Beste zonnebrandcrème voor honden (review) in 2023

Lange wandelingen in de zomerzon met uw hond zijn een genot, maar terwijl je uit bent, is het belangrijk dat u hen te beschermen tegen de potentieel schadelijke effecten van zonlicht. Het licht van de zon bevat ultraviolette (UV) straling die de huid uitdroogt en verbrandt. Het is ook een risicofactor voor sommige vormen van huidkanker bij honden. Het grootste deel van het lichaam van uw hond wordt beschermd door een dikke vacht, maar de neus en de oren zijn blootgesteld. Honden met een korte vacht, licht haar en een bleke huid zijn ook kwetsbaarder. U kunt uw trouwe viervoeter beschermen door een zonnebrandmiddel voor honden te kiezen.
zonnebrandcrème voor honden
Laat u nooit verleiden om uw eigen zonnebrandcrème te gebruiken, want die bevat ingrediënten die zeer schadelijk zijn voor honden. Zonnebrandcrèmes voor honden zijn meestal gemaakt van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Veel zonnefilters voor honden zijn verkrijgbaar in de vorm van sprays, balsems, sticks of doekjes en bevatten ingrediënten om de huid te hydrateren. Om u te helpen beslissen welke het beste bij u en uw hond past, hebben we een gids opgesteld voor het kiezen van de beste hondenzonnebrandcrème.

De beste zonnecrème voor honden

Dermoscent SunFREE voor Hond

Dermoscent SunFREE voor Hond

Bekijk de dagprijs

Dermoscent SunFREE is een huidvriendelijke zonnebrandcrème (SPF 30+) voor honden en katten die de gevoelige en licht behaarde huid helpt beschermen tegen zonverbranding. De zonnebrandcrème is waterbestendig en geurvrij.

Zonnebalsem voor honden – SPF 20

Zonnebalsem voor honden - SPF 20

Bekijk de dagprijs

De zonnebalsem van Trixie is speciaal voor onder andere de neus, huidplooien en oorrandjes en beschermt deze tegen overmatige UV straling (SPF 20). Het ondersteunt de natuurlijke beschermlaag van de huid en biedt langdurige hydratatie. Inhoud: 17 ml Merk Trixie Help uw viervoeter de zomer door met de Trixie Zonnebalsem.

Sectolin Zonnebrandcreme – 150ml

Sectolin Zonnebrandcreme - 150ml

Bekijk de dagprijs

Sun Protector Met zonnebescherming. Ter bescherming en verzorging van ongepigmenteerde gedeelten van de huid vnl. op het hoofd, neus en rond de ogen van paarden (fotosensibiliteit, o.a. zonnebrand). Verzorgt blaarvorming bij rode en gevoelige huid. Ter bescherming van gezonde cellen en weefsels. Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. 150ml.

Wat te overwegen bij het kopen van een hond zonnebrandcrème

Het belangrijkste punt om hier te maken is dat je moet een specifieke hond zonnebrandcrème te kopen. Probeer niet om uw eigen zonnebrandcrème te gebruiken op uw hond, zelfs als het is gelabeld als veilig voor kinderen en baby’s. Het zal niet veilig zijn voor uw hond. Het is niet veilig voor uw hond en kan hem zelfs erg ziek maken.

Hieronder vindt u een aantal punten waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van een zonnebrandmiddel voor honden.

Type toepassing

Zonnebrandcrème voor honden kan op veel verschillende manieren worden aangebracht. Het kan worden geleverd als een vloeistof die wordt opgespoten, als een balsem die wordt uitgesmeerd, als een stick of als vochtige doekjes. Vloeistoffen zijn het beste voor grotere oppervlakken zoals de buik, maar een balsem of stick kan het beste zijn voor neuzen. Doekjes en sticks zijn erg handig om mee te nemen als u gaat wandelen.

Natuurlijke ingrediënten

Honden zullen onvermijdelijk proberen de zonnebrandcrème eraf te likken, dus het is van vitaal belang dat u er een kiest met natuurlijke ingrediënten die veilig zijn voor uw hond om in te nemen. De meeste zijn plantaardige ingrediënten die volledig natuurlijk zijn. Sommige zijn ook biologisch.

Zonwerend vermogen

Uiteraard moet de zonnebrandcrème zonwerend zijn. Natuurlijke ingrediënten zoals essentiële olie van frambozenzaad en essentiële olie van wortelzaad zijn zeer goed in het absorberen van het UV-licht voordat het de huid bereikt. Ook sommige oliën en boters, zoals kokosolie en sheanootboter, zijn uitstekend in het voorkomen van schade door de zon. Veel producten geven een zonbeschermingsfactor (SPF) aan die aangeeft wat de menselijke SPF zou zijn.

Waterdicht

We weten allemaal dat veel honden graag in het water gaan, vooral op een warme dag. Waterbestendige zonnefilters bieden extra bescherming als uw hond aan het pootjebaden of zwemmen is, maar moeten waarschijnlijk opnieuw worden aangebracht als hij is opgedroogd.

Geen schadelijke ingrediënten

Zonnebrandcrèmes voor honden mogen geen ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor uw hond, zoals zinkoxide en octylsalicylaat. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat een product dat bedoeld is voor honden dit bevat, maar het is altijd de moeite waard om dit zelf te controleren om er zeker van te zijn dat u een zonnebrandcrème koopt die veilig is voor honden. Geurvrije formules verdienen ook de voorkeur en zullen minder snel irritatie veroorzaken.

Maakt geen vlekken

Het is het beste een formule te kiezen die de mooie vacht van uw hond op geen enkele manier beschadigt of vlekt. Sommige zonnefilters zijn speciaal voor de vacht ontwikkeld en voorkomen het blekende effect van de zon.

Vochtinbrenging en genezing

UV-licht kan een risicofactor voor kanker zijn, maar het kan ook zonnebrand veroorzaken en de huid uitdrogen. Dit kan blaarvorming veroorzaken en de huid korstig maken, vooral op blootgestelde delen zoals de neus. Daarom is het zinvol een product te zoeken dat ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft en dat de ontstoken huid geneest en kalmeert.

hond op strand

Hebben honden echt bescherming tegen de zon nodig?

Ja, dat hebben ze. Maak niet de fout te denken dat uw hond volledig beschermd is door zijn vacht. Lichte vachten kunnen zonlicht doorlaten en bleke honden zijn extra kwetsbaar. Bovendien hebben sommige rassen een zeer dunne of korte vacht en dit is niet in staat om het zonlicht tegen te houden zodat het de huid niet kan bereiken. Sommige delen van het lichaam, zoals de buik, hebben vaak een zeer dun laagje haar en zijn dus helemaal niet beschermd. Er zijn rassen, waaronder populaire rassen zoals de Beagle, die bijzonder vatbaar zijn voor zonnebrand. Vergeet niet dat er ook delen van uw hond zijn die helemaal niet door haar worden bedekt. De neus is een typisch voorbeeld en het is niet ongewoon dat honden een verbrande neus krijgen.

Zonnebrandcrème kan maar tot op zekere hoogte helpen. Het kan helpen om verbranding en huidkanker te voorkomen, maar het kan uw hond niet koel houden. Het is het veiligst om uw hond op de warmste dagen tussen 10.00 en 16.00 uur binnen te houden.

Gerelateerde post: Beste honden koelmatten

Verschillende soorten zonneschermen voor honden

Sunblock voor honden is verkrijgbaar in verschillende vormen. Ze dienen allemaal in wezen hetzelfde doel, maar hebben verschillende functies die u al dan niet nuttig kunt vinden.

Spray op vloeistoffen

Deze zijn handig omdat ze in een container met een sproeikop zitten. Ze zijn nuttig voor grotere gebieden zoals de buik of voor rassen die haarloos zijn of heel weinig haar hebben. Ze worden gemakkelijk geabsorbeerd en zijn meestal niet vettig. Sommige zijn waterbestendig, maar het is verstandig ze na het zwemmen opnieuw aan te brengen.

Balsems

Balsems zijn dikker en blijven op een deel van het lichaam kleven. Ze worden vaak op de neus gebruikt. Ze worden geleverd in kuipjes die gemakkelijk mee te nemen zijn als u op stap gaat. Ze bevatten vaak een natuurlijk verzachtend middel waardoor ze de huid helpen vocht vast te houden en beschermen tegen UV-licht.

Sticks

Deze zijn erg handig om mee te nemen omdat ze in uw zak passen. Ze kunnen ook een vochtinbrengend bestanddeel bevatten en veroorzaken geen geknoei wanneer ze worden aangebracht.

Doekjes

Zeer handig voor wie zonnecrème wil aanbrengen zonder de knoeiboel van een vloeistof. De doekjes zijn vochtig en zitten in een hersluitbare verpakking. Ze zijn handig voor het afvegen van oren en snuiten.

Vacht sprays

Sommige honden hebben een vacht die door de zon verbleekt en lichter van kleur wordt. Dit is misschien niet de look die u wilt voor uw hond. U kunt een leave-in conditioner of een vachtspray nemen die elk haar beschermt en voorkomt dat de zon het bleekt. Het zal ook vocht in de haren brengen en ze gezond houden.

Huidverzachter

Sommige producten zijn huidverzachters die ook een zonbeschermend effect hebben. Ze zijn bedoeld om droge, pijnlijke en korstige plekken, meestal op de neus, te verzachten en te hydrateren. Er zijn ingrediënten die de genezing bevorderen en ontstekingen verminderen en ook beschermen tegen verdere schade die de zon kan veroorzaken.

Gerelateerde post: Beste Hondenzwembad

Aanvullende zon- en hittebescherming voor honden

Het is niet alleen zonbescherming voor honden die je nodig hebt wanneer de temperatuur stijgt en de zon krachtig is. Uw hond heeft baat bij andere maatregelen die hem extra bescherming bieden.

De meest verstandige aanpak is om uw hond binnen te houden in een koel gebouw tussen 10 uur ’s morgens en 4 uur ’s middags. Denk eraan dat het nooit aanvaardbaar is om een hond alleen in een auto achter te laten, op geen enkel moment van de dag of de nacht.

Als u uw hond toch in de felle zon moet uitlaten, kunt u hem beschermen met een hondenrompertje of -vestje met bescherming tegen de zon. Sommige van deze fungeren ook als verkoelende vesten als je ze nat maakt met koud water.

Gerelateerde post: Beste verkoelende vest voor honden

Je kunt ook beschermende hondenhoeden en hondenbrillen kopen om hun gezicht en ogen te beschermen. Sommige eigenaren gebruiken een draagbare hondenkennel of schuilplaats die een dak heeft dat UV-bescherming biedt. Denk eraan dat dit uw hond niet beschermt tegen de hitte en niet in direct zonlicht geplaatst mag worden.

Zonnebrandcrème voor honden FAQ:

V: Wat is zonnebrandcrème voor honden en hoe werkt het?

A: Er zijn twee soorten ultraviolet (UV) licht in zonlicht die in verband worden gebracht met huidbeschadiging. UVA-licht dringt diep door in de huid en verhoogt het risico op huidkanker. UVB-stralen veroorzaken zonnebrand bij honden en veroorzaken ook huidkanker. Zonnebrandcrème moet voorkomen dat beide de oppervlakte van de huid van uw hond bereiken.

Sommige UV-beschermers vormen een fysieke barrière die het licht weerkaatst, zodat het het sunblock raakt en weer weerkaatst. Zo werken veel zonnefilters voor mensen. Ze bevatten verbindingen zoals zinkoxide of titaniumdioxide en creëren vaak een wit laagje op de huid. Deze zijn echter giftig voor honden en kunnen niet worden gebruikt in zonnefilters voor honden.

Andere verbindingen zijn in staat UV-straling te absorberen door hun chemische bindingen. De natuurlijke zonnefilters in hondenproducten werken op deze manier. Ze bevatten vaak ook vochtinbrengende bestanddelen, zodat ze de huid gezond en zacht houden.

V: Kan ik zonnebrandcrème voor mensen op mijn hond gebruiken?

A: Nee, het is niet veilig om het op uw hond te gebruiken. Menselijke producten bevatten vaak zinkoxide en salicylaten. Als uw hond het zonnebrandmiddel oplikt, en dat is zeer waarschijnlijk, krijgt hij het binnen en kan hij er erg ziek van worden.

Zinkoxide is een krachtig UV-absorberend middel, maar het kan bij honden ernstige maagdarmproblemen veroorzaken als ze het binnenkrijgen. Het is ook bekend dat het de rode bloedcellen van honden kan splitsen, wat tot zeer ernstige bloedarmoede leidt. Honden kunnen een spoed-bloedtransfusie nodig hebben om de situatie te verhelpen. Salicylaten kunnen vergiftiging veroorzaken als ze door honden worden ingenomen en kunnen dodelijk zijn als honden er te veel van binnenkrijgen.

Zonnebrandcrème voor mensen bevat ook para-aminobenzoëzuur (PBA), dat giftig is voor honden als ze het binnenkrijgen.

V: Kan een hond huidkanker krijgen?

A: Ja, helaas kan dat. Huidtumoren zijn het meest voorkomende type tumor bij honden en hoewel sommige onschuldig zijn, zijn andere kankerverwekkend. Als huidkanker bij honden vroeg genoeg wordt ontdekt, kan het met succes worden behandeld. Niet alle huidkanker bij honden is te wijten aan zonlicht. Melanomen zijn een vorm van huidkanker bij honden en komen het meest voor in de mond of op de slijmvliezen van de hond. Ze groeien zeer snel, maar er wordt niet gedacht dat ze verband houden met schade door zonlicht. Mastceltumoren zijn een andere vorm van huidkanker bij honden die geen verband houdt met blootstelling aan zonlicht.

Aan de andere kant wordt plaveiselcelcarcinoom vaak in verband gebracht met blootstelling aan zonlicht, evenals kwaadaardige melanomen, hemangiomen of hemangiosarcoma. Ze zijn allemaal agressief en komen het vaakst voor bij honden ouder dan zes jaar. Sommige rassen zijn gevoeliger voor deze vorm van huidkanker dan andere, zoals Beagles, Basset Hounds, Collies, Dalmatiërs en Bull Terriers. Als algemene regel geldt dat honden met een kortere vacht en een lichtere huid meer kans hebben op kanker die verband houdt met blootstelling aan zonlicht.

Plaveiselcelcarcinoom tumoren zien eruit als stevige, verheven wratten. Als u ongewone knobbels, bultjes of verkleuringen op de huid van uw hond opmerkt, moet u deze onmiddellijk door uw dierenarts laten onderzoeken.