Xoloitzcuintli Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Het Xoloitzcuintli hondenras – soms ook Mexicaanse naakthond of gewoon Xolo genoemd – stamt waarschijnlijk af van de eerste honden die voet zetten op het Noord-Amerikaanse continent.

In hun geboorteland Mexico en Centraal-Amerika, waren ze populaire “dokters” – de warmte die hun lichaam afgeeft bood troost aan mensen met artritis en andere kwalen. Vandaag de dag knuffelen mensen nog steeds graag met ze!
Xoloitzcuintli

Meer over dit ras

Zeg hun naam als volgt: “show-low-eats-queent-lee.” Of kort de naam gewoon af tot “show-low.” Hoe je ze ook noemt, je zult zeker geïntrigeerd zijn door hun ongewone uiterlijk en rustige-maar-aandachtige persoonlijkheid.

Op het eerste gezicht – en soms op het tweede en derde gezicht – is de Xolo misschien niet voor iedereen een aantrekkelijk verschijning. Een gerimpeld voorhoofd, schele ogen, schotelvormige oren, een mohawk die de top van het hoofd doorsnijdt, en een ratachtige staart, om nog maar te zwijgen van het grotendeels haarloze lichaam, maken van de Xolo een hond die niet helemaal de universele aantrekkingskracht van een Golden Retriever heeft. Nou ja, behalve voor de mensen die juist die verschillen waarderen waardoor deze honden zich onderscheiden van andere honden.

Als u echter goed kijkt, ziet u een slanke, stevige, goed gespierde hond, met een lichaam dat iets langer is dan het groot is. Een wigvormige schedel loopt geleidelijk taps toe naar de snuit. De uitdrukking is die van een slimme en levendige hond wiens voorhoofd rimpelt als zijn aandacht ergens op is gericht. De amandelvormige ogen variëren in kleur van geel tot zwart. De grote oren, die rechtop gedragen worden, hebben een elegante dunne en delicate textuur. Puppy’s kunnen een rimpelig lichaam hebben, maar naarmate ze in hun vel groeien wordt het lichaam gladder. De voeten zijn met zwemvliezen bedekt, en de staart is lang en fijn.

De Xolo heeft voordelen die door hun ongewone uiterlijk kunnen worden verdoezeld. Ze zijn er in drie maten – klein, middelgroot en groot – en ze hebben een kalme persoonlijkheid en een matige behoefte aan beweging. Dit is een hond die je niet van je voeten zal laten lopen. Feit blijft echter dat de Xolo een primitief ras is met de drang om achter andere dieren aan te gaan, inclusief de kat van de buren, en een assertieve en beschermende aard. Met andere woorden, ze kunnen roofzuchtig zijn, koppig, en geneigd om eerst te bijten en dan pas vragen te stellen als ze denken dat hun mens in gevaar is.

Je zou kunnen denken dat het kale lichaam van de Xolo hen hypoallergeen maakt, maar de haarloosheid alleen betekent niet dat ze je niet zullen doen snotteren en niezen. Ze hebben misschien minder kans op allergieën, maar ze produceren nog steeds huidschilfers, speeksel en urine, die allemaal allergenen bevatten. Zorg ervoor dat u verschillende Xolo’s ontmoet voordat u ze adopteert om er zeker van te zijn dat u niet op ze reageert.

De Xolo is geen gemakkelijke hond om te herplaatsen als u besluit dat hij niet bij u past. Niet iedereen wil een hond met zo’n ongewoon uiterlijk. Maar als u graag een levende warmwaterkruik hebt met de reputatie van een helende aanraking en de middelen om boze geesten te verdrijven, dan is de Xolo misschien uw hond.

Hoogtepunten

 • De Xolo is verkrijgbaar in drie verschillende maten, zodat het ras zich aan elk type huis kan aanpassen.
 • De Xolo komt oorspronkelijk uit Mexico en Midden-Amerika en is ook bekend als de Mexicaanse Hairless.
 • Men denkt dat de Xolo dateert uit de pre-Columbiaanse beschavingen.
 • Hoewel ze bekend staan als een haarloos ras, komt de Xolo ook voor in een behaarde variëteit.
 • Het lichaam van de Xolo is iets langer dan hij groot is.
 • Naast een geweldige metgezel, is de Xolo ook een beschermende waakhond.
 • Omdat de Xolo geen isolerende vacht heeft, voelen ze warm aan, ook al is hun lichaamstemperatuur niet hoger dan die van andere honden.
 • De Xolo werd in 2011 door de Amerikaanse Kennel Club erkend als lid van de Niet-Sportieve Groep.
 • Er zijn minder dan 1.000 Xolo’s in de Verenigde Staten, met ongeveer 30.000 wereldwijd.
 • De Xolo is niet hypoallergeen, hoewel hun haarloze lichaam minder allergieën kan opwekken bij gevoelige personen.
 • De Xolo kan een sterke prooidrift hebben en zal waarschijnlijk andere dieren achtervolgen.

Geschiedenis

In tegenstelling tot honden die zijn ontstaan door kruising of vermenging van twee of meer rassen, wordt de Xolo beschouwd als een natuurlijk ras, waarschijnlijk het resultaat van een spontane genetische mutatie. Eeuwenlang werd het ras gevormd door natuurlijke selectie, niet door menselijke manipulatie.

Archeologisch bewijs suggereert dat de voorouders van de Xolo honden waren die migrerende volkeren vergezelden over de Bering-landmassa – nu onder water – van Azië naar de Nieuwe Wereld. De hond die we nu kennen als de Xoloitzcuintli ontleent zijn naam aan de Azteekse godheid Xolotl, de god van het vuur en de escorte van de doden naar de onderwereld, en “itzcuintli,” het Azteekse woord voor hond. Van deze honden van Xolotl werd gezegd dat zij genezende krachten bezaten, vooral effectief bij astma, reuma en slapeloosheid. Bij leven schrikten zij boze geesten en indringers af, en men geloofde dat zij als gids dienden voor de doden op hun weg van deze wereld naar de volgende. Helaas betekende dat meestal dat ze geofferd werden om de doden te begeleiden. Nog minder gelukkig werden Xolo’s ook beschouwd als goede eters.

Niettemin floreerden ze en beleefden ze perioden van populariteit, te beginnen in 1887, de eerste keer dat het ras werd erkend door de Amerikaanse Kennel Club, die in die tijd naar hen verwees als de Mexican Hairless. Een Mexicaanse hond genaamd Mee Too was de eerste Xolo geregistreerd bij de AKC. Na die eerste golf van interesse, werd er weinig meer vernomen van het ras, behalve voor een korte tijd in de schijnwerpers in 1940, toen een hond genaamd Chinito Jr. de eerste en enige Xolo werd die een AKC kampioenschap behaalde. Dierenwinkels konden de honden nauwelijks in voorraad houden. Mexicaanse kunstenaars Diego Rivera en Frida Kahlo portretteerden ze in kunstwerken. Mode is echter wispelturig, en de Xolo verdween weer uit beeld, zozeer zelfs dat de AKC het ras in 1959 schrapte.

Het ras mag dan helemaal verdwenen zijn, maar fans hebben het teruggebracht van de rand van de afgrond. Vandaag wordt het beschouwd als een nationale schat in Mexico en werd het daar in 2010 uitgeroepen tot hond van het jaar. Wereldwijd zijn er ongeveer 30.000 bekend. De Amerikaanse Kennel Club bracht het ras terug in de kudde in 2011. De Xolo bevindt zich momenteel op het kruispunt van zeldzaamheid en populariteit.
mexicaanse naakthond

Maat

Xolo’s zijn er in drie maten: Toy (minstens 10 tot 14 inch groot bij de schouder), Miniature (meer dan 14 tot 18 inch groot) of Standard size (meer dan 18 tot 23 inch groot). Hun gewicht varieert van 10 tot 50 pond.

Persoonlijkheid

De volwassen Xolo is een rustige hond die afstandelijk is ten opzichte van vreemden, maar attent ten opzichte van zijn gezin. Meestal kiezen ze één persoon als hun favoriet, maar ze zijn niet scheutig met genegenheid voor andere gezinsleden. Een dagelijkse wandeling of een energieke speeltijd in een omheinde tuin voldoet aan hun behoefte aan beweging. De rest van de tijd liggen ze graag in de zon of knuffelen ze met u in een poging om warm te blijven. Neem ze met je mee wanneer je maar kunt; ze zijn er niet dol op om alleen thuis gelaten te worden.

Xolo’s zijn uitstekende waakhonden en zullen u waarschuwen als er iets is dat u zorgen baart. Het zijn echter geen lastige blaffers, dus als ze een geluid laten horen, is het een goed idee om te kijken wat hen heeft gestoord. Xolo’s zijn op hun hoede voor vreemden en zijn niet het type hond dat gemakkelijk vriendschap sluit met mensen buiten het gezin. Ze zijn ook territoriaal ten opzichte van andere dieren die op hun terrein komen. Xolo’s die niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen agressief zijn tegen mensen of honden die ze niet kennen.

Voed een Xolo op met consistentie en structuur. Train met zachte positieve bekrachtigingstechnieken, en deze slimme en gevoelige hond zal snel leren wat u wel en niet leuk vindt. Als ze dat eenmaal weten, is een strenge blik meestal alles wat nodig is om wangedrag te corrigeren. Een onervaren hondeneigenaar kan echter gemakkelijk worden gemanipuleerd door dit ras, dus een Xolo is misschien niet de beste keuze voor een beginner.

De Xolo is ook zeer atletisch. Een volwassen Xolo kan een hek van een meter of twee met gemak passeren, en zelfs puppy’s kunnen over een hek van een meter of twee klauteren. Zorg ervoor dat uw tuin ontsnappingsvrij is.

Puppy’s zijn zeer actief en kunnen destructief zijn als ze niet bezig worden gehouden met spelen en training. Naarmate ze volwassener worden, beginnen ze de rustige honden te worden die het ras typeren.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden.

Net als elke hond hebben Xoloitzcuintli al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Xoloitzcuintli pup opgroeit tot een goed opgevoede hond. Ze inschrijven voor een puppycursus is een goed begin. Regelmatig bezoek uitnodigen en ze meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan, of een rustige wandeling maken om buren te ontmoeten helpt ook om hun sociale vaardigheden te verbeteren.

Gezondheid

De Xoloitzcuintli lijkt een gezond ras te zijn, maar zoals met alle honden, moet u ervoor zorgen dat ze gevaccineerd en ontwormd zijn voordat u ze mee naar huis neemt.

Hoewel de Xolo niet bekend staat als vatbaar voor ernstige genetische ziekten, hebben ze een aantal eigenschappen die van invloed kunnen zijn op hun uiterlijk en hoe je voor hem zorgt. De eerste is natuurlijk de haarloosheid. Een Xolo heeft bescherming nodig tegen de zon en tegen extreem koud weer. Smeer hem over zijn hele lichaam in met zonnebrandcrème, vooral als hij een lichte kleur heeft, en laat hem niet te lang buiten tenzij hij een schaduwrijke plek heeft waar hij zich kan terugtrekken tegen de zonnestralen. Bij sneeuw of bittere kou zullen ze een trui of jas op prijs stellen om ze warm te houden. Laat de Xolo binnenshuis naakt rondlopen, zodat hij niet oververhit raakt of huidproblemen krijgt door het bedekken van zijn poriën. Het goede nieuws is dat hun taaie huid snel geneest als ze een snijwond of schaafwond oplopen.

Een ander interessant facet van de Xolo is dat haarloosheid en gebit genetisch met elkaar verbonden zijn. Bij veel volwassen haarloze Xolo’s ontbreken de premolaren, de bicuspiden tussen de hoektanden en de kiezen. Dit heeft geen invloed op hun eetvaardigheid en wordt in de showring niet in twijfel getrokken. Xolo’s met een gecoate vacht hebben een volledig gebit.

Verzorging

Knip de snelgroeiende nagels van de Xolo wekelijks. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hoe vroeger u uw Xoloitzcuintli laat kennismaken met het knippen van de nagels, hoe minder stressvol dit voor u beiden is.

Poets de tanden ten minste twee of drie keer per week – dagelijks is beter – om tandsteen en bacteriën te verwijderen. Begin ermee als uw puppy nog jong is, zodat hij eraan gewend is.

Ga jaarlijks naar de dierenarts voor controle om een goede gezondheid te behouden.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de oren, neus, mond en ogen, en op de poten. De oren moeten goed ruiken, zonder te veel was of smurrie binnenin, en de ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: Afhankelijk van de grootte van een Xolo, moeten ze dagelijks 5/8 tot 1,75 kopjes van een hoogwaardige hondenvoeding eten, verdeeld over twee maaltijden.

Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitsniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Het is makkelijk om een Xoloitzcuintli te veel voer te geven, maar overgewicht kan hun gewrichten belasten, dus ze mogen niet te zwaar worden. Houd uw volwassen Xoloitzcuintli in goede conditie door hun eten af te meten en ze twee keer per dag te voeren in plaats van het eten de hele tijd te laten staan. Als je niet zeker weet of ze te zwaar zijn, doe dan de hand-op-test. Leg je handen op hun rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. Je moet hun ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moeten ze minder eten en meer bewegen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De haarloze Xolo heeft een gladde maar stevige huid die dicht tegen hun lichaam aanligt. Het weinige haar dat ze hebben siert de bovenkant van het hoofd, de voeten en het laatste derde deel van de staart, tot aan de punt. Een gecoate Xolo is volledig bedekt met kort, glad, nauwsluitend haar. Bij beide variëteiten kan het haar elke kleur hebben. Gewoonlijk is het zwart, grijs-zwart, leisteen, rood, leverkleurig of bronskleurig. Sommige Xolo’s hebben witte vlekken en aftekeningen.

U zou kunnen denken dat een haarloze hond weinig tot geen verzorging nodig heeft, maar denk nog eens goed na. Het is waar dat Xolo’s zichzelf vaak schoonmaken zoals katten en waarschijnlijk geen vlooien krijgen, maar omdat ze zweten via hun huid en voetzolen, is het belangrijk om die gebieden schoon te houden. Was de poten wekelijks om ervoor te zorgen dat de talgklieren niet verstopt raken.

Was de hond om de paar weken met een zachte hondenshampoo. Het is meestal niet nodig om olie of lotion op de huid te smeren. Veeg zonnebrandcrème af nadat de hond buiten is geweest.

Kinderen en andere huisdieren

De familiegeoriënteerde Xolo kan goed met kinderen overweg, vooral als ze met hen worden opgevoed. Ze zijn er echter geen grote fan van als er aan hun oren of staart wordt getrokken, dus houd toezicht bij interacties met heel jonge kinderen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl die slaapt of eet, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Xoloitzcuintli kunnen goed opschieten met andere honden en katten als ze daar ook mee opgroeien. Ze kunnen echter minder sociaal zijn tegenover vreemde honden, en hun hoge prooidrift drijft hen ertoe achter katten en andere harige dieren aan te gaan die ze buiten zien.