Boston Terrier Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Boston Terrier is al populair sinds hun creatie iets meer dan een eeuw geleden. Ze werden oorspronkelijk gefokt als vechthonden, maar vandaag de dag zijn het zachtaardige, aanhankelijke metgezellen met smoking-achtige aftekeningen die hen de bijnaam “American Gentleman” hebben opgeleverd.
Boston Terrier
Boston Terriers zijn zeer aanhankelijke honden die goed overweg kunnen met alle leden van het gezin in vrijwel elk type huis, zelfs appartementen. Echter, deze speelse pups hebben ook veel beweging nodig. Als u uw hond veel liefde en lichaamsbeweging kunt geven, zult u een aanbiddelijke en trouwe beste vriend hebben.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Boston Terriers!

Meer over dit ras

De Boston Terrier mag dan wel gefokt zijn als woeste pit-vechter, maar dat zou je vandaag de dag niet zeggen. De kleine American Gentleman, zoals hij werd genoemd in de 19e eeuw, is zeker een liefhebber, geen vechter, hoewel de reuen bekend staan om hun terrier afkomst te tonen met een beetje houding als ze het gevoel hebben dat hun territorium wordt binnengedrongen door een andere hond.

Boston Terriers staan bekend als zeer intelligent – soms te veel zelfs. Hun levendige, aanhankelijke aard maakt ze uiterst beminnelijk, hoewel hun soms koppige aard of uitbarstingen van hyperactiviteit hen in heet water kan doen belanden bij hun eigenaars. Elke angst over hun gedrag smelt echter snel als ze naar je opkijken met die grote, ronde ogen die “ik hou van je” lijken te zeggen.

Hoewel Boston Terriers klein zijn, zijn ze stevig en gespierd. Ze hebben een slanke, glanzende, rechte vacht met kraakheldere witte aftekeningen in een patroon dat lijkt op een smoking – een deel van de reden waarom ze de naam American Gentleman hebben gekregen. De kenmerkende oren van Boston Terriers staan van nature rechtop en zijn vrij groot. En dan zijn er nog die grote, mooie ogen die heel apart zijn geplaatst om bij te dragen aan hun uitmuntende uiterlijk.

Boston Terriers hebben een breed gezicht met een platte neus zonder rimpels. Ze behoren tot een klasse van honden die brachycefalisch worden genoemd (brachy betekent kort, en cephalisch betekent hoofd). Net als bij andere brachycefale honden is de onderkaak in verhouding tot het lichaam, maar ze hebben een korte bovenkaak om ze een “ingedrukt” gezicht te geven.

Het postuur van Boston Terriers geeft ze een aanwezigheid die verder gaat dan hun grootte. Ze hebben een licht gewelfde, trotse halslijn, een brede borstkas, en een stevig, doosachtig voorkomen. Hun staart is van nature kort (couperen is verboden) en laag aangezet op het stuitje.

Het kleine formaat van de Boston Terrier en zijn levendige, aanhankelijke aard maken hem tot een geweldig gezins- en gezelschapsdier. Ze zijn dol op kinderen en amuseren mensen van alle leeftijden met hun capriolen en unieke, aantrekkelijke uitdrukking. Ze zijn vooral goede metgezellen voor oudere mensen en bewoners van appartementen. Hoewel zachtaardig en gelijkmatig in de omgang, kunnen ze de pittige houding van hun terriër voorouders hebben.

Hoogtepunten

 • Honden met een korte neus, zoals Boston Terriers, kunnen de lucht die hun longen ingaat niet zo efficiënt koelen als rassen met een langere neus, en ze zijn veel vatbaarder voor hittestress. Vanwege hun korte vacht kunnen ze ook niet goed tegen extreem koud weer. Zelfs in een gematigd klimaat moet de Boston Terrier binnenshuis worden gehouden.
 • Omdat Boston Terriers ademhalingsproblemen kunnen hebben, vermijd het trekken aan de halsband van uw hond om hem te laten doen wat u wilt.
 • Uw Boston Terrier is vatbaar voor hoornvlieszweren omdat zijn ogen zo groot en prominent zijn. Wees voorzichtig met zijn ogen als u met hem speelt of gaat wandelen.
 • Afhankelijk van hun dieet, kunnen Boston Terriers gevoelig zijn voor winderigheid. Als u een winderige hond niet kunt verdragen, is een Boston Terrier misschien niets voor u.
 • Vanwege hun korte neus snuiven, kwijlen en snurken Boston Terriers vaak (soms luid).
 • Met hun grote hoofden en kleine bekken, is het werpen niet gemakkelijk voor Boston Terrier moeders. Als u overweegt om te gaan fokken, realiseert u zich dan dat naast de mogelijke problemen bij het werpen, waarvoor vaak een keizersnede nodig is, Boston Terrier nesten over het algemeen niet groot zijn (een nest bestaande uit slechts één pup is niet ongewoon). Het kan zijn dat u een aantal maanden moet wachten om een goede kwaliteit Boston Terrier puppy van een gekwalificeerde fokker te krijgen.
 • Hoewel Boston Terriers over het algemeen rustige, zachtaardige honden zijn, niet geneigd tot kefferigheid of agressie, kunnen de reuen wel eens kribbig zijn rond andere honden waarvan zij vinden dat zij hun territorium binnendringen.
 • Boston Terriers kunnen gulzig zijn met eten, dus houd hun conditie in de gaten en zorg ervoor dat ze niet te zwaar worden.
 • Ze kunnen koppig zijn, dus volharding en consequent zijn zijn zeker pluspunten in trainingsmethoden. Ze zijn gevoelig voor de toon van uw stem en straf kan hen doen zwijgen, dus de training moet rustig en motiverend zijn. Krat-training wordt aanbevolen bij het zindelijk maken van uw Boston Terrier.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Zoek een fokker met een goede reputatie die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de pups, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Hoewel iedereen het er over eens is dat de Boston Terrier is ontstaan in de late jaren 1800 in Boston, Massachusetts, zijn er verschillende verhalen over hoe het ras is ontstaan.

Een verhaal gaat dat koetsiers van rijke families het ras ontwikkelden door het kruisen van Bulldogs en de nu uitgestorven English White Terrier om een nieuw hondengevecht ras te creëren. Een ander verhaal is dat een Bostonian genaamd Robert C. Hooper een Bulldog/Engelse Terrier kruising genaamd Judge importeerde uit Engeland in 1865 omdat hij Hooper herinnerde aan een hond die hij in zijn jeugd had gehad. Nog een ander verhaal is dat Hooper Judge kocht van een andere Bostonian, William O’Brian, rond 1870.

Hoewel we nooit zullen weten welk verhaal waar is, is het een feit dat er inderdaad een hond was met de naam Judge, en dat uit hem, het ras ontstond dat we vandaag de dag kennen als de Boston Terrier.

Volgens The Complete Dog Book, was Judge “een goed gebouwde, hooggeplaatste hond” met een gewicht van ongeveer 32 pond. Hij had een donker gestroomde kleur met een witte bles op zijn gezicht en een vierkant, blokkig hoofd.

Verbazingwekkend, Judge werd slechts een keer gefokt. Uit een verbintenis met een 20 pond wegende witte hond genaamd Burnett’s Gyp (of Kate) die toebehoorde aan Edward Burnett, van Southboro, Massachusetts, kwam één pup, een reu genaamd Well’s Eph.

Door alle rekeningen, was Judge en Kate’s nakomeling geen aantrekkelijke hond, maar hij had andere kenmerken die Hooper en zijn vrienden bewonderden, dus werd hij op grote schaal gefokt.

Een van zijn paringen was met een teefje genaamd Tobin’s Kate, die slechts 20 pond woog en een vrij kort hoofd had. Ze had een goud gestroomde kleur en een rechte driekwart staart. Er wordt gedacht dat hun nakomelingen werden gefokt met een of meer Franse Bulldogs om de basis te vormen voor de Boston Terrier die we vandaag de dag kennen.

Maar ze werden in het begin geen Boston Terriers genoemd. De veelheid van Eph’s nakomelingen werden genoemd onder verschillende namen, waaronder kogelkoppen, rond-hoofdige bull-and-terriers, Amerikaanse terriers, en Boston bulldogs.

In 1889, vormden ongeveer 30 eigenaren van Boston Bull Terriers de American Bull Terrier Club, en zij noemden hen Round Heads of Bull Terriers. Bull Terrier en Bulldog liefhebbers maakten bezwaar tegen de naam. Aangezien de Bulldog contingentie veel macht had bij de American Kennel Club (AKC) in die tijd, besloten de Boston Bull Terrier liefhebbers dat discretie het betere deel van dapperheid was en veranderden de naam van hun club in de Boston Terrier Club, als eerbetoon aan de geboorteplaats van het ras. Mensen begonnen naar het ras te verwijzen als Boston Bulls.

Het ras werd erkend door de AKC in 1893. De Boston Terrier was een van de eerste niet-sportieve honden gefokt in de VS en was de eerste van de 10 made-in-America rassen die momenteel worden erkend door de AKC.

In de begindagen, werden de kleur en aftekeningen van het ras niet als zeer belangrijk beschouwd. Bovendien, hoewel de honden die werden gefokt voldeden aan de standaard die door de club was opgesteld, was er veel inconsistentie binnen het ras. Na jaren van zorgvuldig inteelt om het type te bepalen, werd de Boston Terrier zoals we die vandaag de dag kennen ontwikkeld. In de jaren 1900, werden de onderscheidende aftekeningen en kleur van het ras nauwgezet in de standaard geschreven, waardoor ze een essentieel kenmerk van het ras werden.

Boston Terriers werden snel populair in de V.S. In 1915, waren Boston Terriers het meest populaire ras in de V.S., bleven in de top tien van meest populaire rassen tot de jaren 1960 en voerden de lijst weer aan in 1920 en 1930. In 1918 waren er maar liefst 60 Bostons ingeschreven in een enkele rassenshow.

Hollywood acteurs en actrices waren dol op hun Boston Terriers. Naar verluidt nam Pola Negri, de minnares van Rudolph Valentino, haar Boston Terrier, Patsy, overal mee naar toe, ook naar restaurants en nachtclubs. Toen een van de restaurants haar weigerde binnen te laten met haar geliefde hond, stormde ze naar buiten, roepend: “Geen Patsy, geen Pola. Vaarwel voor altijd!” Een andere beroemde persoon die een Boston Terrier had met de naam Patsy was roddel columniste Louella Parsons.

In 1976 werd de Boston Terrier gekozen als de bicentennial hond van de V.S. Drie jaar later werd hij benoemd tot de officiële staatshond van Massachusetts. Rhett de Boston Terrier is de mascotte van de Universiteit van Boston. Wofford College in South Carolina en Redlands High School in Californië claimen de Boston Terrier ook als hun mascotte.

Maat

De Boston Terrier komt voor in drie gewichtsklassen: onder de 15 pond, 15 tot 19 pond, en 20 tot 25 pond. Ze staan meestal 12 tot 17 inch hoog op de schouder. Ongeacht hun gewicht, ze moeten er stevig uitzien, nooit mager of spichtig.

Persoonlijkheid

De Boston Terrier staat bekend als de American Gentleman en is levendig, slim en aanhankelijk met een zachtaardig, gelijkmatig temperament. Ze kunnen echter koppig zijn, dus volharding en consequent zijn zijn absolute musts bij de training.

Zoals elke hond heeft de Boston Terrier al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Boston Terrier opgroeit tot een veelzijdige hond.

Gezondheid

Boston Terriers zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Boston Terriers zullen één of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Boston Terriers kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsverklaringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Cataracten: Dit is een vertroebeld laagje over de ooglens. Boston Terriers kunnen zowel jeugd- als volwassen cataract ontwikkelen. Juveniele cataract ontwikkelt zich tussen de acht weken en 12 maanden. Hoewel u juveniele cataract soms kunt zien, kan deze soms alleen worden opgespoord door een veterinaire oogarts met behulp van een CERF-test (Canine Eye Registration Foundation). Wanneer u een Boston Terrier puppy koopt, is het verstandig om de fokker te vragen of de puppy getest is op juveniele cataracten.
 • Kersenoog: Cherry eye is een verzakking van de klier van het derde ooglid waarvan wordt aangenomen dat het genetisch bepaald is. Het komt vaak voor bij honden die minder dan een jaar oud zijn. Sommige dierenartsen brengen de klier operatief terug op zijn oorspronkelijke plaats aan de basis van het derde ooglid, terwijl anderen de verzakte klier volledig verwijderen.
 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als “slipped stifles,” dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (kuit) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt een kreupelheid in de poot of een abnormale gang van de hond. Het is een ziekte die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsziekte. Er zijn vier graden van patellaluxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.
 • Hartruis: Dit is een zacht of hard, regurgitant geluid in het hart, vooral over het mitralisklepgebied waar een defect een terugstroom van bloed naar de linkerboezem veroorzaakt. Hierdoor is het hart niet zo efficiënt als het zou moeten zijn in het leveren van bloed aan het lichaam. De behandeling bestaat vaak uit een natriumarm dieet, beperking van de lichaamsbeweging, diuretica en medicijnen.
 • Doofheid: Boston Terriers hebben een hoge incidentie van doofheid in een of beide oren. Fokkers moeten puppy’s BAER laten testen om de status van de oren van de puppy’s vast te stellen voordat ze naar een nieuw tehuis gaan. Boston Terriers die over meer dan een derde van hun hoofd en/of lichaam wit zijn, hebben de neiging meer dove puppy’s voort te brengen.
 • Hersentumoren.
 • Allergieën: Boston Terriers kunnen lijden aan een verscheidenheid van allergieën, variërend van contactallergieën tot voedselallergieën. Als uw Boston veel aan zijn poten likt of over zijn gezicht wrijft, kan hij een allergie hebben. Allergieën kunnen door uw dierenarts worden vastgesteld.
 • Megaesophagus: Dit is een afwijking in de structuur van de slokdarm die ervoor zorgt dat een hond zijn onverteerde voedsel opbraakt. Regurgitatie verschilt van braken in die zin dat er meestal geen waarschuwing vooraf is dat het zal gebeuren, terwijl er bij braken een zichtbare inspanning mee gemoeid is.
 • Omgekeerd niezen: Omgekeerd niezen is een aandoening die op elk moment in het leven van uw Boston Terrier kan optreden. Over het algemeen komt het voor wanneer uw hond overprikkeld is, te snel zijn eten naar binnen schrokken, of last heeft van pollen in de lucht. Neusafscheidingen vallen op het zachte gehemelte, waardoor het over de luchtpijp sluit. De hond maakt een piepend geluid en kan gealarmeerd raken. Praat zachtjes tegen hem en probeer hem te ontspannen om het voorval te verkorten. Sommige mensen zeggen dat het dichtknijpen van de neusgaten of de palm van uw hand over zijn neus houden zodat de hond gedwongen wordt om door zijn mond te ademen, de snelste manier is om het omgekeerde niezen te stoppen. U kunt ook proberen zijn keel te aaien.

Verzorging

De Boston Terrier is een levendige hond, maar hij heeft geen overdreven behoefte aan beweging. Hij is relatief inactief binnenshuis en zeer geschikt voor bewoners van een appartement of mensen die geen tuin hebben. Hij vindt het leuk om met u te wandelen en in een tuin te spelen, maar is beslist een huishond en mag nooit buiten worden gehuisvest. Houd er altijd rekening mee dat Boston Terriers niet goed tegen hitte of kou kunnen.

Bostons zijn gevoelig voor de toon van uw stem, en straf kan ze doen dichtslaan, dus training moet low-key en motiverend zijn. Gebruik positieve technieken zoals voedselbeloningen, complimenten en spel.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 0,5 tot 1,5 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Boston Terriers kunnen gulzig zijn met eten, dus houd hun conditie in de gaten en zorg ervoor dat ze niet te zwaar worden. Ze kunnen ook gevoelig zijn voor winderigheid, wat met hun voeding te maken kan hebben. Voer een hoogwaardige voeding om de kans op dit probleem te verkleinen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Boston Terrier, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond

Vachtkleur en vachtverzorging

De Boston Terrier staat altijd op de lijst van best geklede honden en draagt een gladde, fijne vacht in drie kleuren: zwart, seal (ziet er zwart uit maar heeft een roodachtige gloed in zonlicht), of gestroomd, allemaal met een witte snuit, bles op het gezicht, en borst, waardoor hij eruit ziet alsof hij een smoking draagt.

Boston Terriers komen niet voor in effen kleuren zoals zwart, grijs, lever, of wit. Wees op uw hoede voor fokkers die u een van deze honden proberen te verkopen vanwege de “zeldzame” kleur. Het niet houden aan de rasstandaard is een waarschuwingsteken van een fokker van lage kwaliteit.

Boston Terriers zijn gemakkelijk te verzorgen. Borstel ze wekelijks met een stevige haren borstel en baad ze met een droge, poeder shampoo en een vochtige doek, of geef ze af en toe een bad wanneer dat nodig is. Omdat hun ogen zo groot en opvallend zijn, moet u hun gezicht elke dag wassen en hun ogen controleren op tekenen van roodheid of irritatie.

Hoewel ze verharen, is dit minimaal en kan het gemakkelijk onder controle worden gehouden door regelmatig borstelen.

Poets de tanden van uw Boston Terrier ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteen en de bacteriën die zich daarin nestelen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip zijn nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een vieze geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig alleen de buitenkant van het oor.

Wen uw Boston Terrier er al aan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring gevuld met lof en beloningen, en u legt de basis voor gemakkelijk dierenartsonderzoek en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

De Boston Terrier houdt van kinderen en is een goede speelkameraad voor hen. Hij is klein genoeg om ze niet omver te lopen, maar groot genoeg om ze niet snel te verwonden. Over het algemeen schiet hij goed op met andere honden en katten, vooral als hij op jonge leeftijd met hen wordt gesocialiseerd.