Duitse keeshond Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Duitse keeshond is een van de oudste hondenrassen afkomstig uit Europa. Attent, energiek, en aanhankelijk, deze pups hebben een aantal van de beste kwaliteiten van alle hondenrassen die er bestaan.
Duitse keeshond
Duitse Spitzen hebben verschillende andere namen, zoals Spitz, Duitse Spitz Mittelspitz, en Deutscher Spitz. Als u een hond van dit ras mee naar huis wilt nemen, zoek ze dan bij uw plaatselijke asiel of opvang. Denk eraan, adopteer een pup, en ga niet shoppen!

Deze schattige hondjes zijn door hun kleine gestalte prima honden voor in een appartement en zijn geschikt voor elk type huishouden of gezin, al hebben ze wel de neiging om kefferig te zijn. Als u een energieke “voetzoeker” hond wilt die u op uw tenen houdt, u waarschuwt voor mogelijke gevaren, en onvoorwaardelijk van u houdt, kan dit de juiste hond voor u zijn!

Zie hieronder voor alle honden raskenmerken en feiten over Duitse Spitzen!

Meer over dit ras

Kenmerken

 • De standaard Duitse kees komt voor in een grotere variëteit aan vachtkleuren dan sommige van zijn Spitz neven, waaronder zwart, bruin, oranje, wolfsgrauw, en wit.
 • De Duitse keeshond heeft een dubbele vacht; de ondervacht is zacht, kort en wollig, en daaroverheen ligt een lange, vezelige laag die de bovenvacht vormt. Ze moeten een paar keer per week goed geborsteld worden.
 • Omdat de Duitse Spitze een kleine hond is, kunnen ze gemakkelijk verwond worden door overprikkelde kinderen. Duitse Spitzen verkiezen het omringd te zijn door volwassenen of oudere kinderen die weten hoe ze zachtjes moeten spelen.
 • Deze honden hebben een hoog energieniveau. Zorg ervoor dat ze ten minste één goede wandeling van een half uur tot een uur per dag krijgen, met een paar goede, actieve speelsessies en kortere wandelingen ertussen.
 • Deze kleine pups kunnen op hun hoede zijn voor vreemden en zijn luidruchtig, dus ze kunnen blaffen als ze mensen in de buurt hebben die ze niet kennen. Ze hebben een hoge blaf toonhoogte die voor sommigen “yappy” klinkt.
 • Duitse Spitzen hebben een hoge prooidrift en genieten van spelletjes waarbij ze achter speelgoed aan kunnen jagen.
 • Duitse Spitzen zijn intelligent, maar kunnen koppig zijn. Ze hebben een wilskrachtige, consequente trainer nodig.

Geschiedenis

De eerste vermelding van de Duitse Spitz komt van Graaf Eberhard Zu Sayn van Duitsland rond 1450. Hij prees het ras als een dappere beschermer van hun huizen en velden. Veel vroege Duitse Spitzen leefden in de provincie Pommeren, gelegen aan de zuidelijke rand van de Oostzee dicht bij wat nu Duitsland en Polen is.

De Duitse Spitz staat bekend als een oud hondenras en als een van de oudste afkomstig uit Duitsland en Europa in het algemeen.

Hoewel ze klein van stuk zijn, zijn deze honden zeer alert en luidruchtig. Vissers namen ze mee op hun boten als waakhonden voor hun goederen en handel. Ze werden ook gebruikt op boerderijen om de boeren te waarschuwen voor eventuele indringers in de buurt. In Duitsland worden ze soms Mistbeller genoemd, of mestheuvel blaffers, omdat ze graag ergens hoog als een heuvel zaten en de wacht hielden.

Ze waren populair onder de royalty’s en de hogere klasse in Engeland, en in de 18e eeuw toen koning George I de troon besteeg, hadden hij en zijn vrouw een aantal Duitse Spitz honden.

Hoewel ze bijna uitgestorven waren rond de tijd van de eerste wereldoorlog, maakten ze uiteindelijk een comeback en zijn goed af vandaag.

Grootte

Hoewel de Duitse keeshond een oud ras is, zijn er een paar normen als het gaat om de grootte. U kunt verwachten dat deze hondjes aan de kleinere kant zijn.

De meeste wegen tussen de 21 en 29 pond en variëren in hoogte van 12 tot 15 centimeter op de schouder. Dat gezegd hebbende, veel Duitse keeshonden kunnen kleiner of groter zijn dan de norm.

Persoonlijkheid

De Duitse keeshond is een energieke hond die het gezin graag een plezier doet en graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Ze hebben veel energie en rennen liever rond in de tuin of in huis dan dat ze binnen blijven om te knuffelen. Omdat ze zeer actief zijn, spelen ze graag spelletjes waarbij ze rennen en achter speelgoed aanzitten.

Deze kleine pups kunnen op hun hoede zijn voor vreemden en zijn luidruchtig, dus ze kunnen blaffen als ze mensen in de buurt hebben die ze niet kennen. Ze hebben een hoge blaf die voor sommigen “kefferig” klinkt. Ze zijn zeer intelligent maar kunnen ook koppig zijn. Het vergt een trainer met een sterke wil om ervoor te zorgen dat deze pups gehoorzaam en goed getraind zijn. Als u een waakhond wilt die u zal waarschuwen voor iedereen die uw deur zou kunnen naderen, dan kunt u niet veel beter doen dan de Duitse Spitz.

De Duitse Spitz heeft ook een hoge prooidrift. Hoewel, ze kunnen worden geleerd om hun blaffen en achtervolgingsneigingen te beteugelen door vroege training.

Ze zijn geschikt voor huishoudens of gezinnen van elke grootte en kunnen leven in een appartement of huis, hoewel ze veel beweging en aandacht nodig hebben.

Gezondheid

De Duitse keeshond is een over het algemeen gezond hondenras, maar kan vatbaar zijn voor dezelfde algemene gezondheidsproblemen als elke andere pup. Hoewel de meeste honden over het algemeen gezond zijn, kunnen sommigen vatbaar zijn voor een paar gezondheidsproblemen, en daarom is het belangrijk om ze goed te verzorgen en regelmatig de dierenarts te raadplegen.

Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar de Duitse keeshond aan lijdt zijn

 • instortende luchtpijp
 • epilepsie
 • patellar luxatie
 • progressieve atrofie van het netvlies

Verzorging

Zoals bij alle hondenrassen, moet u uw Duitse keeshond regelmatig door de dierenarts laten nakijken om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Uw dierenarts kan u helpen een verzorgingsroutine te ontwikkelen die uw hond gezond houdt.

Duitse Spitzen zijn gevoelig voor gewichtstoename, en ze hebben een hoog energieniveau. Zorg ervoor dat uw hond minstens één goede wandeling van een half uur tot een uur per dag krijgt, met een paar goede, actieve speelsessies en kortere wandelingen ertussen.

Controleer de oren dagelijks op vuil en ongedierte en maak ze schoon zoals aanbevolen door uw dierenarts. Knip de nagels van uw hond voordat ze te lang worden – meestal één of twee keer per maand. Ze mogen niet tegen de vloer aanklikken. Uw trimsalon kan u hierbij helpen.

Uw belangrijkste zorg met betrekking tot de verzorging van uw Duitse keeshond is het handhaven van hun mondhygiëne. U moet hun tanden dagelijks poetsen, omdat kleine rassen vatbaar zijn voor gebitsproblemen. Uw dierenarts kan u leren hoe u de tanden van uw hond goed kunt poetsen.

Voeding

Een ideale voeding voor Duitse keeshonden moet zijn afgestemd op een klein ras met veel energie. Ze hebben de neiging om aan te komen als ze te veel eten krijgen, dus u moet zich houden aan een regelmatig voedingsschema en overdag geen eten laten staan. Beperk ook het aantal traktaties.

Zoals bij alle honden, veranderen de voedingsbehoeften van de Duitse keeshond van pup af aan naar volwassenheid en zullen ze blijven veranderen tot op hoge leeftijd. U moet uw dierenarts vragen om aanbevelingen over het dieet van uw Duitse Spitz, omdat er veel te veel variatie is tussen individuele honden – met inbegrip van gewicht, energie en gezondheid – om een specifieke aanbeveling te doen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Standaard Duitse Spitz komt voor in een grotere verscheidenheid van vachtkleuren dan sommige van zijn Spitz neven, waaronder zwart, bruin, oranje, wolfsgrijs, en wit.

Duitse Spitzen hebben een dubbele vacht. Terwijl de bovenvacht lang en recht is, is de ondervacht kort, wollig, en een beetje zachter aanvoelend. Hun vacht is dik rond de borst en hals en kan eruit zien als een franje of kraag. Deze dubbele vacht is zo pluizig dat het de honden groter kan doen lijken dan ze eigenlijk zijn. Omdat ze zo’n dikke, pluizige vacht hebben, moeten deze honden een paar keer per week geborsteld worden om losse haren weg te trekken en klitten te voorkomen.

Omdat ze een lange vacht hebben, kan de Duitse keeshond het bij kouder weer redelijk goed hebben dan bij warm weer. Zorg ervoor dat u ze hierop voorbereidt, waar u ze ook mee naartoe neemt.

Kinderen en andere huisdieren

Omdat de Duitse keeshond een kleine hond is, kunnen ze gemakkelijk verwond worden door overprikkelde kinderen. Duitse Spitzen verkiezen het omringd te zijn door volwassenen of oudere kinderen die weten hoe ze zachtjes moeten spelen. Dat gezegd hebbende, voor kinderen die vroeg leren hoe ze een kleine hond op de juiste manier moeten benaderen en ermee moeten spelen, kan de Duitse Spitz een geweldige, actieve metgezel zijn.

Als het op andere huisdieren aankomt, kan de Duitse keeshond goed opschieten met andere dieren als ze langzaam en rustig worden geïntroduceerd, en vroege socialisatie zal helpen dit soepel te laten verlopen. Het is het beste als ze al vroeg gewend raken aan andere huisdieren. Dat gezegd hebbende, de Duitse keeshond is niet van nature dol op andere dieren en is misschien liever het enige huisdier in het huishouden. Ze kunnen het ook goed vinden met huisdieren die kleiner zijn dan zij, omdat ze een hoge prooidrift hebben.

Toch schieten veel Duitse Spitzen goed op met andere honden en katten, dus het komt echt neer op training, socialisatie en het geluk van het lot.