Chinese Naakthond: Ras informatie, kenmerken en feiten

Je kunt een Chinese Naakthond van een kilometer afstand zien met hun piekerige ‘crested’ kapsel. Als u op zoek bent naar een hond als uw trouwe metgezel, kunt u niet veel beter worden. Ze zijn erg leuk en trouw aan hun baasjes. En omdat ze een haarloos ras zijn, laten ze niet overal in huis bont achter voor je om op te ruimen en er is geen gevaar voor die ‘hondengeur’. Maar dit is ook niet je typische hond die het leuk gaat vinden om buiten rond te lopen, en ze zijn vaak tevreden met het feit dat ze gewoon thuis met je relaxen.

Dus, hier is wat meer interessante informatie over dit ras.
chines naakthond op gazon

Geschiedenis van de Chinese Naakthond

De oorsprong van deze hond gaat ver terug in de tijd, dus we hebben niet veel definitieve antwoorden te bieden. Wat we wel kunnen zeggen is dat deze hond, hoewel Chinees in de naam staat, eigenlijk niet uit China komt! In feite zijn ze waarschijnlijk geëvolueerd van Afrikaanse haarloze honden, maar ze zijn waarschijnlijk kleiner geworden toen ze in het verre oosten aankwamen. Toen de Chinezen op volle zee zeilden, werden deze honden gebruikt als plaagdierbestrijders, waarbij ze ratten vingen die ziekten zouden verspreiden rond de zeelieden.

Omdat dit een wereldreizende hond was, zijn er verslagen van te vinden over de hele wereld, van Zuid- en Midden-Amerika tot Azië en Afrika. Er zijn ook aanwijzingen dat de Europeanen rond 1700 een aantal van deze dieren in handen kregen. Het was pas in de 19e eeuw dat de hond voet aan de grond kreeg in de VS dankzij de promotie van journaliste Ida Garrett en professionele fokker Debra Woods. In 1979 werd de American Chinese Crested Club opgericht en in 1991 werd het AKC Stud Book ingevoerd.

Snelle feiten

  • De gemiddelde hoogte van een Chinese Naakthond ligt tussen de 11 en 13 centimeter, terwijl ze tot 12 pond wegen.
  • Deze honden zijn er in twee hoofdvariëteiten: Haarloos en Powderpuff. De eerste heeft alleen haar op hun hoofd, staart en voeten, terwijl de tweede volledig bedekt is met haar.
  • Een van de bijnamen die aan deze hond wordt gegeven is de Dr. Seuss Dog voor zijn gelijkenis met veel van de wezens die door de iconische auteur en illustrator zijn gemaakt.
  • De Chinezen beschouwden deze honden als magische genezende krachten en levende verwarmingskussens. Naast zeelieden werden ze ook door keizers gehouden.
  • Andere namen die zijn toegeschreven aan deze hond zijn onder andere Chinese Hairless, Chinese Ship Dog, Chinese Edible Dog, Chinese Watercress Dog, Chinese Crested Terrier, en Chinese Royal Hairless.

Dingen die je moet weten

Opleiding

Chinese Naakthonden moeten met veel geduld en gevoeligheid worden getraind. Als je probeert om te hard van stapel te lopen en negatief te handelen, kan dit de relatie die jullie tweeën hebben opgebouwd schaden. Het kan ook de training in de toekomst veel moeilijker maken. Ook staat het bekend dat ze een hardnekkige streak hebben, dus je kunt ze niet te hard pushen als het op training aankomt. Omdat ze graag tijd doorbrengen met hun baasjes, zijn ze ideale kandidaten voor wedstrijdsporten als behendigheid en flyball.

Ook het goed socialiseren van uw Chinese Hairless dog is belangrijk. Anders kunnen ze gemakkelijk schuchter en verlegen worden met mensen.

Een andere vorm van training die nuttig kan blijken te zijn, is kisttraining. Dit biedt een plek voor uw hond om zich terug te trekken en een ruimte om te slapen. Het kan ook helpen bij het trainen van uw hond in huis – iets waar veel eigenaren moeite mee hebben. Immers, iedereen in het huishouden moet een plek hebben die ze zelf kunnen noemen. Als u dit op jonge leeftijd doet, is de kans groter dat het naar de toekomst wordt overgedragen. U moet uw hond echter niet te lang alleen laten, want dit is een ras dat waarschijnlijk last heeft van verlatingsangst.

Voeding

Welk voer u ook kiest om uw hond aan te bieden, het moet passen bij zijn leeftijd – of dit nu voor Chinese Naakthonden, volwassenen of seniorenhoeven is. Aangezien dit kleine honden zijn, hebben ze niet veel calorieën nodig, maar u moet wel op hun inname letten, want u wilt niet het risico lopen dat ze te zwaar worden, wat een veel voorkomende aandoening is bij gedomesticeerde honden. U kunt vaak zien wanneer uw hond begint op te stapelen op de ponden door een snelle visuele inspectie of door het gevoel rond hun middelgebied. Hoewel traktaties een belangrijk trainingshulpmiddel kunnen zijn, moet u er toch niet te veel aanbieden. Als u van plan bent om hen voedsel aan te bieden, is het altijd de moeite waard om de tijd te nemen om te bepalen wat veilig is en wat niet.

Er zijn een aantal verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid voedsel die u uw hond aanbiedt, zoals leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling en dagelijkse activiteiten. Hoewel gratis voeding voor sommige eigenaren een aanpak is, heeft het een aantal grote nadelen, zoals het niet kunnen zien wanneer de eetlust van uw poep is veranderd en het overduidelijke probleem van overeten.

Verzorging

Een van de dingen die mensen het meest verbazen over de Chinese Kuifhond is hoeveel lichaamshaar ze hebben – met name de ‘haarloze’ variant! In feite betekent het ‘haarloze’ karakter van deze hond dat je ze vaker moet baden – verwacht elke één of twee weken. Je moet er rekening mee houden dat deze hond niet hypoallergeen is, waardoor ze een probleem kunnen vormen voor mensen met een allergie.

Het lichaamshaar van uw hond moet worden geschoren om hun huid gezond te houden. Als het wordt achtergelaten om uit te groeien, zal het uw hond niet warmer houden, maar zal het waarschijnlijk meer huidproblemen veroorzaken. Veel eigenaren besluiten om hun hond een trui te geven voor extra warmte, wat waarschijnlijk een goede zet is omdat deze hond gevoelig is voor de kou. Hoewel u misschien denkt dat ze dat wel doen, zweten kuifhonden niet door hun huid en hebben ze dezelfde lichaamstemperatuur als andere rassen. Maar ze zijn verbazingwekkend goed bestand tegen hitte, hijgen en drinken nauwelijks water.

De Chinese Naakthond Powder Puff versie van de hond vereist dagelijks borstelen om de pluizigheid van hun vacht te behouden. In tegenstelling tot andere hondenrassen is hun ondervacht eigenlijk korter dan de deklaag, waardoor ze gemakkelijker te borstelen zijn, maar ook het probleem van de vachtmatten is makkelijker.

Gezondheid

Terwijl u zich misschien zorgen maakt over zonnebrand die een probleem wordt voor de Haarloze Chinese Naakthond, is er tegenstrijdige informatie over de vraag of ze een zonnebrandcrème, vochtinbrengende lotion of een andere stof op hun huid moeten dragen. U moet uw dierenarts benaderen voor meer informatie als u zich onzeker voelt. Over het algemeen wordt gedacht dat u een zonnebrandcrème moet aanbrengen als ze voor een periode van 45 minuten of meer buiten zijn. Breng het altijd spaarzaam aan, want te veel kan de poriën van uw hond verstoppen, wat kan leiden tot acne. Baad uw hond na afloop. Als u ze op schaduwrijke plekken uit de zon kunt houden, is dit de moeite waard. Aloë lotion kan helpen om de huid van uw hond te kalmeren als deze toch last heeft van zonnebrand. Uw andere alternatief is om ze te beschermen tegen de elementen door ze hondenkleding te geven om te dragen.

De behoefte aan lichaamsbeweging is bij dit ras niet te groot, maar u moet ze toch meenemen voor korte dagelijkse wandelingen en speelsessies in de achtertuin als u die heeft. U moet voorkomen dat uw hond de riem loslaat tijdens wandelingen, omdat ze zo klein en groot zijn dat ze als prooi kunnen worden gezien. Ook is er alle kans dat ze kunnen ontsnappen.

Geërfde oogproblemen zijn een probleem voor dit ras. Dit zijn onder andere progressieve netvlies-atrofie, primaire lensluxatie en glaucoom. Epilepsie is een ander potentieel probleem. Het is de moeite waard om op te merken dat sommige leden van dit ras een slechte reactie hebben op een aantal veel voorkomende actuele behandelingen, zoals die welke worden voorgeschreven voor teken of vlooien. Echter, met hun haarloze uiterlijk zijn ze meestal geen gemeenschappelijk doelwit voor dit ongedierte!

Als u van plan bent om uw hond bij een fokker te kopen, zult u voor beide ouders een gezondheidsverklaring willen hebben. Dit zal bewijzen dat uw hond is getest op de omstandigheden die hen vaak kunnen treffen.

Temperament

Chinese Naakthonden vormen een zeer hechte relatie met hun baasjes, waarvan sommigen kunnen denken dat die overgaat in nood. U kunt van uw kleine hond verwachten dat hij met u in bed probeert te kruipen, u genoeg kusjes geeft en niet van uw schoot wil wijken zonder geforceerd te worden! Ze zullen een integraal deel van uw gezin willen worden en kunnen goed met kinderen overweg, maar ze moeten oud genoeg zijn en zich goed genoeg gedragen om deze gevoelige kleine hond met respect te behandelen.

Hoewel ze de neiging hebben om perfect lief te zijn voor de mensen die ze kennen, zonder de juiste socialisatie, kunnen ze agressief zijn tegen vreemden en bijten is gemeengoed. U moet zich inspannen om ze uit dit gedrag te trainen. Als ze niet agressief zijn tegen vreemden, is achterdocht waarschijnlijk zonder een voortdurende socialisatie-inspanning.

Hoewel sommige trainers deze honden afschrijven als zijnde onintelligent, worden ze vaak niet op de juiste manier getraind. Ze zijn niet vriendelijk om met ongevoeligheid te worden behandeld, en als ze dat wel zijn, zullen ze waarschijnlijk stoppen met het opletten van de persoon die dit heeft gedaan.

Door de sterke gehechtheid die deze honden met hun familie vormen, is verlatingsangst een zeer veelvoorkomend probleem. Als ze te lang alleen gelaten worden, kunnen ze zich bezighouden met allerlei probleemgedrag zoals graven, blaffen en destructieve gewoontes. Ze kunnen zelfs gaan klimmen in een poging om aan de eenzaamheid te ontsnappen! En hoewel ze misschien klein zijn, hebben ze eigenlijk het ongelooflijke vermogen om te ontsnappen aan allerlei soorten behuizingen, dus je moet ervoor zorgen dat je toezicht houdt op je poep als ze buiten zijn. In feite hebben hun atletische vaardigheden hen zeer populair gemaakt in de wereld van behendigheids- en gehoorzaamheidstraining.

Hoewel ze niet bekend staan als bijzonder luide honden, kunnen ze wel blaffen om hun verblijf te beschermen. En hoewel ze waarschijnlijk niet intimiderend zijn voor potentiële indringers, kunnen ze u op zijn minst laten weten dat ze komen!

Hoewel dit een hond is die niet veel lichaamsbeweging nodig heeft, moet u er toch voor zorgen dat ze voldoende mentale stimulatie krijgen. Dit is een aspect van hondenverzorging dat veel mensen over het hoofd zien. Er zijn genoeg puzzelspeeltjes die kunnen helpen om uw hond dit te geven. U kunt ze ook inschrijven voor de behendigheids- of gehoorzaamheidslessen die we eerder in de blogpost hebben besproken.

Een van de positieve aspecten van het bezit van een van deze honden is dat ze zich kunnen aanpassen aan een reeks van woonsituaties, waaronder appartementen. Speels en leuk, ze vullen het leven van hun baasjes met liefde en gelach.
chinese naakthond op zetel

Conclussie

Er is veel om van te houden in zo’n kleine hond als de Chinese Naakthond. Zeer liefdevol voor hun baasjes en speels als wat dan ook, ze zorgen voor veel plezier. Ook kunnen ze zich met veel plezier aanpassen aan verschillende levenssituaties. Maar ze hebben wel veel liefde en aandacht nodig. Anders hebben ze waarschijnlijk last van verlatingsangst en vertonen ze een heleboel slecht gedrag. Ook hebben ze een aantal specifieke behoeften als gevolg van hun ongewone ‘haarloze’ karakter.

Als u een van deze honden van een fokker gaat halen, moet u ernaar streven om ten minste een van de ouders te ontmoeten. Dit zal u helpen om te weten wat voor soort temperament van hond u krijgt. Wanneer u uw hond thuis krijgt, is het belangrijk om hem in een vroeg stadium te socialiseren en hem zo veel mogelijk te laten kennismaken met bezienswaardigheden, geluiden, mensen en ervaringen. Er zijn een paar manieren waarop u dit kunt doen, zoals ze inschrijven in de puppy-kleuterschool, bezoekers uitnodigen in het huis, en ze meenemen naar drukke gebieden.