Waarom liggen honden graag in de zon ?

Een zonnige dag is altijd welkom voor iedereen. Net als mensen, proberen ook dieren het meeste uit een zonnige dag te halen. Honden houden nooit op zich te vermaken. Alle grappige dingen die je viervoetige beste vriend doet, zijn een genot om naar te kijken.
Waarom liggen honden graag in de zon
Soms doen honden ook dingen die mensen graag doen, bijvoorbeeld luieren in de zon. Een echte hondenliefhebber kan begrijpen wat het betekent als een hond je vergezelt tijdens het zonnebaden. Terwijl mensen graag zonnebaden om een gezond kleurtje te krijgen, hebt u zich ooit afgevraagd waarom uw hond dat ook doet?

In de zomer brengen mensen graag de dag door op het strand met een zonnebril op, smeren ze zich in met zonnebrandcrème en spreiden ze zich uit op een handdoek of een matje. Verrassend genoeg kan men ook honden zien die gewoon languit in de zon liggen en niets doen. Bruin worden is zeker niet hun doel – net als mensen hebben honden geen behoefte om bruin te worden. Dit betekent dat er een andere reden is voor deze neiging, een die verder gaat dan de feel-good factor van het genieten van de warmte van de zon. Het gaat om de aanmaak van vitamine D in het lichaam, een van de voedingsstoffen die essentieel zijn voor zowel mens als dier.

Is dat de enige reden? Er is meer aan de hand.
hond aan het zonnebaden

Honden en hun liefde voor zonnestralen

Op een zonnige dag brengen honden hun dag graag buiten door, maar niet alleen voor de liefde. Hun lichaam maakt vitamine D aan en bovendien dient de warmte ook om de lichaamstemperatuur te reguleren. Laat daarom op een zonnige dag uw hond los en laat hem zowel fysiologisch als emotioneel profiteren van een bad in de zon.

Hoe wordt vitamine D gevormd in het lichaam van de hond?

Bij honden is vitamine D zowel een vitamine als een hormoon. Het lichaam van de hond is niet in staat calcium te produceren zonder de aanwezigheid van vitamine D. Deze vitamine werkt ook als een hormoon wanneer het hondensysteem het aanmaakt met behulp van direct zonlicht.

Vitamine D is aanwezig in de vetweefsels van het lichaam en in de lever van de hond. Het helpt bij de regulering van de hoeveelheden calcium en fosfor – beide mineralen ontwikkelen en versterken de botten in het lichaam van een hond. Vitamine D, verkregen uit de zon, is niet alleen belangrijk voor de vorming van botten, maar ook voor een goede aansturing van spieren en zenuwen.

Volgens een studie van Pet Education wordt het vasthouden van calcium in het hondenlichaam gestimuleerd door de aanwezigheid van vitamine D, dat op zijn beurt het behoud van calcium in de nieren stimuleert. Hoewel de zonnestralen helpen bij het aanmaken van deze vitale voedingsstof, is de voeding van de hond de belangrijkste bron van deze vitamine.

Op welke manieren heeft de hond baat bij zonnestralen?

In een menselijk lichaam splitsen of breken zonnestralen de oliën in de huid af die Vitamine D produceren. Bij blootstelling aan direct zonlicht reageren de ultraviolette stralen (UV-stralen) met de olie in onze huid door de chemische bindingen te verbreken, waardoor Vitamine D3 wordt aangemaakt. Via het proces van huidabsorptie wordt deze vitamine teruggeleid in het lichaam en de bloedstroom. De duur van dit proces is niet lang, het neemt slechts vijftien tot twintig minuten in beslag.

Honden bezitten dezelfde chemische stof in hun huid, en dus is het proces hetzelfde. Het verschil ligt in het feit dat de harige vacht van een hond geen efficiënte absorptie van de aldus gegenereerde vitamine mogelijk maakt. Als gevolg daarvan blijft er vitamine D3 achter op hun vacht. Honden nemen deze overgebleven vitamine oraal op wanneer ze zichzelf verwennen door te likken. Het likken beperkt zich dus niet alleen tot de vachtverzorging, maar compenseert ook de inefficiënte opname van Vitamine D.

Afgezien van deze voordelen helpen zonnestralen ook het slaapvermogen van de hond te verbeteren. Door de lichaamstemperatuur te reguleren, helpen zonnestralen een hond goed te slapen, wat essentieel is voor het welzijn van elk levend wezen, of het nu mensen of dieren zijn.

Kan een overdosis zonnestralen schadelijk zijn?

Een overdosis/overmatige blootstelling kan nooit goed zijn en zonnestralen zijn geen uitzondering op deze regel. Verhoogde blootstelling aan de zon kan ervoor zorgen dat uw geliefde hond last krijgt van zonnebrand, of erger nog, van dodelijke ziekten zoals huidkanker. Honden, vooral met een korte en dunne vacht, weinig haar, wit of licht gekleurd bont zijn kwetsbaarder voor zonnebrand. Ze hebben echter een sterker zintuig dan alle andere dieren – als de zonnestralen te veel zijn voor de hond om te verdragen, zoeken ze onmiddellijk beschutting.

Om uw hond te behoeden voor zonnebrand en om ervoor te zorgen dat de hond zijn plezier op een zonnige dag niet mist, kunt u een zonnebrandmiddel gebruiken dat veilig is voor honden. Er zijn verschillende merken op de markt die zonnebrand op de vacht van uw hond voorkomen. U moet wel oppassen dat u geen menselijke zonnebrandcrème op uw hond gebruikt, want die bevat zink, een mineraal dat dodelijk en schadelijk is voor uw hond.

Gerelateerde post: Beste zonnecreme voor honden

Net als mensen lopen ook honden een hoog risico op huidkanker als ze gedurende langere tijd aan direct zonlicht worden blootgesteld. Het enige schild dat uw hond effectief kan beschermen tegen deze dodelijke ziekte is opnieuw een hond-veilige zonnebrandcrème. Naast zonnebrand en huidkanker kan de kans op een hitteberoerte bij een hond niet helemaal worden uitgesloten.

Zorg er daarom voor dat uw hond goed gehydrateerd en goed verzorgd is voordat u hem blootstelt aan de zon. Verpest uw plezier en dat van uw huisdier in de zon niet door te nonchalant te zijn.

Gerelateerde post: Hond Water Fontein

Heeft uw hond een favoriet plekje?

Het enige wat dit schattige en trouwe schepsel nodig heeft, is een goed en zorgzaam baasje. Maar als het aankomt op het kiezen van een favoriet zonnig plekje, blinken deze dieren wel uit in het uitzoeken van de beste. Ze kiezen een klein hoekje of een nisje als hun eigen plekje om zich goed te voelen. Of het nu een vensterruit of een deurkleed is, honden laten nooit één straaltje los. Ze maken optimaal gebruik van het zonnige plekje dat ze als hun eigen plekje hebben opgeëist.
hond ligt in de zon
Dus, als u de volgende keer uw hond ziet luieren in de zon, stoor hem dan niet. Hij zorgt goed voor zichzelf door proactief vitamine D aan te maken en zo voor zijn eigen welzijn te zorgen.