Wat te doen als je bloed vindt in de ontlasting van je hond

Belangrijkste punten

  • Er zijn twee soorten bloederige ontlasting: hematochezia en melena.
  • Donkere, teerachtige ontlasting, melena genoemd, heeft meer dan een dozijn oorzaken.
  • Als u bloed in de ontlasting van uw hond aantreft, bel dan uw dierenarts.

bloed ontlasting hond
Het eerste wat u moet doen als u bloed aantreft in de ontlasting van uw hond, of de ontlasting nu gevormd is of los (zoals bij diarree), is uw dierenarts bellen. U kunt uzelf en uw dierenarts tijd besparen door te weten hoe u de bloederige ontlasting van uw hond moet omschrijven. Er zijn twee soorten: hematochezia en melena.

Hematochezia is helderrood bloed. Dit type bloeding komt voor in het lagere spijsverteringskanaal of de dikke darm en duidt op een specifieke reeks aandoeningen.

Gerelateerd: Heeft jouw hond verstopping? Zo ga je om met obstipatie als je hond niet kan poepen

Als u een enkele rode bloedstreep in de ontlasting van uw hond ziet, en de rest van de ontlasting is normaal, kan het om een toevalstreffer gaan. Aanhoudend bloeden of grote hoeveelheden bloed wijzen op een ernstiger probleem. Ernstige aandoeningen die bloederige ontlasting of bloederige diarree kunnen veroorzaken zijn virale en bacteriƫle infecties, parvovirus, hemorragische gastro-enteritis, en mogelijk kanker.

Melena is een donkere, kleverige, teerachtige ontlasting, bijna geleiachtig. Dit bloed is verteerd of ingeslikt, wat wijst op een probleem in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal.

Sommige honden hebben donkerdere ontlasting dan andere, afhankelijk van het dieet en andere factoren. Als de ontlasting donkerder lijkt dan normaal of grote veranderingen in kleur of uiterlijk vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts. Oorzaken zijn onder andere parasieten en leverkanker.

Andere Symptomen

Let op veranderingen in de eetlust, het activiteitenniveau en de houding van uw hond. Braken, diarree, verminderde eetlust, zwakte, bloed in de urine en ademhalingsmoeilijkheden kunnen allemaal wijzen op ernstige aandoeningen die onmiddellijk ingrijpen van de dierenarts vereisen.