Boheemse Herdershond ras foto’s, kenmerken, & feiten

Het ras van de Boheemse Herder is ontstaan in Tsjechië rond de jaren 1300 in de Chodsko regio, vandaar dat deze honden in het algemeen de Chodský pes werden genoemd. Ze werden eerst gebruikt als waakhonden en als herdershonden. Vandaag de dag zijn het geweldige familie huisdieren die hun mensen beschermen en over hen waken.
Boheemse Herder
De Boheemse Herder is een intelligent ras, altijd in voor het proberen van nieuwe activiteiten en zeer bewust van de behoeften van hun mensen. Deze sociale hond gedijt goed in huishoudens met kinderen en gezinnen, en ze hebben dagelijkse fysieke en mentale stimulatie nodig met speelgoed en spelletjes om gelukkig te blijven. Hoewel ze misschien niet de beste keuze zijn voor nieuwe hondeneigenaren, leren deze pups heel snel met geduld en consistentie en zijn ze geweldige metgezellen voor degenen die bereid zijn om er de tijd in te steken.

Zie hieronder voor een volledige lijst van feiten en eigenschappen van het Boheemse Herdershond ras!

Meer over dit ras

Kenmerken

 • De vachtkleur van de Boheemse Herder is black and tan. De tan aftekeningen verschijnen boven de ogen, rond de oren, op de snuit, en op de voeten en onderzijde.
 • De Boheemse Herder verhaart gemiddeld, maar in de loop van de seizoenen verharen ze meer. Ze worden niet beschouwd als allergie vriendelijk en moeten wekelijks geborsteld worden.
 • Boheemse Herders hebben een hogere energiebehoefte. Behendigheidstraining, gehoorzaamheidstraining of een uitstapje naar het hondenpark helpen om die energie kwijt te raken. Zorg ervoor dat u uw hond ten minste een uur per dag laat uitlaten.
 • Als het op training aankomt, hebben ze een eigenaar nodig die geduldig en streng is. Deze honden zijn uiterst intelligent en raken snel verveeld, dus trainingssessies moeten interessant zijn met veel positieve bekrachtiging.
 • Deze honden worden niet graag alleen gelaten voor lange perioden van tijd. Ze zijn erg sociaal en doen het het beste in huizen met een achtertuin om in te rennen en meerdere mensen om voor hen te helpen zorgen.
 • Er wordt gezegd dat de Boheemse Herder goed kan opschieten met andere honden, katten en kleine huisdieren in het huishouden.
 • De Boheemse Herder is een goede keuze voor gezinnen met kinderen. Ze zijn dol op kinderen en zullen de kinderen in hun gezin liefhebben en beschermen.

Geschiedenis

De Boheemse Herder is een oud ras dat zijn oorsprong heeft in het Tsjechische grondgebied rond het begin van de jaren 1300. Ze werden gefokt als waakhonden om over gezinnen te waken in oorlogstijd en werden een veelzijdiger ras, gebruikt als herdershond. Hoewel dit ras zeldzaam is, wonnen de honden snel aan populariteit in hun regio.

Er was geen bewust fokprogramma voor deze honden, waarvan de aantallen begonnen af te nemen, tot ongeveer 1984, toen hun populariteit groeide en het ras in trek raakte. Omdat deze honden zo veel verschillende taken konden uitvoeren en altijd enthousiast waren om te werken, spraken ze zowel gezinnen als alleenstaande eigenaren aan die een hond nodig hadden voor een taak.

Dit ras werd uiteindelijk erkend door de American Kennel Club (AKC) in 2019, en de Boheemse Herder werd geplaatst in de Foundation Stock Service Group.

Grootte

Boheemse Herders zijn een middelgroot ras. Ze staan 19 tot 22 inch op de schouder en wegen 35 tot 60 pond.

Sommige honden kunnen kleiner of groter zijn dan gemiddeld.

Persoonlijkheid

De Boheemse Herder is een trouwe metgezel en zal zijn huis zo goed mogelijk bewaken. Hoewel ze niet bekend staan als zeer luidruchtige honden, zullen ze blaffen om hun eigenaar te waarschuwen voor eventuele gevaren. Door hun donkere kleur kunnen ze intimiderender overkomen dan ze in werkelijkheid zijn, en als ze eenmaal een vreemde hebben leren kennen, worden ze kalm en aanhankelijk.

Als het op training aankomt, heeft de Boheemse Herder een eigenaar nodig die geduldig en streng is. Deze honden zijn uiterst intelligent en raken snel verveeld, dus het is belangrijk om trainingssessies interessant te houden en te zorgen voor veel positieve bekrachtiging en traktaties! Ze willen altijd graag nieuwe trucjes leren en moeten het gevoel hebben dat ze een doel hebben. Ze moeten bezig blijven, anders kunnen deze honden destructief worden.

De Boheemse Herder is een zeer veelzijdig ras en kan verschillende rollen vervullen. Deze honden worden gebruikt als hulpdieren, zoek- en reddingshonden, therapiehonden, en voor het opsporen van geuren. Omdat de Boheemse Herder zo’n actief ras is, zijn het ideale deelnemers aan behendigheidsspelletjes. Bij sommige gelegenheden gaan ze zelfs terug naar hun roots als herdershond en is bekend dat ze kinderen op de hielen zitten in een poging om ze bij elkaar te drijven!

Deze honden hebben een behoorlijke dosis energie en worden niet graag voor langere perioden alleen gelaten, dus eigenaren van dit ras moeten in staat zijn om elke dag voldoende beweging en speeltijd te bieden. Ze zijn erg sociaal en doen het het beste in huizen met een achtertuin om in te rennen en meerdere mensen om voor ze te helpen zorgen. Na een heerlijke wandeling buiten, komt de Boheemse Herder graag bij zijn mens op de bank liggen om te knuffelen.

Gezondheid

Boheemse Herders zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, kunnen ze onderhevig zijn aan bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Boheemse Herders zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar Boheemse Herders aan lijden zijn:

 • Bloat
 • Oorontstekingen
 • Oogaandoeningen
 • Heupdysplasie
 • Elleboog Dysplasie

Verzorging

Boheemse Herders, vooral als puppy, hebben een hogere energiebehoefte omdat dit een herdersras is, dus ze hebben zowel fysiek als mentaal stimulerende activiteiten nodig. Behendigheidstraining, gehoorzaamheidstraining, of een uitstapje naar het hondenpark om te socialiseren met andere honden zijn allemaal goede voorbeelden van hoe je die energie kunt verbranden. Zorg ervoor dat u uw hond minstens een uur per dag laat uitlaten, vooral als u in een appartement woont of geen omheinde tuin hebt.

Deze honden hebben lang haar, dus controleer hun oren dagelijks op ongedierte en vuil, vooral omdat dit ras harige oren heeft. U moet ook de nagels van uw hond knippen volgens de instructies van uw dierenarts of trimsalon. Ze mogen niet tegen de vloer aanklikken. Het is ideaal om op jonge leeftijd met de verzorging van uw hond te beginnen, zodat hij het prettig vindt dat u zijn oren schoonmaakt, zijn nagels knipt en zijn tanden poetst.

Zorg ervoor dat u regelmatig naar de dierenarts gaat en uw dierenarts zal u helpen een verzorgingsplan voor uw hond op te stellen. Als u de dierenarts regelmatig bezoekt, ontdekt u ernstige ziekten in een vroeg stadium en kunt u ze zo snel mogelijk behandelen.

Voeding

Een ideaal dieet voor de Boheemse Herder moet zijn afgestemd op een middelgroot ras met veel energie. Dit ras heeft aanleg voor een opgeblazen gevoel, dus zorg ervoor dat u de maaltijden in kleinere porties verdeelt om gedurende de dag te eten in plaats van het eten de hele tijd te laten staan.

Zoals bij alle honden, zullen de voedingsbehoeften van de Boheemse Herder veranderen van pup af aan tot volwassenheid en zullen ze blijven veranderen tot op hoge leeftijd. Vraag uw dierenarts om aanbevelingen voor de voeding van uw Boheemse Herder, omdat er veel te veel variatie is tussen individuele honden – inclusief gewicht, energie en gezondheid – om een specifieke aanbeveling te kunnen doen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De vachtkleur van de Boheemse Herder is black and tan. De tan aftekeningen verschijnen boven de ogen, rond de oren, op de snuit, en op de voeten en onderzijde.

De Boheemse Herder verhaart gemiddeld, maar in het seizoen verharen ze vaker. Ze worden niet beschouwd als allergievriendelijk en moeten wekelijks worden geborsteld om te voorkomen dat het haar gaat klitten en om de oren wekelijks schoon te maken.

Ze hebben een lange, dikke bovenvacht die zowel recht als golvend kan zijn, en ze hebben een zachte ondervacht die hen hielp beschermen tegen de harde elementen van hun geboorteland Tsjechië. Ze kunnen koelere temperaturen beter verdragen dan extreme hitte, maar als ze buiten zijn, moet uw hond altijd toegang tot water hebben.

Kinderen en andere huisdieren

De Boheemse Herder is een goede keuze voor gezinnen met kinderen. Ze zijn dol op kinderen en zullen de kinderen in hun gezin liefhebben en beschermen. Omdat ze zo’n hoog energieniveau hebben, rennen ze graag rond in de tuin of spelen ze een goed spelletje apport met hun gezinsleden.

Hoewel het maar middelgrote honden zijn, is het toch belangrijk dat kinderen weten hoe ze op de juiste manier met hun hond moeten spelen, zodat zowel hond als kind veilig blijven. De Boheemse Herder zal niet te ruw worden tijdens het spelen, maar zoals eerder vermeld, kunnen ze proberen om kleine groepen kinderen te drijven. Wees u hiervan bewust als u uw hond laat ravotten met kinderen!

Over het algemeen zijn dit geweldige honden voor kinderen. Ze zullen trouwe beschermers zijn en uren van spelen en knuffelen bieden. Dat gezegd hebbende, moet kinderen altijd geleerd worden hoe ze puppies en honden op de juiste manier moeten benaderen en behandelen. Kinderen mogen nooit tijdens het eten in de buurt van een hond komen en mogen de hond nooit op een agressieve manier benaderen, omdat ze dan kunnen schrikken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Van de Boheemse Herder wordt gezegd dat hij goed kan opschieten met andere honden, katten en kleine huisdieren in het huishouden. Vroege geleidelijke introducties en socialisatie zullen de sleutel zijn om dit mogelijk te maken. Maar soms is het gewoon een kwestie van geluk hebben als het aankomt op het hebben van een hond die goed overweg kan met andere huisdieren.