Zonnebrand bij honden: Kunnen honden verbranden door de zon?

Zonnebrand is een vorm van stralingsverbranding die typisch wordt veroorzaakt door blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon. Net zoals mensen vatbaar zijn voor deze aandoening, kunnen ook honden er last van krijgen. Veelvuldig zonnebaden, bezoeken aan het strand of wandelingen onder de verzengende hitte van de zon zijn meestal de oorzaak hiervan. Hoewel het voor sommige mensen misschien onbeduidend lijkt, hebben ook honden last van zonnebrand en de pijn die door de schadelijke effecten wordt veroorzaakt.
Zonnebrand bij honden

Welke honden lopen gevaar om te verbranden?

In het algemeen lopen honden van alle rassen gevaar om bij warm weer te verbranden. Honden met een dunne vacht of die onbehaard zijn, hebben echter de neiging gemakkelijker te verbranden. Honden die aan albinisme lijden of een witte vacht hebben, hebben ook te lijden van de lichtere teint die eronder zit.
Boerboel hond geniet van ochtendzon
Andere hondenrassen, zoals bulldogs, liggen vaak op hun rug en stellen hun buik bloot aan de zonnestralen, waardoor ook zij het gevaar lopen te verbranden. Afgezien van bulldogs, hebben andere harige rassen ook een redelijke kans om te worden getroffen omdat hun huid wordt blootgesteld aan de stralen van de zon, maar hun kansen zijn kleiner omdat hun huid meer gepigmenteerd is in vergelijking met wit gekleurde honden en albino’s.

Tekenen van zonnebrand

De typische symptomen van zonnebrand zijn een rode huid die gevoelig is om aan te raken en een gebarsten, korstige of blaren huid. De delen die kwetsbaarder zijn voor zonnebrand zijn de buik, oren, neus, gebieden rond de ogen en blootgestelde huid met een dunne vacht. De verbranding kan ook worden geïdentificeerd met verlies van haar en hun krullende punten van de oren.

Afgezien van deze kenmerken, is een andere manier om zonnebrand te herkennen, het observeren van het gedrag en de handelingen van uw pup. Als hij verbrand is, zal hij voortdurend krabben of met zijn pootjes aan de getroffen plekken krabben, wat zijn toestand alleen maar verergert. Vergezeld van gejammer en jeuk, zullen ze wegkruipen van aanrakingen en koelere plekjes in huis opzoeken.

In ernstige gevallen kunnen ze koorts krijgen en verzwakken door de ontsteking. De meeste effecten treden al na een uur na blootstelling op en bereiken hun dieptepunt op de derde dag.

Soorten brandwonden en hun gevolgen

De mate waarin uw pup wordt getroffen, hangt af van bepaalde factoren zoals de hoeveelheid pigment in de huid, het vermogen om melanine te produceren en de mate waarin hij/zij is blootgesteld aan de UV-stralen van de zon. De brandwond kan echter worden ingedeeld in drie categorieën, afhankelijk van de hierboven genoemde factoren:

 • Oppervlakkige gedeeltelijke dikte brandwonden – In dit geval is alleen de bovenste laag van de huid aangetast wat resulteert in roodheid van de huid zonder blaren.
 • Diepe gedeeltelijke dikte brandwonden – Bij dit soort brandwonden wordt niet alleen de bovenste laag van de huid aangetast, maar ook een klein deel van de huid die eronder ligt. Gelukkig zijn ze vrij van blaren.
 • Volledige dikte brandwonden – De brandwond laat een impact achter op alle lagen van de huid en eventueel de weefsels eronder. De hond lijdt aan acute pijn en kan diergeneeskundige hulp nodig hebben omdat zich blaren vormen op de getroffen gebieden.

hond in de zon

Behandeling van de wonden

De behandeling varieert meestal naar gelang in welke van de bovengenoemde categorieën uw pup valt. Als uw hond in de eerste twee categorieën valt, kunt u hem misschien thuis op traditionele wijze weer gezond maken.

Voor brandwonden over de volle dikte is echter wel de hulp van een dierenarts nodig, omdat uw pup de volledige brandwond moet dragen. Het is echter noodzakelijk het probleem aan te pakken zodra het wordt opgemerkt, zodat er geen ruimte is voor verdere schade of ongemak.

Huismiddeltjes toepassen

Koud water spuiten

Het eerste advies zou zijn om sterk te vertrouwen op een van de meest essentiële elementen van de natuur – water. Het zal de huid van uw hond kalmeren en de verschroeiende pijn wegnemen die door de ontsteking wordt veroorzaakt. Neem een spuitfles en vul deze met koud water. Gebruik deze om van tijd tot tijd een ruime hoeveelheid water op het onrustige gebied te spuiten. Dit vervangt de warmte en koelt het af tot lagere temperaturen waardoor de pijn afneemt.

Koud kompres

Als uw pup er niet van houdt om met water te worden besprenkeld, is het handiger om een koud kompres te gebruiken. Dompel een schone en steriele doek in koud water en dep het op de huid van uw pup. Zorg ervoor dat u niet wrijft over de huid in plaats van deppen, omdat dit kan leiden tot verdere jeuk. Herhaal het proces een aantal keer en je krijgt in een mum van tijd weer een gezonde pup.

Gerelateerde post: Beste hondenkoelmatten

Ijsblokjes behandeling

Hoewel het water nu in vaste vorm is veranderd, zal het dezelfde resultaten geven als voorheen met een extra voordeel. Het verzacht niet alleen de pijn van de brandwond en vermindert ontstekingen, maar het ijs zorgt er ook voor dat het getroffen gebied gevoelloos wordt. Houd het blokje rechtstreeks op de huid en dep. Wikkel ze indien nodig in een dunne doek.

Toverhazelaar

Toverhazelaar is een adstringerende lotion die ontstekingsremmend werkt en huidirritatie vermindert. Gebruik kleine hoeveelheden en dep het op de huid, maar zorg ervoor dat u geen grote hoeveelheid gebruikt om giftige effecten op uw hond te voorkomen.

Havermout weken

Net als toverhazelaar kan havermout ontstekingen verlichten en kalmeren en worden gebruikt als remedie tegen huidirritatie bij honden. Er kunnen commerciële producten worden gebruikt, maar het is het beste om zelfgemaakte remedies te gebruiken. U kunt havermout tot een fijn poeder vermalen en met water in bad mengen of een katoenen sok met rauwe, gewone havermout vullen en het water erlangs laten lopen terwijl u het bad met water vult.

Aloë Vera

Aloë Vera wordt al jaren gebruikt voor de behandeling van brandwonden vanwege het verkoelende effect en andere eigenschappen, waaronder ontstekingsremmende stof. Hoewel het veilig geacht wordt voor mensen, is voorzichtigheid geboden voordat u het voor uw pup gebruikt, want het kan nadelige effecten hebben als het wordt ingenomen.

Het is het beste om het eerst op uw hond te testen en te kijken of er tekenen van irritatie zijn. De gel kan rechtstreeks van de plant worden gebruikt of u kunt hondvriendelijke commerciële producten gebruiken die aloë bevatten, zoals een gel of lotion. Het zal de brandwond genezen en ook de gebarsten huid hydrateren.

Vitamine E

Neem een capsule vitamine E en verdeel de inhoud over de ontstoken huid, maar beperk het gebruik tot één of twee keer per 24 uur.

Andere verdovingsmiddelen of ontstekingsremmende sprays

Als geen van de bovenstaande trucs vruchten afwerpt, kunt u altijd uw toevlucht nemen tot het gebruik van Lidocaïne en Solar Caine of andere verdovingsmiddelen om de huid van de pup ongevoelig te maken. Het is echter belangrijk dat u contact opneemt met uw dierenarts voordat u dergelijke middelen gebruikt. Doe hetzelfde voordat u andere ontstekingsremmende sprays of producten gebruikt. Als u het groene signaal krijgt, zorg er dan voor dat uw hond deze producten niet binnenkrijgt, wat alleen maar tot verdere problemen zal leiden.

Gerelateerd bericht: Beste zonnecreme voor honden

Veterinaire behandeling

In het geval van brandwonden over de gehele dikte, zal uw hond een behandeling door de dierenarts nodig hebben. Afhankelijk van de diagnose zal de behandeling plaatsvinden via intraveneuze therapie (het injecteren van vloeistoffen in de aderen) of het toedienen van verdovingsmiddelen om de pijn te verdoven. De intraveneuze therapie helpt bij het toedienen van de juiste medicatie en voorkomt uitdroging. Verder kan men bepaalde crèmes of lotions gebruiken die cortisone bevatten of andere middelen met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen om infecties te voorkomen.

Preventie

Zoals het gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen. Het is dus beter om het probleem te voorkomen dan er in de toekomst mee te moeten worstelen.

Enkele preventieve methodes kunnen zijn:

 • Vermijd het scheren van de vacht – Hoe aannemelijk het ook lijkt om de vacht van uw pup in de zomer te scheren, probeer niet zijn vacht te scheren met de gedachte dat het hem of haar zou afkoelen, wat het zeker zal doen, maar ten koste van blootstelling aan de UV-stralen. De vacht voorkomt blootstelling en houdt de huid beschermd.
 • Vermijd wandelingen in de middag – De middag is waarschijnlijk de slechtst mogelijke tijd voor u en uw hondje om te gaan wandelen of buiten te spelen. De zon zorgt voor verzengende hitte en de UV-stralen zijn op dit uur in volle werking.
 • Zorg voor schaduw – Als blootstelling aan de zon onvermijdelijk is, is het beste wat u kunt doen schaduw bieden. Speel of wandel met uw pup onder schaduwrijke bomen of bouw een buitenkennel, zodat hij of zij zich uiteindelijk terugtrekt in het rusthuis als het te warm wordt. Het dragen van een paraplu helpt ook!
 • Zonnebrandcrème – Dit is een must have voor alle hondeneigenaren. Dierenwinkels verkopen hondvriendelijke zonnefilters zoals Epi-Pet, Petkin Doggy Sunwipes enz. Dus ga en pak er een als het nog niet is opgenomen in uw hond kit nog. Smeer royaal voordat u naar buiten gaat en zorg ervoor dat de zonnebrandcrème een SPF van meer dan 15 heeft.
 • Kleding – Hoewel hoeden of linnen shirts de pup niet volledig beschermen, kan het wel aan de lijst worden toegevoegd als een extra voorzorgsmaatregel. Het kan een goede barrière tegen het zonlicht blijken te zijn.

Misschien vindt u dit ook leuk: Paraplu’s voor honden en hondenhoeden

Alle hondenbezitters weten wat een geschenk het is om een hond als huisdier in je leven te hebben. Maar met het komt de enorme verantwoordelijkheid van de bescherming van de pup ook. Het is essentieel om hem te voorzien van zijn benodigdheden en voor hem te zorgen als een van onze eigen, want aan het eind van de dag lijden ook zij, net als wij, als ze pijn hebben.

Meer huisdier product beoordelingen

 • Teek afweermiddel voor honden
 • DNA-tests voor honden
 • Vlooienbehandelingen voor honden
 • Vlooienbanden voor honden
 • Ontwormingsmiddelen voor honden
 • Etherische oliën voor vlooien
 • Vlooienmiddel Spray & Poeders
 • CBD Hennep Olie voor Honden
 • Pootbescherming van wax Voor Honden
 • Vloeibaar Verband voor Honden