Vizsla Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Ontstaan in Hongarije als pointer en retriever, heeft het Vizsla hondenras een aristocratische uitstraling. Maar het enige wat ze echt willen, is geliefd zijn.

Vizsla’s zijn super metgezellen voor actieve gezinnen die hen kunnen voorzien van de beweging en aandacht waar ze naar hunkeren. Hoewel deze honden heel aanhankelijk zijn, zijn ze niet gemakkelijk te vinden op een appartement. Ze hebben veel liever een grote tuin om rond te rennen en hun energie kwijt te raken.
Vizsla

Meer over dit ras

Dit ras wordt vaak beschreven als de “Velcro Vizsla.” De meeste honden zijn aanhankelijk, maar deze middelgrote jachthond is vooral gehecht aan zijn mensen.

Zijn klittenbandkarakter heeft te maken met zijn verleden: de Vizsla werd in Hongarije ontwikkeld om zowel een pointer als een retriever te zijn die dicht bij de jager zou werken en nooit te ver weg zou gaan. Die eigenschap zien we nog steeds bij de hedendaagse Vizsla, die het liefst tegen je been aanleunt of dienst doet als voetenwarmer. Als een hond die je de hele dag schaduwt je irriteert, kies dan een ander ras.

Ondanks hun voorliefde om dicht bij hun menselijke maatjes te blijven, zijn Vizsla’s veelzijdige en hardwerkende honden die het gelukkigst zijn als ze een taak te doen hebben. In een gezin, kan die taak zijn jacht metgezel, therapie hond, of joggen maatje. Geef hem ten minste een uur beweging per dag, en de Vizsla zal uw beste vriend zijn.

Als u geïnteresseerd bent in hondensporten en -activiteiten, zal uw Vizsla waarschijnlijk graag meedoen aan wedstrijden. De Vizsla is het eerste en tot nu toe enige ras dat een vijfvoudig kampioen heeft voortgebracht – in conformatie, veld, gehoorzaamheid en train deze gevoelige hond met vriendelijkheid en positieve bekrachtiging. Hij leert snel, en zijn scherpe zintuigen en beschermende instinct maken hem een uitstekende waakhond.

Vizsla’s zijn praters, en zullen janken, kreunen, of andere geluiden maken om u hun mening te laten weten over alles wat er gaande is. Sommige kunnen recreatieve blaffers worden als deze gewoonte niet vroeg onder controle wordt gebracht.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een Vizsla het beste thuis kan vinden als er overdag iemand aanwezig is om hem gezelschap te houden en hem de activiteit en mentale stimulatie te geven die hij nodig heeft. Zonder hen kan hij zich vervelen en destructief worden. Met het juiste gezin is hij echter een levendige, liefdevolle, zachtaardige vriend die de liefde die je hem geeft tienvoudig zal teruggeven.

Hoogtepunten

 • Vizsla’s zijn een actief ras en hebben elke dag minstens 60 minuten beweging nodig. Ze genieten van lange wandelingen, joggen en apporteren, maar ook van hondensporten.
 • Vizsla’s verharen weinig tot matig en hoeven slechts wekelijks te worden geborsteld om ze vrij van losse haren te houden. Ze hoeven zelden in bad en hebben geen sterke hondengeur.
 • Vizsla’s gedijen op menselijk gezelschap. Ze volgen gezinsleden van kamer tot kamer en worden graag door hun mensen aangeraakt.
 • Vizsla’s worden niet aanbevolen voor mensen die lange uren werken. Vizsla’s kunnen last hebben van verlatingsangst, wat kan leiden tot destructief gedrag.
 • Vizsla’s hebben de neiging om kauwers te zijn. Houd uw Vizsla voorzien van voldoende kauwspeeltjes om uw bezittingen te beschermen.
 • Vizsla’s doen het het beste in huizen met omheinde tuinen waar ze veilig kunnen rennen en spelen.
 • Vizsla’s horen in huis te leven met het gezin, niet buiten. Hun vacht beschermt hen niet tegen koude temperaturen en ze kunnen niet gedijen zonder menselijk gezelschap.
 • Hoewel ze niet worden aanbevolen voor huizen met jonge kinderen, zijn Vizsla’s zeer aanhankelijk met kinderen en kunnen ze een geweldige metgezel zijn voor oudere, energieke kinderen.
 • Training en socialisatie is een must bij dit ras. Ze kunnen moeilijk te hanteren zijn als ze niet goed getraind zijn en ze kunnen verlegen en timide worden als ze niet goed gesocialiseerd zijn.
 • Vizsla’s gaan goed om met andere honden en kunnen zelfs goed overweg met katten als ze daarmee zijn grootgebracht. Ze zijn echter niet geschikt voor gezinnen met kleine huisdieren zoals konijnen, gerbils, cavia’s of vogels.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een puppy molen, een dierenwinkel, of van een fokker die geen gezondheidsverklaringen of garanties geeft. Zoek een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze aan de puppy’s zouden kunnen doorgeven en die fokt op een gezond temperament.
 • Als u een puppy koopt, ontmoet dan de ouders van de puppy – zij zijn een indicator van hoe de toekomstige persoonlijkheid van uw pup eruit zou kunnen zien. Ze moeten vriendelijk en sociaal zijn, niet nerveus of te verlegen.

Geschiedenis

Soms ook bekend als de Hongaarse Pointer, stamt de Vizsla waarschijnlijk af van jachthonden die gebruikt werden door de Magyaren, die zich meer dan duizend jaar geleden in Hongarije vestigden. De honden werden ongetwijfeld gebruikt door edelen en krijgsheren om te jagen op wild en hazen. Uiteindelijk werden de honden ontwikkeld om zowel te richten als te apporteren.

Afbeeldingen van het verleden van de Vizsla’s kunnen worden gevonden in oude kunst. Een 10e eeuwse ets toont een kortharige hond die een Magyar jager vergezelt. Een hoofdstuk over de valkerij in een 14e eeuws manuscript toont een hond in de vorm van een Vizsla.

In de 19e en het begin van de 20e eeuw was de Vizsla een apart ras met een uitstekend reukvermogen dat nauw samenwerkte met zijn geleider. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de getalenteerde jachthond gebruikt om berichten af te leveren.

De nasleep van de Eerste Wereldoorlog, gevolgd door de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, betekende echter bijna het einde van het ras. Gelukkig wist de Vizsla te overleven, en de eerste leden van het ras werden geïmporteerd naar de Verenigde Staten in het begin van de jaren 1950.

In die tijd zag het ras er veel anders uit dan tegenwoordig: ze hadden langere snuiten en een bonter bovenschedel. Sommigen hadden een jachthondachtig uiterlijk, met lange oren, en anderen varieerden in kleur van chocoladebruin tot bijna gebleekt.

De Vizsla Club of America werd opgericht in 1954 en de American Kennel Club erkende het ras in 1960. Fokkers hebben gewerkt aan het standaardiseren van het kenmerkende Vizsla uiterlijk en de aristocratische houding die je vandaag de dag ziet.

Vandaag de dag is de Vizsla een geliefde metgezel die kan worden gevonden voor een veelheid van taken. Sommigen werkten zelfs op Ground Zero na de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

Het ras is matig populair en staat op de 43e plaats van de 155 rassen en variëteiten die door de Amerikaanse Kennel Club worden erkend.

Grootte

Dit is een licht gebouwde, middelgrote hond, met reuen van 22 tot 24 inch op de schouder, teven van 21 tot 23 inch. Het gewichtsbereik voor dit ras is 45 tot 65 pond, waarbij teven kleiner zijn.

Persoonlijkheid

De Vizsla wordt omschreven als levendig, zachtaardig en aanhankelijk, met een bovengemiddeld leervermogen en een sterk verlangen om bij mensen te zijn. Hij staat bekend als bazig, maar er zijn altijd uitzonderingen – sommige vizsla’s kunnen koppig, prikkelbaar of verlegen zijn.

Energiek en atletisch, kan de Vizsla verveeld en destructief worden als hij aan zijn lot wordt overgelaten. Maar als hij de training, beweging en het gezelschap krijgt dat hij nodig heeft, is deze gretige hond moeilijk te verslaan.

Zoals elke hond hebben Vizsla’s al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw puppy opgroeit tot een veelzijdige hond.

Gezondheid

Vizsla’s zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Vizsla’s zullen één of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Vizsla’s kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals voor heupen en schildklier en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat de ogen normaal zijn.

Omdat sommige gezondheidsproblemen zich pas voordoen als de hond volgroeid is, worden gezondheidsverklaringen niet afgegeven aan honden jonger dan 2 jaar. Zoek naar een fokker die haar honden pas fokt als ze twee of drie jaar oud zijn.

De volgende aandoeningen kunnen Vizsla’s treffen:

 • Epilepsie is een aandoening die epileptische aanvallen veroorzaakt. Epilepsie kan onder controle worden gehouden met medicijnen, maar het kan niet worden genezen. Een hond kan een volwaardig en gezond leven leiden met de juiste behandeling van deze aandoening.
 • Heupdysplasie bij honden is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar het is mogelijk dat u geen tekenen van ongemak opmerkt bij een hond met heupdysplasie. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program (PennHIP). Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouders getest zijn op heupdysplasie en vrij zijn van problemen. Heupdysplasie is erfelijk, maar het kan verergeren door omgevingsfactoren, zoals een snelle groei door een calorierijk dieet of verwondingen opgelopen door springen of vallen op gladde vloeren.
 • Hypothyreoïdie is een abnormaal laag niveau van het hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd. Een mild teken van de ziekte kan onvruchtbaarheid zijn. Duidelijker tekenen zijn zwaarlijvigheid, geestelijke dufheid, hangende oogleden, weinig energie en onregelmatige tochtigheidscycli. De vacht van de hond wordt stug en broos en begint uit te vallen, terwijl de huid taai en donker wordt. Hypothyreoïdie kan worden behandeld met dagelijkse medicatie, die het hele leven van de hond moet worden voortgezet. Een hond die dagelijks met de schildklier wordt behandeld, kan een volwaardig en gelukkig leven leiden.
 • Lymfosarcoom is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker bij honden en kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen, zoals in de milt, het maagdarmkanaal, de lymfeklieren, de lever en het beenmerg. De kanker wordt behandeld met chemotherapie en ongeveer 80 procent van de behandelde honden zal in remissie gaan.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt door het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Gelukkig kunnen honden hun andere zintuigen gebruiken om blindheid te compenseren, en een blinde hond kan een volwaardig en gelukkig leven leiden. Maak er alleen geen gewoonte van om de meubels te verplaatsen. Gerenommeerde fokkers laten de ogen van hun honden jaarlijks controleren door een oogarts en fokken geen honden met deze ziekte.

Verzorging

Oefening, oefening en nog eens oefening, plus werk in de vorm van hondensport of therapiewerk is de sleutel tot een gelukkige en gezonde relatie met een Vizsla. Geef hem dagelijks minstens twee trainingen van een half uur in de vorm van wandelingen, rennen of apporteren, anders wordt hij destructief en moeilijk te hanteren.

Wanneer u de Vizsla traint, wees dan consequent en vriendelijk, nooit hard. Hij reageert het beste op positieve versterkingstechnieken zoals lof, spel en voedselbeloningen. Voor de beste resultaten begint u met trainen zodra u uw puppy mee naar huis neemt. Een paar minuten oefening meerdere keren per dag zal succes brengen voordat u het weet.

De mensgerichte Vizsla hoort bij u in huis te leven, niet buiten in de tuin. Hij heeft een omheinde tuin nodig waar hij veilig kan spelen. Houd er rekening mee dat een ondergronds elektronisch hek hem niet beschermt tegen andere honden die op het erf komen.

Omdat het een apporterende hond is, is de Vizsla mondig en kauwt hij graag. Voorzie hem van verschillende kauwspeeltjes en wissel ze regelmatig af zodat hij zich niet verveelt en besluit om aan de meubels, uw schoenen of andere dure voorwerpen te knagen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 3 tot 4 kopjes van een hoogwaardige hondenvoeding per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Hoeveel uw leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Vizsla in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Vizsla, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

Gekleed in verschillende tinten effen goud roest, heeft de Vizsla een korte, gladde vacht die dicht op het lichaam ligt. De ogen en neus komen in verschillende tinten bruin.

Sommige fokkers verkopen Vizsla’s met een wollige ondervacht, vachten die langer zijn dan normaal, of van een afwijkende kleur (donker mahonierood of lichtgeel, of vachten met meer dan een klein vlekje wit op de voorborst of tenen), of een zwarte neus. Deze eigenschappen zijn niet toegestaan in de rasstandaard.

De Vizsla is gemakkelijk te borstelen met een rubberen curryborstel en een doekje met een vochtige doek.

Knip de nagels een of twee keer per maand. Als u ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Bijgeknipte nagels houden de poten in goede conditie en beschermen uw schenen tegen krassen wanneer uw Vizsla enthousiast opspringt om u te begroeten.

Begin met borstelen en onderzoeken van uw Vizsla wanneer hij een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u zult de basis leggen voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Kinderen en andere huisdieren

De Vizsla is een liefhebbende hond die vriendelijk en verdraagzaam is met kinderen, maar zijn uitbundigheid kan overweldigend zijn voor kinderen jonger dan zes jaar.

Zoals bij elke hond moet u kinderen leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en toezicht houden op interacties tussen honden en kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Vizsla’s schieten goed op met andere honden en kunnen bevriend zijn met katten, vooral als ze daarmee zijn grootgebracht. Ze kunnen een beetje te dol zijn op gezelschapsvogels, als u begrijpt wat we bedoelen. Ze mogen ook niet vertrouwd worden in de buurt van kleine huisdieren zoals konijnen, hamsters of gerbils.