderen, het is mogelijk dat gebrek aan energie een standaard bijwerking is. Ook kan het voorkomen dat de dosis bijgesteld moet worden, in dat geval moet je zeker contact opnemen met de dierenarts.

Het is ook mogelijk dat een hond per ongeluk medicijnen binnenkrijgt die gezinsleden gebruiken. Als dit het geval is moet je direct de huisarts bellen om te vragen welke stappen je moet nemen. Het systeem van honden wijkt sterk af van mensen, de lijst met bijwerkingen voor mensen geeft lang niet altijd een goede indicatie voor dieren.

Moet je naar de dierenarts met een trage hond?

Een hond maakt in de loop der jaren veranderingen door, van pup tot hoogbejaarde hond. Dit is een volledig normaal proces. Wanneer de hond zich plotseling anders gaat gedragen kan dit wel een indicatie zijn van een probleem. Bedenk eerst of er een verandering in de omgeving is geweest. Denk aan een verhuizing, een kind dat op kamers gaat wonen of een nieuw huisdier dat geïntroduceerd wordt. Honden kunnen gevoelig zijn voor onverwachte veranderingen, maar zullen dit niet altijd direct aangeven. Als er geen gebeurtenissen hebben plaatsgevonden waar je het gedrag aan kunt wijten, dan is het verstandig om toch even contact op te nemen met de dierenarts.

Tenzij je zelf een dieren psycholoog bent moet je niet zomaar conclusies trekken uit jouw bevindingen. Een gebeurtenis waar je zelf veel waarde aan hecht heeft lang niet altijd dezelfde impact op een dier. Jij denkt wellicht dat het een tijdelijke dip is, terwijl er wel degelijk een infectie in het lichaam zit. Het ene sluit het andere niet uit.

Hoe stel je een diagnose bij honden?

Iedere hond is anders en zal ook ander gedrag vertonen in specifieke situaties. Als je merkt dat jouw hond moe of lusteloos is, let dan op deze vijf signalen:

 1. Temperatuur verhoging of koorts.
 2. Niet of nauwelijks willen drinken.
 3. Niet of nauwelijks opstaan of bewegen.
 4. Bij beweging delen van het lichaam ontzien.
 5. Het gedrag verandert na een ongeval.

Dit zijn signalen die kunnen duiden op een groter probleem dan een dagje niet lekker in z’n vel zitten. Hoewel er veel oorzaken kunnen zijn die op termijn helemaal geen kwaad kunnen, zijn er ook zeker aandoeningen die onbehandeld snel tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Ook hier geldt weer; de dierenarts staat voor je klaar met advies.
mijn hond is ineens futloos

Wat vertel je de dierenarts?

Dierenartsen hebben het druk, er zijn veel eigenaars van huisdieren die graag hun dier gezond en energiek houden. Daarom zal er doorgaans eerst gevraagd worden naar de situatie alvorens een afspraak in te plannen. Deze vragen kun je verwachten:

 • Wanneer merkte je verandering in het gedrag van jouw hond?
 • Betreft het continu dit gedrag of gaat dit in fasen?
 • Zijn er naast het gebrek aan energie ook lichamelijke veranderingen merkbaar?
 • Is jouw hond momenteel onder behandeling met medicatie?

Op basis van de informatie die je als eigenaar kunt geven zal de dierenarts sneller tot een diagnose komen. Naast uitwendig onderzoek wordt het bloed getest op bijvoorbeeld de aanwezigheid van een ziekte of lage waarden.

Behandelen van een lusteloze hond

De arts zal in eerste instantie trachten de oorzaak in kaart te brengen, om vervolgens een behandeling te bepalen. Soms is voldoende rust al voldoende, of er wordt een antibioticakuur voorgeschreven. Laat je goed informeren en maak de juiste keuzes in het belang van jouw huisdier. De hond afleiden met spelletjes en bezighouden zal de druk alleen maar opvoeren en het onderliggend probleem wellicht zelfs verergeren.