Old English Bulldog Informatie en Feiten: Is dit hondenras geschikt voor u?

De Olde English Bulldogge vs. de Oud Engelse Bulldog

Wanneer de meeste mensen aan een bulldog denken, is de Oude Engelse Bulldog, of zelfs de hedendaagse Engelse Bulldog, vaak wat in hen opkomt. Verrassend genoeg is de Old English Bulldog eigenlijk uitgestorven, en de hedendaagse Engels Bulldog is wat we automatisch zijn gaan identificeren als de klassieke bulldog met zijn korte gestalte, boxy lichaam, en zware rimpels.
Old English Bulldog
Beide rassen worden vaak verward met de Olde English Bulldogge (OEB), die zijn eerste verschijning maakte in de jaren 1970 in de Verenigde Staten. Dit nieuwe ras werd in vele opzichten gecreëerd om de kenmerken van de originele en uitgestorven Old English Bulldog te vangen – het atletische, behendige, bull-baiting ras uit de 17e eeuw.

Feit
Old English Bulldogs zijn uitgestorven.

De Olde English Bulldogge van vandaag lijkt niet op zijn levende verwant, de Engelse Bulldog, en werd bewust zo genoemd om de twee te helpen onderscheiden.

fransebulldogvriend-1

Olde English Bulldogges zijn een mix van de volgende rassen:

 • 1/2 Engelse Bulldog
 • 1/6e Bullmastiff
 • 1/6de Amerikaanse Pit Bull Terrier
 • 1/6de Amerikaanse Bulldog

Waarom zijn Olde Engelse Bulldoggen geweldige huisdieren?

Olde English Bulldoggen hebben veel geweldige eigenschappen. Vergeleken met andere bulldog rassen, hebben ze minder van de gezondheidsproblemen die geassocieerd worden met standaard brachycephalic rassen (gekenmerkt door een verkorte snuit) en ze staan bekend om hun uitstekende temperament. Hier zijn enkele van hun positieve eigenschappen:

 • Goed Temperament: Ze zijn betrouwbaar, loyaal, beschermend en liefdevol.
 • Vriendelijk: ze gaan goed om met andere dieren en kleine kinderen (mits vroeg gesocialiseerd en getraind).
 • Atletisch: Ze zijn atletisch, gehard, en minder gevoelig voor warme en koude klimaten in vergelijking met andere brachycefalics.
 • Hypoallergeen: Hun vachttype en vachtschilfers veroorzaken geen allergieën bij de meeste gevoelige personen.
 • Trainbaar: Ze zijn gretig om te behagen en doen het goed wanneer ze betrokken zijn bij trainingsactiviteiten.
 • Goede gezondheid: Vergeleken met andere rassen bezitten OEB’s minder van de algemeen geërfde negatieve bulldogkenmerken (luchtwegproblemen, heupproblemen, klimaatgevoeligheid, moeilijke geboortes en fokken).

Een uitgestorven ras: de geschiedenis van de Old English Bulldog

De Old English Bulldog is een uitgestorven ras. Het ras ontstond in Engeland rond de jaren 1600 of 1700, en het is de voorvader van veel bulldoggen die vandaag de dag nog bestaan, waaronder de Engelse Bulldog en de Amerikaanse Bulldog. Beroemd om zijn compacte, gespierde bouw en zijn grote onderkaak, werd dit sterke, moedige, behendige en winterharde ras gebruikt voor de Engelse bloedsport en bull baiting in Londen tot de afname van deze activiteiten na de aanneming van de Wet inzake Dierenmishandeling in 1835. Men denkt dat het ras afstamt van de Old Mastiff of Alaunt uit de 17e eeuw, een oud ras dat in tijden van oorlog werd gebruikt.

Fokken tot uitsterven

Eén ouder ras, de Mastiff, was niet snel genoeg voor bull baiting, dus werd de Old English Bulldog vermengd met de Old English Terrier om een atletische, snelwerkende hybride te creëren. Dit ras werd de “Bull and Terrier” genoemd en was een vroege poging tot de Bull Terrier en Amerikaanse pit bull rassen. Deze ontwikkeling leidde verder tot de uiteindelijke ondergang van de Old English Bulldog.

Fokkers die deze grote, mooie hond waardeerden deden een poging om een deel van zijn agressie eruit te fokken. Ze begonnen overblijfselen van deze hond te kruisen met andere rassen in een poging om te selecteren op het temperament en de eigenschappen die ze wilden; uiteindelijk ontwikkelden ze de Engelse Bulldog. Helaas heeft dit ras talrijke erfelijke gezondheidsproblemen.

Het uiterlijk van een Standard Olde English Bulldogge

Een nieuw ras: de Olde English Bulldogge

De moderne Olde English Bulldogge is in wezen een gezondere en actievere remake van zijn 17e-eeuwse verwant. Het is een mix van de Engelse Bulldog, de Amerikaanse Bulldog, de Amerikaanse Pit Bull Terrier, en de Mastiff. Al deze rassen werden gebruikt om selectief de gewenste eigenschappen en temperament te bereiken. Het resultaat: Een goed uitziende en atletische (in vergelijking met de Engelse Bulldog) hond met een vrolijk karakter.

 • Olde English Bulldogge raskenmerken en temperament
 • Lichaamsgewicht: 25-32 kg (teven); 27-36 kg (reuen)
 • Lichaamslengte: 40-47 cm (teven); 42-50 cm (reuen)
 • Lichaamstype: Middelgroot tot groot; brede schouders, gespierd, sterk en atletisch
 • Type snuit: Groot en breed; brachycefale trekken maar met onbelemmerde neusgaten; ondervoorbijtend kaakstuk, blokachtige kop
 • Temperament: Moedig en stabiel temperament, houdt van complimentjes; betrouwbaar, loyaal en beschermend
 • Levensduur: Tussen 10 en 14 jaar
 • Type vacht: Kort
 • Trainbaarheid: Hoog; gretig om te behagen

Mijn ervaring met het bezitten van een Bulldog

Als ik op zoek ben naar een nieuwe hond, doe ik vaak online onderzoek en kijk ik naar rasbeschrijvingen. Hoewel die nuttig zijn, wil ik niet alleen een lijst met stats en een algemene beschrijving. Ik wil weten hoe het is om een hond te bezitten, en ik hoor het graag van echte eigenaren. Om die reden, hier is mijn ervaring:

 • Zoek een betrouwbare fokker: Ik kreeg de mijne toen hij acht weken oud was. Hij kwam van een gerenommeerde fokker die de rasstandaard volgde en ernaar streefde om een beter ras te maken, inclusief het doen van genetische testen op gezondheidsgebreken.
 • Ze zijn koppig: Dit ras is anders dan alle andere rassen die er zijn. Ik heb mormels, Border Terriers, Rottweilers en pitbulls gehad, en dit ras is een ras op zich. Ze hebben een eigen persoonlijkheid en zijn zeer koppig, grenzend aan koppig.
 • Train ze vroeg: Dit was de eerste keer dat ik een sterke hond bezat, en ik had waarschijnlijk een sterkere eigenaar en een betere roedelleider kunnen zijn met een sterkere aanwezigheid. Ondanks dat ik mijn hond naar twee puppy scholen heb gebracht, een privé trainer heb ingehuurd en zelf met hem heb gewerkt, is hij niet zo goed getraind als de honden die ik in het verleden heb gehad. Dat is grotendeels mijn eigen schuld, maar dit ras zal niet zo gehoorzaam of timide zijn als een Golden Retriever.
 • Wees voorbereid op kwijl: Dit ras is erg kwijlerig. Ik ben altijd verbaasd als ik praat met bulldog eigenaren die me vertellen dat hun honden niet kwijlerig zijn. Mijn hond is extreem kwijlerig – ik denk dat het de mastiff mix is die het zo maakt.
 • Leer ze omgangsvormen: Omdat deze honden groot en sterk zijn, is dat iets om in gedachten te houden waarom je een goed opgevoede hond wilt. Denk maar aan naar iemands huis gaan die een springerige hond heeft. Met een Maltezer is dat niet zo’n probleem. Maar met een 100-pond Olde English Bulldogge, stuitert die hond niet alleen tegen de enkel van je oma, hij brengt haar naar de grond. Dat gezegd hebbende, moet je een sterke eigenaar zijn, een goed getrainde hond hebben, en je hond onder controle hebben.

De “klassieke” Engelse Bulldog raskenmerken en temperament

De Engelse Bulldog of het klassieke bulldog ras waar u waarschijnlijk bekend mee bent is veel anders dan de OEB. Olde English Bulldoggen hebben de neiging om een beetje gezonder te zijn, omdat ze een mix zijn van verschillende rassen en specifiek ontworpen zijn om actiever en gezonder te zijn met minder van de traditionele gezondheidsproblemen die Engelse Bulldogs hebben.

English Bulldog Eigenschappen

 • Uiterlijk: Groot hoofd, korte snuit (brachycephalisch), ondervoorbijtend kaak
 • Grootte: Middelgroot
 • Lichaam: gedrongen, blokhoofd; korte poten
 • Rimpels: Zwaar
 • Temperament: Zachtaardig, trouw, beschermend, koppig
 • Opmerkelijke eigenschappen: Zwaar ademend, brachycefaal
 • Gezondheidsproblemen: Ademhalingsproblemen, hitte- en bewegingsintolerantie, misvormingen aan het gebit en het palet, huid- en voedingsallergieën, complicaties aan knie- en heupgewrichten, voortplantingsproblemen en dystocie-gevoelig (moeilijke geboorte), kersenoog

Het meest voor de hand liggende verschil is dat de Engelse Bulldog veel kleiner en lichter van bouw is en veel gevoeliger voor warmte en kou – je kunt ze niet voor langere tijd buiten hebben in extreme temperaturen of ze zo hard trainen. De gemiddelde kosten van eigendom van een Engelse Bulldog (in dierenartskosten) bedragen meer dan enkele duizenden dollars per jaar. Het zijn zeer dure honden om te bezitten en hebben de neiging om tal van gezondheidsproblemen te hebben, net als Franse Bulldogs.

Wat is het verschil tussen een Olde Engelse Bulldog en een Amerikaanse Bulldog?

Olde English Bulldoggen en Amerikaanse Bulldogs zijn vrij vergelijkbaar in uiterlijk, echter, de Amerikaanse Bulldog is veel groter, groter, en ontstond in de jaren 1700. De OEB is een prima ras voor beginnende eigenaren, terwijl de Amerikaanse Bulldog wordt aanbevolen voor ervaren eigenaren. Beiden zijn geweldig met kinderen, goed trainbaar en loyaal; de Amerikaanse Bulldog heeft een grotere neiging tot blaffen, is energieker, heeft meer verzorging nodig en is niet hypoallergeen, terwijl de Olde English Bulldogge hypoallergeen is.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Bulldog rassen

Naast elleboog dysplasie, huidallergieën, en dieet allergieën, zijn dit enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij bulldog rassen:

Heupdysplasie bij honden

Heupdysplasie is de abnormale vorming van de heupkom bij honden. In ernstige gevallen kan het leiden tot kreupelheid en artritis. Het is een genetisch erfelijke aandoening die kan verergeren door ras, gewicht, activiteit of inactiviteit, en trauma en/of geassocieerde spieratrofie.

In het geval van heupdysplasie bij honden past de bolvormige bal van het dijbeen niet goed in de kom van het bekken; hij is te ondiep of zit los. Het lichaam probeert het gedeelte te repareren door kraakbeen over de plaats te vormen, wat leidt tot ontstekingen en toekomstige afwijkingen, waaronder degeneratieve osteoartritis.

De Orthopedic Foundation for Animals (OFA) houdt toezicht op heuponderzoeken en classificatie, evenals het Penn Hip Improvement Program (PennHIP). Beide programma’s controleren en analyseren gegevens die over de aandoening zijn verzameld via diagnostische radiografische technieken (OFA- en PennHIP-opnamen) en een heupclassificatiesysteem. Gecontroleerde oefeningen en revalidatie, medicijnen en chirurgie worden vaak aanbevolen voor heupdysplasie, afhankelijk van de ernst van het geval.

Bloat of maagverwijding Volvulus (GDV)

Opgeblazen gevoel of maagdilatatie en -volvulus (GDV) is een medisch noodgeval. Deze aandoening doet zich acuut voor bij grote honden, waarbij de maag verdraait (torsie), belangrijke vaten afsluit en zich vult met gas. Deze aandoening zet druk op het middenrif en snijdt de bloedtoevoer naar het hart af; omliggend weefsel kan afsterven of scheuren. Bloat is een medische noodsituatie en komt voor bij honden met een diepe borstkas en honden van grote rassen, vooral na zware inspanning of eten.

Brachycefaal luchtwegsyndroom

Brachycephalic airway syndrome kan mild zijn bij Olde English Bulldoggen maar ernstig bij Franse Bulldoggen en Engelse Bulldoggen. De term brachycephalic verwijst letterlijk naar de verkorte kop of snuit van deze rassen. Deze honden hebben een kleinere bovenkaak en overtollig zacht weefsel in de schedel, wat leidt tot een overbezetting van tanden, stenotische neusgaten, een langwerpig zacht gehemelte, problemen met de saccule, gevoeligheid voor hitteberoerte, en onverdraagzaamheid voor lichaamsbeweging. Deze rassen zijn ook moeilijke kandidaten voor chirurgie en anesthesie.

Cherry eye

Cherry eye is een aandoening van het nictitating membraan (of derde ooglid) en wordt gekenmerkt door uitpuiling of verzakking van het zachte weefsel van het oog. Chirurgisch ingrijpen of plaatselijke ontstekingsremmende geneesmiddelen worden vaak aanbevolen. Er zijn geen preventiemethoden.

Hoe kiest u de juiste hond voor uw levensstijl

Voordat u een nieuwe hond aanschaft, is het belangrijk om te weten wat voor ras u wilt en wat voor levensstijl u met uw huisdier wilt hebben. Als u op zoek bent naar een puppy om lange ritten mee te maken, is de Olde English Bulldogge niets voor u. Hoewel ze gezond, actief en behendig zijn, is hun lichaamstype gewoon niet bevorderlijk voor lange ritten. Ze zijn een hond die je mee kunt nemen naar het park en waar je buiten plezier mee kunt hebben bij zacht weer – geen extreme temperaturen. Ze zijn ook geweldig om mee in huis rond te hangen.

Ik hoop dat dit artikel je een beter beeld heeft gegeven van de Olde English Bulldogge en of het wel of niet het juiste ras is voor jou!