tips om uw hond koel te houden deze zomer

De zomer staat altijd gelijk aan plezier. Het is de perfecte tijd om naar het strand te gaan of te genieten van de bloemenpracht in het park. Het is ook een geweldige tijd om speciale momenten met uw harige vrienden door te brengen. Helaas brengen we onze huisdieren in gevaar wanneer de omgevingstemperatuur stijgt. Of het nu gaat om een routinewandeling of een ritje in de auto, of gewoon een spelletje touwtrekken in de achtertuin, de zomerhitte kan onvergeeflijk zijn voor uw trouwe viervoeter. Het is van het grootste belang dat u concrete maatregelen neemt om uw geliefde hond te beschermen. Hier zijn 8 tips om uw trouwe viervoeter deze zomer veilig te houden:
tips om uw hond koel te houden deze zomer

Ga alleen naar buiten tijdens bepaalde tijden van de dag

Als het weer ondraaglijk warm is voor u om naar buiten te gaan, verdubbel dan dit ongemak voor uw hond. Er zijn geen harde regels voor de maximale omgevingstemperatuur waarbij honden veilig naar buiten kunnen, omdat alles eigenlijk afhangt van de luchtvochtigheid. Bij een temperatuur van 85 graden en een relatief lage luchtvochtigheid kan uw hond het eigenlijk prima doen. Verhoogt u de luchtvochtigheid, dan kan het ondraaglijk warm worden voor uw hond. Dit komt doordat de lucht al verzadigd is met vocht dat het warmtevoerende vocht van honden simpelweg niet zo snel kan verdampen. Dit verlengt de hitte in het lichaam van de hond.

Het is daarom sterk aan te bevelen uw hond pas mee naar buiten te nemen als de warmte voor u al aangenaam is. We hebben al gezegd dat een omgevingstemperatuur van 85 graden prima is voor honden, zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is. Als u rekening houdt met een hoge luchtvochtigheid, komt u in feite uit op een veilige 75-graden.

De beste momenten van de dag om veilig met uw hond op stap te gaan, zijn ’s morgens vroeg of laat in de middag. Als u het niet erg vindt om ’s nachts of misschien zelfs bij zonsopgang een paar momenten met uw hond door te brengen, dan is het waarschijnlijk de moeite waard. Het gaat erom dat u de momenten van de dag vermijdt waarop de omgevingstemperaturen het hoogst zijn, meestal van 10 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags.

Zorg voor veel koel en verfrissend drinkwater

De zomer wordt altijd geassocieerd met water, of het nu gaat om plezier op het strand of in het zwembad, of om het drinken van een verfrissend ijskoud drankje. Hetzelfde geldt voor honden. Zij hebben water nodig, en veel water. Als u ze een eigen heuptasje met een Hydropack eraan zou kunnen geven, dan zou dat pas echt zorgen voor een veilige zomer zonder hitteberoerte voor uw hondenvrienden.

Het probleem met de zomer is dat de extreme hitte een groter onmerkbaar waterverlies in de hand kan werken. Dit is de verdamping van water op een manier waar we ons niet bewust van zijn. Alleen al door te ademen gaat er bijvoorbeeld ook water verloren. Bij honden is het zo dat wanneer zij hijgen, zij in wezen meer water verliezen langs onmerkbare weg. Dit kan leiden tot uitdroging, waardoor cellen en weefsels oververhit kunnen raken. Dit geldt vooral voor de spieren, aangezien die altijd samentrekken. Als spieren samentrekken, produceren ze warmte.

Door uw hond voldoende koel, verfrissend water te geven, houdt u de cellen gehydrateerd en voorkomt u oververhitting van spieren en andere weefsels. Sommige honden vinden het zelfs heerlijk om water met ijsblokjes te drinken. Het belangrijkste is dat u meerdere kommen met vers drinkwater op strategische plaatsen in huis neerzet, zodat uw hond er overal bij kan. Als u naar buiten gaat, zorg er dan voor dat u ook een fles water en een opvouwbare waterbak voor uw huisdier meeneemt.

Gerelateerde post: Waterfles voor honden

Gerelateerde post: Kommen voor honden

Schaduw, koele bries en koelmatten

Als uw huisdier de hele tijd in uw achtertuin verblijft, zorg er dan voor dat hij in de schaduw blijft. Bomen bieden de beste natuurlijke verkoeling voor honden. De grond die in de schaduw ligt van het gebladerte van de boom is ook van nature koeler dan grond die blootgesteld is aan direct zonlicht. Als u geen bomen of natuurlijke schaduw in uw achtertuin hebt, zorg er dan voor dat de kennel van uw hond een thermisch efficiënt daksysteem heeft.

Kies voor kennels of hondenkooien met een reflecterend daksysteem. Deze helpen de warmte van de zon af te weren en houden de binnentemperatuur van de kennel lager dan de buitentemperatuur. Het beste is om een goed geïsoleerd hondenhok te gebruiken. U betaalt dan extra voor uw elektriciteitsrekening, maar u zorgt wel voor optimaal comfort voor uw huisdier.

U kunt ook koelmat in uw kennel leggen in plaats van het gebruikelijke hondenbed. Deze zijn er in verschillende lichaamskoelende ondergronden zonder dat er echt elektriciteit nodig is om ze te laten werken. Ze moeten wel van tijd tot tijd natuurlijk worden “opgeladen” zodat ze de warmte efficiënter aan het lichaam van uw hond kunnen onttrekken.

Ook elektrische ventilatoren of boxventilatoren kunnen worden gebruikt. Ze kunnen helpen koele lucht te laten circuleren om uw hond te helpen zichzelf af te koelen. Zorg er wel voor dat er een natuurlijk briesje staat. U kunt ook proberen een vochtige of natte deken over uw hond te wikkelen. Sommige honden vinden het zelfs heerlijk om op een blok ijs te liggen.

Gerelateerde post: Geïsoleerde hondenhokken

Bereid koele traktaties voor en geef ze

Naast het geven van veel verfrissend water te drinken tijdens de zomer, zal het ook helpen als je zou kunnen geven hem een aantal ijzige koele traktaties. Nu is de perfecte tijd om heerlijke hondendesserts te maken die u kunt invriezen en aan uw huisdier kunt geven als traktatie. U kunt deze bevroren lekkernijen ook in het drinkwater van uw huisdier doen om de ervaring des te meer de moeite waard te maken.

We weten dat ijs misschien niet zo’n goed idee is om aan honden te geven. Dit geldt vooral als je een hond hebt die extreem gevoelig is voor melk, waardoor hij waterige ontlasting produceert of zelfs zijn buik van streek raakt. Wat je in plaats daarvan kunt doen is je eigen versie van een hondenijsje maken dat gemaakt is van hond-veilige, volledig natuurlijke ingrediënten zoals fruit en groenten. U kunt zelfs proberen ijslolly’s of ijsdruppels te maken. Sommigen raden zelfs aan om hun ijsblokjesbakjes te vullen met schijfjes fruit voordat u het invriest, zodat uw hond een echt heerlijke en voedzame traktatie heeft. U kunt zelfs runderbouillon oplossen in water en dit invriezen in uw ijsblokjesvorm. U vindt het misschien niet lekker, maar uw hond wel.

Klik hier en vind vele recepten voor Diepvries traktaties voor honden.

Laat ze thuis

De zomer is altijd een geweldige tijd om te reizen. Helaas kunnen de omgevingstemperaturen ook erg meedogenloos zijn. Experts zeggen dat zelfs bij 85 graden het interieur van uw auto in slechts 10 minuten kan oplopen tot 102 graden. En dan hebben we het hier over een auto met de ramen open. Voeg daar nog eens 20 minuten aan toe en het interieur van uw auto is al net zo warm als uw oven op 120 graden.

Nogmaals, voor u is dit misschien draaglijk. Maar voor uw hond zet u zijn vermogen om zijn lichaamstemperatuur te reguleren zwaar onder druk. Vergeet niet dat uw hond alleen kan vertrouwen op zijn vermogen om te hijgen om de stoom af te blazen die zich in zijn lichaam opbouwt. Hij kan niet zweten zoals wij. Hierdoor wordt de warmte in zijn lichaam ‘vastgehouden’, wat bijzonder gevaarlijk is voor uw hond.

We hebben gehoord van talloze verslagen waarin een hond stierf aan een hitteberoerte omdat zijn baasje het verstandig vond de hond in de auto te laten zitten terwijl het baasje ging winkelen. Doe dat niet! Als u van uw hond houdt en hem echt niet overal mee naartoe kunt nemen, kunt u hem het beste thuislaten. Koop meerdere drinkfonteintjes, zodat uw hond overal in huis direct toegang heeft tot vers, koel drinkwater.

Gerelateerde post: Waterfontein voor honden

Wat waterpret

Als de zomer voor u betekent dat u de hele dag op het strand of zelfs in uw zwembad in de achtertuin doorbrengt, dan verdient uw hond zeker ook wat waterpret. Hondenzwembaden zijn handig, hoewel een gewone tuinslang met een sproeikop ook prima werkt.

Hondenzwembaden moeten zo stevig mogelijk zijn. Kies er een met een prikbestendige bodem en zijkanten. Als u een stevige plastic kuip voor uw huisdier kunt kopen, dan is dat zeker de moeite waard. Wees echter bijzonder voorzichtig wanneer u uw hond een duik laat nemen, want u wilt niet dat de oppervlaktetemperatuur van uw hond abrupt daalt. Als zijn lichaam voelt dat de huid koud wordt, zullen de inwendige organen dat proberen te compenseren door meer warmte te produceren. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor uw huisdier. Daarom moet u uw hond eerst in het zwembad laten staan of waden terwijl u voortdurend zijn kerntemperatuur controleert met een rectale hondenthermometer. Deze is nauwkeuriger dan de digitale. Tegen de tijd dat de rectale temperatuur van uw huisdier 103 graden bereikt, kunt u de controle versoepelen en uw hond echt laten genieten van het waterpret.

U kunt ook het sproeisysteem in uw tuin aanzetten. Als u er geen heeft, is uw tuinslang voldoende. Bevestig gewoon een doe-het-zelf sproeier gemaakt van een lege frisdrankfles. Prik een heleboel gaatjes in de fles en bevestig deze aan je tuinslang. Zorg ervoor dat u de aansluiting afsluit en laat uw hond genieten van zijn geïmproviseerde sproeier.

Hitteberoerte bij honden leren herkennen

Ondanks al uw inspanningen om uw hond koel te houden tijdens de zomer en hem te beschermen tegen de brandende zon, kan er een moment komen waarop de omgevingstemperaturen te hoog oplopen en uw hond een hitteberoerte ontwikkelt. Daarom moet u altijd leren de verschillende tekenen te herkennen die erop wijzen dat uw huisdier al op weg is naar een hitteberoerte.

In het beginstadium van een hitteberoerte kunt u merken dat uw hond hevig hijgt. Er kan zelfs sprake zijn van overmatig kwijlen, een snelle ademhaling en een versufte blik. Soms ziet u zelfs dat het tandvlees en de tong van uw hond knalrood zijn geworden.

In een gevorderd stadium van een hitteberoerte kan het tandvlees van uw hond wittig of zelfs blauwachtig van kleur worden. Zijn ademhaling kan moeizamer worden, wat kan leiden tot een luidruchtige ademhaling. Misschien wil hij zich helemaal niet meer bewegen. Uw hond kan ook gaan braken of zelfs een 4-hoekige houding aannemen in een wanhopige poging om in evenwicht te komen en te blijven.

Als u een van deze symptomen ziet, moet u uw hond besproeien met koel, niet koud, water. Geef uw huisdier kleine hoeveelheden water of laat hem zelfs aan ijsblokjes likken. Geef uw hond orale rehydratatieoplossing. De meeste dierenouders geven niet-gearomatiseerde Pedialyte om de elektrolyten die door uitdroging en braken verloren zijn gegaan, te herstellen.

Geef uw huisdier die zomerse look

Sommige honden vinden het heerlijk om in de zomer hun haar te laten knippen. Deskundigen raden het echter af om uw huisdier kaal te laten knippen, zeker niet als u van plan bent om uw hond in de zon te laten zonnebaden. Als u uw hond kaal laat knippen, kan hij verbranden, wat op zich al heel pijnlijk kan zijn. Experts raden u aan om met uw dierenarts te overleggen wat het beste kapsel is voor uw hondenras. Arctische rassen zoals Alaska malamutes en Siberische husky’s, bijvoorbeeld, zijn beter af met hun vacht aan om hen te helpen beschermen tegen de verzengende hitte. Ze moeten wel regelmatig hun ondervacht borstelen. Ze zullen ook regelmatig hun vacht moeten verwijderen.

Om uw huisdier die zomerlook te geven, moet u de unieke kenmerken van uw hond kennen, vooral zijn vacht en huid. U wilt de vacht niet te kort knippen en uw huisdier blootstellen aan mogelijke zonnebrand. Om nog maar te zwijgen van andere mogelijke huidproblemen door blootstelling aan UV-stralen. Als u echter niet van plan bent om uw huisdier mee naar buiten te nemen, dan kan het kaal laten knippen een prima optie zijn. Je moet er dan wel voor zorgen dat je hond niet wordt blootgesteld aan de koude temperaturen van een kamer met airconditioning.

Om uw hond koel te houden in de zomer moet u de effecten van extreme hitte op uw huisdier zoveel mogelijk beperken. Schaduw, water, een koel briesje en traktaties, en het kennen van de tekenen van een hitteberoerte moeten u helpen uw hond beter voor te bereiden op de zomerhitte.

Gerelateerd bericht: Tondeuse voor honden