Beste koelvest voor een hond kopen, review en aanbiedingen 2023

Koelvesten zijn een steeds populairder accessoire voor honden in alle soorten en maten. Ze zijn een handige manier om uw hondje koel en comfortabel te houden bij warm weer en zijn gemakkelijk te gebruiken. De meeste, maar niet alle, honden dragen ze graag en ze kunnen keer op keer gebruikt worden. Hier is onze no-nonsense gids voor de beste koelvesten voor honden.

Honden zijn van nature geen heethoofden en houden het hoofd koel. Toch lopen ze regelmatig warm voor een verhitte wandeling die werkelijk hartverwarmend is. Is jouw hond toe aan verkoeling? Dan kun je een koelvest kopen. Honden zijn van nature namelijk niet zo goed in het lichaam afkoelen op natuurlijke wijze, koelvesten helpen om toch die verkoeling te bieden waar jouw hond behoefte aan heeft.
koelvest hond

Waarom een koelvest voor je hond kopen?

Honden zijn niet zo goed in het reguleren van de lichaamstemperatuur. Zeker op warme dagen en tijdens inspannende tochten ligt oververhitting op de loer. Even in de schaduw water drinken biedt dan niet voldoende verkoeling. Koelvesten simuleren de afkoeling die mensen van nature bezitten door te zweten. De meeste honden hebben er geen bezwaar tegen om een vest te dragen, als ze er eenmaal aan gewend zijn kun je voortaan ook onder meer uitdagende omstandigheden jouw hond koel en gezond houden. Oververhitting of een zonnesteek kan namelijk fataal zijn voor jouw hond.

Hier zijn de meest populaire hondenvesten van dit moment.

1. Trixie Cooling Vest PVA Blauw – 35 cm – Beste klantervaringen

Trixie cooling vest pva blauw 35 cm

Bekijk de dagprijs

De Trixie Cooling Vest PVA Blauw in maat L is geschikt voor middelgrote tot grote honden zoals de Dobermann, Golden Retriever en de Labrador met een borstomvang die niet groter is dan 85 cm. Het koelvest biedt heerlijke verkoeling onder warme condities en intensieve training. Dit is een ideale oplossing als jouw hond in een warm oord zal vertoeven. Er zijn geen giftige stoffen in het materiaal verwerkt waarmee het niet alleen een verkoelende maar ook veilige optie is.

Kenmerken

 • Kleur: Blauw
 • Materiaal: Stof
 • Maat: L

2. Koelvest voor honden maat S – 48 cm omtrek – Beste keuze

Trixie Koelvest - Blauw - S

Bekijk de dagprijs

Dit is een standaard koelvest voor kleinere honden zoals de Border Terrier, Jack Russel of Sheltie. De borstomvang van het dier mag niet boven 50 cm uitkomen. Dit vest biedt een goede verkoeling, koelen gaat eenvoudig door het geheel onder water te dompelen.

Kenmerken

 • Kleur: Zie product
 • Materiaal: Zie product
 • Maat: S

3. Koelvest voor honden XS – 32 cm omtrek – Onze keuze

Trixie Koelvest - Blauw - XS

Bekijk de dagprijs

Als je een kleine hond hebt die wel wat verkoeling kan gebruiken dan heb je hiermee dè oplossing gevonden. Denk aan hondenrassen zoals de Chihuahua, Toy Poodle of een Yorkshire Terrier, de borstomvang mag maximaal 32 cm zijn. Er zijn geen giftige stoffen in het materiaal verwerkt waarmee doorbijters geen gevaar lopen.

Kenmerken

 • Kleur: Blauw
 • Materiaal: Stof
 • Maat: XS

4. Hurtta Honden Regenjas Monsoon Coat Bilberry Blauw – 65 cm

Hurtta Honden Regenjas Monsoon Coat Bilberry Blauw

Bekijk de dagprijs

Als je een middelgrote hond bezit zoals een Border Collie, een Friese Stabij, een Kelpie of Stafford dan zal deze Hurtta Honden Regenjas Monsoon Coat Bilberry Blauw geschikt zijn. Dit model is voor honden met een maximale borstomvang van maximaal 62 cm geschikt. Houd jouw hond lekker fris onder warme omstandigheden. Er zijn geen giftige stoffen verwerkt in het materiaal.

Kenmerken

 • Kleur: Blauw
 • Materiaal: Stof
 • Maat: M

Nobby Cool Ice Vest – Maat M (28cm)

Nobby Cool Ice Vest - Maat M (28cm)

Bekijk de dagprijs

Houd uw huisdier koel tijdens de warme zomer of intensieve training met dit cooling vest. Even nat maken voor gebruik en daarna zorgt het vest door verdamping voor verkoeling. Het vest is makkelijk met een klittenbandsluiting te bevestigen. Na gebruik is het vest wasbaar tot 30°C

VDBT Dog Cool Coat Medium – Koeljas voor de hond

VDBT Dog Cool Coat Medium - Koeljas voor de hond

Bekijk de dagprijs

De speciale stof van de Dog Cool Coat heeft een unieke structuur met minuscule openingen waardoor de hond op een natuurlijk manier door verdamping gekoeld wordt. Het unieke van dit concept is dat als de koeljas nat is deze niet zwaar aanvoelt. Hierdoor behoudt de hond zijn bewegingsvrijheid.

In tegenstelling tot andere koeljassen blijft deze Dog Cool Coat prettig zitten, zelfs als de buitenkant van de jas droog aanvoelt dan nog is de binnenkant van de koeljas veel koeler dan de buitenkant.

Deze Dog Cool Coat koelt de hond (afhankelijk van de weersomstandigheden) tot wel enkele uren.

Meet de juiste maat op door de ruglengte van je hond te gebruiken.

Hurtta cooling coat – Lila – 30 cm

Hurtta cooling coat - Lila - 30 cm

Bekijk de dagprijs

De cooling coat is ontworpen om uw hond zich comfortabeler te laten voelen in warmere temperaturen en direct zonlicht. Het product is ideaal voor training in de zomer en voor showhonden in de buitenlucht. De Cooling Coat koelt de rug en borstkas van uw hond af en maakt zo de warmte dragelijker. De jas heeft een aanpasbare riem en halsband en een flap die open kan aan de buikzijde. Via een opening aan de achterkant kunt u een lijn vastmaken zodat u ook gewoon met de hond kan wandelen terwijl de jas aan is.

InnovaGoods Verkoelend Vest voor Kleine Honden – S

Bekijk de dagprijs

Geef uw hond het beste cadeau deze zomer, het InnovaGoods Home Huisdier verkoelende vest voor kleine honden! Een hondevest dat een aangenaam en ontspannend gevoel van frisheid geeft. Met de speciale materialen hoeft u het slechts nat te maken, uit te wringen en uw hond aan te trekken om de hitte tegen te gaan. Het verkoelende effect zal een grote opluchting geven!

 • Gemaakt van PVA
 • Herbruikbaar en ademendÂ
 • Verkoelend effect gedurende 3 uur
 • Tot 10°C onder omgevingstemperatuur
 • Gesch. afmetingenÂ
 • Gesch. omtrek (schouders): 55 cm
 • Gesch. omtrek (nek): 40 cm
 • Gesch. lengte (rug): 25 cm
 • Gesch. breedte (borst): 28 cm

Voordelen van het gebruik van een honden koelvest

Hitte-uitputting (je ziet het ook wel geschreven als hyperthermie) is een reëel probleem bij honden. Ze hebben een vacht die een luchtlaag naast de huid vasthoudt en ze lekker warm houdt in koude omstandigheden. Het betekent echter ook dat ze de warmte niet van hun lichaam kunnen afvoeren als dat nodig is.

Afkoelen van een warme hond

Het is eigenlijk niet zo gemakkelijk om een warme hond af te koelen! Hun vacht werkt als een isolator en houdt de warmte in hun lichaam vast. Als ze eenmaal oververhit zijn, kan het moeilijk zijn om hun temperatuur te laten dalen, zelfs als u ze meeneemt naar een koele omgeving. Het beste is daarom altijd om te voorkomen dat ze oververhit raken.

De manieren waarop een hond het hoofd koel houdt

In tegenstelling tot wat velen denken, zweten honden wel degelijk! Ze doen dit echter via merocriene zweetklieren die zich alleen op hun voetzolen bevinden. Als koelingsmechanisme is dit niet zo geweldig!

Ze hijgen ook. U zult gemerkt hebben dat honden meer hijgen op warme dagen. Hun mond en tongen zijn vochtig en als het vocht verdampt, koelen ze af. De bloedvaten in hun oren en gezicht worden ook groter (vasodilatatie) waardoor er meer bloed naar de oppervlakte komt. Beide methoden zijn echter maar beperkt doeltreffend en veel honden zijn vatbaar voor oververhitting.

De gevaren van oververhitting

Oververhitting bij honden is een zeer ernstige en mogelijk fatale aandoening. Een hond met een hitteberoerte hijgt hevig, kwijlt overmatig, heeft rood tandvlees, een snelle of onregelmatige hartslag, en mogelijk toevallen en spiertrillingen. Uiteindelijk zal hij het bewustzijn verliezen. Onmiddellijke afkoeling en spoedbehandeling door de dierenarts zijn vereist.

Honden die kwetsbaarder zijn voor een hitteberoerte

Elke hond kan een hitteberoerte krijgen als hij op een warme dag in een ongeschikte omgeving wordt achtergelaten, zoals een auto. Het is ook waar dat sommige rassen gemakkelijker oververhit raken in koelere omstandigheden. De brachycefale rassen (Mopshonden, Boxers, Bulldogs, Boston Terriers, Franse Bulldogs, en Shih Tzu) hebben korte neuzen en kunnen niet zoveel warmte kwijt via hun luchtwegen en door te hijgen. Ze lopen daarom meer kans op een hitteberoerte. Honden met een dikke vacht of met medische aandoeningen zoals verlamming van het strottenhoofd en zwaarlijvigheid hebben ook meer kans op een hitteberoerte.

Er is nog een andere groep honden die bijzonder kwetsbaar is en dat zijn de apporterende honden, waaronder Retrievers, Labradors, en Springer Spaniels. Ze houden van constante beweging en speeltijd en hebben een overweldigende drang om rond te blijven rennen op warme dagen, zelfs wanneer ze oververhit zijn.

Een hitteberoerte voorkomen

Als hondeneigenaar hebt u de verantwoordelijkheid om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen oververhitting en om alert te zijn op de tekenen daarvan.

De meest voor de hand liggende preventieve maatregel is om uw hond niet bloot te stellen aan hete en vochtige omstandigheden. Zorg ervoor dat huizen en auto’s koel en goed geventileerd zijn. Laat uw hond nooit in een geparkeerde auto in de zon zitten, zelfs niet met de ramen open. Houd uw hond goed gehydrateerd en geef hem voldoende rust in de schaduw.

Bekijk onze artikelen over de Beste Honden Waterfonteinen en de Beste Honden Waterfles.

Een koelvest kan heel goed werken om uw hond koel te houden wanneer u samen op stap bent of wanneer het erg warm is in uw huis. Ze zijn echter geen vervanging voor waakzaamheid en ze laten u NIET toe uw hond zonder toezicht achter te laten in een warme omgeving.

Voor meer producten zoals deze die verlichting bieden in warme omstandigheden, lees ook onze lijst van de beste koelmatten voor honden.

Dit moet je weten als je een koelvest voor je hond koopt

Er is een flink assortiment aan koelvesten voor honden verkrijgbaar. Voor grote honden, kleine honden, verschillende designs, kleuren en prijzen die variëren van opvallend goedkoop tot behoorlijk duur. Goedkoop is vaak duurkoop, toch hoef je zeker niet de hoofdprijs te betalen voor een goed honden koelvest. Lees verder en ontdek hoe deze vesten jouw hond verkoelen en waar je rekening mee moet houden voordat je een keuze maakt.

Hoe werken koelvesten voor honden?

Een koelvest is een vest dat gevuld wordt met ijs of werken op basis van verdampen. Het resultaat is in beide gevallen verkoeling, de methode wijkt wel af:

1. Verdampingsvest

Mensen hebben een uitstekend systeem om warmte te reguleren. Als we het warm krijgen gaan we zweten. Dit vocht verdampt van een vloeistof naar een gas wat energie kost. Dit proces koelt de huid, daarom is zweten tijdens intensieve bezigheden van belang. Met een verdampingsvest wordt dit proces nagebootst door warmte energie te stimuleren wat de verdamping in werking stelt en daarmee de temperatuur van de huid. Zo zal de hond afgekoeld worden. Het vest werkt direct als je hond deze draagt, tot het moment dat het koelvermogen maximaal gebruikt is. Het koelvermogen is dus niet onbeperkt.

2. IJsvest

Een andere vorm van verkoeling werkt op basis van ijsblokjes die je in het vest steekt. Deze cooling packs leg je voor gebruik een aantal uren of een nachtje in de vriezer. Eenmaal aangetrokken zal de vloeistof gaan smelten wat weer zorgt voor warmte energie wat de temperatuur van de hond zal reduceren. Dit soort vesten werkt onafhankelijk van de externe omstandigheden, daarmee zijn ze geschikt bij hoge luchtvochtigheid.

Hoelang gaat een koelvest mee?

De duurzaamheid is afhankelijk van de kwaliteit van de materialen, de constructie en uiteraard ook het gebruik. Als je vaak gebruik zult maken van een koelvest voor je hond kies dan voor een kwalitatief goed product, je hoeft het vest dan niet snel weer te vervangen. Gebruiksgemak speelt ook zeker een rol bij de keuze en een eenvoudig systeem kan de levensduur verlengen omdat de kans op slijtage lager ligt.

Voornaamste aandachtspunten bij een honden koelvest kopen

Op deze pagina kun je direct naar de meeste favoriete keuzes gaan, als je liever zelf een selectie maakt uit het aanbod kun je met deze negen aandachtspunten snel het beste koelvest voor jouw hond vinden.

1. Materiaal keuze

De materialen bepalen voor een aanzienlijk deel de prijs en het comfort. In principe moet een koelvest voor een hond goed ademen zodat vocht kan verdampen. Anders zal de huid en de vacht vochtig worden waardoor het gaat broeien. Daarnaast is het verstandig om erop te letten dat er geen giftige chemicaliën gebruikt worden. Dit geldt met name voor honden die graag kauwen en mogelijk giftige stoffen binnen krijgen door te bijten op het vest.

Daarnaast betekent minder gewicht meer comfort voor het dier, houd er ook rekening mee dat de soepelheid van het materiaal kan verschillen als het droog of juist nat is. Het materiaal moet eigenlijk onder alle omstandigheden soepel blijven, toch zijn niet alle producten hier even goed in.

2. Design

Het oog wil ook wat. Jouw hond zal het echt niet zo belangrijk vinden of het ontwerp van het koelvest trendy is, als eigenaar wil je misschien dat jouw huisdier goed voor de dag komt. Dat jouw hond naast comfort eigenlijk niet zo kieskeurig zal zijn heb je hier als baasje de vrije keuze in. De meeste leveranciers bieden slechts één kleur van ieder model, daar valt dus niet zo gek veel in te kiezen. Actieve honden hebben meer baat bij een design dat nauw aansluit op de huid en de gewrichten zo min mogelijk belemmert, terwijl oudere of meer rustige honden gewoon een comfortabel vest willen dragen dat niet in de weg zit.

3. Pasvorm

Honden zijn beweeglijke dieren, ze hebben wel gewrichten die op een bepaalde wijze moeten bewegen. Lang niet alle dieren vinden het prettig om kleding te dragen, dat is niet natuurlijk voor ze. Daarom is het van belang om voor een pasvorm te kiezen die de hond niet belemmert in het bewegen. Als het vest te los zit gaat het schuiven en wapperen in de wind, als het kledingstuk weer te strak zit kan het gaan knellen. Let met name op of de gewrichten goed kunnen bewegen, als jouw huisdier ergens last heeft bij het dragen kun je dit vaak direct zien bij het bewegen.

4. Aan- en uittrekken koelvest

Er zijn vesten met knopen, ritsen en klittenband. Hoewel klittenband wat minder goed sluit is het doorgaans wel comfortabel en de kans op ongemakken of beschadigen van de huid is minimaal. Knopen sluiten niet hermetisch maar blijven wel stevig zitten onder alle condities. Ritsen sluiten het beste af maar je moet wel voorzichtig zijn met de sluiting en mogelijk harde randen. Uiteindelijk wil je een model dat eenvoudig en snel aan- en uit te trekken valt, zo wordt je hond niet ongeduldig.

5. Tijdsduur

Een koelvest dat geen verkoeling biedt zal juist het tegengestelde effect teweegbrengen. Het is namelijk een extra laag op de huid dat isolerend werkt. Zeker tijdens lange wandelingen wil je een koelvest voor je hond dat lang meegaat. Als er een tijdsduur genoemd wordt door de fabrikant zal dit puur indicatief zijn. Als de zon fel schijnt en de lucht droog is terwijl het waait, dan zal de verkoeling aanzienlijk korter duren dan onder schaduwrijke condities met een hoge luchtvochtigheid het geval is.

6. Bescherming voor de huid

Koelvesten moeten de hond koel houden, naast coolpacks zal de reflectie van het materiaal ook een rol spelen. De meeste opties zijn blauw, lichte tinten reflecteren licht aanzienlijk beter dan donkere materialen. Een zwart koelvest zal aanzienlijk minder lang verkoeling bieden dan een witte uitvoering met verder dezelfde kenmerken.

7. Bescherming voor de huid tijdens het dragen

Zonlicht is meer dan het licht dat je kunt zien. Verbranden doe je door het UV-licht, dit ligt op een onzichtbaar deel van het spectrum. Het is daarom mogelijk dat je in de schaduw verbrandt, al gebeurt het wel langzamer. Net zoals zonnebrillen UV-werend zijn geldt dit ook voor kleding. Koop daarom bij voorkeur een koelvest voor honden dat gemaakt is van een UV-reflecterend materiaal.

8. Zichtbaarheid

Het spreekt voor zich dat niets belangrijker is dan de veiligheid van je hond. Met name aan het begin of einde van de dag is er niet altijd voldoende licht of contrast om goed gezien te worden. Er zijn daarom koelvesten die voorzien zijn van reflecterende strips die de zichtbaarheid aanzienlijk kunnen verhogen. Zeker voor tegemoetkomende auto’s, scooters en fietsers die met ontstoken lichten rijden.

9. Aanlijnen tijdens het dragen van een vest voor honden

Je zult vaak een combinatie van koelvest en riem gebruiken, het is dan wel van belang dat je deze producten kunt combineren. Op zich wordt er wel rekening mee gehouden tijdens het ontwerpproces maar er zijn wel degelijk verschillen per ontwerp. Zo zijn er koelvesten die voorzien zijn van een riemclip waardoor de riem niet in de weg zit. Zorg dat de riem niet knel komt te zitten en dat het gehele ensemble comfortabel blijft om te dragen.

Daarom koop je een koelvest voor je hond

De voornaamste reden om een koelvest voor je hond te kopen is oververhitting. De vacht van honden is juist gemaakt om warmte binnen te houden, niet om warmte af te voeren. Ze hebben van nature dus geen optimaal systeem om het lichaam af te koelen. Dit hangt af van het hondenras, de omstandigheden en de fysieke inspanning, gelukkig is het mogelijk om jouw hond wat extra verkoeling te geven onder warme omstandigheden.

Honden zijn van nature geen klagers, ze geven niet altijd duidelijk aan als ze zich niet lekker voelen. Zeker als jouw viervoeter heerlijk aan het spelen is zal het dier zich wellicht niet realiseren dat het veel te warm wordt. Door de vacht zal afkoelen langzaam verlopen, eventjes in de schaduw of in een koele ruimte laten verblijven is daarom geen goede oplossing voor oververhitting van je hond.

Hoe kunnen honden afkoelen?

Er wordt weleens beweerd dat honden niet kunnen zweten omdat ze geen zweetklieren zouden bezitten, dit is niet juist. Ze hebben wel degelijk zweetklieren maar die bevinden zich uitsluitend op het voetbed, een beperkt deel van het lichaamsoppervlak dus. Op een warme dag met veel inspanning biedt dit echt te weinig verkoeling voor je hond.

Dan is er natuurlijk het hijgen met de tong uit de bek, een bekend tafereel bij veel honden. Als het warmer wordt zal het hijgen toenemen, die vochtige tong is hun manier om het lichaam af te koelen. Daarnaast zullen de bloedvaten op de snuit en in de oren zich verwijden wat het bloed meer op de oppervlakte van het lichaam laat stromen. Toch is ook dit niet voldoende op een gloeiend hete dag.

Hoewel honden enkele natuurlijke systemen hebben om het lijf af te koelen hebben deze maatregelen slechts een beperkt effect.

Risico’s bij oververhitting

Niet alleen zijn honden dus gevoelig voor oververhitting, de gevolgen kunnen ernstig en zelfs dodelijk zijn. Symptomen bij een zonnesteek zijn:

 • Zwaar hijgen
 • Bovenmatig kwijlen
 • Rood tandvlees
 • Snelle of onregelmatige hartslag

Daarnaast kan het dier epileptische aanvallen of ernstige spiertrillingen krijgen. Als je deze symptomen waarneemt moet je direct maatregelen nemen. De hond kan hierdoor het bewustzijn verliezen. Zorg dat het dier zo snel mogelijk gekoeld wordt en schakel direct een nooddienst in bij een dierenarts in de buurt.

Welke hondenrassen zijn gevoelig voor een zonnesteek?

In principe kan iedere hond een zonnesteek oplopen. De omstandigheden zijn vaak de boosdoener, denk aan een hond die urenlang in een snikhete auto moet wachten op het baasje. Het raam op een kiertje zetten is echt niet voldoende met felle zon op de auto. Daarnaast zijn er hondenrassen die extra gevoelig zijn voor oververhitting en mogelijk een zonnesteek krijgen als gevolg hiervan.

Honden met een korte neus zijn meer vatbaar voor oververhitting, denk aan een Boston Terrier, Boxer, Bulldog, Franse Bulldog of een Shih Tzu. Hijgen biedt te weinig verkoeling omdat de neusbrug zo kort is. Daarnaast kunnen ook honden met een dikke vacht sneller oververhit raken, en honden met een vacht die zwart van kleur is in de zon.

Als jouw hond een medische aandoening heeft, te zwaar is of een luchtwegaandoening heeft, dan ligt een zonnesteek op de loer. Ook honden die juist heel vitaal zijn en daardoor hun enthousiasme niet kunnen temperen onder warme condities kunnen sneller een zonnesteek krijgen. Denk hierbij aan de Labrador, Retriever of een Springer Spaniel. Deze dieren lopen zichzelf nogal eens voorbij en kunnen zo oververhit raken.

Zonnesteek bij honden voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, gelukkig zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om jouw trouwe viervoeter te beschermen. Zo kun je tijdens een warme dag zoveel mogelijk binnen of in de schaduw blijven. Locaties met een hoge luchtvochtigheidsgraad zijn niet bevorderlijk voor de afkoeling van je hond. Een auto met airco kan helpen om af te koelen, ventilatie is ook van belang al kan de lucht van een ventilator nog steeds warm zijn. Laat je hond nooit achter in een afgesloten auto, zeker niet in de zon en nooit voor een langere periode. Daarnaast is voldoende hydratatie van belang dus zorg dat er altijd voldoende water is om te drinken. Op warme dagen hoef je niet te wachten tot je hond naar de drinkbak loopt maar kun je dit zelf aanbieden. Frisse snacks zoals meloen zorgen ook voor de nodige vocht en frisheid.

Welke maat honden koelvest past bij jouw hond?

Hoe je het wendt of keert; de juiste maat koelvest voor jouw hond is de maat die goed past. Naast de maatvoering spelen het ontwerp en de instelmogelijkheden ook een rol. Een koelvest mag niet zeker niet te los zitten, het is namelijk van belang dat het vest aansluit op de huid om zo voor verkoeling te zorgen. Zo strak dat het de bloedsomloop afsluit is ook weer niet de bedoeling, daarnaast moet het dier voldoende bewegingsvrijheid houden. Standaard zijn er vier maten te koop, per leverancier kan het aanbod afwijken. Hier zijn enkele standaard maten en de honden die er bij passen.

 • Koelvesten met een omtrek tussen 36 en 53 centimeter zijn geschikt voor Jack Russel en Yorkshire Terriër.
 • Koelvesten met een omtrek tussen 43 en 64 centimeter zijn geschikt voor Boston Terrier, Maltezer en Shih Tzu.
 • Koelvesten met een omtrek tussen 56 en 74 centimeter zijn geschikt voor Beagle en Wheaten Terrier.
 • Koelvesten met een omtrek tussen 69 en 89 centimeter zijn geschikt voor Border Collie.
 • Koelvesten met een omtrek tussen 81 en 99 centimeter zijn geschikt voor Labrador en Retriever.
 • Koelvest met een omtrek tussen 89 en 109 centimeter zijn geschikt voor Rottweiler.

Niet iedere hond heeft precies dezelfde afmetingen of gewicht, bovenstaande maten zijn slechts ter illustratie.

Hoe meet je een hond?

De omtrek is de belangrijkste maat om rekening mee te houden bij de keuze van een geschikt koelvest voor jouw hond. Je kunt dit zelf meten door een soepel meetlint te nemen en de lengte te meten op het deel van de borstkas dat het breedste is. Als het vest goed aansluit dan zal de verkoeling ook het meest optimaal zijn.

Daarnaast meet je ook de lengte van de rug. Soms geven fabrikanten de afmetingen van de nek aan maar dit is niet altijd het geval. Er wordt zelden een indicatie voor het gewicht van het dier aangegeven. Met name voor honden met extreme proporties zoals een Bulldog kan het een uitdaging zijn om een goed passend product te vinden.

Koelvest voor honden schoonmaken

De wijze waarop een honden koelvest gereinigd moet worden is afhankelijk van het product dat je besluit om te kopen. Er zullen eigenlijk altijd instructies worden meegeleverd voor de juiste methode. Normaal gesproken is reinigen in koud water voldoende, gebruik hiervoor zoet water dus niet met zout. Zeewater is niet geschikt om het vest te reinigen. Gebruik geen bleekmiddelen en drogen in de wasdroger is doorgaans ook niet mogelijk. Reinigen in de wasmachine met koud water mag normaal gesproken wel, controleer altijd de meegeleverde instructies en lees het label.

Liever / ook een koelmat kopen?

Is het onmogelijk om jouw hond een koelvest te laten dragen, of ben je op zoek naar een extra optie om jouw hond koel te houden? Dan kun je ook eens naar een koelmat voor honden kijken. Die hoeft de hond niet aan te trekken en biedt direct wat verkoeling onder warme omstandigheden.

Honden koelvesten FAQ:

V: Wat zijn koelvesten voor honden?

A: Een koelvest voor honden is een kledingstuk dat aan het lichaam van uw hond wordt bevestigd om hem te helpen koel te blijven in warme omstandigheden. Ze kunnen van verschillende materialen en in verschillende stijlen worden gemaakt.

Ze werken ofwel volgens het ice pack principe of volgens het verdampingsprincipe. Beiden onttrekken warmte aan het lichaam van de hond en houden hem comfortabel op een warme dag. Ze zijn geen vervanging voor waakzaamheid bij warm weer en staan niet toe dat u uw hond in een onaangepaste warme omgeving achterlaat.

V: Hoe werken koelvesten voor honden?

A: Koelvesten werken ofwel door verdamping of door het ijseffect.

Verdampingsvesten bootsen de werking van zweten na die ons mensen koel houdt. Wanneer water verdampt, verandert het van vloeibare toestand in gasvormige toestand (waterdamp) en daar is energie voor nodig. Die energie wordt geleverd door het lichaam van de hond in de vorm van warmte-energie. De verdamping verbruikt dus warmte-energie en daardoor daalt de temperatuur op de huid van uw hond. U moet het vest laten weken voordat u het op het lichaam van uw hond legt en het zal blijven werken totdat het is opgedroogd.

Ice-pack-vesten werken op een vergelijkbare manier. Ze moeten voor gebruik in de vriezer worden gelegd. Als het ijs verandert van een vaste stof (ijs) in een vloeistof (water) verbruikt het warmte-energie, waardoor de temperatuur van uw hond daalt. Omdat ze niet afhankelijk zijn van verdamping zijn ze nuttig in vochtige omgevingen.

V: Hoe lang blijft een hondenkoelvest koel?

A: Sommige merken van koelvesten voor honden geven een schatting van hoe lang ze koel blijven, maar veel merken doen dat niet. Dit is begrijpelijk omdat er zoveel variabelen zijn die van invloed kunnen zijn op hoe lang het vest zal werken, waaronder de luchtvochtigheid en temperatuur, de aanwezigheid van zonlicht, het ras van uw hond, en hoe actief ze zijn.

Sommige recensenten hebben gemeld dat de verdampingsvesten meer dan vijf uur nat blijven, maar voor anderen is dat korter dan dat. Sommige eigenaren vinden het prettig om de verdampingsvestjes onderweg bij te vullen met water uit slangen of flessen, maar dat werkt alleen als uw hond het niet erg vindt dat er water over hem heen gegoten wordt!

V: Hoe vaak kunnen hondenkoelvesten gebruikt worden voordat ze vervangen moeten worden?

A: Met de juiste verzorging kunnen de beste koelvesten voor honden bij regelmatig gebruik vele jaren meegaan. Het is zeer belangrijk dat u ze goed te drogen hangt voordat u ze opbergt, want er kan schimmel op ontstaan.

V: Hoe maak ik mijn honden koelvest schoon?

A: Bij elk hondenkoelvest zit een gebruiks- en reinigingsvoorschrift. De meeste moeten in koud water (geen zout water) gereinigd worden en kunnen niet gebleekt of in de droogtrommel gedroogd worden. Veel vesten kunnen in de wasmachine op een koud wasprogramma.

Inhoudsopgave