Beste drinkfontein voor een hond – waterfontein overzicht

Naast een voerbak voor je hond is ook een drinkbak onmisbaar. Bij de aankoop van zo’n drinkbak heb je verschillende mogelijkheden. Kies je voor een klassieke drinkbak, of ga je voor een moderne drinkfontein? Een drinkfontein, welke men ook waterautomaat noemt, biedt verschillende voordelen voor het dier. Wist je bijvoorbeeld dat een drinkfontein gezonder is dan een klassieke drinkbak? Het verschil zit hierbij in het feit, dat het water bij een drinkfontein voortdurend stroomt. Daar waar het in een klassieke drinkbak stil blijft staan. De kans dat er bacteriën of ander vuil in het water terechtkomen is hierdoor relatief groot.
drinkfontein hond
Op deze pagina lees je meer over de voordelen die een drinkfontein biedt en hetgeen waarmee je rekening dient te houden bij de aankoop hiervan. Er zijn verschillende factoren die maken dat de ene drinkfontein een betere optie kan zijn dan de andere. Kijk ook eens naar onze koopgids met de beste drinkfonteinen voor honden van dit moment. Heb jij al een drinkfontein gezien die geschikt lijkt voor je viervoeter?

Beste drinkfonteinen voor honden

Onderstaand vind je een handig overzicht met de beste drinkfonteinen voor honden. Het helpt je een weloverwogen keuze te maken, wanneer je zelf een waterautomaat zoekt voor je dier. Houd bij het maken van een keuze de eerder beschreven factoren om rekening mee te houden in je achterhoofd.

PetSafe Drinkwell drinkfontein en waterfontein

PetSafe Drinkwell 360 - Schuimfilter - 2 St

Bekijk de dagprijs

De PetSafe Drinkwell drinkfontein is een stijlvol ontworpen waterautomaat voor honden en katten. Het model is uitgevoerd met een geïntegreerd schuimfilter, welke ervoor zorgt dat het vuil uit het water opgenomen wordt. Denk bijvoorbeeld aan beestjes, de haren van je hond, enzovoorts. Niet alleen zorgt het filter voor schoon water. Ook voorkomen de filters dat de motor van je PetSafe Drinkwell drinkfontein al snel beschadigd raakt door het vuil.

De fontein heeft een inhoud van 3,8 liter. Dit is ruim voldoende om je hond meerdere dagen van schoon water te kunnen voorzien. Vanzelfsprekend is het verstandig om de drinkfontein regelmatig te verversen.

Trixie Duo Stream drinkfontein

Trixie Duo Stream Drinkfontein - Kunststof

Bekijk de dagprijs

Een alternatief voor de PetSafe Drinkwell drinkfontein is de Duo Stream waterautomaat van Trixie. Dit model heeft een aanmerkelijk kleiner reservoir, met een inhoud van een liter. Dit is voldoende, wanneer je het reservoir dagelijks ververst. Wil je de waterautomaat voor meerdere dagen kunnen gebruiken, dan is het verstandig om voor een groter reservoir te kiezen.

Het circuleren van het water in de Trixie Duo Stream drinkfontein maakt dat het water rijk aan zuurstof blijft en daarbij makkelijker koel te houden is. De pomp van dit model waterautomaat beschikt over verschillende standen. Zo kun je ook voor bruisend water of juist een zachte straal water kiezen. Aan de binnenzijde van de drinkfontein bevindt zich een filter.

Trixie Vital Flow Mini drinkfontein

Trixie Vital Flow Mini Drinkfontein - Keramisch - Wit

Bekijk de dagprijs

Naast de Duo Stream drinkfontein, kan ook deze Vital Flow Mini drinkfontein van Trixie een interessante waterautomaat zijn voor je hond. Het model heeft een reservoir van 0,8 liter, waarmee de Vital Flow Mini geschikt is voor de kleine tot middelgrote hond. Het is verstandig het reservoir in ieder geval dagelijks van schoon water te voorzien. Het model is keramisch en daardoor bijzonder stevig.

Net als in de andere modellen uit dit overzicht, is ook de Trixie Vital Flow Mini drinkfontein voorzien van een filter. Het filter maakt dat het water schoon en zuiver blijft. Je kunt de drinkfontein zelf reinigen in de vaatwasser. Handig, wanneer er aanslag ontstaat op de waterautomaat.

Beeztees waterautomaat

Beeztees - Voer- en Waterautomaat - Antraciet

Bekijk de dagprijs

Kijk ook eens naar de Beeztees waterautomaat! Je kunt het reservoir van deze waterautomaat vooraf vullen met water, waarna de waterautomaat de rest doet. Op het moment dat de waterbak leger raakt, vult de waterautomaat deze automatisch aan. Houd er rekening mee dat dit model geen motor heeft. Het water wordt hierdoor niet rondgepompt. Ook zit er geen filter in het model. Het water wordt door het reservoir van de Beeztees waterautomaat vrijgehouden van vuil.

In vergelijking met de andere drinkfonteinen uit dit overzicht, is de Beeztees waterautomaat wellicht meer geschikt als een voerautomaat. Je wilt dat de waterautomaat het water van je hond reinigt en voor een fontein zorgt. Dat doet deze waterbak niet.

All for Paws Chill Out drinkfontein

All For Paws Chill Out Drinkfontein

Bekijk de dagprijs

Tot slot kun je de All for Paws drinkfontein voor honden overwegen. Het is een uniek model, daar deze niet zorgt voor het rondpompen van het water, maar het water wel beschermt tegen vuil. Je hond moet met z’n poot op de drukknop van dit model gaan staan, om water te kunnen drinken. Op het moment dat je hond op de drukknop staat, wordt er water uit het apparaat gespoten.

Het is een leuk speeltje, welke zeker in de zomer goed van pas komt! Sluit de drinkfontein aan op de tuinslang en het apparaat doet de rest. De waterautomaat is minder geschikt voor het gebruik in huis, daar de vloer mogelijk erg nat wordt bij het gebruik van het speeltje. Handig aan het apparaat is de anti-slip laag aan de onderzijde. Het voorkomt dat je hond de waterautomaat overal mee naartoe kan nemen.

Voordelen van een drinkfontein voor honden

Reeds las je een van de belangrijkste voordelen van een drinkfontein voor honden: het water blijft voortdurend stromen. De kans op vuil in het water neemt hierdoor af, wat gezonder is voor je dier. Daar komt bij dat sommige drinkfonteinen voor honden voorzien zijn van een filter. Het filter minimaliseert de kans op vuil in het water, door tijdens het stromen van het water vuil op te nemen.
honden drinkfontein
Een ander voordeel van een honden drinkfontein, is het feit dat het voor een hond enigszins overeenkomt met de wijze waarop deze water in de natuur zou drinken. Een hond zoekt hierbij naar een straal water uit een kraan of een natuurlijke bron. De kans dat je hond water uit een plas drinkt is kleiner, wanneer deze ook de beschikking heeft over een straaltje water.

Ook niet onbelangrijk: een drinkfontein is hartstikke leuk voor honden! Het maakt dat honden over het algemeen meer drinken gedurende de dag. Iets wat de gezondheid van je dier ten goede komt. De pomp in een waterautomaat houdt het water zuurstofrijk. Daarbij maakt de pomp het makkelijker om het water koel te houden.

Op zoek naar de beste honden waterautomaat

Bij de aankoop van een drinkfontein voor honden zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld allereerst naar het type waterautomaat wat je koopt. Er zijn hele simpele modellen, die ervoor zorgen dat het water automatisch wordt aangevuld als dit op begint te raken in de waterbak. Je dient het reservoir eens in de zoveel tijd bij te vullen. Tevens biedt het reservoir bescherming tegen vuil in het water. Andere modellen zijn gemotoriseerd en zorgen voor het rondpompen van het water. Het voordeel hiervan is dat het water zuurstofrijk blijft en daarbij gefilterd kan worden. Let op, het filteren van het water gebeurt logischerwijs alleen als het model is uitgevoerd met een filter.

Een derde optie is een waterautomaat welke dient als speeltje voor je hond. Het is bijvoorbeeld een model waarbij je hond met z’n poot op een knop moet drukken. Zodra de hond dit doet wordt er een waterstraal geactiveerd. Haalt je hond z’n poot van de knop af, dan stopt de straal weer.

Filters in de drinkfontein

Zoals reeds beschreven beschikken verschillende drinkfonteinen over een geïntegreerd filter. Het voordeel van zo’n filter is het feit, dat de bacteriën uit het water gehaald worden voordat je hond dit drinkt. Zeker in de zomerperiode is de kans op vervuiling van het water groot. Veel mensen zetten de drinkbak van hun huisdier tijdens de zomerdagen buiten neer, zodat je hond niet steeds naar binnen hoeft en daarnaast niet vergeet om voldoende te drinken. Niet alleen filters zo’n drinkfontein bacteriën uit het water, ook kleine kalkdeeltjes worden uit het water onttrokken. Het maakt dat het water gezonder is voor je huisdier.

Kijk goed naar de termijn waarop het filter van de drinkfontein vervangen moet worden. Je wilt voorkomen dat het effect van het filter sterk afneemt, doordat deze ernstig vervuild is geraakt. Vaak kun je de filters eenvoudig los bijbestellen in een online dierenwinkel. Zorg dat je een voorraad van de filters in huis hebt, zodat je deze direct kunt vervangen als het bestaande filter vervuild is geraakt.
waterfontein hond

Inhoud van het reservoir in de waterautomaat

Een derde factor om rekening mee te houden is de inhoud van het reservoir. Des te groter het reservoir, des te langer doet je hond met het water in de waterbak. De meeste modellen hebben een reservoir met een inhoud van 750 tot 1.000 milliliter. Er zijn echter ook modellen die een inhoud van maar liefst drie liter hebben. Zeker bij katten is een grote inhoud wenselijk, daar katten prima een dag alleen kunnen zijn. Honden zijn liever niet alleen, waardoor de kans groot is dat je het reservoir tussendoor opnieuw kunt vullen. Je zal niet snel een nacht van huis gaan zonder je hond mee te nemen.

Verschillende standen op de motor

Wanneer je voor een gemotoriseerde drinkfontein kiest, is het belangrijk om te letten op de standen die op de motor zitten. Vaak heb je de keuze uit een zachte straal, een harde straal en bijvoorbeeld een bruisende straal. Bij een kleine hond is het verstandig om voor een zachte straal te kiezen. Daar waar je bij een groter hondenras beter voor een harde straal kunt gaan. Bruisend water is een leuke toevoeging, maar niet direct noodzakelijk om je hond voldoende te laten drinken.

Geluid van de drinkfontein

Niet onbelangrijk: het geluid wat een drinkfontein produceert. Het ene model maakt veel meer lawaai dan het andere. Het is afhankelijk van de plek in huis waar je de drinkfontein plaatst, welke geluidsproductie toelaatbaar is. Heb je de drinkbak op de gang staan, dan mag deze best wat meer geluid produceren. Het geluid is vervelender, wanneer de drinkfontein naast de bank in de woonkamer staat. In de productomschrijving van een drinkfontein vind je niet altijd wat de geluidsproductie hiervan is. Om die reden is het verstandig om het apparaat altijd eerst een keer uit te testen als je deze besteld hebt, voordat je het apparaat door je hond laat gebruiken. Mocht de geluidsproductie te groot zijn, dan kun je het apparaat nog ruilen voor een stiller alternatief.

Mogelijkheid tot reinigen drinkfontein

Tot slot kun je kijken naar de wijze waarop je de drinkfontein moet reinigen. Een simpele drinkbak zal je wellicht af en toe schoonmaken in de vaatwasser. Bij een drinkfontein gaat dit lastiger, daar de vaatwasser de motor van het apparaat aan zou kunnen tasten. Soms is het mogelijk om het drinkgedeelte van de waterautomaat los te halen en deze afzonderlijk van de motor schoon te maken. Eerder las je al dat ook het filter van de drinkfontein regelmatig vervangen moet worden om het effect hiervan niet te verminderen.