Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terrier, ook wel bekend als de Parson Russell Terrier, is zo’n 200 jaar geleden in Engeland ontwikkeld om op vossen te jagen en is een levendig, onafhankelijk en slim hondje. Ze zijn charmant en aanhankelijk, maar ze zijn ook een handvol om te trainen en te beheren. Alleen voor ervaren hondenouders!
Jack Russell Terrier
Hoewel dit raszuivere honden zijn, kun je ze nog steeds vinden in asielen en reddingen. Vergeet niet te adopteren! Winkel niet als dit het ras voor u is.

In het begin lijkt deze kleine, schattige en aanhankelijke hond misschien een goede keuze voor nieuwe huisdier ouders en appartementbewoners. Maar het kan zijn dat u verbaasd bent over de energie en de intensiteit van deze kleine pup. Deze honden hebben veel beweging en een stevige, consistente training nodig, anders kunnen ze zich ongewenst gedrag vertonen. Dat gezegd hebbende, als je weet hoe je met een beetje ruwheid om moet gaan en je kunt een energieke pup bijbenen, word je beloond met een liefdevolle en trouwe vriend voor het leven.

Uitgelatenhond raadt deze drager aan voor het reizen met uw kleine Jack Russell Terrier. U moet ook dit hondenspeeltje oppakken om de hoge energie van uw pup te helpen verbranden!

Zie hieronder voor een volledige lijst met feiten en kenmerken van het Jack Russell Terrier hondenras!

jackrussellvriend-1

Jack Russell Terrier Hondenras Foto’s

Meer over dit ras

Ooit was de jacht een favoriet tijdverdrijf onder de mannen van het eigendom, waaronder de mannen van de kerk. We kunnen een van die hardhandige Engelse parsons bedanken voor de Jack Russell Terrier, die zo’n 200 jaar geleden is ontwikkeld om op vossen te jagen in het zuiden van Engeland. Pastoor John Russell, “Jack” voor zijn vrienden, wilde een efficiënte jachthond en besloot om precies die hond te ontwerpen die hij in gedachten had.

Het resultaat was een gedurfde, atletische hond die harten won met zijn snelheid, intelligentie, vastberadenheid en intens verlangen om te jagen. De Jack Russell Terrier, ook wel de Parson Russell Terrier genoemd, is een favoriet onder paardenbezitters, hondensporters, dierentrainers voor film en televisie, en mensen die gewoonweg zijn onbevreesde persoonlijkheid, grenzeloze energie, onderhoudende capriolen, en draagbare grootte waarderen.

Maar pas op! De getrainde Jack Russell die je op TV of in films ziet, komt niet op die manier. Een Jack Russell leren een beschaafde metgezel te worden is geen gemakkelijke taak. Het vergt veel tijd en geduld en een sterk gevoel voor humor. De JRT is zeer goed trainbaar, maar hij heeft een eigen geest en zal niet staan voor verveling. Als je hem niet vermaakt, zal hij zijn eigen amusement vinden en zal je waarschijnlijk niet blij zijn met het resultaat.

Als u een hond wilt die trucjes kan leren, een behendigheidscursus of een flyball-cursus kan volgen in enkele seconden, die kan apporteren tot u erbij neervalt, en die een charmante metgezel zal zijn als hij niet in de war raakt, dan is de Jack Russell misschien wel de hond voor u. Als je niet kunt omgaan met een hond die zal kauwen, graven en blaffen, raket door het huis meerdere malen per dag, jagen katten en andere kleine dieren met vreugde en moorddadige bedoeling, en zal altijd de maas in elke opdracht die je geeft, hij is zeker niet de hond voor u, het maakt niet uit hoe schattig en klein hij is.

Als je de tijd en het geduld hebt om aan hem te besteden, heeft de Jack Russell vele kwaliteiten die hem tot een ideale familiehond maken. Hij is toegewijd aan zijn mensen en vindt het heerlijk om bij hen te zijn. Zijn erfenis als jachthond maakt hem een uitstekende joggingbegeleider als hij eenmaal volgroeid is. Actieve oudere kinderen vinden hem een gelukkige en aanhankelijke speelkameraad, maar zijn onstuimige aard kan de jongere kinderen overweldigen.

Aan de andere kant brengt zijn onbevreesde natuur hem vaak in de weg. Hij heeft veel energie en zal niet tevreden zijn met een bezwerende wandeling om het blok. Dit is een hond die houdt van rennen, springen en apporteren. Plan om hem dagelijks 30 tot 45 minuten krachtige lichaamsbeweging te geven.

Hij is een ontsnappingskunstenaar die het meest geschikt is voor een huis met een tuin en een veilig hek dat niet kan worden beklommen, gegraven of overgesprongen. Een ondergronds elektronisch hek bevat geen JRT. De sterke prooidrive van de Jack maakt hem volledig onbetrouwbaar, dus je moet de riem vastklikken als je buiten de omheinde gebieden bent. En zijn instinct om “naar de grond te gaan” – om naar prooi te graven – betekent dat uw tuin niet veilig is voor graafwerkzaamheden.

Een Jack Russell kan uw dagen vullen met gelach en liefde, maar alleen als u hem de aandacht, training, supervisie en structuur kunt geven die hij nodig heeft. Eerste keer of schuchtere hondenbezitters zouden er goed aan doen om te beginnen met een minder uitdagende poepbeurt. Doe uzelf en de hond een plezier door zorgvuldig te overwegen of dit het juiste ras voor u is. Als dat het geval is, kunt u een wilde, maar prachtige rit maken.

Hoogtepunten

 • De Jack Russell Terrier graaft, zoals veel terriers, graag en kan in korte tijd een behoorlijk groot gat maken. Het is makkelijker om een hond te trainen om in een bepaald gebied te graven dan om hem te breken met een graafgewoonte.
 • Jack Russell Terriers moeten een veilig omheind terrein hebben om ze de ruimte te geven om te spelen en hun overvloedige energie af te branden. Ondergrondse elektronische hekken houden ze niet. Jacks zijn bekend om bomen te beklimmen en zelfs ketting schakel hekwerk om hun werven te ontsnappen, dus het is het beste als hun tijd buitenshuis wordt bewaakt.
 • Eerste keer of schuchtere hondenbezitters zouden er goed aan doen om een ander soort hond te kiezen. De Jack kan zelfs voor een ervaren hondenbezitter een uitdaging zijn. Hij heeft een sterke wil en vereist een stevige en consequente training.
 • Jacks kunnen recreatieve blaffers zijn, dus ze zijn niet geschikt voor het leven in een appartement.
 • Agressie naar andere honden toe kan een serieus probleem zijn voor de Jack Russell Terrier als hij niet van jongs af aan geleerd heeft om met andere hoektanden om te gaan.
 • De Jack Russell gedijt goed als hij bij zijn familie is en zou niet buiten of in een kennel moeten leven. Als u het huis verlaat, probeer dan een radio aan te zetten om verlatingsangst te voorkomen.
 • Jacks zijn springerig en zullen op mensen en dingen springen. Ze zijn in staat om hoger dan 5 voet te springen.
 • Jack Russells hebben een sterke prooi drive en zullen opstijgen na kleinere dieren. Ze moeten nooit vertrouwd worden met de riem, tenzij ze in een omheind gebied zijn.
 • Jack Russell Terriers hebben een hoog energieniveau en zijn zowel binnen als buiten actief. Ze hebben meerdere wandelingen per dag nodig, of meerdere goede spellen in de tuin. Ze zijn uitstekende joggingbegeleiders.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy bij een puppymolen, een dierenwinkel of een fokker die geen gezondheidswaarborgen of -garanties geeft. Zoek een gerenommeerde fokker die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de puppy’s en rassen voor een gezond temperament.

Geschiedenis

De Jack Russell Terrier werd ontwikkeld in het zuiden van Engeland in het midden van de jaren 1800 door Parson John Russell, van wie het ras zijn naam kreeg. Russell had tot doel een werkende terriër te creëren die zou jagen met jachthonden en vossen uit hun holen te schieten, zodat de jachthonden hen konden achtervolgen.

De Jack Russell werd een favoriet van veel sporters, vooral degenen die jaagden te paard. Het ras was bekend in de VS in de jaren 1930, en verschillende rasclubs ontstonden met verschillende meningen over het uiterlijk van de Jack, het werkvermogen, en of hij zou moeten concurreren in exterieurshows of een werkhond zou moeten blijven.

Grootte

Jack Russells variëren sterk in grootte, omdat er verschillende soorten werden gebruikt voor verschillende doeleinden en op verschillende terreinen. Ze variëren in hoogte van 10 tot 15 centimeter bij de schouder en wegen 13 tot 17 pond.

Jack Russells die staan 10 tot 12 inch en zijn langer dan ze zijn lang staan bekend als Shorty Jacks. Shorty Jacks lijken meer op Corgis of Dachshunds dan de langere.

Persoonlijkheid

De energieke en temperamentvolle Jack heeft veel persoonlijkheid in zijn kleine lichaam. Liefdevol, toegewijd en eindeloos amusant, geniet hij van het leven en alles wat het te bieden heeft. Als hij een halve kans krijgt, zal hij zijn pleziertjes over hekken en door de straten najagen. Hij is ongelooflijk intelligent, maar zijn eigenzinnige aard kan hem moeilijk te trainen maken. Vriendelijk tegen mensen, kan hij agressief zijn tegen andere honden en elk dier dat op een prooi lijkt, inclusief katten. Zijn onverschrokkenheid brengt hem in gevaar als hij besluit een grotere hond aan te nemen.

Hij gedijt op structuur en routine, maar de trainingssessies moeten kort en lief zijn om zijn interesse vast te houden. Herhaling verveelt hem. Een echte Jack is vriendelijk en aanhankelijk, nooit verlegen.

Zoals elke hond heeft Jack Russells behoefte aan vroege socialisatie – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Jack Russell-Puppy opgroeit tot een goed gevormde hond.

Gezondheid

Jack Russell Terriers zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsomstandigheden. Niet alle Jacks zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ziekten als je dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidstoestand van uw beide ouders laat zien. Gezondheidsklachten bewijzen dat een hond is getest op een bepaalde aandoening en dat deze is opgeruimd.

De volgende condities kunnen van invloed zijn op Jack Russell Terriers:

 • De ziekte van Legg-Calve-Perthes is over het algemeen een ziekte van kleine rassen. Deze aandoening – een misvorming van de bal van het heupgewricht – kan worden verward met heupdysplasie. Het veroorzaakt slijtage en artritis. Het kan chirurgisch worden gerepareerd en de prognose is goed met behulp van revalidatietherapie achteraf.
 • Doofheid wordt geassocieerd met witte vachtkleur en wordt soms gezien in dit ras.
 • Patellaire Luxatie, ook wel bekend als “slipped stifles”, is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de patella, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (dijbeen), de patella (knieschijf) en het scheenbeen (kuit) – niet goed op elkaar zijn afgestemd. Dit veroorzaakt kreupelheid in het been of een abnormale gang, een soort van overslaan of springen. Het is een aandoening die aanwezig is bij de geboorte, hoewel de eigenlijke uitlijning of luxatie pas veel later optreedt. Het wrijven veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier rangen van patella luxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij het draaien van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden heruitgerust. Dit geeft de hond een boegbeeld. Ernstige graden van patella luxatie kunnen een chirurgische ingreep vereisen.
 • Glaucoom is een pijnlijke ziekte waarbij de druk in het oog abnormaal hoog is. De ogen produceren voortdurend een vloeistof die waterige humor wordt genoemd. Als het vocht niet goed wordt afgevoerd, neemt de druk in het oog toe. Die hoge druk veroorzaakt schade aan de oogzenuw, wat resulteert in verlies van het gezichtsvermogen en blindheid. Er zijn twee soorten. Primair glaucoom, dat erfelijk is, treedt op wanneer er een probleem is in het gebied van het oog waar de vloeistof uitgaat. Secundair glaucoom is een gevolg van een ander probleem in het oog, zoals een ontsteking, een tumor of een verwonding. Glaucoom treft over het algemeen maar één oog als eerste. Aangetaste ogen zullen rood zijn, tranen, scheelzien en pijnlijk lijken. Een verwijde pupil zal niet reageren op licht, en de voorkant van het oog zal een witachtige, bijna blauwe troebelheid hebben. Verlies van het gezichtsvermogen en uiteindelijk blindheid zal het gevolg zijn, soms zelfs met een behandeling. De behandeling kan een chirurgische ingreep zijn of een behandeling met medicijnen, afhankelijk van het geval.
 • Luxatie van de lens zorgt ervoor dat de lens van het oog wordt verplaatst wanneer het ligament dat het op zijn plaats houdt, verslechtert. Het is soms te behandelen met medicijnen of chirurgie, maar in ernstige gevallen kan het nodig zijn dat het oog

Verzorging

De Jack Russell is een mensenliefhebber die binnenshuis bij de familie zou moeten wonen. Het is het beste als hij toegang heeft tot een omheind terrein waar hij wat van zijn overvloedige energie kan afbranden. Het hek zou voor hem onmogelijk moeten zijn om te klimmen, te graven of te springen – denk aan Fort Knox. En reken niet op een ondergronds elektronisch hek om je Jack in de tuin te houden. De dreiging van een schok is niets vergeleken met het verlangen om achter een prooi aan te gaan.

Laat je Jack altijd aan de lijn lopen om te voorkomen dat hij andere dieren achtervolgt, grotere honden uitdaagt of voor auto’s loopt. Geef hem dagelijks 30 tot 45 minuten krachtige lichaamsbeweging, maar ook veel losbandig spel in de tuin om hem moe te houden en uit de problemen te houden.

Flauw hart heeft nooit feisty Jack Russell getraind. Mensen die met Jack Russells leven moeten stevig en consequent zijn in wat ze verwachten. Jacks zijn wilskrachtige honden, en hoewel ze reageren op positieve motivatie in de vorm van lof, spelen, en voedsel beloningen, zullen ze koppig worden in het gezicht van harde correcties. Geef uw Jack Russell echter regels en routines en pas de juiste hoeveelheid geduld en motivatie toe, en u zult goed worden beloond. Er zijn geen grenzen aan wat een Jack Russell kan leren als hij met de juiste persoon wordt gekoppeld.

Geef uw Jack veel positieve interacties met andere honden vanaf het begin van de puppyjaren – vroege socialisatie is belangrijk om agressie tegenover andere honden te voorkomen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1,25 tot 1,75 kopjes hoogwaardig hondenvoer per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een couch potato dog. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in de richting van het voeden van uw hond en hoe minder u in de bak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Jack Russell in goede conditie door zijn eten te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer steeds weg te laten. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar hem. Je zou een taille moeten kunnen zien. Plaats dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers gespreid naar beneden. Je zou in staat moeten zijn om te voelen, maar niet zijn ribben te zien zonder hard te moeten drukken. Als je dat niet kunt, heeft hij minder voedsel en meer beweging nodig.

Voor meer informatie over het voeren van uw Jack Russell Terrier, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste hondenvoer, het voederen van uw puppy en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en verzorging

De Parson Russell Terrier is er in twee vachtsoorten: glad en gebroken. Beide types hebben een dubbele vacht met een grove textuur. De gebroken vacht is iets langer met slechts een vleugje wenkbrauwen en een baard. Sommige Jacks hebben een zogenaamde ruwe vacht, die langer is dan een gebroken vacht. Wat het type ook is, de vacht is nooit gekruld of golvend.

Jacks kunnen wit zijn, wit met zwarte of bruine aftekeningen, of tricolor (wit, zwart en bruin). Het wit op het lichaam helpt de jager om de hond in het veld te zien.

Beide vachttypes hoeven slechts wekelijks geborsteld te worden om dood en los haar te verwijderen. Als u uw Jack trouw borstelt, zou hij zelden een bad nodig moeten hebben. Gebroken of ruwe vacht moet één of twee keer per jaar worden gestript.

Nagels knippen één of twee keer per maand. Als u ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes getrimde nagels houden de voeten in goede conditie en beschermen uw schenen tegen krassen als uw Jack enthousiast omhoog springt om u te begroeten.

De enige andere verzorging die hij nodig heeft is tandhygiëne. Poets zijn tanden minstens twee of drie keer per week om tandsteenvorming en parodontale aandoeningen te voorkomen, dagelijks voor het beste resultaat.

Begin met het poetsen en onderzoeken van uw Jack als hij een puppy is, om hem er aan te laten wennen. Ga regelmatig met zijn poten om – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn mond en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige veterinaire onderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Kinderen en andere huisdieren

Jack Russell Terriers zijn liefdevolle en aanhankelijke honden die het goed kunnen doen in huizen met oudere kinderen die begrijpen hoe ze met honden moeten omgaan. Ze zijn niet geschikt voor huizen met jonge kinderen. Naast het feit dat ze onstuimig zijn, kunnen ze breken als ze ruw worden behandeld.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat ze bijten of oor- of staarttrekken van de kant van beide partijen. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet of om te proberen het voedsel van de hond weg te halen.

Sommige Jacks zijn agressief tegen andere honden, vooral tegen honden van hetzelfde geslacht. Ze hebben een sterke prooidrift en zullen katten en andere kleine dieren opjagen (en doden, als ze de kans krijgen).