Waarom worden honden sneller oud dan wij?

Het is een bekend feit dat honden niet zo lang leven als mensen. Honden leven gemiddeld 10 tot 18 jaar, afhankelijk van het ras, de levensstijl en de gezondheid van de hond. Het lichaam van een hond veroudert sneller dan dat van een mens, wat betekent dat zijn levensduur aanzienlijk korter zal zijn. Terwijl mensen tegen het einde van hun tienerjaren als volgroeid worden beschouwd, wordt een hond als volgroeid beschouwd als hij nog maar 1 jaar oud is.
Waarom worden honden sneller oud dan wij
Een levensjaar van een hond staat gelijk aan ongeveer 4 tot 7 jaar van een mensenleven. De exacte leeftijdsverhouding is afhankelijk van het ras, de grootte en de gezondheid van de hond. Sommige hondenrassen verouderen sneller dan andere, en zullen slechts ongeveer 10 jaar oud worden als ze een goede gezondheid hebben. Andere hondenrassen verouderen iets langzamer en kunnen wel 18 jaar oud worden.

Honden verouderen sneller dan mensen omdat ze een hogere stofwisseling hebben, hun lichaam harder werkt en ze een andere genetische opmaak hebben dan mensen. Het hart van een hond klopt veel sneller dan dat van een mens, en hun lichaam slijt gewoon sneller dan dat van een mens. Een hond die veel beweegt, goed eet en een gelukkige en gezonde levensstijl heeft, zal langer leven dan een hond die niets van dat alles heeft.