Engelse Springer Spaniël

Het Engelse Springer Spaniel hondenras werd ontwikkeld als jachthond om wild in het veld te vangen, maar het zijn ook populaire metgezellen.

Atletisch en veelzijdig, ze zijn bekend om deel te nemen aan behendigheid, jachtproeven, speuren, gehoorzaamheid proeven en nog veel meer, en ze zijn geweldige maatjes om mee te nemen als je gaat wandelen of kamperen. Het is moeilijk om een aanhankelijker harig gezinslid te vinden, maar deze pup heeft zeker ruimte nodig om te rennen. Appartementbewoners opgelet!
Engelse Springer Spaniël

Meer over dit ras

De Engelse Springer Spaniel, zo genoemd vanwege de manier waarop hij “springt” op wild om het te spoelen voor de jager, is al lang een favoriet bij sporters, maar deze levendige, mooie hond is ook een fantastische familie metgezel als hij de training en beweging krijgt die hij nodig heeft.

Engelse Springer Spaniels zijn slim en gretig om te behagen, en niet te vergeten enthousiast. Het zijn vrolijke honden en ze lijken een goed gevoel voor humor te hebben. Ze kunnen het meestal goed met kinderen vinden als ze van jongs af aan met hen worden opgevoed en zijn aanhankelijk naar hun gezin toe. Ze gaan over het algemeen ook goed om met andere huisdieren in het huishouden, zelfs kleine, maar kunnen vogels als prooi zien, omdat ze daarvoor gefokt zijn.

Omdat het jachthonden zijn, hebben Engelse Springer Spaniels veel beweging nodig, maar houd ze in niet-omheinde gebieden aan de lijn, anders kunnen ze besluiten om zelf te gaan jagen. Omdat ze zulke goede atleten zijn, nemen veel niet-jagende eigenaren deel aan activiteiten zoals gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, en speuren met hun Engelse Springer Spaniels. Het zijn ook geweldige therapie honden, die een glimlach brengen aan mensen in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Engelse Springer Spaniels zullen blaffen als vreemden naar uw huis komen, maar als u op zoek bent naar een waakhond, blijf dan zoeken. Het zijn liefdevolle, zachtaardige honden die zelfs van vreemden verwachten dat ze hen aandacht geven.

Vanwege hun aanhankelijke aard, zijn ze geen één-persoons hond. Ze zijn zeer mensgericht, en kunnen beter niet alleen thuis gelaten worden of voor langere periodes afgezonderd van mensen.

Engelse Springers zijn middelgrote honden met de typische zachte spaniël uitdrukking en hangende oren. Hun compacte lichaam wordt beschermd door een dichte, halflange vacht versierd met bevedering, een langere franje van haar, op de oren, borst, benen, en buik. Het kwispelen van de gecoupeerde staart kan alleen maar als vrolijk worden omschreven. Hun lichaam is iets langer dan ze groot zijn. Dat komt omdat een hond snel moe wordt als zijn lichaam te lang is – zeer ongewenst voor een hardwerkende sporthond!

Dat zijn de basisprincipes, maar als je twee Engelse Springer Spaniels naast elkaar zou zetten, zouden ze er wel eens heel anders uit kunnen zien. Dat komt omdat in veel sportieve (jacht) rassen, sommige honden worden gefokt om te werken in het veld, terwijl anderen in de eerste plaats worden gefokt om show honden te zijn. Uiteindelijk worden het twee heel verschillende types, en dat is wat er gebeurd is met Engelse Springer Spaniels. Waarom vertellen we je dit? Lees verder en we zullen het uitleggen.

De genenpools van veld en show honden zijn bijna volledig gescheiden geweest voor ongeveer 70 jaar. Field Springer Spaniels zijn atleten en ze zien er ook zo uit. Ze hebben meestal kortere vachten, hun neuzen zijn puntiger, en hun oren zijn niet zo lang. Field Springers worden gefokt op jachtvermogen, reukzin en trainbaarheid.

Show Spring Spaniels hebben langer haar, een vierkantere snuit, en langere oren. Ze worden geprezen voor hun goede looks en showmanschap. (Een uitstekend voorbeeld van dit type is James – meer formeel bekend als Ch. Felicity’s Diamond Jim – die Best in Show won in Westminster in 2007). Show honden kunnen jagen, maar ze zijn te traag en methodisch om het goed te doen in veldproeven, waar in het veld gefokte Springers in uitblinken.

De verschillen zijn van belang bij het kiezen van een puppy. Beide types hebben veel beweging nodig, maar als u een metgezel wilt, kan een in het veld gefokte Springer meer energie hebben dan u nodig hebt of wilt. Kijk voor een puppy uit showlijnen. Als u een Springer wilt die competitief zal zijn in veldwedstrijden, is net het tegenovergestelde waar.

Het is dus van essentieel belang om een duidelijk idee te hebben van wat u van een Springer verlangt wanneer u met fokkers praat. Zij kunnen je helpen de pup te kiezen die het beste bij je past of je doorverwijzen naar een fokker waarvan de honden beter aan je wensen zullen voldoen. In feite is dat de test van een echt goede fokker-ze wil je helpen de hond te vinden die bij je past, zelfs als dat betekent dat je een verkoop misloopt.

Hoogtepunten

 • Engelse Springer Spaniels worden niet graag alleen gelaten en kunnen lastige blaffers worden als ze zich vervelen of eenzaam zijn.
 • In de afgelopen jaren zijn er meldingen geweest van Engelse Springer Spaniels die agressief of overdreven onderdanig waren. Zorg ervoor dat u uw Springer haalt bij een fokker die zijn of haar fokhonden test op gezondheid en temperament.
 • In wezen zijn er twee variëteiten van Engelse Springer Spaniëls: die bedoeld zijn om in het veld te werken, en die bedoeld zijn om te showen. Zorg ervoor dat u het verschil kent en neem het type dat het beste bij uw behoeften past.
 • Verwacht niet dat uw Engelse Springer Spaniël een goede waakhond is. Ze blaffen bij lawaai en als er vreemden in de buurt komen, maar worden snel rustig en willen graag geaaid worden.
 • Engelse Springer Spaniëls zijn ontwikkeld om een groot uithoudingsvermogen en energie te hebben. Zorg ervoor dat u uw hond voldoende beweging kunt geven, anders kan hij nerveus en destructief worden.
 • Sommige Engelse Springer Spaniels kunnen submissief urineren, wat betekent dat ze uit opwinding of angst plassen als u thuiskomt. De beste manier om hiermee om te gaan is om het thuiskomen heel rustig te houden door niet naar uw hond te kijken of hem aandacht te geven totdat u een paar minuten thuis bent geweest. Als u dit doet, zal uw puppy dit gedrag ontgroeien.
 • Zorg ervoor dat uw Engelse Springer Spaniël aangelijnd is als u hem meeneemt naar onbeschermde gebieden. Je weet maar nooit wanneer hij een vogel ziet en overmand wordt door zijn instinct om er achteraan te gaan!
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze aan de puppy’s kunnen doorgeven, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Spaniëlachtige honden zouden hun oorsprong hebben in Spanje – vandaar hun naam – vele eeuwen geleden en werden waarschijnlijk door de Romeinen of via handelsschepen meegenomen naar andere delen van de wereld. Spaniels werden al in 300 na Christus vermeld in de Welshe wetgeving. Dat is meer dan 1.700 jaar geleden!

Spaniels die lijken op de huidige Engelse Springer Spaniel zijn afgebeeld in 16e en 17e eeuwse kunstwerken. Voordat de geweren werden uitgevonden, werd de spaniël gebruikt om jachtvogels of kleine dieren op te jagen door op ze af te springen en ze naar buiten te drijven, zodat ze gevangen konden worden door jachthaviken, jachthonden, of netten die over ze heen werden gegooid. Toen in de 17e eeuw de vuurwapens werden uitgevonden, bleken spaniels bijzonder bedreven te zijn in het wegjagen van wild voor de schutters.

Tijdens de 19e en begin 20e eeuw in Engeland, werden honden van hetzelfde nest ingedeeld op basis van hun jacht gebruik in plaats van hun ras. Kleinere honden in het nest werden gebruikt voor de jacht op houtsnip, en werden daarom Cockers genoemd. Grotere pups uit hetzelfde nest werden gebruikt om wild te spoelen en werden Springers genoemd.

In 1902, kende de Engelse Kennel Club een speciale plaats toe in hun Stamboek voor de Engelse Springer Spaniel, en een aparte classificatie op hun show in 1903. Op die show, keurde Mr. William Arkwright het ras. Hij kende het honden Challenge Certificate toe aan Mr. Winton Smith’s Beechgrove Will en beste van het andere geslacht ging naar Mr. Harry Jones’ teef Fansome. In 1906, werd Beechgrove Will de eerste kampioen van het ras.

In 1913 werd een Engelse Springer Spaniel geïmporteerd door een Canadese fokker. Iets meer dan 10 jaar later was het ras uitgegroeid tot een van de meest populaire rassen geregistreerd door de Amerikaanse Kennel Club. De English Springer Spaniel Field Trial Association, de ouderclub van het ras in de V.S., werd opgericht in 1924. In die tijd konden Engelse Springer Spaniels die op een dag deelnamen aan veldwedstrijden, de volgende dag deelnemen aan conformatie hondenshows.

Dat veranderde in de vroege jaren 1940 toen liefhebbers van veldwedstrijden honden begonnen te fokken met kwaliteiten die topprestaties in het veld zouden opleveren, en showenthousiastelingen honden begonnen te fokken die zowel in overeenstemming waren met de standaard van het ras, als de “flash” hadden om te winnen in de showring.

In het veld gefokte honden worden gefokt voor een scherp reukvermogen, snelheid, stijl, werkvermogen en uithoudingsvermogen boven alles, en vandaag de dag worden de twee types niet met elkaar gekruist. Beide types hebben het instinct om te werken en kunnen tot het geweer worden opgeleid, maar zeer weinig Engelse Springer Spaniels werken zowel in het veld als in de showring. De laatste dubbele kampioen (wat betekent dat hij kampioen was in zowel veld als conformatie evenementen) was een hond genaamd Green Valley Punch in 1938.

Of hij nu een veld of show hond is, echter, de hedendaagse Engelse Springer is een populair ras, gerangschikt op de 26e plaats van de rassen geregistreerd door de Amerikaanse Kennel Club.

Grootte

Engelse Springer Spaniels wegen tussen de 45 en 55 pond en zijn 18 tot 22 inch hoog op de schouder. In het veld gefokte Springers zijn over het algemeen iets lichter dan diegene die voor de showring gefokt zijn.

Persoonlijkheid

De typische Springer is vriendelijk, leergierig, snel van begrip en bereid te gehoorzamen. Hij mag nooit agressief of timide zijn. In de afgelopen jaren zijn er meldingen geweest van agressie of overmatige schuchterheid bij het ras, evenals overmatige verlatingsangst. Deze eigenschappen zijn niet wenselijk en kunnen wijzen op een slechte fokkerij. Zoals bij elk hondenras, is het belangrijk om fokkers te onderzoeken en fokkers te vinden die hun fokdieren niet alleen testen op genetische afwijkingen, maar ook op temperament.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Springers hebben vroegtijdige socialisatie en training nodig. Zoals elke hond kunnen ze timide worden als ze niet goed gesocialiseerd worden – blootgesteld aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Vroege socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Springer pup opgroeit tot een goed opgevoede hond.

Gezondheid

Springers zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Springers zullen één of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als u een pup koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw pup kan tonen. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Springers kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar het is mogelijk dat u bij een hond met heupdysplasie geen tekenen van ongemak opmerkt. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program (PennHIP). Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouders getest zijn op heupdysplasie en vrij zijn van problemen. Heupdysplasie is erfelijk, maar het kan ook veroorzaakt worden door omgevingsfactoren, zoals een snelle groei door een calorierijk dieet of verwondingen opgelopen door springen of vallen op gladde vloeren.
 • Netvliesdysplasie: dit is een ontwikkelingsstoornis van het netvlies waarmee de hond wordt geboren. De meeste gevallen zijn mild en er is geen aantoonbaar verlies van gezichtsvermogen. Veterinaire oogartsen kunnen tests doen om vast te stellen of puppies zijn aangetast wanneer ze 7 tot 12 weken oud zijn. Retinale dysplasie zou geen invloed mogen hebben op het vermogen van een hond om te functioneren als een metgezel, maar getroffen Springers zouden niet gefokt mogen worden.
 • Entropion: Dit is een aandoening veroorzaakt door het naar binnen vouwen van het onderste ooglid naar het oog toe, wat resulteert in chronische irritatie van het oogoppervlak. Het kan worden gecorrigeerd met een operatie.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een degeneratie van de lagen van het netvlies. De ziekte is progressief en leidt uiteindelijk tot blindheid. Bij Springers komt het meestal voor tussen de leeftijd van 2 en 6 jaar. De aandoening wordt nog steeds als zeldzaam beschouwd, maar de incidentie is toegenomen. Er bestaat geen behandeling, maar de aandoening veroorzaakt geen pijn of ongemak. Honden die hun gezichtsvermogen verliezen, kunnen heel goed overweg met hun andere zintuigen. Verplaats de meubels alleen niet.
 • Huidaandoeningen: Typische tekenen van huidaandoeningen zijn schilfering, vettigheid, jeuk, pyodermie (infectie), en af en toe haaruitval. Er zijn genetische en andere factoren, zoals allergieën, die een rol spelen bij de ontwikkeling van huidziekten. Neem contact op met uw dierenarts als u een van de hierboven genoemde aandoeningen opmerkt.
 • Oorontstekingen: Vanwege hun hangende oorkleppen komen oorontstekingen vaak voor bij Engelse Springer Spaniels. U kunt de meeste oorinfecties voorkomen door de oren schoon en droog te houden. Raadpleeg uw dierenarts voor oorverzorgingsproducten en als er toch een infectie optreedt, laat uw hond dan door uw dierenarts behandelen.
 • Deficiëntie van fosfofructokinase (PFK): PFK is een enzym dat nodig is voor het lichaam om suiker te gebruiken voor energie. Sommige Springers hebben een erfelijk tekort aan dit enzym. De symptomen kunnen zo mild zijn dat ze jarenlang onopgemerkt blijven, maar sommige honden hebben ernstige ziekteverschijnselen, waaronder hyperventilatie, spieratrofie en koorts. Uw dierenarts kan via een bloedmonster testen of er een tekort is aan het enzym PFK.

Verzorging

Engelse Springer Spaniels zijn liefdevolle, aanhankelijke honden die in de meeste huishoudens comfortabel kunnen leven, zolang ze maar voldoende dagelijkse beweging krijgen.

De hoeveelheid beweging die een volwassen Springer nodig heeft hangt af van de grootte van het huis; Field Springers hebben meer beweging nodig dan Show Springers. Als u een omheinde tuin of een stuk grond heeft waar hij kan spelen, zal uw Springer het heerlijk vinden om samen met u buiten te zijn terwijl u tuiniert, leest of eten grilt. Hij zal in zijn eentje rondrennen en dan om de paar minuten even bij u komen kijken, net zoals hij dat in het veld met een jager zou doen. Een of twee dagelijkse wandelingen van een kilometer helpen hem ook om al zijn energie kwijt te raken. Springers houden ook van zwemmen, en als je een zwembad hebt of toegang tot een meer, is dat een geweldige manier voor ze om beweging te krijgen.

Puppy’s hebben verschillende behoeften op het gebied van beweging.

* 9 weken tot 4 maanden oud: Puppy kleuterschool een of twee keer per week is een geweldige manier om beweging, training en socialisatie te krijgen, plus 15 tot 20 minuten speeltijd in de tuin, ’s morgens en’ s avonds. Gooi een bal voor ze om te apporteren.

* 4 tot 6 maanden oud: Wekelijkse gehoorzaamheidslessen en dagelijkse wandelingen van een halve mijl zullen aan hun behoeften voldoen, plus speeltijd in de tuin.

* 6 maanden tot een jaar oud: Speel maximaal 40 minuten apporteren met een bal of frisbee tijdens koele ochtenden of avonden, en niet op het heetst van de dag. Blijf de wandelingen beperken tot een halve mijl.

* één jaar en ouder: Uw Springer pup kan beginnen met u te joggen, maar houd de afstand beperkt tot minder dan een mijl en geef hem regelmatig pauzes onderweg. Naarmate hij volwassener wordt, kunt u de afstand en de tijd dat u rent vergroten. Deze geleidelijke niveaus van lichaamsbeweging beschermen zijn botten en gewrichten in ontwikkeling.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden. Puppy’s mogen tot 4 kopjes per dag eten.

OPMERKING: De hoeveelheid die uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Voor meer informatie over het voeden van uw Springer, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

Engelse Springer Spaniels hebben een dubbele vacht, wat betekent dat ze een isolerende ondervacht hebben die bedekt wordt met een bovenvacht, net zoals u een trui en een jas in laagjes legt voor warmte. Hun bovenvacht is halflang, vlak of golvend, en de ondervacht is kort, zacht en dicht. Samen zijn ze waterdicht, weerbestendig en doornbestendig. Ze hebben een franje van bevedering op de oren, borst, benen en buik. Een gezonde Springer vacht is schoon en glanzend.

Engelse Springer Spaniels zijn er in verschillende kleurcombinaties. Misschien wel het bekendst zijn de Springers met zwarte of leverkleurige (diep roodbruin) met witte aftekeningen of hoofdzakelijk wit met zwarte of leverkleurige aftekeningen. Sommige zijn blauw of leverkleurig roan. Blauw is een verdunning van de zwarte vacht, en roan beschrijft een fijne mengeling van gekleurde haren met witte haren.

Tri-color Springers zijn zwart-wit of lever-wit met tan aftekeningen, meestal op de wenkbrauwen, wangen, binnenkant van de oren en onder de staart. Soms zijn de witte delen van de vacht gevlekt met ticking, kleine, geïsoleerde gebieden van zwarte haren. Springers die gefokt zijn voor de showring hebben meestal meer kleur dan wit, terwijl Springers voor het veld meestal meer wit hebben zodat jagers ze gemakkelijk kunnen zien in het veld.

Borstel uw Springer minstens drie keer per week om hem op zijn best te houden en om klitten te vermijden. Springers verharen het hele jaar door matig, en regelmatig borstelen helpt ook om losse haren van uw kleren en meubels te houden.

U kunt ook uw hoofd, nek, oren, staart en voeten trimmen, gewoon om uw Springer een netter uiterlijk te geven. Veel eigenaren van een Engelse Springer Spaniel brengen hun hond elke twee tot drie maanden naar een professionele trimsalon om hem te laten trimmen.

Omdat zijn flaporen de luchtcirculatie blokkeren, moeten ze wekelijks gecontroleerd en schoongemaakt worden om oorinfecties te voorkomen. Veeg het oor voorzichtig uit – alleen het deel dat je kunt zien! – met een watje bevochtigd met een schoonmaakmiddel aanbevolen door uw dierenarts. Steek nooit wattenstaafjes of iets anders in de gehoorgang, anders kun je het beschadigen. Uw Springer kan een oorontsteking hebben als de binnenkant van het oor slecht ruikt, er rood uitziet of gevoelig lijkt, of als hij vaak met zijn hoofd schudt of aan zijn oor krabt.

Poets de tanden van uw Springer ten minste twee tot drie keer per week om tandsteen en de bacteriën die zich daarin nestelen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels regelmatig als uw hond ze niet vanzelf afslijt. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes geknipte nagels voorkomen dat uw benen worden bekrast wanneer uw Springer enthousiast opspringt om u te begroeten.

Kinderen en andere huisdieren

Springers doen het meestal goed met kinderen als ze van pup af aan met hen opgroeien. Oudere Springers die niet vertrouwd zijn met kinderen doen het best in een huis met kinderen die volwassen genoeg zijn om op een gepaste manier met hen om te gaan.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart door beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij aan het eten is of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Springers gaan over het algemeen ook goed om met andere huisdieren, zelfs kleine, maar ze kunnen huisvogels als prooi zien omdat ze daarvoor gefokt zijn. Houd ze gescheiden zodat ze elkaar geen pijn kunnen doen. De snavel van een papegaai is een machtig wapen.